IN KAART Trein wint terrein in het weekend: aantal NMBS-reizigers op zaterdag en zondag stijgt sterk

Terwijl de pendelaars hun weg naar het station nog niet helemaal hebben teruggevonden, nemen we wél steeds vaker de trein om eropuit te trekken in het weekend. Dat deden we in 2023 liefst 18 procent meer dan een jaar eerder.

Elke week stappen er 362.095 mensen op de trein in een West-Vlaams station, blijkt uit de meest recente telling van vervoersmaatschappij NMBS. Dat zijn er gemiddeld 51.728 per dag. De meting werd handmatig – met tellers op elk perron – uitgevoerd tussen 30 september en 8 oktober 2023.

De cijfers zijn niet volledig representatief, maar volgens de NMBS wel de enige manier om het aantal treinreizigers per station over een langere tijd te vergelijken. Volgens die metingen telde onze provincie in 2023 ongeveer 1,5 procent meer treinreizigers dan in 2022, maar wel nog altijd 3,5 procent minder dan in precoronajaar 2019.

Corona

West-Vlaanderen telt vandaag 36 treinstations. Van daaruit kun je elke dag een trein nemen om het hele land door te reizen, op enkele uitzonderingen na: in Aarsele, Anzegem, Vichte en Zeebrugge-Dorp stoppen in het weekend geen treinen, in het station Zeebrugge-Strand blijft het perron dan weer leeg tijdens de werkweek. In onze provincie stappen op een doorsnee weekdag in totaal 56.709 passagiers op de trein. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. In vergelijking met 2019 merken we wel een significante daling op, van 6 procent. (lees verder onder de tabel)

“Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis”, verklaart woordvoerder Dimitri Temmerman van NMBS. “Bedienden mochten zich niet meer naar het kantoor verplaatsen, en ook nu blijft het thuiswerk een populaire werkvorm. Uit de cijfers leren we dat nog lang niet alle pendelaars zijn teruggekeerd. Daar proberen we ook wel op in te spelen, door flexibele abonnementen aan te bieden voor wie deels thuis en deels op verplaatsing werkt. Dat is slechts een van de manieren waarmee we ervoor willen zorgen dat we tegen 2032 minstens 30 procent meer reizigers bedienen.”

De verschillen tussen de stations zijn uiteraard groot: vanuit Brugge namen vorig jaar elke werkdag gemiddeld 15.310 pendelaars de trein, in Aarsele bij Tielt waren dat er slechts 24.

Zondag treindag

Terwijl het aantal reizigers op werkdagen daalt, doen we in het weekend steeds vaker een beroep op de trein voor recreatieve doeleinden. Op zaterdag en zondag stonden er vorig jaar 78.550 reizigers op de West-Vlaamse perrons, dat zijn er liefst 18 procent meer dan een jaar eerder en 9 procent meer dan in 2019. Zondag blijft de populairste dag met 40.212 treinreizigers in alle West-Vlaamse stations.

“Er zijn verschillende redenen voor de stijging”, weet de NMBS-woordvoerder. “Eerst en vooral hebben wij ons aanbod tijdens het weekend – vooral naar toeristische bestemmingen – sterk uitgebreid. Als er meer keuze is, zijn mensen ook sneller geneigd om daar gebruik van te maken voor een uitstapje. Ook lanceren we geregeld promoacties om dagjestoeristen te stimuleren de trein te nemen. Daarnaast brengt reizen met de auto tegenwoordig ook veel hindernissen met zich mee: lage-emissiezones, files, dure parkings… Bovendien kan je op de trein naar het toilet gaan, spelen met je kinderen… Achter het stuur gaat dat niet. Tot slot speelt het aspect duurzaamheid ook bij veel mensen vaker een rol.”

The post IN KAART Trein wint terrein in het weekend: aantal NMBS-reizigers op zaterdag en zondag stijgt sterk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG TITELSTRIJD. Stilte voor de storm in het Dudenpark, in Brugge maken ze zich op voor feest – Volg de slotspeeldag op HLN!

