“Iedereen vindt het spijtig dat ik stop”: Sofie (89) organiseert haar allerlaatste miniatuurfestival in Nieuwpoort

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort heeft voor de laatste keer het internationaal miniaturenfestival plaatsgevonden. Organisatrice Sofie Gonnissen is bijna negentig jaar en houdt het voor bekeken. “Iedereen vindt het spijtig dat ik stop.” Maar niemand staat klaar om over te nemen.

Van piepkleine vaasjes tot gedetailleerde replica’s van historische gebouwen zoals het oorspronkelijke tramhuis in Westende en zelfs de majestueuze Taj Mahal: alles was er te zien, in miniatuurvorm. Dit jaar presenteerden 41 exposanten hun bouwwerkjes. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 14 tot 88 jaar. Ze kwamen vanuit alle hoeken van België en zelfs enkelen uit Nederland, Engeland en Frankrijk.

Tijd voor verandering

Voor Sofie Gonnissen, de drijvende kracht achter dit evenement, was deze editie een bijzonder moment. “Ik doe dit al dertig jaar”, zegt ze met een glimlach. “Vroeger was het om de twee jaar. Sinds de corona elk jaar. Dus tel maar, hè. Ik geloof dat het de zestiende of zeventiende keer is.” Maar nu, op haar negentigste, voelt ze dat de tijd rijp is voor verandering. “Ik persoonlijk hou ermee op, ja. Misschien doet iemand het verder, maar daar komt zoveel bij kijken. De mensen durven dat moeilijk aan.”

Waarom Sofie stopt? “Ouderdom”, is het eenvoudige antwoord. “Ik begin aan een vierde leven. Ja, maar dan weet ik nog niet wat er gaat komen. Als het nieuw is, weet je dat niet. Ik wacht af. Ik heb vertrouwen.”

Voor velen in Nieuwpoort is Sofies naam synoniem geworden met haar winkel op het Marktplein, gevuld met haar prachtige miniaturen. Maar zelfs deze iconische locatie zal binnenkort verdwijnen. “Ja, die winkel is gesloten”, zegt Sofie met een vleugje weemoed. “Ik huur dat pand nog vijftien dagen. De eigenaar moet de gevel houden, maar de rest wordt afgebroken.”

Terugkerend naar de expo in de kerk, benadrukte Sofie de groei van het festival door de jaren heen. “Eenenveertig exposanten dit jaar. Dat is meer dan verleden jaar. Er zijn vier nieuwe bij. Iedereen vindt het spijtig dat ik stop.”

Kasteel van Namen

Naar welk kunstwerk kijkt ze met de meeste trots? “Ik heb meerdere kastelen gemaakt, maar het Kasteel van Namen steekt er echt bovenuit. Ik heb er twee jaar aan gewerkt, en het was een waar kunstwerk. Het had maar liefst acht badkamers en talloze kamers, inclusief een salon en een tuin. Ik heb elk detail nagebootst. Het is nu afgeleverd en te bewonderen in Namen.”

The post “Iedereen vindt het spijtig dat ik stop”: Sofie (89) organiseert haar allerlaatste miniatuurfestival in Nieuwpoort is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Illusionist David Copperfield door zestien vrouwen beschuldigd van misbruik: “Hij heeft mij gedrogeerd en verkracht”

De illusionist David Copperfield (67), de ex-vriend van Claudia Schiffer (53), wordt door zestien vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Dat schrijft de ‘Guardian US’, op basis van een groot onderzoek. Meer dan de helft van de dames zouden destijds minderjarig geweest zijn. Volgens de advocaten van Copperfield zijn de aantijgingen “niet alleen foutief, maar ook volkomen ongeloofwaardig.”

Lees meer »

Jan Dhaene stelt schilderwerken tentoon in Buda Gallery

Nog tot en met zondag 26 mei kan je de expositie ‘De Haan Kraait Overal’ van Jan Dhaene (65) bezichtigen in de Buda Gallery in de Budastraat 52. “Het thema is geïnspireerd op mijn achternaam en het universele van de haan. Als wereldreiziger kom ik ze overal tegen, tot het kleinste dorp.”
The post Jan Dhaene stelt schilderwerken tentoon

Lees meer »

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico (59) uren na schietpartij nog steeds in kritieke toestand: “Aanvaller had politiek motief”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Voka wil aantal nachttransporten in Antwerpse haven verdubbelen

Werkgeversorganisatie Voka wil dat er meer nachttransporten mogelijk zijn in de Antwerpse haven. Ze roept bedrijven buiten de haven op om mee in het project te stappen, omdat chauffeurs anders voor een gesloten poort staan. “Momenteel zit het aandeel rond de 12 procent, maar we willen dat percentage minstens verdubbelen”, zegt Stephan Vanfraechem, algemeen directeur van havenkoepel Alfaport Voka.

Lees meer »

Sofie (48) zoekt vrijwilligers voor plantjesweekend van Kom op tegen Kanker: “We gaan voor 1.500 azalea’s”

Sofie Coudyzer is nu al op zoek naar vrijwilligers voor het plantjesweekend van Kom op tegen Kanker in september. “Omdat het niet gemakkelijk is om voldoende mensen te vinden die in dat weekend zich een halve, hele, twee of drie dagen willen vrijmaken om azalea’s voor het goede doel te verkopen op een of andere locatie in Lendelede”, zegt Sofie,

Lees meer »

82-jarige dame uit De Panne opgelicht voor meer dan 100.000 euro: “Vrouw aangehouden, man vrijgelaten”

Een 82-jarige vrouw uit De Panne werd vorige maand opgelicht voor meer dan 100.000 euro. Dat geld werd van haar bankrekening gehaald. De politie Westkust pakte een koppel op uit De Panne. “Een 50-jarige vrouw legde gedeeltelijke bekentenissen af en werd aangehouden”, meldt het parket. “Haar man (60) stelde niet op de hoogte te zijn en werd vrijgelaten.”
The

Lees meer »