Kustreddingsdienst IKWV lanceert campagne ‘Graaf je eigen graf niet’ na incident met 12-jarige jongen in Nieuwpoort

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) herlanceert een campagne om te waarschuwen voor diepe putten op het strand. Dat doen ze nadat een 12-jarige jongen woensdagavond door de brandweer uit een twee meter diepe put bevrijd moest worden op het strand van Nieuwpoort. “We zijn erg geschrokken dat dit maar blijft gebeuren”, zegt An Beun van IKWV.

Woensdagavond rond 21 uur op het strand van Nieuwpoort. Een 12-jarige Limburgse jongen die op zeeklassen was viel er in een twee meter diepe put, vlakbij de Zeedijk. Die had hij zelf niet gegraven, maar toen hij vlakbij stond stortten de randen plots in. Gelukkig stond de jongen recht en raakte hij slechts tot aan zijn middel bedolven. “Wij snelden ter plaatse en begonnen met acht man te graven’, zegt brandweerkapitein Richard Vandenabeele. “Na twaalf minuten hadden we hem bevrijd. Hij was erg geëmotioneerd maar bleef ongedeerd.”

Dinsdag 18 juli vorig jaar, eveneens op het strand van Nieuwpoort. Een 8-jarig Franstalig jongetje raakte wél volledig bedolven in een zelfgegraven diepe put. Enkel zijn voeten staken nog uit het zand. De jongen verloor het bewustzijn maar kon dankzij het snelle werk van omstaanders én de kustredders bevrijd worden. De jongen was snel buiten levensgevaar. “Mochten we een paar minuten later geweest zijn was dit wellicht anders afgelopen”, sprak hoofdredder Thomas Ver Eecke toen.

Graaf je eigen graf niet

De kustreddingsdienst IKWV reageert geschrokken op het nieuwe voorval. “Toen we het nieuws lazen waren we werkelijk verbouwereerd”, zegt An Beun van IKWV. “Waarom blijven mensen dit doen? Waarom kan dit blijven gebeuren? We brengen het gevaar van diepe putten op het strand meer dan genoeg onder de aandacht en zullen nu ons campagne ‘graaf je eigen graf niet’ opnieuw lanceren naar aanleiding van dit voorval. Dat doen we trouwens elke keer bij de start van de zomer. Maar nu zijn we zelfs nog buiten het seizoen. Een twee meter diepe put graven is echt compleet onverantwoord. Het is levensgevaarlijk. Die jongen heeft heel veel geluk gehad dat het slecht weer was. Daardoor was het zand nat en nat zand is veel stabieler, maar blijft dus gevaarlijk. Mocht dit met droog warm zand gebeuren zou hij weleens volledig bedolven geraakt kunnen zijn.” (JH)

The post Kustreddingsdienst IKWV lanceert campagne ‘Graaf je eigen graf niet’ na incident met 12-jarige jongen in Nieuwpoort is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sectie 4 van brandweer naar Benidorm

Wat sectie 4 speciaal maakt, is dat alle leden ex-Chiroleiders zijn. Aan het hoofd staat Luc Van Daele die in november 60 jaar wordt en afscheid moet nemen van het actieve brandweerleven. Luc is elektricien van opleiding, hij werkte bij Electro Pattyn in Oostrozebeke, metaalbouw Vuylsteke en Jurgen Landuyt in Pittem. Nu werkt Luc bij
The post Sectie 4

Lees meer »

Klaasje Meijer (ex-K3) volgt finale Koningin Elisabethwedstrijd viool voor VRT MAX: “Klassiek is me met de paplepel ingegoten”

‘Classic Klaasje’, zo heet het nieuwe programma op VRT MAX over de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Vanaf dinsdag 28 mei krijg je elke ochtend een verslag van een finale-avond, een ‘watchparty’ met bekende gasten als Jacotte Brokken of Elisabeth Lucie Baeten. Ze zitten op de sofa bij Klaasje Meijer, vroeger bij K3, maar ook fluitiste en al haar hele leven

Lees meer »

Mercedes Van Volcem voert campagne in voortuin van voormalige Brugse seksclub

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) promoot haar verplichte overstap naar de federale kieslijst op een wel erg originele manier. Haar verkiezingsbord hangt in de voortuin van de voormalige seksclub Ibiza in Sint-Andries, die op zoek is naar ‘nieuwe meisjes’.
The post Mercedes Van Volcem voert campagne in voortuin van voormalige Brugse seksclub appeared first on KW.be.

Lees meer »

Soep als redmiddel

Jaarlijks tafereel in grootsteden als Gent en Antwerpen, nu ook te zien in de Paardenstad: kamperende schoolouders. Oorzaak: de Sint-Paulusschool had voor het eerst ingetekend op de digitale aanmeldingsprocedure van de Vlaamse overheid, waarbij met vaste criteria en een maximumcapaciteit wordt gewerkt. Gevolg: 120 toekomstige scholieren kwamen op de wachtlijst van hun voorkeursschool terecht. De
The post Soep als

Lees meer »

Huis van Els stortte 14 jaar geleden in door werken naast haar. Vandaag wacht ze nog altijd op geld en woont ze in een camper

“Hier woon jij nu, in een camper?” Els De Craeker had nochtans gewoon een huis. Veertien jaar geleden, ze had toen net gerenoveerd en al haar spaargeld in haar woning gestoken, werd ze ‘s ochtends uit haar bed gebeld. Haar huis was ingestort door graafwerken naast haar. Pas in oktober 2023 (!) komt er een uitspraak in beroep. En vandaag

Lees meer »

Wilfried (75) voor 15de keer bijzitter in stembureau: “Eerste keer kon ik er een verkeersboete mee ontwijken, nu doe ik het gewoon graag”

Er zijn mensen die in een kramp schieten als ze een oproepingsbrief krijgen om te zetelen als bijzitter en je hebt de 75-jarige Wilfried Buseyne uit Heule. Op 9 juni trekt hij voor de 15de keer als vrijwilliger naar het stembureau in Heule. “Ik doe het gewoon graag omwille van het sociaal contact”, zegt de alleenstaande zeventiger, “en omdat ik

Lees meer »

Politie zet waterkanon in bij pro-Palestijnse betoging aan Israëlische ambassade in Ukkel

Aan de Israëlische ambassade in Ukkel heeft de politie een pro-Palestijnse betoging uiteengedreven. De politie heeft het waterkanon ingezet en traangas gebruikt. Volgens de demonstranten liep de betoging pas uit de hand toen de politie het waterkanon inzette. Volgens burgemeester was de interventie van de politie geoorloofd. Een betoger die onwel was geworden, werd naar het ziekenhuis gebracht.

Lees meer »

Oppositie verlaat opnieuw gemeenteraad tijdens stemming

Door een overeenkomst met het OCMW van Menen zou het woonzorgcentrum een extra capaciteit van 22 bedden krijgen. Volgens de oppositie wordt het dossier er 1 maand doorgeduwd. Zowel SOMM, N-VA als Open VLD vroegen om het punt uit te stellen en pas op de raad van juni te behandelen. De meerderheid weigerde waarop de voltallige oppositie opstapte bij de

Lees meer »