Jarige Dorpsraad wil Oeselgem opnieuw op de kaart zetten: “Slaapgemeente tot leven wekken”

De Dorpsraad van de meest oostelijke Dentergemse deelgemeente viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Met een vernieuwd bestuur wil de raad zichzelf en Oeselgem opnieuw op de kaart zetten. De Dorpsraad zoekt nog extra nieuwe – en liefst jonge – leden om frisse initiatieven te bedenken.

Een lesje geschiedenis. Initiatiefnemer Marcel Coussement richtte in 1999 samen met veertien enthousiastelingen een dorpsraad op. Uit bijna alle Oeselgemse verenigingen werd iemand afgevaardigd. De aanleiding was de verkoop van de parochiezaal naast het oude Leieheem. “Na onderhandelingen met de gemeente konden de verenigingen gebruik blijven maken van de zaal. Maar al snel bleek dat Oeselgem nood had aan een nieuwe polyvalente ruimte voor grotere evenementen”, vertelt oud-voorzitter Noël Warlop.

De Dorpsraad hield een bevraging bij alle verenigingen en trok met de resultaten naar het gemeentebestuur. “Naast een nieuwe polyvalente zaal werden er ook vaste lokalen voorzien voor jeugdbewegingen en de harmonie. We hadden onze doelstelling bereikt, maar besloten om door te gaan om het verenigingsleven nieuw leven in te blazen en een schakel te zijn tussen dorpsbewoners en het gemeentebestuur.”

Oppositie

Dat liep niet meteen van een leien dakje. “De dorpsraad werd ten onrechte aanzien als oppositie. Maar we wisten het vertrouwen van de mandatarissen te winnen en uit te groeien tot een adviesorgaan. Wie lid wordt van onze raad mag trouwens niet politiek actief zijn.”

De Dorpsraad is bekend van de jaarlijkse quiz, het voormalige tijdschrift De Leiekronkel, infoavonden, herdenkingen, de garageverkoop, het Leiemonument en een wandelpad langs de Neerhoek. Samen met het toenmalige Sport- en Feestcomité en de Klauwaerts werd een grote veldslagen tot twee keer toe nagespeeld. “De Slag bij Oeselgem van 1452 lokte in 2001 en 2005 meer dan 15.000 bezoekers en de nationale pers”, aldus Warlop.

Frisse ideeën

Vandaag is de Dorpsraad wat in de vergetelheid geraakt. Volgens het bestuur kennen de inwoners hen niet meer. “Onze quiz kent iedereen, maar die wordt niet echt aan de Dorpsraad gelinkt”, zegt gloednieuw voorzitter Eric Elyn. “We bestaan 25 jaar en willen ons opnieuw op de kaart zetten en een draagvlak creëren. We willen inwoners warm maken en betrekken. We gaan niet elke week een activiteit organiseren, daar zijn voldoende andere verenigingen voor.”

“We roepen nieuwe en vooral jongere inwoners op om zich aan te sluiten. Samen met de verenigingen staan we sterk en we zoeken frisse initiatieven en ideeën voor het dorp. Veel jonge gezinnen hebben hier gebouwd, maar die werken allemaal buiten ons dorp. Zo werd Oeselgem een slaapgemeente en de band met nieuwkomers ging verloren. We moeten dringend ontwaken.”

Wie geïnteresseerd is, kan voorzitter Elyn bereiken via [email protected]. Op 29 november houdt de Dorpsraad een verjaardagsreceptie. De quiz – met special guest – staat gepland op vrijdag 18 oktober.

The post Jarige Dorpsraad wil Oeselgem opnieuw op de kaart zetten: “Slaapgemeente tot leven wekken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze reporter schreef zich in als reservist bij het leger: “Mocht er nu oorlog uitbreken, dan zou ik met jullie naar het front willen trekken”

Een leger werkt met teams, niet met individuen. Tijdens zijn tiendaagse opleiding tot reservist schrikt onze reporter Kasper Goossens ervan hoe snel Defensie erin slaagt om van zijn pelotonnetje van acht uiteenlopende personages een hechte groep te maken. “Voor mij is het dé ontdekking van mijn opleiding”, schrijft hij. “Na amper tien dagen heb ik er zeven vrienden bij.”

Lees meer »

Mooi weer zorgt voor topweekend aan zee met 300.000 dagtoeristen

Het mooie weer van afgelopen weekend aan de kust zorgde daar voor een topweekend. Zo zakten er 300.000 dagtoeristen af en konden de kusthotels rekenen op een bezetting van bijna 95 procent. Dat blijkt uit cijfers van provinciebedrijf Westtoer.
The post Mooi weer zorgt voor topweekend aan zee met 300.000 dagtoeristen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat en schuift vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger

De Amerikaanse president Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij schuift zijn vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger. Biden blijft wel president van de Verenigde Staten tot aan de verkiezingen. De voorbije weken was er steeds meer druk op de Amerikaanse president om de handdoek in de ring te gooien.

Lees meer »

Fitnessinfluencer deelt tip om veilig te blijven tijdens avondwandelingen: “Je jaagt ze weg voor er iets kan gebeuren”

Hoewel het tijdens de zomer wat langer licht blijft, kan je je toch nog onveilig voelen als je ’s avonds wanneer het donker wordt nog een wandeling wil gaan maken. De Amerikaanse Julie Capozziello, een fitnessinfluencer uit Tennessee, deelde daarom een opvallende tip met haar volgers. In een video waarin ze zich klaarmaakt om een wandeling te maken met haar

Lees meer »

Barcelona wil hogere toeristentaks voor cruisepassagiers

Barcelona wil de belasting voor toeristen op cruiseschepen opnieuw verhogen. Dat zegt de burgemeester van Barcelona Jaume Collboni in een interview met de Spaanse krant El País. Vooral de dagtoeristen die met een cruiseschip in Barcelona aanmeren en minder dan 12 uur in de stad doorbrengen, zouden voor veel drukte zorgen. De belasting voor die dagtoeristen bedraagt vandaag al zo’n

Lees meer »

Céline Schoefs uit Hasselt danst in openingsceremonie Olympische Spelen

Danseres Céline Schoefs uit Hasselt zal meedansen in de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen. Alle dansers en danseressen van het Franse dansgezelschap Ballet de Lorraine zitten momenteel gretig te wachten om hun dansroutine van 10 minuten uit te voeren aan de Seine. "Vooral heel veel wachten en stress voor de praktische zaken", vat Céline samen.

Lees meer »