Samana leert je alles over smokkelen

Met Roland Verstraete haalt Samana een boeiende spreker in huis over een al even boeiend onderwerp: blauwen, of over de grens smokkelen. De vereniging heeft wel vaker interessante activiteiten, zegt voorzitter Lieve Bouvry.

De voordracht ‘Blauwen in de regio van de Westhoek aan de Franse grens’ wordt gebracht door een ervaringsdeskundige. Roland Verstraete beleefde als jongeling het smokkelen van allerlei waren uit en naar Frankrijk vanuit de herberg van zijn moeder, die in Roesbrugge woonde. Er was een permanent kat-en-muisspelletje met de grensbewaking en de gendarmerie. Roland illustreert zijn verhalen met fotomateriaal. De voordracht vindt plaats op 22 april om 14 uur in het dienstencentrum BEN, in de Kortrijksestraat. Deelnemen kost twee euro voor de leden van Samana, en vier euro voor de niet-leden. Tijdens de pauze is er koffie of thee.

Gratis lid

Voorzitter Lieve Bouvry maakt van de gelegenheid gebruik om Samana voor te stellen: “Het lidmaatschap is gratis. Samana informeert en doet aan belangenverdediging. We willen zoveel mogelijk mensen verbinden die ijveren voor een zorgzame samenleving. In de eerste plaats zijn dat de chronisch zieken en de mantelzorgers. Maar al wie in de zorg werkt, is bij ons welkom, en bij uitbreiding iedereen die begaan is met zorg in het algemeen.”

Zowat elke maand is er in Ardooie een Samana-activiteit. “Samana zet vaak in op voordrachten, meestal informatief over gezondheidszorgen. Minder mobiele mensen bieden we de kans om jaarlijks een reis mee te maken met een rolstoelbus. Wie er eens langer op uit wil, kan met Samana terecht in een aantal vakantiecentra in binnen- en buitenland, waar er aangepaste verzorging is en begeleiding. Af en toe organiseren we een feestje, en voor de creatievelingen zijn er onze crea-namiddagen.” (JM)

Inschrijven voor de voordracht kan bij Frans Vandenberge (0486 91 40 98) en Annie Demeulenaere (0477 62 09 12).

The post Samana leert je alles over smokkelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

West-Vlaamse studenten werken het hardst: recordaantal jongeren verdient bij met vakantiejob

Jobstudenten en de zomervakantie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heel wat werkgevers doen vooral in vakantieperiodes een beroep op studenten die een euro willen bijverdienen om de boel draaiende te houden. En dat zijn er elk jaar meer: in 2023 waren er bijna 72.000 West-Vlaamse jongeren aan het werk als jobstudent, een absoluut record.
The post West-Vlaamse studenten

Lees meer »

Oorlog in Oekraïne zorgt voor enorme milieuschade: “Een derde van het Oekraïens grondgebied is aangetast”

De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen mensenlevens, maar ook de natuur. Dat schrijft het wetenschappelijke magazine EOS. Langs de frontlinie zijn hele regio’s omgevormd tot levenloze landschappen, zwaar vervuild door chemische stoffen van explosieven en militaire voertuigen. Industriële en energie-infrastructuur worden regelmatig aangevallen, wat ernstige milieurampen veroorzaakt.

Lees meer »

Een privécinema, een sterrenrestaurant en op slechts enkele minuten van de Arc de Triomphe: in dit luxehotel verblijven Lady Gaga en Céline Dion in Parijs

Volgens ‘TMZ’ is het zeker dat Céline Dion (56) en Lady Gaga (38) vrijdagavond samen een duet zullen zingen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Beide zangeressen werden ondertussen al gespot in Parijs en inmiddels is er ook gelekt waar de twee dames zouden verblijven. De Hollywoodsterren kozen voor Le Royal Monceau, een prestigieus 5-sterrenhotel.

Lees meer »

Historicus Dennis Bels (34) lijsttrekker Vlaams Belang Wevelgem

Dennis Bels (34) wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober lijsttrekker van het Vlaams Belang. Hij is sinds 2020 partijvoorzitter van de lokale afdeling. Dennis is van opleiding historicus en godsdienstwetenschapper.
The post Historicus Dennis Bels (34) lijsttrekker Vlaams Belang Wevelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe bodycambeelden tonen hoe Trump-schutter dood op dak wordt aangetroffen

De 20-jarige Thomas Crooks was op 13 juli verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. De man werd vlak na zijn poging doodgeschoten door de Secret Service. Pas vrijgegeven bodycambeelden, gemaakt door de politie van Butler County, tonen hoe de veiligheidsdiensten proberen uitzoeken wat er precies gebeurd is, terwijl ze naast het lichaam van

Lees meer »