Eredeken Gabriël Buyse overleden: “Een zeer belezen man die de gave van het woord had”

Eredeken Gabriël Buyse is dinsdag 16 april overleden in het Sint-Andriesziekenhuis. Gabriël – Gaby in de omgang – was maar liefst 21 jaar actief als pastoor-deken op de Sint-Pietersparochie in Tielt, na een eerdere carrière in het onderwijs. Hij werd 90 jaar.

Gabriël Buyse, die geboren werd in Meulebeke op 28 januari 1934, werd in 1959 tot priester gewijd in de kerk van Meulebeke. Hij was tijdens zijn lange carrière onder meer schooldirecteur in Poperinge en Brugge, al keerde hij in 1988 terug naar zijn geboortestreek en werd hij tot deken gewijd. Hij begon zijn loopbaan in 1961 als leerkracht in het college van Poperinge, waar hij later ook directeur werd. Op uitnodiging van de toenmalige bisschop van Brugge werd hij in 1973 de directeur van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge.

“Onderwijs vond hij enorm belangrijk”, weet zijn schoonzus Katrien Coene. Zij woont in Ruiselede en ging na het pensioen van Gabriël nagenoeg wekelijks bij hem op bezoek. “Hij stond erg op stiptheid en efficiëntie tijdens vergaderingen en was nooit bang om zijn mening te geven, ook als die minder populair of minder gangbaar was. Zo was hij onder meer voorstander van een schaalvergroting in het onderwijs, toen daar nog absoluut geen sprake van was. Anderzijds herinneren we hem ook als een zeer belezen man die de gave van het woord had. Hij kon mensen raken met zijn teksten.”

Restauratie Sint-Pieterskerk

Na vijftien jaar aan het hoofd van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge keerde Gabriël Buyse terug naar zijn geboortestreek. Een bewuste keuze. Gaby zetelde ook in het bestuur van het katholiek onderwijs in Brussel en kreeg daar ook een baan aangeboden. Maar hij koos voor de Sint-Pietersparochie in Tielt, waar hij in 1988 tot deken gewijd werd. Tussen 1999 en 2005 leidde hij mee de restauratie van de Sint-Pieterskerk in goede banen. “Als het onderwijs zijn eerste kindje was, dan was de Sint-Pieterskerk als het ware zijn tweede kindje”, gaat Katrien verder. “Het is geen toeval dat hij na zijn pensioen in 2009 (hij werd toen opgevolgd door deken Filiep Callens, red.) in Tielt bleef wonen. Niet alleen was hij zo dichter bij zijn familie in Meulebeke en Ruiselede, hij had in Tielt door de jaren heen ook veel vrienden gemaakt. Hij vertelde ons vaak hoe tevreden hij was met zijn appartementje op de Markt. Door het raam kon hij zelfs de toren van zijn geliefde Sint-Pieterskerk zien.”

De uitvaart van E. H. Buyse zal plaatsvinden in de decanale Sint-Pieterskerk op 24 april om 10.30 uur, gevolgd door de teraardebestelling op het kerkhof van Tielt. Online condoleren kan via www.bockelandt.be.

The post Eredeken Gabriël Buyse overleden: “Een zeer belezen man die de gave van het woord had” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dick Schoof kandidaat-premier Nederlandse regering

Dick Schoof is de kandidaat-premier voor de nieuwe Nederlandse regering. Dat melden Nederlandse media en ingewijden bevestigen het nieuws. Naar verluidt maken de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB het nieuws later op de dag officieel bekend.

Lees meer »

“Als je kiest voor spelers die in vorm zijn, hoe kan je Vanaken dan niet meenemen?”: ‘Deviltime’ verrast over keuze Vermeeren

Geen Batshuayi, maar ook geen Vanaken in de EK-selectie van de Rode Duivels. Vooral het ontbreken van de tweevoudige Gouden Schoen, dé uitblinker van de Champions’ Play-offs, ten voordele van Arthur Vermeeren vinden onze analisten in ‘Deviltime’ onbegrijpelijk. Marc Degryse: “Hoezo, Vermeeren kan ervaring opdoen? Het EK is nú! Heel bizar”.

Lees meer »

Mechels zwembad Geerdegemvaart ontruimd nadat man onwel wordt

Het stedelijk zwembad Geerdegemvaart in Mechelen is gisterenavond opnieuw ontruimd. Een man werd tijdens het zwemmen onwel. Hij kreeg water binnen en dreigde te verdrinken. Hij werd ter plekke gereanimeerd en in stabiele toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Vorige week werd het zwembad ook ontruimd nadat 30 kinderen onwel waren geworden door een defect aan een afzuiginstallatie.

Lees meer »

De Croo wil Oekraïne “meer, sneller en beter” steunen: “We gaan er alles aan doen om dit jaar al F-16’s te sturen”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vandaag op bezoek in ons land. Hij ondertekende vanmorgen met premier Alexander De Croo (Open Vld) een bilateraal veiligheidsakkoord, dat onder meer minstens 977 miljoen euro aan Belgische militaire hulp aan Oekraïne dit jaar omvat. Het opvallendste nieuws: België engageert zich ertoe om tegen 2028 dertig F-16’s aan Oekraïne te leveren. De eerste gevechtsvliegtuigen

Lees meer »

Avelgem wil niet meebetalen aan renovatie kasteel Bossuit “We moeten plots 434.000 euro betalen”

De gemeente Avelgem wil niet meebetalen aan de renovatie van het Kasteel van Bossuit. De Vlaamse regering heeft onlangs twee restauratiepremies toegekend aan de eigenaar van het kasteel. Goed nieuws zou je denken, maar omdat de subsidie-aanvraag werd ingediend in 2014, moet de gemeente verplicht 15 procent van de restauratiekosten voor haar rekening nemen. Aanvragen vanaf 2015 betaalt de Vlaamse

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar Denis Odoi: “Als Club het toch niet ziet zitten, moet de ploeg die ook eens kampioen wil spelen je gewoon opbellen”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot Denis Odoi, sterkhouder in de play-offs en mee verantwoordelijk voor het behalen van de 19de titel voor Club Brugge. Odoi mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar Denis Odoi: “Als Club het toch niet ziet zitten, moet de ploeg die ook eens

Lees meer »

Man die zich onterecht uitgeeft als boekhouder krijgt geldboete

Een 49-jarige man uit Diksmuide moet een geldboete van 1.600 euro, de helft met uitstel, betalen, omdat hij zich zonder erkenning uitgaf als boekhouder of accountant. Het bedrijf waar hij bij werkte krijgt daar nog eens een geldboete bovenop.
The post Man die zich onterecht uitgeeft als boekhouder krijgt geldboete appeared first on KW.be.

Lees meer »

Poperinge geeft extra toelages aan voorschoolse kinderopvang

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond legde schepen Loes Vandromme (CD&V) een voorstel op tafel in verband met nieuwe toelages aan voorschoolse kinderopvanginitiatieven in Poperinge. Nieuwe en bestaande kinderopvanginitiatieven krijgen een duwtje in de rug van de stad. Starters krijgen een nieuwe starttoelage, voor bestaande initiatieven wordt de speelgoedpremie uitgebreid en omgedoopt tot ‘uitrustingstoelage’.
The post Poperinge geeft extra toelages

Lees meer »