Dansend duo probeert in Oostends café horloge te stelen van burgemeester Francesco Vanderjeugd: achttien maanden cel gevorderd

In een Oostends café kwamen een Marokkaan en een Algerijn rond Francesco Vanderjeugd (Open VLD) dansen. De mannen probeerden tevergeefs de horloge te stelen van de burgemeester van Staden. Nu riskeren ze elk achttien maanden effectieve celstraf.

In de nacht van 8 op 9 september vorig jaar was Francesco Vanderjeugd aanwezig in café Copador in de Oostendse Langestraat. Op een bepaald moment kwamen twee mannen dicht om de 36-jarige burgemeester van Staden heen dansen. Het bleek om een afleidingsmanoeuvre te gaan want het volgende moment greep het duo de linkerarm van Vanderjeugd vast in een poging om zijn horloge te stelen.

De diefstal mislukte waarop Marokkaan Mohammed A. (19) en Algerijn Yassin B. het hazenpad kozen. Rond 2 uur sprak Vanderjeugd zelf een politiepatrouille aan in de Langestraat. Hij vertelde wat hem overkwam en de feiten waren duidelijk te zien op camerabeelden in het café. Op de stadscamera’s was te zien hoe de daders op straat twee kompanen aanspraken.

Het parket vermoedt dat de beklaagden deel uitmaken van een georganiseerde dievenbende. “Bij hun arrestatie hadden ze halskettingen met beschadigde slotjes bij zich”, verduidelijkte de procureur. “Ze hadden die duidelijk afgerukt. En op hun gsm’s stonden foto’s van halskettingen en dure horloges. Onder wisselende identiteiten kwamen ze al in meerdere Europese landen met het gerecht in aanraking.”

De verdediging legde uit dat de beide mannen illegaal in België verblijven. “Mijn cliënt stal om te overleven”, pleitte Fabienne Desmet, de advocate van A. “Hij heeft spijt over de feiten.” De advocate vroeg om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis, die intussen zeven maanden duurt. Ook Jorn Vermick, de advocaat van B., vroeg om de voorhechtenis als voldoende te beschouwen. B. liep in Frankrijk al zeven veroordelingen op.

Francesco Vanderjeugd stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak. De uitspraak volgt op 16 mei. (AFr)

The post Dansend duo probeert in Oostends café horloge te stelen van burgemeester Francesco Vanderjeugd: achttien maanden cel gevorderd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Directeur Secret Service noemt beveiliging tijdens aanslag op Trump “grootste operationele mislukking in decennia”

De moordpoging op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tijdens een campagnemeeting in Butler in de staat Pennsylvania is de “grootste operationele mislukking van de geheime dienst in decennia”. Dat heeft Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service, maandag verklaard in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees meer »

Politie onderzoekt vechtpartij in het Zoute in Knokke

In het Zoute in Knokke is enkele dagen geleden een vechtpartij ontstaan tussen een groep mannen. Op beelden is te zien hoe ze een golfkarretje staande proberen houden. Wanneer dat niet lukt, richten ze zich op een andere man.
The post Politie onderzoekt vechtpartij in het Zoute in Knokke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Inwoners Veurne beloond na stappenclash

Tussen 1 en 31 mei namen 12.000 inwoners uit 171 Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op. In totaal hebben 12.000 Vlamingen hun stappen geregistreerd en bijna 2,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 3,5 miljard stappen.
The post Inwoners Veurne beloond na stappenclash appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste deelwagen in Houthulst staat voorlopig aan Markthuis

Ook in Houthulst kan men voortaan gebruik maken van een deelwagen. “De eerste deelwagen is er een op benzine”, vertelt burgemeester Jeroen Vandromme. “In januari komt er nog een tweede. Die zal elektrisch zijn.”
The post Eerste deelwagen in Houthulst staat voorlopig aan Markthuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iran en Rusland beginnen gezamenlijke manoeuvres in Kaspische Zee

Iran en Rusland bevestigen hun strategische samenwerking met gemeenschappelijke militaire manoeuvres in de Kaspische Zee. Op het programma van de twee marine-eenheden staan tactische oefeningen, reddingsacties en de aanpak van piraten, zei een woordvoerder van de Iraanse marine aan het nieuwsagentschap ISNA. Bij de manoeuvres zouden ook oorlogsschepen van de Iraanse Revolutionaire Garde ingezet worden.

Lees meer »