Begijnen komen voor één dag tot leven in het Kortrijkse begijnhof tijdens Erfgoeddag

Zondag 21 april is het weer Erfgoeddag. In het Kortrijkse begijnhof komen die zondag op initiatief van enkele ‘grootjuffrouwen’ de begijnen voor één dag weer tot leven, tussen 10 en 17 uur, om je wegwijs te maken in hun 800 jaar boeiende geschiedenis.

In de kijkwoning gelegen aan de grote inkompoort, begijnhofkapel en op de bleekweide herleven de begijnen voor één dag in het Kortrijkse begijnhof. Vijf Kortrijkse grootjuffrouwen verlaten tegen 10 uur hun woning en begeven zich naar de begijnhofkapel voor gebed en lezing. Daarna wordt er uitgebreid gebreid, genaaid, gekookt, gebakken en de was ‘op den bleek gelegd’. Tussendoor is er tijd en ruimte voor een gesprek met de begijnen.

The post Begijnen komen voor één dag tot leven in het Kortrijkse begijnhof tijdens Erfgoeddag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cinema Rio 50 jaar terug in de tijd met ‘American Graffiti’

Ronny Maheur en Mieke Vanheulenberghe uit De Haan vieren in 2024 hun veertigste jaar Cinema Rio met een reeks legendarische blockbusters. Na ‘101 Dalmatiërs’, ‘The Bridge on the River Kwai’ en ‘Singin’ in the Rain’, passeert straks ‘American Graffiti’ nog eens op het witte doek.
The post Cinema Rio 50 jaar terug in de tijd met ‘American Graffiti’ appeared

Lees meer »

Vooruit lanceert videoclip om singles een hart onder de riem te steken: “Verdienen zij soms zwaardere facturen? Omdat cupido zijn pijlen op hen niet wil afvuren?”

De Gentse afdeling van Vooruit heeft een videoclip gemaakt. Zo wil de partij haar beleidsplannen voor alleenstaanden nog eens in de verf zetten. “Als single ben je nooit alleen. Maar je moet wel dieper tasten. Voor het dragen van dezelfde lasten”, zingen onder andere Freya Van den Bossche en Frederik Sioen in het lied.

Lees meer »

Bidden voor een voorspoedig landbouwseizoen

Op Hoeve Maedelstede in Pollinkhove vond onlangs de jaarlijkse viering van de ‘Vruchten der aarde’ plaats. De KLJ en de Landelijke Gilde van Pollinkhove slaan hiervoor elk jaar de handen in elkaar. Inwoners uit de vier deelgemeenten bidden samen voor een voorspoedig landbouwseizoen. Hiermee houden ze de eeuwenoude traditie van de Kruisdagen in ere. Na
The post Bidden voor

Lees meer »

Freilich dient strafklacht in voor mogelijke fouten rond digitalisering Justitie in periode Van Quickenborne

Federaal parlementslid voor N-VA Michael Freilich heeft op 8 mei een strafklacht ingediend en vraagt een onderzoek naar mogelijke ‘oplichting’. Dat meldt de VRT. Freilich zegt aanwijzingen te hebben van fouten bij aanbestedingen onder voormalig minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) rond de digitalisering bij Justitie.
The post Freilich dient strafklacht in voor mogelijke fouten rond digitalisering

Lees meer »

Trenson-Verbandt: burenduel op het veld, maar ook in het dagelijks leven: “Klup vs. de club van hiernaast”

Voor het echtpaar Patrick Trenson en Martine Calleeuw enerzijds en Albert Verbandt anderzijds wordt de derby niet enkel een burenstrijd op het veld. In het dagelijks leven zijn de buren immers ook voor hun ploeg actief in het Jan Breydelstadion. “Als Cercle thuis speelt, is het moeilijk om mij in te tomen”, vertelt Albert Verbandt.
The post Trenson-Verbandt: burenduel

Lees meer »

“Wat denkt Hoeness écht?”: Duitse media leggen toekomst van Kompany bij Bayern in handen van omstreden oud-voorzitter

De spanningsboog in München staat strak. In het dossier-Vincent Kompany kijken zijn traditionele media reikhalzend uit naar de mening van een man die voorlopig zwijgt. Temidden de vlijmscherpe kritiek en twijfel rond die ‘degradatiecoach’ klampen ze zich vast aan een brulboei. Hoe de polariserende erevoorzitter van FC Bayern, Uli Hoeness, de toekomst van Kompany mee bepaalt.

Lees meer »