Volkskundemuseum in Brugge gesloten tot 15 augustus voor infrastructuurwerken

Tot 15 augustus is het Volkskundemuseum in Brugge gesloten. Het museum ondergaat enkele noodzakelijke infrastructuurwerken. “Tegelijk maken we van de gelegenheid gebruik om de collectie in het museum te registreren en fotograferen, en om enkele nieuwe elementen toe te voegen aan de collectiepresentatie”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

Tijdens de sluiting krijgt het museum een nieuwe verwarmingsinstallatie, die de temperatuur in de verschillende zones van het museum beter kan regelen. In de vleugel aan de Balstraat worden de convectorputten vernieuwd, de oude lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting, de buitenmuren krijgen een likje verf en er komt een nieuwe doorgang zodat je het museum in één lus kan ontdekken zonder op je stappen te moeten terugkeren.

Registreren en fotograferen

Voor de werken moet het Volkskundemuseum deels ontruimd worden. “Het is dé ideale gelegenheid om registratiestraten te installeren in het museum en de collectieobjecten ter plekke te registreren en fotograferen”, stelt Nico Blontrock.

De afgelopen maanden is Musea Brugge achter de schermen volop bezig geweest met een inhaalbeweging qua registratie van hun grote volkskundige collectie. Volgen de cultuurschepen worden de erfgoedobjecten in het depot uit deze deelcollecti stuk voor stuk gefotografeerd, geregistreerd en verhuisd naar het nieuwe depot in de Erfgoedfabriek: “Door ook de collectiestukken in de museumopstelling toe te voegen aan onze online databank, krijgen we een beter beeld van de omvang, samenstelling en sterktes van de collectie. Belangrijk werk dus.”

Opfrisbeurt

Daarnaast krijgt de collectiepresentatie een kleine opfrisbeurt. Zo zal nog meer ingezet worden op kindvriendelijke elementen door interactieve stations toe te voegen aan het parcours. De expo ‘Kinderen van toen’ op de eerste verdieping krijgt een volledige make-over. In drie ervaringshoeken kunnen (groot)ouders met hun (klein)kinderen de kindertijd uit de jaren 1950-1960 samen beleven en verhalen delen met elkaar.

Op het gelijkvloers krijgen twee museumkamers een nieuwe invulling. In de kamer over spel en vermaak komt er een nieuwe opstelling over de geschiedenis van gezelschapsspelen, met spellen uit de rijke collectie van het Spellenlab. In de laatste kamer, nu ingericht als winterkamer, wordt het textiel (kant, haakwerk, breiwerk, kledij herstellen, merklappen…) anders opgesteld.

Mee nadenken

Volgens Nico Blontrock wil Musea Brugge de bezoekers ook uitnodigen om mee na te denken over het verzamelbeleid: “De volkskundige collectie bevat objecten die getuigen over het dagelijks leven van vroeger. Welke objecten of verhalen vind jij belangrijk om door te geven aan de volgende generaties?”

En wat vindt Aristide V hiervan? Nico Blontrock: “Onze museumkat is heel nieuwsgierig naar alle werkzaamheden. Tijdens de sluiting zal hij elke dag aandacht krijgen van de collega’s die de objecten registreren. Op dagen dat er niemand aanwezig is, zorgt het kattenteam voor aaitjes en liefde.”

The post Volkskundemuseum in Brugge gesloten tot 15 augustus voor infrastructuurwerken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zeven mensen opgepakt na huiszoekingen over heel België in terreuronderzoek: “Verdachten zouden aanslag hebben voorbereid”

In het kader van een onderzoek naar terreur zijn er in verschillende regio’s in ons land veertien huiszoekingen uitgevoerd. Zeven mensen zijn gearresteerd, meldt het federaal parket. Ook op andere plaatsen in Europa zijn arrestaties uitgevoerd. Verschillende verdachten zijn volgens de Franstalige omroep ‘RTBF’ afkomstig uit Centraal-Azië, waar Islamitische Staat Khorasan, een tak van de terreurgroep IS, actief is.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Binnenkijken in ‘het kleine Versailles van de Ardennen’: hier slapen Brad Pitt en Ines de Ramon

Geen vijfsterrenhotel in de stad. Wel een prachtig landgoed temidden kilometers groen. Brad Pitt en Ines de Ramon kozen voor hun verblijf in ons land het prestigieuze ‘Manoir de Lébioles’. Een architecturale parel in Spa die gekend staat om z’n fenomenale spa en culinaire hoogstandjes. Al vinden de geliefden er vooral hun hoogste goed. “Wij beloven iedere bezoeker onvoorwaardelijke discretie.”

Lees meer »

“Zorgeloze Spelen zijn onmogelijk, dat is wellicht het gevoel waar de daders op uit zijn”

Terwijl elke vierkante centimeter van Parijs in de gaten wordt gehouden door 45.000 politieagenten, 10.000 militairen, drones en scherpschutters, hebben criminelen andere locaties uitgekozen om in alle rust de start van de Olympische Spelen te dwarsbomen. Bovendien heeft niet alleen wie op weg is naar de Spelen pech. Maar ook families die hun vakantie wilden inzetten.

Lees meer »

Ondanks dreiging voor luchtaanvallen gaat grootste Oekraïense muziekfestival door

Hoewel Oekraïense steden nog wekelijks worden bestookt met Russische drones en raketten, gaat dit weekend in de hoofdstad Kiev ‘Atlas United’ van start. Het festival, dat een capaciteit heeft van 25.000 bezoekers, wordt verplaatst naar de parking van een shoppingcentrum in Kiev, en kan zelfs binnen doorgaan als er gevreesd wordt voor een luchtaanval. Door de oorlog bestaat de volledige

Lees meer »