Eerste zeearendje van ons land geboren: “Mogelijk komt er nog een tweede kuiken”

Het eerste zeearendje van ons land zag donderdag het levenslicht. Het koppel Europese zeearenden Betty en Paul dat in de Blankaart aan het broeden was, heeft een jong gekregen.

Voorlopig is er sprake van één kuiken, mogelijk komt er nog eentje uit in de komende uren of dagen. “Vandaag merkte ik ineens een verandering op in het voedergedrag van de zeearenden”, zegt Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart. “Ze begonnen duidelijk eten te geven met hun snavel naar beneden. Je merkt gewoon dat er leven gekomen is op het nest. Ook de houding van de zeearenden op het nest is veranderd. Ze zitten veel hoger, wat standaard gebeurt als er een jong is.”

Nog kuikens?

“We weten nu wel zeker dat er 1 kuiken is. Mogelijk komt er zeer binnenkort ook nog een tweede. Zeearenden leggen vaak twee eieren. We gaan zelf niet in het nest kijken met een drone, omdat we de vogels niet willen verstoren. Dus de tijd zal uitwijzen hoeveel kuikens er geboren worden.”

Guido en/of Gloria

De afgelopen dagen hield Natuurpunt een stemming over de mogelijke namen voor de zeearendjes. Met overduidelijke meerderheid heeft het publiek gekozen voor Gloria en Guido. Gloria verwijst naar het glorierijke moment voor De Blankaart en Guido is de naam van de huidige conservator Guido Vandenbroucke. “Dat maakt mij erg trots”, aldus Guido. “Deze voornaam staat ook symbool voor de inzet van de vele vrijwilligers die deze heuglijke gebeurtenis in de voorbije jaren mee waarmaakten.”

Kraambezoek

Iedereen is welkom om op kraambezoek te gaan in De Bankkaart. “Blijf zeker op de paden, respecteer de ingestelde perimeter. Voorlopig kan je nog enkel de ouders zien op het nest.” (TP)

The post Eerste zeearendje van ons land geboren: “Mogelijk komt er nog een tweede kuiken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Trump zet debat met Harris op losse schroeven – Freedom van Beyoncé krijgt boost door campagne Harris

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »

Goud voor Ludwig en Marleen

Op zaterdag 6 juli werd het gouden echtpaar Ludwig Mattan en Marleen Coopman uit de Klaverstraat officieel ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis.
The post Goud voor Ludwig en Marleen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kwieke Maria Denoo viert in Torhout haar 100ste verjaardag

In het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar ze sinds februari 2017 verblijft, heeft Maria Denoo haar 100ste verjaardag gevierd. Ze werd gefeliciteerd door onder meer schepen Annick Vanderspurt en rusthuisdirecteur Françoise De Vreeze.
The post Kwieke Maria Denoo viert in Torhout haar 100ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee weken wegenwerken op E17 richting Frankrijk tussen Kortrijk en Aalbeke

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert in augustus twee weken wegenwerken uit op de E17 richting Frankrijk tussen Kortrijk en Aalbeke. Het asfalt en de wegmarkeringen worden er vernieuwd. Om hinder te beperken, vinden de werken plaats na de festivalweekends van Alcatraz en Kamping Kitsch Club in Kortrijk. Het verkeer zal tijdens de werken over twee rijstroken moeten in plaats

Lees meer »

Prominente politica doodgeschoten in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne is het gewezen rechts-nationalistische parlementslid Iryna Farion doodgeschoten. Farion is vooral bekend van haar anti-Russische uitspraken. De 60-jarige vrouw overleed in Lviv in het ziekenhuis aan haar verwondingen, nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen.

Lees meer »

Directeur Secret Service noemt beveiliging tijdens aanslag op Trump “grootste operationele mislukking in decennia”

De moordpoging op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tijdens een campagnemeeting in Butler in de staat Pennsylvania is de “grootste operationele mislukking van de geheime dienst in decennia”. Dat heeft Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service, maandag verklaard in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees meer »

“Mijn olympische marathon in 1972 zal me altijd bijblijven”: marathonloper Walter Van Renterghem uit Poperinge blikt terug op Spelen in München

De Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs gaan op vrijdag 26 juli van start. De Westhoek telt verschillende ex-olympiërs. Wij zochten hen op en blikken terug naar hun olympische ervaring. Vandaag deel 4 (slot): ex-marathonloper Walter Van Renterghem (80), die deelnam aan de Spelen van München 1972.
The post “Mijn olympische marathon in 1972 zal me altijd bijblijven”:

Lees meer »