Kortrijks zonnepanelenbedrijf failliet: tientallen klanten zijn centen wellicht kwijt, ook hoevewinkel ‘t Dunehof uit Nieuwpoort bij gedupeerden

De faillietverklaring van Eltex, een zonnepanelenbedrijf gevestigd in Kortrijk en actief in Spanje en Italië, heeft niet alleen geleid tot het verlies van 35 banen, maar heeft ook tientallen klanten in onzekerheid achtergelaten, waarvan velen vrezen dat ze hun voorschotten op de installaties zullen verliezen. Amedée Sesier en Steffi Nowé, zaakvoerders van hoevewinkel ’t Dunehof uit Nieuwpoort, behoren tot de gedupeerden.

Het nieuws van het faillissement kwam vorige week als een klap voor klanten die al forse voorschotten hadden betaald aan Eltex, dat gespecialiseerd was in zonnepanelen, batterijen en warmtepompen. Voor velen van hen lijkt de kans klein dat hun bestellingen nog worden geleverd of voltooid. Steffi Nowé (31), zaakvoerster van hoevewinkel ’t Dunehof, vertelt over haar teleurstellende ervaring: “Via via kwamen we in contact met dat bedrijf, een vriendelijke verkoopster kwam bij ons thuis langs. Op 12 december vorig jaar bestelden we 36 zonnepanelen met bijhorende batterijen. Die dienden voor zowel onze privé-woonst als ons akkerbouwbedrijf. Op 13 februari van dit jaar betaalden we een voorschot van 13.000 euro, dat was de helft van het totale bedrag. We gingen een lening van 31.000 euro, rente inbegrepen, aan via dat bedrijf. Daarna verliep het contact niet meer zo vlot, we moesten vaak aandringen.”

Installatie

“In de week van 18 maart of die van 25 maart zou de firma de zonnepanelen plaatsen. Omdat we op 25 maart niemand zagen en mijn telefoon onbeantwoord bleef, contacteerde ik een advocaat. Ik ben zelfs tot in Kortrijk gereden, maar de bureaus waren er toen al leeg. Op dinsdag 26 maart deed ik aangifte bij de politie Westkust, op aanraden van onze advocaat. Daar konden ze echter niets doen en er werd dus ook geen proces-verbaal opgemaakt. Het enige wat we nu nog kunnen doen is verhaal halen bij de curator. Intussen moeten we noodgedwongen een lening afbetalen voor een product dat niet is geleverd”, aldus Steffi.

Woede

De situatie heeft geleid tot verontwaardiging en woede bij de gedupeerde klanten, die nu vrezen dat ze hun zuurverdiende geld zijn kwijtgeraakt aan wat zij beschouwen als een oplichtingspraktijk. Ze wijzen erop dat Eltex al in slechte financiële papieren zat op het moment van de aankoop en dat het bedrijf klanten bleef aantrekken zonder hen op de hoogte te stellen van de risico’s. Een honderdtal gedupeerden heeft zich al verenigd in een besloten Facebookgroep, waar ze hun ervaringen delen en mogelijk gezamenlijke acties bespreken om compensatie te eisen. Curator Geert Soetaert van DSD Advocaten in Kortrijk is belast met het onderzoek naar de financiële situatie van Eltex en zal proberen de schulden af te wikkelen. Hoewel de omvang van de financiële put nog onduidelijk is, lijkt de kans op volledige compensatie voor de gedupeerde klanten klein.

Waarschuwing

Het nieuws van het faillissement heeft de nodige opschudding veroorzaakt in de zonne-energiesector en dient als een waarschuwing voor consumenten om voorzichtig te zijn bij het doen van vooruitbetalingen en om de financiële gezondheid van bedrijven te onderzoeken voordat ze met hen in zee gaan. Ondanks de tegenslagen in de sector bieden enkele ondernemers en professionals mogelijke oplossingen en steun aan de getroffen klanten, in de hoop de schade te beperken en het vertrouwen in de sector te herstellen. Noch zaakvoerder Salajé Ebrit, noch Chloë Pottez, verkoopster bij de firma, waren bereikbaar voor commentaar.

