Nieuwe toekomst voor café De Engel in Gits dankzij Jan en Maité: “Dit was precies waar we naar op zoek waren”

Witte rook bij gasthof De Engel in Gits. Jan Selschotter (39) en Maité Geldhof (31) worden de nieuwe uitbaters en gaan het iconische cafeetje op de Markt van Gits nieuw leven inblazen. Er is nog wat werk voor de boeg, maar het koppel hoopt tegen halfweg augustus de deuren te kunnen openen.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat wijlen Frank Lagrou – die het iconische café op de Markt van Gits 73 jaar runde – er zijn laatste pintjes tapte. Na zijn dood kwam kreeg het gebouw in 2020 nieuwe eigenaars, waarop er grondige verbouwingen opgestart werden. Aan beide kanten van het café werden appartementen opgetrokken, al bleef de kenmerkende hoekgevel van De Engel – het café staat al langer op de lijst van bouwkundig erfgoed – intact. Iets waar veel Gitsenaars blij om waren. De oude caféruimte zelf werd weliswaar volledig gestript, maar het bleef altijd het doel om er een horecazaak in onder de brengen. Al was het de voorbije jaren wachten op kandidaat-uitbaters.

Die zijn nu gevonden. Jan en Maité wonen in Ardooie, maar Jan is geen onbekende in Gits. Bovendien heeft hij heel wat horeca-ervaring onder de gordel. Zo runde hij tussen 2006 en 2016 café Boomerang in Roeselare. Daarna werkte hij vijf jaar in de keuken van woon- en zorgcentrum Ter Linde in Gits. “De voorbije twee jaar was ik aan de slag in de keuken van het administratief centrum van de Vlaamse overheid in Brugge, maar het kriebelde al lang om opnieuw een eigen zaak te runnen. En Maité, die al dertien jaar werkt als animator in een woonzorgcentrum, steunt die droom dus zijn we samen beginnen rond te kijken. We zochten een plek waar we het cafégebeuren konden combineren met een kleine eetkaart.”

Expo

Het duo bezocht verschillende locaties, maar vond niet meteen hun gading. Tot ze vorige maand de expo in het oude klooster van Gits kwamen bezoeken. “We stonden geparkeerd op de markt en we passeerden toevallig aan De Engel”, gaat Maité verder. “De Engel is precies wat we zochten. Bovendien weten we al langer dat Gits leeft. Meteen hebben we contact opgenomen met de eigenaar en al snel was alles geregeld. Tegelijk verdiepten we ons ook wat in de geschiedenis van het café. Gits draagt De Engel duidelijk een warm hart toe. Zelf zijn we hier spijtig genoeg nooit geweest toen het open was, maar Jan en ik gaan wel proberen om het verleden alle eer aan te doen. Het interieur is weliswaar volledig gestript, maar sommige zaken zijn gered van de sloop, zoals het glasraam en de toog. Die gaan we proberen te recupereren. Het moet een gezellige plek worden, die een vleugje nostalgie uitstraalt. Gloednieuwe, moderne meubels gaan we hier zeker niet zetten.”

“De eigenaar verzekerde ons dat de wanden tegen juli bepleisterd zouden moeten zijn en dan nemen we het interieur onder handen”, zegt Jan. “De ruimte biedt veel mogelijkheden. Zo komt er straks achterin een nieuwe keuken die vlot aansluit op de caféruimte, terwijl we op de benedenverdieping ook een toilet voor andersvaliden en een speelhoekje voor de kinderen gaan creëren. Op de bovenverdieping is er nog steeds een zaaltje dat voor pakweg rouwmaaltijden ingeschakeld kan worden, terwijl daar ook een sanitair blok is. Tot slot is er ook een kelder, wat dan weer handig is om wat streekbiertjes in te bewaren.”

Augustus

Tegen halfweg augustus zou het koppel al willen openen. “Liefst een paar weken voor de kermis in Gits, want openen op het drukste weekend van het jaar lijkt ons geen zo’n goed idee. Tegen de kermis hoop ik trouwens ook ergens een vlag van Gits op de kop te kunnen tikken om uit te hangen aan de gevel, zoals de traditie dat wil. We overwegen om straks ‘s middag dagschotels aan te bieden, al zal je hier ook ‘s avonds een hapje kunnen eten. Maar een echt restaurant wordt het dus niet. Ook een pintje aan de toog drinken, of een kaartje leggen aan tafel, zal hier zeker en vast kunnen. Op weekdagen willen we openen van 10 tot 22 uur, in de weekends zal dat van 10 uur tot middernacht zijn.”

