Jarige Dorpsraad wil Oeselgem opnieuw op de kaart zetten: “Slaapgemeente tot leven wekken”

De Dorpsraad van de meest oostelijke Dentergemse deelgemeente viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Met een vernieuwd bestuur wil de raad zichzelf en Oeselgem opnieuw op de kaart zetten. De Dorpsraad zoekt nog extra nieuwe – en liefst jonge – leden om frisse initiatieven te bedenken.

Een lesje geschiedenis. Initiatiefnemer Marcel Coussement richtte in 1999 samen met veertien enthousiastelingen een dorpsraad op. Uit bijna alle Oeselgemse verenigingen werd iemand afgevaardigd. De aanleiding was de verkoop van de parochiezaal naast het oude Leieheem. “Na onderhandelingen met de gemeente konden de verenigingen gebruik blijven maken van de zaal. Maar al snel bleek dat Oeselgem nood had aan een nieuwe polyvalente ruimte voor grotere evenementen”, vertelt oud-voorzitter Noël Warlop.

De Dorpsraad hield een bevraging bij alle verenigingen en trok met de resultaten naar het gemeentebestuur. “Naast een nieuwe polyvalente zaal werden er ook vaste lokalen voorzien voor jeugdbewegingen en de harmonie. We hadden onze doelstelling bereikt, maar besloten om door te gaan om het verenigingsleven nieuw leven in te blazen en een schakel te zijn tussen dorpsbewoners en het gemeentebestuur.”

Oppositie

Dat liep niet meteen van een leien dakje. “De dorpsraad werd ten onrechte aanzien als oppositie. Maar we wisten het vertrouwen van de mandatarissen te winnen en uit te groeien tot een adviesorgaan. Wie lid wordt van onze raad mag trouwens niet politiek actief zijn.”

De Dorpsraad is bekend van de jaarlijkse quiz, het voormalige tijdschrift De Leiekronkel, infoavonden, herdenkingen, de garageverkoop, het Leiemonument en een wandelpad langs de Neerhoek. Samen met het toenmalige Sport- en Feestcomité en de Klauwaerts werd een grote veldslagen tot twee keer toe nagespeeld. “De Slag bij Oeselgem van 1452 lokte in 2001 en 2005 meer dan 15.000 bezoekers en de nationale pers”, aldus Warlop.

Frisse ideeën

Vandaag is de Dorpsraad wat in de vergetelheid geraakt. Volgens het bestuur kennen de inwoners hen niet meer. “Onze quiz kent iedereen, maar die wordt niet echt aan de Dorpsraad gelinkt”, zegt gloednieuw voorzitter Eric Elyn. “We bestaan 25 jaar en willen ons opnieuw op de kaart zetten en een draagvlak creëren. We willen inwoners warm maken en betrekken. We gaan niet elke week een activiteit organiseren, daar zijn voldoende andere verenigingen voor.”

“We roepen nieuwe en vooral jongere inwoners op om zich aan te sluiten. Samen met de verenigingen staan we sterk en we zoeken frisse initiatieven en ideeën voor het dorp. Veel jonge gezinnen hebben hier gebouwd, maar die werken allemaal buiten ons dorp. Zo werd Oeselgem een slaapgemeente en de band met nieuwkomers ging verloren. We moeten dringend ontwaken.”

Wie geïnteresseerd is, kan voorzitter Elyn bereiken via [email protected]. Op 29 november houdt de Dorpsraad een verjaardagsreceptie. De quiz – met special guest – staat gepland op vrijdag 18 oktober.

