Gemeenteraad keurt het definitieve ontwerp van dossier Duinhoekstraat unaniem goed

Op de gemeenteraad van De Panne werd het definitieve ontwerp voor de wegenis- en rioleringswerken in de Duinhoekstraat (N386) unaniem goedgekeurd nadat schepen Wim Janssens nog eens de hele lijdensweg van het langst lopende dossier ooit in de gemeente had geschetst.

“Het startschot werd gegeven in 1996 door het AWV (Agentschap Wegen & Verkeer)”, legt Janssens uit. “Prioriteiten in dit dossier zijn de nieuwe riolen met het scheiden van regenwater en veilige fietspaden. In 2002 werd studiebureau Jonckheere aangesteld. In 2008 keurde de gemeenteraad de koepelmodules (module 13) goed betreffende de aanleg van fietspaden langs de N386. In 2011 werd Studiebureau Jonckheere aangesteld om het traject van de onteigeningen op te starten en in juni werd het eerste voorontwerpplan voorgesteld in de gemeenteraad. Tijdens de vorige legislatuur liepen de onteigeningen en die namen veel tijd in beslag. Ook de budgetten werden bepaald en het definitieve plan werd opgemaakt, maar dat plan uit 2018 bleek allesbehalve ‘vergunningsvatbaar’. Wij kregen een jaar later het deksel op de neus met een ongunstig advies van Erfgoed en fundamentele bezwaren van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).”

“We trokken de aanvraag in en gingen rond de tafel zitten met deze Vlaamse administraties, die aangaven dat ze niet actief betrokken waren in de opmaak van de plannen en het dossier. Erfgoed Vlaanderen had bezwaar tegen het plan omwille van de bunkers achter de huizen tussen huisnummers 66 en 78, die ze als ‘waardevol’ beoordeelden. De huizen zouden gesloopt worden en de site ingericht als buurtparking, Daarvoor hebben we intussen een alternatief, op een stuk grond van Plopsa aan de overkant. Daarover is in overleg een plan opgemaakt. De fundamentele bezwaren van ANB zijn een veel grotere hindernis, waarbij we intussen wel een oplossing vonden voor de grenzen van het natuurgebied. Voor het tracé tussen Famiflora en De Mol gaat het er vooral over dat we ons moeten beperken tot de huidige verharding.”

Hindernissen

“Bij de hertekende plannen kwam in 2021 de aap bij ANB uit de mouw. Ze vroegen een grondige bemalingsstudie! Daarvoor stelden we Bova Enviro+ aan, een gerenommeerd studiebureau in deze materie. Deze studie nam 2 jaar tijd in beslag en ANB bleef intussen nieuwe vragen en eisen op tafel leggen. Een Vlaamse administratie die ons zou moeten helpen om een vergunning te bekomen, zorgt keer op keer voor nieuwe hindernissen! In de voorbije zes maanden werd er nog een berg werk verzet. De bemalingsstudie werd afgerond, laboproeven van de ondergrond werden uitgevoerd, een verscherpte natuurtoets en de MER-screening voor het milieuluik zijn afgewerkt. En de financiële middelen bij de Vlaamse Regering werden gereserveerd door een vooraankondiging van de werken.”

“We beslisten in overleg met AWV om het project in twee fasen in te delen. De eerste fase loopt van Moeder Lambik tot aan de Langeleedstraat. De aanvraag voor een omgevingsvergunning is al ingediend. Deze fase heeft de korte procedure en we hopen vlug te kunnen starten (september/december dit jaar). Tijdens het openbaar onderzoek organiseren we een infomoment voor de bewoners. Voor de tweede fase, die loopt van de Langeleedstraat tot aan de Franse Grens, nemen we meer tijd omdat de aanvraagprocedure langer duurt. Die aanvraag vertrekt binnenkort.”

Op de lever

“Voor mij persoonlijk is dit een dossier dat op mijn lever ligt”, besluit Janssens..” Ik wil dit afronden binnen deze legislatuur. En het ziet er naar uit dat dit zal lukken. Samen met het projectteam heb ik hier mijn tanden in gezet en ik wil er eerlijk gezegd vanaf zijn. Want ik hoor veel frustratie bij de bewoners van de Duinhoekstraat, en terecht! De Duinhoekstraat verdient een veilig fietspad en nieuwe riolen.”

Het kostenplaatje wordt geraamd op 5,5 miljoen euro, waarvan het aandeel voor De Panne zo’n 243.000 euro bedraagt, voor Aquaduin 1,8 miljoen euro, voor AWV 1,4 miljoen euro en Module 13 bijna 2 miljoen euro.

The post Gemeenteraad keurt het definitieve ontwerp van dossier Duinhoekstraat unaniem goed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gina (47) verloor haar partner Steven (49) aan hitteberoerte op Corsica: “Ik heb hem nog tevergeefs gesmeekt: ‘Muizeke, word wakker, doe mij dit niet aan!’”

