Volkskundemuseum in Brugge gesloten tot 15 augustus voor infrastructuurwerken

Tot 15 augustus is het Volkskundemuseum in Brugge gesloten. Het museum ondergaat enkele noodzakelijke infrastructuurwerken. “Tegelijk maken we van de gelegenheid gebruik om de collectie in het museum te registreren en fotograferen, en om enkele nieuwe elementen toe te voegen aan de collectiepresentatie”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

Tijdens de sluiting krijgt het museum een nieuwe verwarmingsinstallatie, die de temperatuur in de verschillende zones van het museum beter kan regelen. In de vleugel aan de Balstraat worden de convectorputten vernieuwd, de oude lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting, de buitenmuren krijgen een likje verf en er komt een nieuwe doorgang zodat je het museum in één lus kan ontdekken zonder op je stappen te moeten terugkeren.

Registreren en fotograferen

Voor de werken moet het Volkskundemuseum deels ontruimd worden. “Het is dé ideale gelegenheid om registratiestraten te installeren in het museum en de collectieobjecten ter plekke te registreren en fotograferen”, stelt Nico Blontrock.

De afgelopen maanden is Musea Brugge achter de schermen volop bezig geweest met een inhaalbeweging qua registratie van hun grote volkskundige collectie. Volgen de cultuurschepen worden de erfgoedobjecten in het depot uit deze deelcollecti stuk voor stuk gefotografeerd, geregistreerd en verhuisd naar het nieuwe depot in de Erfgoedfabriek: “Door ook de collectiestukken in de museumopstelling toe te voegen aan onze online databank, krijgen we een beter beeld van de omvang, samenstelling en sterktes van de collectie. Belangrijk werk dus.”

Opfrisbeurt

Daarnaast krijgt de collectiepresentatie een kleine opfrisbeurt. Zo zal nog meer ingezet worden op kindvriendelijke elementen door interactieve stations toe te voegen aan het parcours. De expo ‘Kinderen van toen’ op de eerste verdieping krijgt een volledige make-over. In drie ervaringshoeken kunnen (groot)ouders met hun (klein)kinderen de kindertijd uit de jaren 1950-1960 samen beleven en verhalen delen met elkaar.

Op het gelijkvloers krijgen twee museumkamers een nieuwe invulling. In de kamer over spel en vermaak komt er een nieuwe opstelling over de geschiedenis van gezelschapsspelen, met spellen uit de rijke collectie van het Spellenlab. In de laatste kamer, nu ingericht als winterkamer, wordt het textiel (kant, haakwerk, breiwerk, kledij herstellen, merklappen…) anders opgesteld.

Mee nadenken

Volgens Nico Blontrock wil Musea Brugge de bezoekers ook uitnodigen om mee na te denken over het verzamelbeleid: “De volkskundige collectie bevat objecten die getuigen over het dagelijks leven van vroeger. Welke objecten of verhalen vind jij belangrijk om door te geven aan de volgende generaties?”

En wat vindt Aristide V hiervan? Nico Blontrock: “Onze museumkat is heel nieuwsgierig naar alle werkzaamheden. Tijdens de sluiting zal hij elke dag aandacht krijgen van de collega’s die de objecten registreren. Op dagen dat er niemand aanwezig is, zorgt het kattenteam voor aaitjes en liefde.”

The post Volkskundemuseum in Brugge gesloten tot 15 augustus voor infrastructuurwerken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Arrestaties aan Hongkongse rechtbank waar beklaagden wegens subversie veroordeeld werden

Verschillende prodemocratieactivisten zijn donderdag opgepakt voor de rechtbank waar veertien beklaagden schuldig bevonden werden aan subversie. Dat zegt Chris Tang, verantwoordelijke voor de veiligheid in Hongkong. De beklaagden stonden terecht in het grootste proces sinds de invoering van de nationale veiligheidswet. “Verschillende personen veroorzaakten overlast en verstoorden de openbare orde buiten de zittingszaal en werden opgepakt”, zegt Tang.

Lees meer »

KAART. EK-selectie is bekend, en ze krijgen allemaal een graffiti-portret: hier kan u de gezichten van de Rode Duivels op straat tegenkomen

Maandag kon u op verschillende plaatsen in België al graffiti-tekeningen tegenkomen van Rode Duivels. Niet zomaar, zo bleek: alle spelers die geselecteerd werden voor het komende EK in Duitsland, krijgen ook een eigen graffiti-portret op straat. Nu bondscoach Domenico Tedesco 25 van de 26 namen wereldkundig gemaakt heeft, werden ook de locaties van de kunstwerken bekendgemaakt.

