“Ik maak altijd tijd om mensen te helpen”: bekende Diksmuideling ‘Meester Frank’ is van alle markten thuis

Vraag je in Diksmuide naar Frank Dewulf, dan krijg je steevast eerst een fronsend, denkend gezicht en daarna ‘Ah, maar dat is dan meester Frank die je bedoelt’. Meester Frank (76) dus, weduwnaar van Anita Cardoen, leerkracht in hart en nieren, wereldburger, reiziger, vrijwilliger, cultuurminnend, interesse in tal van zaken, iemand met een groot hart voor mensen en een brede interesse, kortom een veelzijdige man.

Frank Dewulf startte zijn loopbaan als leerkracht lager onderwijs in 1969 en ging met pensioen in 2000. “Ik gaf les in Keiem en Leke en deed ook de zorgverbreding voor alle scholen van Diksmuide, wat ik heel graag deed, want je kan zoveel betekenen voor de leerlingen. Mijn vrouw stond ook in het onderwijs en was al even gedreven”, vertelt Frank.

Frank en Anita genoten er samen van om andere horizonten op te zoeken en te proeven van de couleur locale. “Zo kochten we op een bepaald moment een appartement in Spanje. Om die koop rond te maken, hadden we uiteraard een notaris nodig. We zochten en vonden er een die de papieren in orde zou maken. Wij dus met een gerust hart naar huis om dan later terug naar Spanje te trekken voor de papieren die intussen klaar zouden zijn. Stel je onze verbazing en teleurstelling voor toen we daar aankwamen en onze notaris in de cel bleek te zitten. Op dat ogenblik stelde mijn vrouw dat het wel eens tijd werd om Spaans te gaan leren, wat ik dan ook deed. Intussen ben ik blij dat ik Spaans ken, want ik heb het al heel vaak kunnen gebruiken.”

Door zijn reizen, zijn brede interesses en zijn sociale aard maakte Frank al over de hele wereld vrienden.

Vakantieverblijven

“Ik werkte in Spanje als controleur van vakantieverblijven voor een Nederlandse firma. Dat doe ik nu nog altijd maar nu vooral in Frankrijk. Ik controleer verblijven zoals hotels, vakantiehuizen en campings. Ik moet nazien of alles in orde is maar ook controleren of eventuele klachten van bezoekers gegrond zijn. Wie met zijn bedrijf in een gids komt moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen”, gaat Frank voort. “Zo leerde ik via mijn vriendenkring in Barcelona ook enkele professoren uit Bolivia en andere landen kennen. Ik nodigde hen uit om onze streek te komen verkennen. Zo gingen ze ook op bezoek naar het VTI, nu ‘t Saam in Diksmuide, en werden ze op het stadhuis van Diksmuide ontvangen.”

“Wanneer je de taal niet kent, kan je ook niet integreren”

Maar Frank ging zelf ook naar verschillende landen op bezoek zoals naar Mexico en Colombia, waar hij door bevriende universiteitsproffen werd ontvangen en die hij op zijn beurt uitnodigde bij hem thuis. “Sportjournalist Dario Horemheb Polo Guzman Mex en María Nuncia Medina Suárez, prof aan de universiteit del Rosario in Colombia, zijn maar een paar van hen. Toen ik naar Colombia ging, werd ik er met open armen ontvangen door prof María die me een rondleiding gaf. In Pina Palmera in Mexico bezocht ik met professor Leopoldo Guitierez een tehuis voor kinderen met een beperking waarvoor ik hier een liefdadigheidsconcert had opgezet. Ik hielp vele jaren mensen uit Ecuador die hier woonden met hun papieren in orde te brengen en in Mexico ging ik op bezoek in Casa Hogar, een tehuis voor straatkinderen voor wie ik ook een meerwaarde probeerde te betekenen.”

Lokale bevolking

“Iedere reis is een fantastische ervaring waarbij ik zoveel mogelijk in contact wil komen met de lokale bevolking, van hun gebruiken leer, hun natuur leer kennen en van hun cultuur geniet”, aldus Frank Dewulf.

Waar Frank ook komt zet hij zich in voor het goede doel, zowel in België als in het buitenland. Naast controleur van vakantieverblijven is Frank ook nu nog altijd meester: hij geeft vrijwillig les aan mensen die hier van alle uithoeken van de wereld aankomen, denk maar aan vluchtelingen maar ook anderen, hij leert hen de taal maar ook de cultuur van ons land kennen. “In het kader van de integratie, want wanneer je de taal niet kent, kan je ook niet integreren”, duidt Frank.