The post Jarige Dorpsraad wil Oeselgem opnieuw op de kaart zetten: “Slaapgemeente tot leven wekken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw tegenslag voor nieuw stadion Club Brugge: parkeerverordening van de stad geschorst

De Raad van State schorst de parkeerverordening van de stad Brugge die nodig is voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir moet de komende weken beslissen of het project een nieuwe omgevingsvergunning krijgt. De gevolgen van de schorsing worden nu onderzocht.
The post Opnieuw tegenslag voor nieuw stadion Club Brugge: parkeerverordening van de

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hanne van K3 maakt komaf met kwalijke geruchten: “Dat Marthe er niet bij was, is mijn schuld”

“Sorry als ik wat schor klink, mijn stem is nog niet helemaal terug”. Met een extra brede glimlach geeft Hanne Verbruggen (30) haar eerste interview sinds haar huwelijksfeest. Veel tijd om te bekomen had ze niet, want de nieuwe zomersingle van K3 werd de wereld ingestuurd. Toch vertelt ze uitgebreid over “de mooiste dag van haar leven”, deelt ze enkele

Lees meer »

LIVEBLOG OLYMPIAKOS-FIORENTINA. We stevenen af op verlengingen in Athene

We zijn onderweg in Athene. Fiorentina, dat Club Brugge uitschakelde in de halve finales, wacht al 63 jaar op een nieuwe Europese titel. Daar kan vanavond een einde aan komen in de finale van de Europe Conference League. De ploeg uit Firenze neemt het op tegen Olympiakos Piraeus, dat stuntte tegen Aston Villa in de halve finales. Wie wordt de

Lees meer »

Gezin van BBC-weervrouw van het vliegtuig gezet vanwege pinda-allergie dochter: mag dat zomaar? En hoe erg kan zo’n allergie zijn?

Van het vliegtuig gezet worden vanwege je pinda-allergie: het overkwam een 12-jarig Brits meisje en haar gezin toen ze op vakantie wilden vertrekken. De moeder – een weervrouw bij BBC – had de crew gevraagd om alle passagiers in te lichten zodat niemand op het vliegtuig pinda’s zou eten, maar dat weigerden ze. De kapitein stuurde het gezin daarna van

Lees meer »

LIVEBLOG DORTMUND-REAL. Basisplaats voor Courtois steeds dichterbij? Zieke doelman Lunin vliegt niet mee met de selectie naar Londen

De belangrijkste match van het seizoen wordt dit jaar gespeeld op Wembley. Courtois en zijn Real Madrid nemen het op tegen Borussia Dortmund. Real kan voor de vijftiende keer in haar clubgeschiedenis de Beker met de Grote Oren winnen. Dortmund speelde elf jaar geleden al de finale in Wembley, maar verloor toen van Bayern München. Kan Courtois, zoals in 2022,

Lees meer »

Minister Crevits opent gloednieuwe gemeenteschool in Kuurne

Woensdagmorgen vond een bijzonder huwelijk plaats in Kuurne tussen de scholen ‘Pienter’ en ‘Wijzer’. Het huwelijk tussen Piefke Pienter en Wies Wijzer vond plaats in de sporthal van het nieuwe schoolgebouw ‘Nest’ gelegen in de onmiddellijke omgeving van de paardenrenbaan, waar beide scholen vanaf volgend jaar een geheel zullen vormen. De officiële opening van het nieuwe schoolgebouw gebeurde door het

Lees meer »

Verkeersveiliger én groener: vernieuwde Rekkemsestraat in Marke feestelijk geopend

De vernieuwde Rekkemestraat in Marke bij Kortrijk is al een tijdje open voor verkeer en is nu feestelijk en officieel geopend met een buurtfeest. De afwerking van de fietssuggestiestroken kwam laatst aan bod. De kostprijs voor de heraanleg bedraagt bijna 820.000 euro waarvan 100.000 werd gesubsidieerd via Veilige Schoolroutes Vlaanderen.
The post Verkeersveiliger én groener: vernieuwde Rekkemsestraat in Marke

Lees meer »

Noodtoestand Nieuw-Caledonië wordt maandagavond opgeheven

De noodtoestand in Nieuw-Caledonië, waar het al wekenlang onrustig is, zal maandagavond om 20.00 uur (in Parijs, dinsdag 5.00 uur lokale tijd) worden opgeheven. Dat heeft het Franse presidentschap zondagavond bekendgemaakt, dat verder meedeelde 480 mobiele gendarmes in te zetten in het overzeese gebied.

Lees meer »

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen “kalm, veilig en zonder angst” kunnen stemmen.

Lees meer »