Lees meer »

Academiestudenten met expositie ‘Remake’ in Sint-Jozefskliniek Izegem

Naar jaarlijkse traditie stellen de volwassen leerlingen van de vierde graad van kunstacademie Art’iz domein beeld (tekenkunst, schilderkunst, model & figuur en productontwerp) tentoon in de Sint-Jozefskliniek. Tot midden juni kan je hun werk daar gaan bewonderen. “Onder de titel Remake gaan ze aan de slag met de kunstgeschiedenis. Iedere leerling kiest een werk uit
The post Academiestudenten met

Lees meer »

IN BEELD – Succesvolle feestelijke voorstelling van ‘De Schlagerij’ in Teater Elckerlyc in Antwerpen: Lachen, gieren en smullen met o.a. Dirk Van Vooren, afkomstig uit Brugge

Zondagmiddag ging de langverwachte komedie “De Schlagerij” in première in het sfeervolle Theater Elckerlyc in Antwerpen. De voorstelling, geproduceerd door Backstage Producties, trok tal van bekende Vlamingen en genodigden aan voor een zorgeloze middag met een voorstelling vol humor en plezier.
The post IN BEELD – Succesvolle feestelijke voorstelling van ‘De Schlagerij’ in Teater Elckerlyc in Antwerpen: Lachen, gieren

Lees meer »

Gokken onder 18 jaar is verboden, maar VTM-programma bewijst dat het kinderspel is: “Minderjarige kon in één keer 70 Win For Lifes kopen”

Gokken is kinderspel. Dat bewijst het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’. Hoewel krasloten onder de 18 jaar verboden zijn, konden vier minderjarigen er tientallen kopen. Spelen op gokautomaten ging nóg makkelijker. Hoe los je dat probleem op? En kunnen tieners echt gokverslaafd worden door één keer te krassen? Net nu komt de Hoge Gezondheidsraad met een nieuw advies.

Lees meer »

Loïc (11) uit Lummen vindt bijltje van minstens 3.000 jaar oud: “Iemand heeft er uren over gedaan om die steen mooi glad te krijgen”

Hij zoekt al zo lang als hij zich kan herinneren naar interessante stenen. Maar dat Loïc Peeters (11) uit Lummen uitgerekend in zijn eigen woonwijk een archeologische vondst zou doen, kwam toch wel als een verrassing. De gepolijste vuursteen die hij op een pleintje van de grond raapte, blijkt namelijk deel te zijn van een bijltje uit het stenen tijdperk.

Lees meer »

Zes maanden cel met uitstel na kopstoot aan vriendin

Een 27-jarige man uit Koksijde heeft zes maanden cel met uitstel gekregen nadat hij zijn vrouw sloeg en daarna een kopstoot gaf. Dat gebeurde na een hevige ruzie, maar intussen zijn de twee alweer verzoend. J.C. moet zich nu wel aan voorwaarden houden.
The post Zes maanden cel met uitstel na kopstoot aan vriendin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook in West-Vlaanderen past De Lijn dienstregeling aan vanaf 1 juli

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn voert op 1 juli een beperkt aantal aanpassingen aan haar aanbod door, onder meer om het af te stemmen op de beschikbare voertuigen en chauffeurs. Die aanpassingen gelden ook voor onze provincie. Dat heeft De Lijn woensdag aangekondigd.
The post Ook in West-Vlaanderen past De Lijn dienstregeling aan vanaf 1 juli appeared first on

Lees meer »

Peter Van den Bossche toch niet dood? Gunther Levi zaait verwarring

Gunther Levi (48) veroorzaakt met een post op zijn Instagram heel wat speculaties. Op de foto was de ex-‘Familie’-acteur glunderend te zien met zijn voormalige collega’s Annie Geeraerts (Anna), Ray Verhaeghe (Albert) en Jef De Smedt (Jan). Vreemd, want Peter verdween twee jaar geleden na 23 jaar uit de serie, toen zijn personage Peter stierf bij een woningbrand. Hij kan

Lees meer »

Waarom ook de jongste generatie weet wat “Protput” betekent

Twintig jaar geleden loste scenarist Jan Eelen ‘Het eiland’, een zogezegde blik achter de schermen van een doodgewoon kantoor langs de zoveelste steenweg. Het werd een schot in de roos, niet enkel bij TV-kijkers van toen maar ook bij de nieuwe generatie streamers. “Het is bijna ongezond hoe goed ik de volledige reeks vanbuiten ken en hoeveel ik het al

Lees meer »