Eredeken Gabriël Buyse overleden: “Een zeer belezen man die de gave van het woord had”

Eredeken Gabriël Buyse is dinsdag 16 april overleden in het Sint-Andriesziekenhuis. Gabriël – Gaby in de omgang – was maar liefst 21 jaar actief als pastoor-deken op de Sint-Pietersparochie in Tielt, na een eerdere carrière in het onderwijs. Hij werd 90 jaar.

Gabriël Buyse, die geboren werd in Meulebeke op 28 januari 1934, werd in 1959 tot priester gewijd in de kerk van Meulebeke. Hij was tijdens zijn lange carrière onder meer schooldirecteur in Poperinge en Brugge, al keerde hij in 1988 terug naar zijn geboortestreek en werd hij tot deken gewijd. Hij begon zijn loopbaan in 1961 als leerkracht in het college van Poperinge, waar hij later ook directeur werd. Op uitnodiging van de toenmalige bisschop van Brugge werd hij in 1973 de directeur van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge.

“Onderwijs vond hij enorm belangrijk”, weet zijn schoonzus Katrien Coene. Zij woont in Ruiselede en ging na het pensioen van Gabriël nagenoeg wekelijks bij hem op bezoek. “Hij stond erg op stiptheid en efficiëntie tijdens vergaderingen en was nooit bang om zijn mening te geven, ook als die minder populair of minder gangbaar was. Zo was hij onder meer voorstander van een schaalvergroting in het onderwijs, toen daar nog absoluut geen sprake van was. Anderzijds herinneren we hem ook als een zeer belezen man die de gave van het woord had. Hij kon mensen raken met zijn teksten.”

Restauratie Sint-Pieterskerk

Na vijftien jaar aan het hoofd van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge keerde Gabriël Buyse terug naar zijn geboortestreek. Een bewuste keuze. Gaby zetelde ook in het bestuur van het katholiek onderwijs in Brussel en kreeg daar ook een baan aangeboden. Maar hij koos voor de Sint-Pietersparochie in Tielt, waar hij in 1988 tot deken gewijd werd. Tussen 1999 en 2005 leidde hij mee de restauratie van de Sint-Pieterskerk in goede banen. “Als het onderwijs zijn eerste kindje was, dan was de Sint-Pieterskerk als het ware zijn tweede kindje”, gaat Katrien verder. “Het is geen toeval dat hij na zijn pensioen in 2009 (hij werd toen opgevolgd door deken Filiep Callens, red.) in Tielt bleef wonen. Niet alleen was hij zo dichter bij zijn familie in Meulebeke en Ruiselede, hij had in Tielt door de jaren heen ook veel vrienden gemaakt. Hij vertelde ons vaak hoe tevreden hij was met zijn appartementje op de Markt. Door het raam kon hij zelfs de toren van zijn geliefde Sint-Pieterskerk zien.”

De uitvaart van E. H. Buyse zal plaatsvinden in de decanale Sint-Pieterskerk op 24 april om 10.30 uur, gevolgd door de teraardebestelling op het kerkhof van Tielt. Online condoleren kan via www.bockelandt.be.

The post Eredeken Gabriël Buyse overleden: “Een zeer belezen man die de gave van het woord had” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zware dakbrand in Maaseik, geen gewonden

In Maaseik is een zware dakbrand uitgebroken in een huis op de Diestersteenweg. De brandweer had een hele tijd nodig om het vuur te blussen en het dak dicht te leggen. Er vielen geen gewonden, maar de schade is groot.

Lees meer »

Uitbraak Nipah-virus in India lijkt voorlopig onder controle, Marc Van Ranst: “Dit virus komt niet naar Europa”

Nadat het Nipah-virus eerder deze week dood van een 14-jarige jongen had veroorzaakt in India en de gezondheidsautoriteiten aan de alarmbel trokken, lijkt de situatie in het onmetelijke land vooralsnog onder controle. Al 17 testen uit de omgeving van de jongen zijn negatief teruggekomen. “Tot nu toe zijn er geen onverklaarde uitbraken”, zo stelt viroloog Marc Van Ranst gerust.

Lees meer »

KIJK. Koninklijke familie samen met prinses Elisabeth aangekomen in Oxford voor afstudeerceremonie

Prinses Elisabeth (22) studeert vandaag af aan de prestigieuze universiteit van Oxford. Ze heeft er drie jaar lang een bacheloropleiding Geschiedenis en Politiek gevolgd. Tijdens een plechtige ceremonie in het Sheldonian Theatre, in toga, krijgt ze straks haar diploma. Zonet is de koninklijke familie, samen met onze kroonprinses, al aangekomen bij de residentie van de rector in Oxford.

Lees meer »

Dokters Combes en Declerk zetten zich in voor twee goede doelen: “Bekende veilingmeester leidt kunstveiling voor Oeganda”

De Knokse huisarts Laurence Combes organiseert in augustus een online kunstveiling voor twee liefdadigheidsprojecten in Oeganda. Ze krijgt daarvoor de hulp van Rob Michiels Auctions, het bekende Brugse veilinghuis.
The post Dokters Combes en Declerk zetten zich in voor twee goede doelen: “Bekende veilingmeester leidt kunstveiling voor Oeganda” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dat twee zonen overleefden, houdt me recht”: moeder van overleden Mathias (12) reageert op verkeersdrama

“Dat ik mijn oudste zoon Mathias heb moeten afgeven, is verschrikkelijk, maar het feit dat Lukasz en Kyalo het ongeval hebben overleefd, houdt mij recht. We slaan er ons met drie wel doorheen”, reageert Fanny, de moeder van de drie Antwerpse kinderen die zaterdagmorgen betrokken waren bij een zwaar verkeersongeval in Sinsin, in de provincie Namen. Bij dat ongeval kwam

Lees meer »

Prins Laurent over de jetsetvakantie van zijn zoon Aymeric (18) in Saint-Tropez: “Hij moet die feestjes zelf betalen”

Prins Laurent spendeert zijn zomer voorlopig in Tervuren, hij heeft het te druk om zijn gezin en ouders te vervoegen op vakantie in Zuid-Frankrijk. Wie zich echt uitleeft in zijn vakantie, is zijn zoon prins Aymeric (18). Hij geniet van het jetsetleven in Saint-Tropez. “Al moet hij die feestjes wel zelf betalen en werkt hij daarvoor als bediening in een

Lees meer »

Vier mannen in de cel voor drugshandel vanuit pand in De Panne

Vier mannen zitten sinds eind vorige week in de cel voor hun betrokkenheid bij de drugshandel vanuit een pand in De Panne. De vier, mannen van 18, 18, 22 en 58 jaar, werden op verschillende tijdstippen opgepakt. In het huis werd cocaïne, cannabis en een grote som cash geld gevonden.
The post Vier mannen in de cel voor drugshandel

Lees meer »