Stamceldonor gevonden voor Rachèle na zoektocht van anderhalf jaar: “Ze zal weer kind kunnen zijn”

Anderhalf jaar heeft de zoektocht geduurd, maar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg is gevonden. De kleine Rachèle heeft een stamceldonor en kan dus een transplantatie ondergaan. Dat heuglijke nieuws liet mama Evie Landuyt maandagavond weten via sociale media. Evie en haar man benadrukken dat ze iedereen ontzettend dankbaar zijn voor alle moeite en het grote engagement dat tijdens de zoektocht is getoond.

Rachèle lijdt aan aplastische anemie, een zeer zeldzame beenmergziekte, waardoor ze geen bloedcellen of -plaatjes aanmaakt. Daarom is de kleine meid noodgedwongen aangewezen op bloedtransfusies. Meer dan 130 keer moest ze een transfusie krijgen. Het UZ Gent werd sinds de diagnose haar tweede thuis.

“Na anderhalf jaar ziek zijn en meer dan 130 bloedtransfusies is dit de weg vooruit”

De enige redding? Een behandeling met stamcellen. Maar van de 41 miljoen geregistreerde donoren waren er slechts drie die een volledige 10/10 matchen vormden met Rachèle. Maar die drie waren niet beschikbaar. In de hoop een nieuwe ‘10/10 match’ te vinden trokken Maarten en Evie de baan (en de sociale media) op, gesteund door tientallen vrienden en familieleden.

22.000 Vlamingen

Die campagne miste z’n effect niet. De oproep van mama Evie en Maarten zette heel wat mensen aan om zich te registreren als stamceldonor. Liefst 22.000 Vlamingen, van wie 6.400 provinciegenoten, hadden zich na amper zes maanden al kandidaat gesteld. Het Rode Kruis kon de enorme toestroom amper bijbenen. Maar het bleef zoeken naar die ene geschikte donor. Tot nu. Mama Evie konden we dinsdag nog niet persoonlijk spreken, maar uit haar mooie bericht op sociale media spreekt hoop en geloof in een betere toekomst voor haar dochtertje. Ze schrijft dat Rachèle ‘met een koffer vol moed’ klaar stond om de strijd aan te gaan en blikt even terug op het bijzonder zware jaar dat het gezin achter de rug heeft. “We zijn ontzettend dankbaar voor alle moeite en ontzettend groot engagement dat er in deze zoektocht is getoond, door zó vele mensen. Van jong tot oud, van vrienden en familie tot nobele onbekenden en mensen van overal ter wereld die meeleven. Velen trokken aan de kar en vochten mee alsof het om hun eigen kind ging.”

Maar met het vooruitzicht op een transplantatie is de strijd niet gestreden. Integendeel. Evie beseft ook dat de vondst van de donor pas de eerste stap was. “De transplantatie zal voor haar levensreddend zijn, maar ze zal ook levenslang opgevolgd moeten worden. Maar ze zal wel terug naar school kunnen gaan, kunnen spelen met vriendjes, zwemmen, blaadjes raapjes in het bos. Ze zal weer kind kunnen zijn, zoals het hoort. Daar gaan we voor. We zijn dankbaar dat ze deze kans krijgt. Na anderhalf jaar ziek zijn en meer dan 130 bloedtransfusies is dit de weg vooruit”, klinkt het strijdvaardig. (SV)

The post Stamceldonor gevonden voor Rachèle na zoektocht van anderhalf jaar: “Ze zal weer kind kunnen zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

WZC Samen en Kloosterhof organiseren feestweekend

Woonzorgcentrum SAMEN en domein Kloosterhof in Wakken organiseren opnieuw een feestweekend voor bewoners van hun zorgvoorzieningen én alle inwoners van de gemeente.
The post WZC Samen en Kloosterhof organiseren feestweekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slag aan de Leie voor 78ste maal herdacht in Kuurne

Vrijdagmorgen is in Kuurne reeds voor de78 ste maal de slag aan de Leie herdacht. Traditioneel was ook het Bataljon 12de Linie – Prins Leopold – 13de Linie uit Spa opnieuw van de partij tijdens deze herdenking waarbij 147 soldaten van dat bataljon het leven lieten.
The post Slag aan de Leie voor 78ste maal herdacht in Kuurne appeared

Lees meer »

Opnieuw zomerfeest in Lauwe dankzij CaféCongé

Lauwe heeft iets met 21 juli en met Summer@Lauwe waren de inwoners telkens weer getuige van een denderend feest met vuurwerk als afsluiter. Summer@Lauwe is niet meer, maar vzw Ambulante en Café De Club besloten om zelf terug een spetterend dorpsfeest in het leven te roepen.
The post Opnieuw zomerfeest in Lauwe dankzij CaféCongé appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Falende directie”, “gebrek aan strategie” en “risico op fraude”: Rekenhof vernietigend voor Overheidsdienst Justitie in audit

De Overheidsdienst Justitie krijgt kritiek in een ontwerpverslag van het Rekenhof. Het Rekenhof is scherp voor de directie van de overheidsdienst, en voor het kabinet van de minister van Justitie, dat zou tussenkomen in aanbestedingsprocedures. Dat de overheidsdienst zo vaak met consultants werkt, leidt "tot een frauderisico waarvan iedereen zich bewust is, maar dat onvoldoende wordt beheerst", aldus het Rekenhof.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Zeker 31 doden na aanval op vluchtelingenkamp in Gazastrook – Israëlisch leger zegt verschillende tunnels te hebben gevonden in Rafah

Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg 31 mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat melden de lokale autoriteiten zondagmiddag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald. Er wordt nog gezocht naar vermisten. Lees hier de ontwikkelingen van

Lees meer »

LIVEBLOG RONDE VAN NOORWEGEN. Sporen van valpartij op elleboog bij Van Aert

Vandaag staat de koninginnenrit van de Ronde van Noorwegen op het programma. De klim naar aankomstplaats Gullingen is 5,5 km lang met een gemiddelde van 8,8%. Het stijgingspercentage is vrij egaal. Kan Thibau Nys zijn leiderstrui behouden en mengt Wout van Aert zich in de debatten? Volg alle actie op de voet via onderstaande liveblog of in onze livestream!

Lees meer »