Voor een in Sint-Gillis-bij-Dendermonde supergeliefd koppel is hun vakantie op een ware nachtmerrie uitgedraaid. Steven De Baerdemaeker, amper 49, bezweek tijdens een wandeling op Corsica aan een hitteberoerte. “Steven was een beer van een vent, ik heb hem op wat verkoudheden na nooit ziek geweten. Maar blijkbaar kan iedereen het oplopen”, getuigt zijn levenspartner Gina (47). “Dat ik hem niet

Lees meer »

Brute pech voor Igor Thiago: ex-Club-spits blesseert zich tijdens oefenwedstrijd waarin hij 2 keer scoort

Igor Thiago (23) kon niet beter starten bij zijn nieuwe club Brentford. Bij zijn debuut was de ex-Club Brugge-speler goed voor twee doelpunten in de vriendschappelijke wedstrijd tegen vierdeklasser Wimbledon. Al krijgt de Braziliaanse spits nu toch een flinke domper te verwerken. Na de wedstrijd werd bekend gemaakt dat hij een blessure heeft opgelopen aan zijn meniscus.

Lees meer »

Milcobel verkoopt ijsmaker Ysco

Zuivelcoöperatie Milcobel verkoopt ijsproducent Ysco aan een financiële partij. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd.
The post Milcobel verkoopt ijsmaker Ysco appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gouden huwelijksgeluk voor Eric en Liliana uit Tielt

Eric Meulebrouck en Liliana Dewaelsche mochten onlangs hun gouden jubileum vieren. Eric groeide op in Tielt, waar hij ook naar school ging. Hij werkte 30 jaar lang bij Bafa in Schuiferskapelle en 12 jaar bij Bauwens in Beernem.
The post Gouden huwelijksgeluk voor Eric en Liliana uit Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dement roept stad en huurder Thermenhotel op bij vrederechter: “Dit lijkt op een wanhoopspoging. De verhoudingen zitten scheef”

Erfgoedvereniging Dement voert de druk op tegen de stad en de NV Restotel rond herstellingen aan het Thermae Palace Hotel. Dat gebeurt met een oproeping tot verzoening bij de vrederechter. Het initiatief lijkt vredevol? maar is wel een eerste stap in een mogelijke grotere procedure? waarbij Dement wil dat de stad de huurder dwingt tot herstel.
The post Dement

Lees meer »

Kerk van de Brandhoek gaat na 64 jaar tegen de vlakte: “Ik verschiet ervan, we kennen dat gebouw al ons hele leven”

Een kraan brak maandag de kerk van de Brandhoek af, een gehucht tussen Vlamertinge en Poperinge. Verschillende Brandhazen hielden halt en bleven kijken aan de werfhekken. “Dat zie je niet elke dag, nooit eigenlijk.”
The post Kerk van de Brandhoek gaat na 64 jaar tegen de vlakte: “Ik verschiet ervan, we kennen dat gebouw al ons hele leven” appeared

Lees meer »

“Pompen als straf? Dat mag niet meer, het wordt als lijfstraf gezien”: onze reporter wordt 10 dagen reservist en merkt dat het leger minder hard is dan verwacht

Soldaten laten pompen voor straf, mag niet meer in het Belgisch leger. En voor reservisten zijn onderofficieren en officieren sowieso mild, stelt onze reporter Kasper Goossens vast tijdens zijn tiendaagse opleiding. Vrijwilligers zoals hij, ziet Defensie maar al te graag komen. “Reservisten radbraken, zou een héél slechte pr- en hr-tactiek zijn”, schrijft hij. “Toch heb ik afgezien.”

Lees meer »

Familie Bonneure pakt uit met zomerbar ’t Hof van Verademing in Snellegem: “Kom verpozen tussen fruitbomen”

Nog tot 30 september kun je in de Bosweg 45 in Snellegem verpozen in zomerbar ’t Hof van Verademing. De zomerbar, met bijhorende foodtruck, staat opgesteld in de voortuin van Steve Bonneure (47) en Sara Hoppe (46). Het is een echte familiezaak want ook (schoon)ouders Gino Bonneure (69) en Valérie Pauwels (52) bedienen je er met de glimlach.
The

Lees meer »

Na BV’s wilde ‘Eveline’ ook naaktfoto’s van parketmagistraten: parket wil Gregory R. voor rechtbank

Nadat hij met een vals profiel eerder al naaktfoto’s en filmpjes ontfutselde bij BV’s had ‘Eveline’, vlak voor hij eind vorig jaar een zoveelste keer werd opgesloten, een nieuw doelpubliek uitgekozen: politie én parketmagistraten. Het gerecht beschouwt twee mannen met een jarenlange staat van dienst binnen de magistratuur als twee van zijn vele slachtoffers. Morgen moet Gregory R. (31) –

Lees meer »

Marie komt ten val tijdens première Samson & Marie Zomershow’ in Plopsaland De Panne: “Het zag er dramatischer uit dan hoe het voelde”

Maandag vanaf exact 13 uur genoten heel wat kinderen, samen met mama, papa of een ander familielid, van de nieuwe ‘Samson & Marie Zomershow’ in Plopsaland De Panne. Op het einde van deze 40 minuten durende voorstelling kwam Marie ten val. Gelukkig kon ze erger voorkomen. Samson, de burgemeester en brandweerman Bill kregen bijna de slappe lach.
The post

Lees meer »

Massaal protest tegen toerisme op Mallorca

Opnieuw is in Spanje massaal geprotesteerd tegen de negatieve gevolgen van het toerisme. Op het vakantie-eiland Mallorca gingen zondagavond volgens de politie 20.000 mensen de straat op in hoofdstad Palma om onder het motto “Minder Toerisme, Meer Leven” hun afkeer te tonen van de toenemende excessen, en een koerswijziging te eisen.

Lees meer »