Samana leert je alles over smokkelen

Met Roland Verstraete haalt Samana een boeiende spreker in huis over een al even boeiend onderwerp: blauwen, of over de grens smokkelen. De vereniging heeft wel vaker interessante activiteiten, zegt voorzitter Lieve Bouvry.

De voordracht ‘Blauwen in de regio van de Westhoek aan de Franse grens’ wordt gebracht door een ervaringsdeskundige. Roland Verstraete beleefde als jongeling het smokkelen van allerlei waren uit en naar Frankrijk vanuit de herberg van zijn moeder, die in Roesbrugge woonde. Er was een permanent kat-en-muisspelletje met de grensbewaking en de gendarmerie. Roland illustreert zijn verhalen met fotomateriaal. De voordracht vindt plaats op 22 april om 14 uur in het dienstencentrum BEN, in de Kortrijksestraat. Deelnemen kost twee euro voor de leden van Samana, en vier euro voor de niet-leden. Tijdens de pauze is er koffie of thee.

Gratis lid

Voorzitter Lieve Bouvry maakt van de gelegenheid gebruik om Samana voor te stellen: “Het lidmaatschap is gratis. Samana informeert en doet aan belangenverdediging. We willen zoveel mogelijk mensen verbinden die ijveren voor een zorgzame samenleving. In de eerste plaats zijn dat de chronisch zieken en de mantelzorgers. Maar al wie in de zorg werkt, is bij ons welkom, en bij uitbreiding iedereen die begaan is met zorg in het algemeen.”

Zowat elke maand is er in Ardooie een Samana-activiteit. “Samana zet vaak in op voordrachten, meestal informatief over gezondheidszorgen. Minder mobiele mensen bieden we de kans om jaarlijks een reis mee te maken met een rolstoelbus. Wie er eens langer op uit wil, kan met Samana terecht in een aantal vakantiecentra in binnen- en buitenland, waar er aangepaste verzorging is en begeleiding. Af en toe organiseren we een feestje, en voor de creatievelingen zijn er onze crea-namiddagen.” (JM)

Inschrijven voor de voordracht kan bij Frans Vandenberge (0486 91 40 98) en Annie Demeulenaere (0477 62 09 12).

The post Samana leert je alles over smokkelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zelfs hun inbrekersmateriaal bleek gestolen: nachtelijke strooptocht in Blankenberge levert trio tot 37 maanden effectieve celstraf op

Een 18-jarige Algerijn heeft voor de Brugse rechtbank 37 maanden effectieve celstraf gekregen voor een twintigtal diefstallen en pogingen daartoe in Blankenberge. Zijn twee kompanen komen weg met mildere straffen.
The post Zelfs hun inbrekersmateriaal bleek gestolen: nachtelijke strooptocht in Blankenberge levert trio tot 37 maanden effectieve celstraf op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoe trainingsbeest in Evenepoel na zware val weer toewerkt naar beste Tourniveau: “Conditioneel moet hij nog stapjes zetten”

Kreunend en steunend kwam hij begin april uit een Baskisch bosje gesukkeld. Caida, Remco Evenepoel (24). Zondag, bijna twee maanden na datum, keert de Belgische kampioen in de Dauphiné terug in koers. Gretig, competitief. Dat zeker. Maar ook met conditionele groeimarge richting Tour. “We mogen de lat nog niet te hoog leggen.” Een chronologie.

Lees meer »

De Bosuil neemt afscheid van Ritchie De Laet: “Er zijn geen woorden voor wat de supporters voor mij betekend hebben”

Naast Toby Alderweireld werd ook Ritchie De Laet (35) in de bloemetjes gezet. Hij nam op wondermooie manier afscheid van Antwerp, als speler weliswaar. “Er moet al een heel mooie uitdaging van een andere club uit de bus vallen om niet bij Antwerp aan de slag te gaan.” De vleugelverdediger speelde in totaal maar liefst 214 wedstrijden voor ‘The Great

Lees meer »

Klaasje Meijer (ex-K3) volgt finale Koningin Elisabethwedstrijd viool voor VRT MAX: “Klassiek is me met de paplepel ingegoten”

‘Classic Klaasje’, zo heet het nieuwe programma op VRT MAX over de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Vanaf dinsdag 28 mei krijg je elke ochtend een verslag van een finale-avond, een ‘watchparty’ met bekende gasten als Jacotte Brokken of Elisabeth Lucie Baeten. Ze zitten op de sofa bij Klaasje Meijer, vroeger bij K3, maar ook fluitiste en al haar hele leven

Lees meer »

Agnès en Georges zijn een diamanten koppel

Op zaterdag 4 mei vierden Agnès Desplenter (78) en Georges Pareit (85) hun diamanten jubileum. Agnès, de jongste van drie kinderen, groeide op in Lauwe. Op 14-jarige leeftijd begon ze te werken als gezinshulp bij een bakker in Moeskroen en later in Kortrijk. Op 17-jarige leeftijd vond ze werk in de fabriek De Witte Lietaer
The post Agnès en

Lees meer »

Albert Heijn heeft vergunningen op zak voor winkel dat halfweg 2025 zou openen: “Met uitbaters van Delhaize”

Vorig jaar in maart raakte bekend dat de supermarktketen Albert Heijn ook in Zwevegem een filiaal wilde openen. Nu heeft men de vergunning op zak zodat de werken kunnen beginnen. Men denkt halfweg 2025 de deuren te kunnen openen.
The post Albert Heijn heeft vergunningen op zak voor winkel dat halfweg 2025 zou openen: “Met uitbaters van Delhaize” appeared

Lees meer »

Josephien Elewaut uit Varsenare is drijvende kracht achter Art de Co

Het onderwijs is voortdurend in beweging en dat moet je Josephien Elewaut uit Varsenare niet vertellen. Sinds enkele maanden is de 42-jarige onderwijzeres zaakvoerder van Art de Co. Samen met een groep enthousiaste freelancemedewerkers verzorgt ze trainingen en coaching in het onderwijs.
The post Josephien Elewaut uit Varsenare is drijvende kracht achter Art de Co appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iconische Party Bob bestaat tien jaar: “Geweldig hoe het is gegroeid”

Tien jaar geleden werd de Party Bob in het leven geroepen door de Ledegemse jeugdraad. Het iconische busje dat feestvierders veilig ophaalt na een avondje uit is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde bij Ledegemse feestelijkheden.
The post Iconische Party Bob bestaat tien jaar: “Geweldig hoe het is gegroeid” appeared first on KW.be.

Lees meer »