Nancy (50) bezoekt plek in Amerika waar haar broer tien jaar geleden verongelukte: “Hij kreeg daar zelfs een gedenkplaat”

Precies tien jaar nadat Nancy Lefevere (50) haar broer verloor bij een tragisch ongeval in de Verenigde Staten, bezocht ze afgelopen week de plek van het drama. Ze plaatste er een kaarsje en in plaats van intens verdriet, overviel de Zedelgemse een gevoel van warmte. “Kristof is daar intens gelukkig geweest”, vertelt ze. “Nu weet ik precies waarom.”

Nancy is al 23,5 uur wakker en leegt doodvermoeid haar koffers. Tóch vertelt ze honderduit over wat misschien wel dé reis van haar leven was. Samen met haar echtgenoot en zoon bezocht ze in de Amerikaanse stad Orlando voor het eerst de plek waar haar broer Kristof precies tien jaar geleden op 33-jarig leeftijd het leven liet. Bij een tragisch verkeersongeval, waaraan hij geen enkele schuld trof. “Een kaarsrechte, brede boulevard”, zucht Nancy. “Totaal onbegrijpelijk hoe dit kon gebeuren.”

Gevoel van warmte

Op het kruispunt van Alafaya Trail en Pasteur Drive, zo’n 8.000 kilometer verwijderd van Zedelgem, plaatste Nancy een rode LED-kaars met de tekst ‘my dear brother, Kristof Lefevere. We still miss you. We will never forget you.’ Nancy had schrik voor intens verdriet, maar het liep anders. “Er overviel mij een gevoel van warmte”, zegt ze. “Al tien jaar leren we omgaan met het gemis en op de plaats staan waar hij stierf, gaf mij een soort gemoedsrust. Toevallig genoeg bevond ons hotel zich op amper 500 meter van die plek.” (Lees verder onder de foto)

De kaars met de tekst die Nancy schreef. © gf

Kristof is afkomstig uit Meetkerke en woonde al anderhalf jaar in Orlando. Als topingenieur voor Siemens hielp hij mee een aardgascentrale op poten te zetten in Philadelphia. Ook zijn Peruviaanse vriendin werkte voor Siemens. Op 23 mei 2014, daags voor het koppel op cruise zou vertrekken, besloten ze samen een hapje te gaan eten. “Zijn vriendin nam rond 23 uur de auto naar huis en mijn broer volgde op zijn motor”, vertelt Nancy. “Maar onderweg werd hij aangereden door de wagen van een 22-jarige vrouw, die hem wellicht te laat had opgemerkt. Hoe het proces is uitgedraaid, weet ik evenwel niet.”

Zwaar onweer

Kristof leefde nog zestien dagen en in het ziekenhuis werd nog al het mogelijke gedaan om hem te redden. “We leefden lange tijd op hoop maar het mocht niet baten”, zucht Nancy. “Uiteindelijk reisden mijn mama en jongste zus af naar Orlando om toelating te geven om de machines uit te schakelen. Wij konden zijn laatste momenten live volgen via het internet. Toen het voorbij was, barstte een zwaar onweer los. Serres sneuvelden door dikke hagelstenen. Kristofs beste maat, die bij ons was, zei ‘kijk, Fevertje is aangekomen hierboven’. Opmerkelijk genoeg onweerde het ook heel zwaar bij onze landing in New York. Kristof leek wel te zeggen ‘ik weet dat jullie hier zijn’”.

Kristof is afkomstig uit Meetkerke en woonde in Orlando. © gf

Na de landing reisde Nancy met haar zoon en man door naar Cape Canaveral, Orlando en Miami Beach. “Mijn broer had mij die reis aangeraden toen we destijds eens samen met de auto naar München reden”, zegt Nancy. “Het kwam er maar niet van, tot mijn man en zoon de reis uiteindelijk organiseerden. In Orlando gingen we met enkele ex-collega’s eten in het Mexicaans restaurant waar Kristof vaak kwam. Ze vertelden hoe intens gelukkig hij daar was. We kwamen er te weten dat hij dolgraag salsa danste. Dat wist ik dus totáál niet! Kristof leerde hen ook Duvel drinken (lacht). Dat deed hij trouwens vroeger ook al bij projecten in Duitsland en Nederland.”

Gedenkplaat

Nancy spreekt vol lof over de gastvrijheid waarmee zij ontvangen werd in Orlando. “De natuur is er ook fenomenaal en we gaan zeker nog terug”, zegt ze. “Nu weet ik ook precies waarom Kristof daar zo graag leefde. Hij was enorm graag gezien door zijn collega’s. Na zijn dood werd de gascentrale waar hij aan werkte naar hem genoemd. Er werd ook een gedenkplaat aangebracht en de veiligheidshelmen werden voorzien van een sticker ter nagedachtenis. Ze zijn hem daar zeker niet vergeten. En dat doet deugd!”

(Lees verder onder de foto)

De gedenkplaat in de gascentrale waar Kristof aan werkte. © gf

Toen Kristof in de VS woonde, hield Nancy contact via chat. “‘Koekoek’ schreef hij altijd als eerste woordje”, mijmert ze. “Maar een paar weken voor het ongeval had ik toevallig die gesprekken gewist. Ik begrijp nog altijd niet goed waarom. Ik wist natuurlijk niet wat er ging gebeuren. Voor mijn veertigste verjaardag kwam Kristof naar huis. Mijn familie had toen een verrassingsdag georganiseerd. Het was de laatste keer dat ik mijn broer zag.” (AFr)

The post Nancy (50) bezoekt plek in Amerika waar haar broer tien jaar geleden verongelukte: “Hij kreeg daar zelfs een gedenkplaat” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton

Martha Markey werd op 15 mei 100 jaar. Het was een dag waar ze al lang naar uit keek. Ze vierde haar 100ste verjaardag samen met haar familie en medebewoners van het woonzorgcentrum ’t Ponton en kreeg bezoek van de burgemeester van Oostende Bart Tommelein en schepen Hina Bhatti.
The post Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton

Lees meer »

Michael Freilich dient strafklacht in voor mogelijke fouten bij aanbestedingen onder voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne

Federaal parlementslid voor N-VA Michael Freilich heeft op 8 mei een strafklacht ingediend en vraagt een onderzoek naar mogelijke “oplichting”. Dat meldt de VRT. Freilich zegt aanwijzingen te hebben van fouten bij aanbestedingen onder voormalig minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) rond de digitalisering bij Justitie.

Lees meer »

Nu Spanje, Noorwegen en Ierland de Palestijnse staat erkennen: “Reële kans dat België zal volgen”, zegt professor Hendrik Vos

Drie Europese landen laten weten Palestina voortaan als onafhankelijke staat te erkennen. Is de beslissing van Spanje, Noorwegen en Ierland meer dan symboliek? En kan de erkenning de situatie in Gaza verbeteren? Professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) wikt en weegt de gevolgen. “Door de erkenning kan Israël nog moeilijk het officiële verhaal – ‘het is een operatie tegen terreurbeweging

Lees meer »