Theater XV brengt ‘Grijze Garnalen’ op de planken: tragikomedie over kwieke oudere

Op vrijdag 19 april brengt Theater XV het stuk ‘Grijze Garnalen’ in première op het podium van het Gemeenschapshuis in Sint-Kruis. Het stuk brengt het verhaal van Berten, een landbouwer op rust die door toedoen van zijn kinderen zijn erf moet omruilen voor een seniorenresidentie.

Met Grijze Garnalen – opgevoerd op 19, 20, 25 en 26 april – brengt Theater XV zijn achtste productie op de planken. Theater XV werd op 15 december opgericht door enkele enthousiaste toneelliefhebbers. XV verwijst naar de oprichtingsdatum en naar het jaar 2015 waarin de eerste productie werd gebracht. Voor Grijze Garnalen, een tragikomedie geschreven door Dirk Schokkaert, geeft Dirk Deckers de regiestoel eens door aan Robin Segaert. Met de eenakter De Dienstlift van Harold Pinter sloot Robin Segaert zijn regieopleiding in Gent succesvol af. Hij leidt nu een vaste cast van vijf spelers om het achtste stuk van dit gezelschap tot een goed einde te brengen.

Het verhaal

Grijze Garnalen brengt het verhaal van Berten, een man die nog bruist van het leven, rad van tong is en vooral niet bij de ouderen gerekend wil worden. Oud worden is een zegen, zo wordt gezegd, al is de realiteit soms heel anders. Want ook al waren de ouders er voor hun kinderen, de kinderen zijn er niet altijd voor hun ouders; zo wordt duidelijk in dit stuk. Na een leven van pure natuur, koeienvlaaien, koebeesten en koeienmelk moet Berten door toedoen van zijn kinderen de poort van zijn erf achter zich dicht slaan. In residentie Ochtendblauw ontmoet hij Ernest, een oude kennis van hem. Maar een oud volksspreekwoord is nog steeds een waarheid als een koe: een oude boom verplant je zomaar niet, vooral niet als zijn wortels nog geen verzorging nodig hebben…

Cast

Deze tragikomedie wordt gespeeld door Sabine Baete, Dirk Decker, Valérie Mestdach, Isabelle Meuleman en Martin Van Den Bossche. Naar gewoonte hebben de voorstellingen plaats in het Gemeenschapshuis van Sint-Kruis, Moerkerkse Steenweg 190.

The post Theater XV brengt ‘Grijze Garnalen’ op de planken: tragikomedie over kwieke oudere is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Packraften, of hoe je de Westhoek op een nieuwe manier kan ontdekken: “Op het water beleef je de natuur anders”

Sinds kort kan je de Westhoek op een nieuwe manier ontdekken. Met een opgerolde opblaasboot op de rug trek je afwisselend op het water of op het land door prachtige landschappen. “Je beleeft door te packraften de natuur helemaal anders vanop het water, omdat je er echt tussen zit”, vertelt initiatiefnemer Mathias Michielsen.
The post Packraften, of hoe je

Lees meer »

Vandaag al voetbal en rugby: ontdek via deze handige tool het volledige programma van Olympische Spelen

Met ruim 10.000 sporters uit 206 landen en 306 disciplines in 32 verschillende sporten is Parijs de komende weken het kloppend sporthart van de wereld. Vandaag, nog voor de openingsceremonie van vrijdag dus, komen al de eerste sporten aan bod op de Olympische Spelen. Zaterdag zijn de eerste Belgen aan zet. Hoe ziet het volledige programma van Parijs 2024 eruit?

Lees meer »

Eén van deze vijf moet Kamala Harris helpen Trump te verslaan. Amerika-expert legt uit “waarom ze best een witte man kiest”

Nu alles erop wijst dat Kamala Harris de nominatie van de Democraten zal winnen, rijst de vraag wie haar running mate wordt. Waarnemers zijn het erover eens dat ze er goed aan zou doen een witte man op sleeptouw te nemen. Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek (KU Leuven), wikt en weegt vijf mogelijke kanshebbers: “De sterkste kanshebber heeft één nadeel:

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van Gerwen rekent af met Smith en staat morgenavond in tegenover Humphries in de finale

De World Matchplay kent zijn twee finalisten: Michael Van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Morgenavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. De wedstrijden zijn ook LIVE

Lees meer »

“UV-meters zijn ons belangrijkste meetinstrument”: Papa Koen Van den Bulcke over zoon Ilano, die aan zeldzame aandoening lijdt

Ilano Van den Bulcke lijdt aan de zeldzame aandoening XP. Contact met zonlicht en andere UV-gevoelige zaken zoals lampen en vuur zijn uit den boze. Voor de dappere Ilano uit De Panne zou het kwakkelweer dus meer een zegen dan een vloek kunnen zijn, al moeten we dat volgens papa Koen ook wat nuanceren.
The post “UV-meters zijn ons

Lees meer »

Jan Boone, coach U13 Mehoni, is performance manager van olympische roeiers: “Ik moet ervoor zorgen dat onze roeiers goed presteren in Parijs”

Dat de Olympische Spelen in Parijs op vrijdag 26 juli officieel van start gaan, weet wellicht iedereen. Dat onze olympische roeiers al enkele jaren begeleid worden door de coach van de U13-meisjes van Mehoni Zuienkerke is ongetwijfeld minder bekend.
The post Jan Boone, coach U13 Mehoni, is performance manager van olympische roeiers: “Ik moet ervoor zorgen dat onze roeiers

Lees meer »

Luxevilla als belegging trekt Duitse miljoenen naar onze kust: “Enkelen zijn bereid om meer op tafel te leggen, voor nóg exclusievere panden”

Kapitaalkrachtige Duitsers steken hun miljoenen niet alleen in superjachten aan de Côte d’Azur, maar steeds vaker ook in exclusieve woningen aan de Belgisch-Nederlandse kust. De voorbije jaren is het aandeel Duitse kopers er opvallend toegenomen, vooral in één heel specifieke regio. En dat mag gerust wat kosten: “Kopers gaan almaar meer op zoek naar de meest exclusieve panden van boven

Lees meer »