Dansend duo probeert in Oostends café horloge te stelen van burgemeester Francesco Vanderjeugd: achttien maanden cel gevorderd

In een Oostends café kwamen een Marokkaan en een Algerijn rond Francesco Vanderjeugd (Open VLD) dansen. De mannen probeerden tevergeefs de horloge te stelen van de burgemeester van Staden. Nu riskeren ze elk achttien maanden effectieve celstraf.

In de nacht van 8 op 9 september vorig jaar was Francesco Vanderjeugd aanwezig in café Copador in de Oostendse Langestraat. Op een bepaald moment kwamen twee mannen dicht om de 36-jarige burgemeester van Staden heen dansen. Het bleek om een afleidingsmanoeuvre te gaan want het volgende moment greep het duo de linkerarm van Vanderjeugd vast in een poging om zijn horloge te stelen.

De diefstal mislukte waarop Marokkaan Mohammed A. (19) en Algerijn Yassin B. het hazenpad kozen. Rond 2 uur sprak Vanderjeugd zelf een politiepatrouille aan in de Langestraat. Hij vertelde wat hem overkwam en de feiten waren duidelijk te zien op camerabeelden in het café. Op de stadscamera’s was te zien hoe de daders op straat twee kompanen aanspraken.

Het parket vermoedt dat de beklaagden deel uitmaken van een georganiseerde dievenbende. “Bij hun arrestatie hadden ze halskettingen met beschadigde slotjes bij zich”, verduidelijkte de procureur. “Ze hadden die duidelijk afgerukt. En op hun gsm’s stonden foto’s van halskettingen en dure horloges. Onder wisselende identiteiten kwamen ze al in meerdere Europese landen met het gerecht in aanraking.”

De verdediging legde uit dat de beide mannen illegaal in België verblijven. “Mijn cliënt stal om te overleven”, pleitte Fabienne Desmet, de advocate van A. “Hij heeft spijt over de feiten.” De advocate vroeg om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis, die intussen zeven maanden duurt. Ook Jorn Vermick, de advocaat van B., vroeg om de voorhechtenis als voldoende te beschouwen. B. liep in Frankrijk al zeven veroordelingen op.

Francesco Vanderjeugd stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak. De uitspraak volgt op 16 mei. (AFr)

The post Dansend duo probeert in Oostends café horloge te stelen van burgemeester Francesco Vanderjeugd: achttien maanden cel gevorderd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe Gallo-Romeinse site in Hoegaarden wordt dankzij ruilverkaveling opengesteld voor het grote publiek

In Meldert bij Hoegaarden kan je voortaan een nieuwe archeologische site bezoeken. Op een stuk grond aan de Begijnenweg zijn sporen teruggevonden van een Gallo-Romeins landbouwbedrijf uit de 2e eeuw na Christus. Het gaat onder meer om de fundamenten van het gebouw, maar ook om scherven keramiek en een Romeinse deursleutel. Met je smartphone kan je de site ontdekken zoals

Lees meer »

Vijf miljard euro beloofd voor Syrische vluchtelingen

Internationale donoren hebben zich maandag geëngageerd om 5 miljard euro hulp uit te keren om Syrische vluchtelingen te helpen, en daarnaast nog voor 2,5 miljard euro aan leningen te verstrekken. Ze deden dat tijdens de achtste Europese donorconferentie voor Syrië.

Lees meer »

Actrice Cathérine Kools woont nu aan de kust: “Veel mensen dragen ‘Wittekerke’ hier nog altijd in hun hart”

Verrassing van jewelste voor de ‘Familie’-fans, want maandagavond wandelde Leen Van den Bossche plots het beeld in. Na zes jaar keert het personage terug uit Afrika, en dus hervat Cathérine Kools (42) haar rol. “Zowel Leen als ik hebben de voorbije jaren dingen gedaan waarvan we voelden dat ze moesten gebeuren”, vertelt de actrice over haar comeback en hoe haar

Lees meer »

Naar de (Oude) markt met Sammy Mahdi (CD&V) : “Het beeld dat N-VA probeert te creëren – het is wij of Vivaldi – gelooft niemand. Er komt geen Vivaldi II”

“Voor minder dan 12 procent gaan we niet. Ik hoop de derde grootste partij van Vlaanderen te zijn.” Dat de christendemocraten licht achteruit zijn gegaan in de laatste grote peilingen van HLN en VTM NIEUWS lijkt voorzitter Sammy Mahdi maar weinig te deren. Maar komt hij ook zo zelfzeker over op de markt? Wij trokken naar Vlaams-Brabant en gingen er

Lees meer »

Willem Hiele geeft geweld toe, maar er komt geen proces: sterrenchef betaalt werknemer die hij in elkaar sloeg

Er komt géén strafproces tegen topchef Willem Hiele (42) die een personeelslid twee weken arbeidsongeschikt sloeg. Dat blijkt uit een interview dit weekend met hem in ‘De Tijd’. De sterrenkok kwam tot een schikking met het slachtoffer. Lees: Hiele vergoedde zijn ex-werknemer, die altijd had volgehouden dat de topchef hem uit het niets had aangevallen. Hiele vertelt nu iets anders.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël bombardeert Rafah dag na uitspraak Internationaal Gerechtshof

Lees hier al het nieuws van zaterdag 25 mei over de aanval van Israël op Gaza. Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah in de Gazastrook. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde vrijdag nog dat Israël de aanval op Rafah moet beëindigen. Volgens het VN-hof is de humanitaire situatie “rampzalig”. De dodentol in de Gazastrook is intussen opgelopen tot 35.903. Dat

Lees meer »

Nederlandse vissers vonden schedel van verongelukte Brit in net

Nederlandse vissers hebben eind vorig jaar de schedel opgevist van een Britse jongeman die maanden eerder was verdwenen. De nieuwssite Kent Live meldt dat de 22-jarige Liam Graham om onduidelijke redenen in zee terechtkwam na een auto-ongeluk. De vissers haalden zijn schedel in september boven in Nederlandse wateren.

Lees meer »