Jan en Maité geven nog mee dat flexijobs en jobstudenten gerust nu al contact mogen opnemen. Ook wie thuis nog oude foto’s van De Engel heeft mag die bezorgen. Die krijgen dan mogelijk een plaatsje in het nieuwe café. Contact opnemen kan via [email protected] of 0486/25.73.18. (SV)

The post Nieuwe toekomst voor café De Engel in Gits dankzij Jan en Maité: “Dit was precies waar we naar op zoek waren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belg (17) die vriendin verloor in overstromingen 2021, klaagt TotalEnergies aan wegens klimaatgevolgen: “Ze moeten gestopt worden”

Acht klimaatslachtoffers, waaronder de Belg Benjamin Van Bunderen Robberechts (17), hebben de top van TotalEnergies aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag, schuldig verzuim, het niet voorkomen van rampen en het vernielen van biodiversiteit. “Sinds de dood van mijn vriendin Rosa kan ik niet anders dan me voor deze zaak inzetten”, verklaart Benjamin.

Lees meer »

Uitvalsbasis in Knokke en 2.500 à 3.000 euro per vlieguur: achter de schermen bij de helikopter die de titeltrofee brengt

Spannender dan vorig jaar kan moeilijk, maar ook nu huurt de Pro League een helikopter af die op alle scenario’s kan inspelen. Club, Anderlecht of Union kampioen: piloot Luc Bertels zorgt dat de titeltrofee afhankelijk van de scores op de juiste plek landt. Voorlopig staat de GPS wel ingesteld op Brugge. “Ik geloof in wiskunde dat Club de grootste kans

Lees meer »

Leerkracht (47) stuurde dickpic naar 16-jarige leerling, maar gaat nu vrijuit: “Hij verstoorde rust leerling niet”

Hij verstuurde een ‘dickpic’, een foto van zijn geslachtsdeel, naar een 16-jarige leerling, gaf dat toe en nam ontslag én toch wordt een 47-jarige leerkracht uit Diksmuide er niét voor gestraft. De reden? D. werd vervolgd voor belaging van de jongen maar dat acht de rechter niet bewezen. “Het eenmalig sturen van een foto via Snapchat, waar het beeld na

Lees meer »

KIJK. Dief steelt verlichting van parenclub, maar wordt gefilmd: “Vorige keer beelden niet online gezwierd, maar nu ben ik het beu”

Een dief is aan de haal gegaan met de verlichting van de banner van een swingersclub in Harelbeke. Pech voor de dader is dat de diefstal wel erg flagrant op beeld staat van de veiligheidscamera van de club. De zaakvoerder plaatste de beelden nu ook online. “Misschien mag dat niet helemaal, maar het is niet de eerste keer dat we

Lees meer »

Iconisch ‘Home Alone’-huis staat te koop voor bijna 5 miljoen euro

Geen kerst zonder ‘Home Alone’. Jaar na jaar kijken we op kerstavond naar de kleine Kevin, en hoe hij zijn wilde fantasie gebruikt om twee bandieten uit zijn huis te houden. Voor de echte superfans is er misschien nu nog meer goed nieuws: het wereldberoemde huis staat namelijk te koop. Al hangt daar ook wel een stevig prijskaartje van 5,25

Lees meer »

CLB’s krijgen 40 procent meer vragen over mentaal welzijn bij scholieren: “Onvoldoende capaciteit om snel te kunnen antwoorden”

De afgelopen 5 jaar is het aantal vragen over mentaal welzijn bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) met 40 procent gestegen. Het gaat dan bijvoorbeeld over leerlingen met sociale angsten, depressieve gevoelens of schoolfobie. Ook het aantal meldingen van verontrustende thuissituaties neemt toe. "Er kruipt veel tijd in overbruggingshulp door lange wachtlijsten waardoor we onvoldoende tijd kunnen vrijmaken voor andere

Lees meer »

“Alternative für Deutschland wordt met onmiddellijke ingang uit Europese fractie gezet”

Volgens Duitse media zal de uiterst rechtse ID-fractie (Identiteit & Democratie) in het Europees Parlement de negenkoppige Duitse delegatie van Alternative für Deutschland (AfD) donderdag met onmiddellijke ingang aan de deur zetten. De vooral symbolische beslissing komt er twee dagen nadat het Franse Rassemblement National (RN) had laten weten na de verkiezingen van 9 juni geen fractie meer te willen

Lees meer »

Tiental actievoerders opgepakt bij bezetting rectoraat UGent: “Universiteit stuurde speciale eenheden af op eigen studenten”

Nadat studenten vrijdagochtend het rectoraat van de UGent hadden bezet, werd ’s middags een aantal actievoerders opgepakt. Volgens de politie omdat ze zich weerspannig gedroegen, maar de bezetters spreken van “een totaal onaanvaardbare disproportionele reactie”. Ook aan de KU Leuven trokken een 25-tal studenten naar het rectoraat.

Lees meer »