Hij staat ook nog heel wat mensen bij met raad en daad, helpt hen met papieren invullen en zo meer. Zo wordt hij tijdens ons interview drie keer gebeld door mensen die zijn hulp nodig hebben. Telkens antwoordt hij vriendelijk en geeft meteen mee dat hij zo snel mogelijk bij hen zal komen. Ook dat is meester Frank: altijd tijd om iemand te helpen.

The post “Ik maak altijd tijd om mensen te helpen”: bekende Diksmuideling ‘Meester Frank’ is van alle markten thuis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dit is het moment waarop Slovaakse premier Fico wordt neergeschoten

Het moment waarop de Slovaakse premier Robert Fico wordt neergeschoten, werd gefilmd en gedeeld door de Slovaakse regionale zender RTV Prievidza. De vermoedelijke dader Juraj C. – een zeventiger uit Levice – vuurde vijf kogels af en raakte de eerste minister van Slovakije onder meer in de buik en het bekken. De dader werd snel tegen de grond gewerkt en

Lees meer »

Meryl Streep, koningin van de accenten, wordt in Cannes geloofd voor indrukwekkende acteercarrière

De Amerikaanse actrice Meryl Streep (74) krijgt vanavond tijdens de opening van het filmfestival in Cannes een ere-Gouden Palm. Streep is een Hollywoodlegende, heeft een recordaantal Oscarnominaties en wordt wel eens omschreven als de koningin van de accenten. Van een authentiek Pools accent tot British English, ze brengt het allemaal even overtuigend. Ze wordt geloofd voor haar bijdrage aan de

Lees meer »

“Wat is er gebeurd?”: Tyson Fury verbaasd wanneer hij z’n vader plots met bebloed gezicht ziet staan na kopstoot

Zaterdag nemen Tyson Fury en Oleksandr Usyk het tegen elkaar op voor de titel van ‘undisputed heavyweight’-kampioen, maar het spel zit nu al op de wagen. In een hotel in Riyad deelde vader Fury (John) een kopstoot uit aan iemand uit de entourage van de Oekraïense bokser. Tyson geloofde z’n ogen niet toen hij z’n vader plots aantrof met een

Lees meer »

Olivier Vandecasteele, die vorig jaar werd vrijgelaten uit Iraanse cel, werkt aan humanitair project: “Ik ben aan het herstellen”

Olivier Vandecasteele werd vorig jaar in mei bevrijd uit een Iraanse cel. Hij bracht er maar liefst 455 dagen door in erbarmelijke omstandigheden. “Wat mij overkwam, is goed afgelopen. Welja, goed … It stays with me, dat is zeker”, zegt Vandecasteele in een interview met Bruzz. Vandaag werkt hij aan een nieuw humanitair project. “Het is een moeilijk evenwicht tussen

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

De weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De Alkense had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »

LIVE. Trucker was ooggetuige van drieste aanval in Normandië: “Cipier lag op de grond, met bebloede handen aan zijn hoofd”

Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Dat is de zware balans van een raid in het Franse departement Eure (Normandië) gisterochtend op een busje dat gedetineerden vervoert. De gevangene, de 30-jarige crimineel Mohamed Amra, kon zo ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene zijn nog altijd op de vlucht. De

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. 10.000 mensen worden geëvacueerd nabij Charkiv – Polen trekt miljarden uit voor versterking oostgrens

Russische troepen rukken op in het oosten van Oekraïne. President Vladimir Poetin wil van de regio rond de Oekraïense stad Charkiv een bufferzone maken. Ondertussen raken de Oekraïense strijdmachten uitgeput. De regering van president Volodymyr Zelensky heeft daarom een strengere dienstplicht ingevoerd. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Marthe Desmet neemt afscheid van Basket Desselgem

In de tweede provinciale van het damesbasketbal zegevierde Basket Desselgem op de slotspeeldag in het burenduel van Bobcat Wielsbeke Two met klinkende 75-45-cijfers. Deze wedstrijd was voor Marthe Desmet meteen het laatste wapenfeit voor Desselgem.
The post Marthe Desmet neemt afscheid van Basket Desselgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hilde Dumez debuteert met roman ‘Afspraak in Ligurië’

De bibliotheek was onlangs het decor voor de boekvoorstelling van de eerste roman van Hilde Dumez. De Zwevegemse heeft altijd al een passie gehad voor het schrijven, maar toch duurde het nog een tijdje vooraleer het eerste boek er was.
The post Hilde Dumez debuteert met roman ‘Afspraak in Ligurië’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Horloges F1-legende Michael Schumacher geveild

Acht horloges die eigendom waren van de legendarische F1-piloot Michael Schumacher zijn dinsdag geveild in het Zwitserse Genève. De meest waardevolle ging onder de hamer voor omgerekend zo’n 1,2 miljoen euro. Daarbij komt voor de koper nog tussen de 20 en 26 procent commissie voor het veilinghuis Christie’s.

Lees meer »