D-Day in de bijzonder spannende titelontknoping. Met Club Brugge dat met de beste kaarten aan de slotspeeldag begint. Met een punt tegen Cercle is het áltijd kampioen. Of gaat de trofee toch nog richting Brussel, naar Union of Anderlecht? Een héle dag zit u bij HLN aan het juiste adres. Voor het laatste nieuws, de beste sfeerbeelden voor en na

Lees meer »

Vandaag officieel? Vincent Kompany geland in München om laatste contractdetails af te handelen

Dé gekste trainerswissel van de zomer. Bayern München wil de komst van Vincent Kompany (38) vandaag officieel aankondigen – Kompany keerde terug van een korte vakantie. Bestuurslid Karl-Heinz Rummenigge bevestigt dat de deal op een paar details na rond is en zopas is onze landgenoot geland op de luchthaven in München. De Duitse Rekordmeister betaalt 10,5 miljoen euro aan Burnley

Lees meer »

Sylvie uit ‘Boer zkt vrouw’ bijt van zich af: “Ik heb nooit de aandacht naar mij toe getrokken”

“Je straalt seks uit.” De aantrekkingskracht tussen melkveeboer Niels (32) en zijn uitverkorene Sylvie (36) is groot in ‘Boer zkt vrouw’. De twee flirtten erop los tijdens hun romantische trip in Zuid-Tirol. Of ze ook echt een koppel zijn geworden, zien we zondag pas, maar Sylvie blikt alvast met gemengde gevoelens terug op het avontuur. “Ik weet niet of mijn

Lees meer »

Twee wandelingen in teken van 10.000 stappenclash

In het kader van de 10.000 stappenclash stippelde de gemeente twee wandelingen uit. Zowel in Dadizele als in Moorslede kan men de hele maand mei stappen verzamelen. De gemeente Moorslede neemt ook dit jaar deel aan de 10.000 stappenclash, een organisatie van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Eigenlijk wagen we ons aan twee clashes. Enerzijds
The post Twee wandelingen

Lees meer »

De Croo wil versoepeling abortus naar 18 weken: “We moeten een politieke tapijtenhandel vermijden”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat de volgende regering het recht op abortus in de grondwet moet verankeren en dat de termijn waarbinnen een vrouw ervoor kan kiezen tot achttien weken moet worden opgetrokken. Die beslissing had moeten volgen op het advies van een expertencommissie, vindt hij. “We moeten vermijden dat we in een soort politieke tapijtenhandel belanden

Lees meer »

Plopsaland en medewerker van ‘Mega Mindy jetski’ voor rechter na ongeval waarbij Christel (55) zwaargewond raakte: “Hij is er het hart van in”

Een 49-jarige man die de waterattractie ‘Mega Mindy jetski’ bedient in Plopsaland De Panne moet zich samen met zijn werkgever bij de rechter verantwoorden voor een ongeval vorig jaar. Daarbij belandde de 55-jarige Christel met haar kleinzoon (5) in het water en raakte ze zwaargewond aan de arm. “Ik was volledig in fout want ik vergat mijn inspectieronde”, geeft operator

Lees meer »

“Winnen is belangrijkst voor ons”: Filou Oostende is in 29ste playoff-finale op zoek naar 25ste landstitel

Het kampioenschap zit in de laatste rechte lijn. Zowel in Belgiê als in Nederland vatten de finalereeksen aan. Leiden won het eerste duel in Den Bosch. In ons land hield Filou Oostende zijn thuisvoordeel vast door maandag met 93-89 tegen Antwerp Giants te winnen. Na de woensdagavondwedstrijd in Antwerpen (87-66-verlies) ontvangt Filou vrijdagavond in de COREtec Dôme opnieuw de Giants.<br

Lees meer »

Roekeloos rijgedrag veroorzaakt ongeval in Beringen

Zaterdagavond heeft het roekeloze rijgedrag van een 28-jarige bestuurder een ongeval veroorzaakt op de Kasteletsingel in Beringen. Er vielen daarbij twee lichtgewonden. Op het moment van het ongeval probeerde de bestuurder in kwestie te ontkomen aan de politie en negeerde hij een rood licht. Bij controles achteraf bleek dat de man te veel gedronken had. Zijn rijbewijs is ingetrokken voor

Lees meer »

Rode Kruis-Vlaanderen en Voka roepen bedrijven op om plasma te doneren

Rode Kruis-Vlaanderen en Voka gaan samenwerken om via bedrijven meer plasmadonoren te vinden. Ze roepen bedrijven op om hun werknemers te motiveren plasma te doneren in een donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen. Momenteel komt 3 procent van alle plasmadonaties via bedrijven. Beide organisaties willen dat doen stijgen naar 20 procent.

Lees meer »

Overvloedige regenval zet samentuin in Beringen onder water: opentuindagen in Beringen en Leopoldsburg afgelast

De overvloedige regenval van de afgelopen tijd gooit roet in het eten van de tuiniers in de samentuinen van Beringen en Leopoldsburg. "De tuin staat eigenlijk al sinds januari blank", vertelt Rob Vandenbergh van VELT De Motten in Beringen. De opentuindagen die de non-profitorganisatie VELT in heel Limburg gepland had op 2 juni vallen op verschillende plekken in het water.

Lees meer »