The post Kortrijks zonnepanelenbedrijf failliet: tientallen klanten zijn centen wellicht kwijt, ook hoevewinkel ‘t Dunehof uit Nieuwpoort bij gedupeerden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Win een ticket voor de 90s party op W-festival op 23 augustus

Vrijdag 23 augustus 2024 wordt een gigantisch dance-walhalla voor alle 90s-liefhebbers op W-festival. Maak je klaar voor de ene na de andere hitvolle set van Jenny Berggren van Ace of Base, 2 Unlimited, Snap!, Culture Beat, C+C Music Factory en Nightcrawlers. Met als afsluitende act Adamski. Wij mogen 200 tickets weggeven voor de 90s party …
The post Win

Lees meer »

34-jarige bestuurder van trike zwaargewond na ongeval in Reningelst

Een 34-jarige man uit Ieper is zaterdagavond zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in Reningelst. Het ongeval gebeurde met zijn trike, een driewielige motorfiets. De man verloor tijdens een rondrit met vrienden de controle over het stuur en kwam tegen een duiker naast de weg terecht.
The post 34-jarige bestuurder van trike zwaargewond na ongeval in Reningelst appeared first on

Lees meer »

KIJK. Lionel Messi mét enkelbrace wordt in de bloemetjes gezet door Inter Miami

Lionel Messi (37) stak met de Copa América vorige week zijn 45ste prijs op zak, goed voor het record van meeste titels aller tijden in het voetbal. Zijn club, Inter Miami, wou deze uitzonderlijke prestatie niet zomaar laten voorbijgaan en zette hun sterspeler in de bloemetjes. De ‘Vlo’ verscheen in het Chase Stadium met een enkelbrace. De Argentijn liep namelijk

Lees meer »

Koksijde baart een digitale drieling

Met trots kondigt het lokaal bestuur de geboorte aan van een mooie digitale drieling. Het gaat om de lancering van drie websites. De gemeentelijke webstek (www.koksijde.be) kreeg een make-over en ook de toeristische website (visitkoksijde.be) kreeg een nieuw jasje aangemeten. De gloednieuwe website www.jonginkoksijde.be is de go-to plek waar kinderen, jongeren (en hun ouders) informatie en inspiratie vinden.
The

Lees meer »

‘Dronegate’ eist nieuw slachtoffer in Parijs: Canada stuurt ook bondscoach weg na ‘nieuwe onthullingen’

De spionagezaak blijft niet zonder gevolgen. Het Canadees Olympisch Comité heeft na twee begeleiders van het vrouwenvoetbalteam ook hoofdcoach Beverly Priestman naar huis gestuurd. Het gaat om assistent-coach Jasmine Mander en analyticus Joseph Lombari. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het bespieden van de training van Nieuw-Zeeland, de eerste opponent op de Spelen, met een drone.

Lees meer »

Amerikaanse rapper Snoop Dogg gaat olympische vlam dragen

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg zal vrijdag een van de fakkeldragers zijn in Saint-Denis in aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, die vrijdagavond op de agenda staat. Dat heeft het gemeentebestuur van de stad uit de Parijse agglomeratie maandag bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Lees meer »

Is Jean-Marie Pfaff binnenkort een miljoentje rijker? Iconisch truitje van Diego Maradona gaat onder de hamer

Bent u een voetbalfanaat die een miljoentje op overschot heeft? Dan is dit ongetwijfeld iets voor u. Jean-Marie Pfaff doet het truitje van Diego Armando Maradona van de hand waarin de Argentijnse superster de Rode Duivels uitschakelde op het WK van ‘86 in Mexico. Onze gewezen nationale doelman wisselde na de wedstrijd van shirtje met Maradona, die het shirt handtekende.

Lees meer »

Man uit Roeselare botst op wagen en raakt zwaargewond

Een 67-jarige man uit Roeselare is zaterdagochtend omstreeks 8.30 uur zwaargewond geraakt bij een aanrijding op het kruispunt van de Vijfwegenstraat met de Heropbouwstraat.
The post Man uit Roeselare botst op wagen en raakt zwaargewond appeared first on KW.be.

Lees meer »

Protestactie tegen zwaar vrachtverkeer in Lissewege

Woensdagavond hielden een aantal bewoners van Lissewege een protestactie aan het station van Lissewege naar aanleiding van het zwaar vrachtverkeer in hun dorp. Ondanks een verbod op zwaar vrachtverkeer in het centrum van Lissewege rijden nog altijd vrachtwagenchauffeurs, die voortgaan op hun GPS, het centrum binnen, waar ze zich vastrijden en soms schade aanrichten.
The post Protestactie tegen zwaar

Lees meer »