Gijzeling, wilde achtervolging en buit van één miljoen euro: zeven jaar cel voor brutale overval op Knokse juwelier

Een 37-jarige werkneemster van een Knokse juwelierszaak moest onder bedreiging van een vuurwapen de alarmcodes geven. Terwijl ze thuis gegijzeld werd, maakten de daders liefst 1 miljoen euro aan juwelen buit. “Ik dacht dat ik het niet ging overleven”, getuigde ze op het proces. Eén van de daders, een 46-jarige Nederlander, kon na een wilde achtervolging geklist worden en kreeg zeven jaar effectieve celstraf.

Op 23 februari vorig jaar werd een werkneemster van de Knokse juwelierszaak Baunat bij haar thuiskomst in Brugge opgewacht door twee gangsters. Toen ze haar woning wou betreden kreeg het slachtoffer een vuurwapen onder de neus geduwd. De gemaskerde daders dwongen haar naar binnen, waar ze op de grond moest liggen. De 37-jarige vrouw werd met spanbandjes vastgebonden en terwijl ze onder schot werd gehouden moest ze de alarmcodes geven en vertellen hoe de kluis kon worden opengemaakt.

Terwijl één van de gangsters het slachtoffer verder gijzelde, snelde zijn kompaan samen met nog een derde betrokkene in de Audi A3 van het slachtoffer naar de juwelierszaak Baunat in de Kustlaan in Knokke. De twee drongen rond 20.30 uur de zaak binnen en maakten voor 1 miljoen euro aan juwelen buit. Toen de twee buitenkwamen, werden ze opgewacht door de politie, die kort voordien gealarmeerd was door een getuige. Het kwam tot een spectaculaire achtervolging waarbij meerdere geweerschoten gelost werden. Uiteindelijk kon de politie de banden van de vluchtauto lek schieten in een doodlopende straat.

Goed voorbereid

Slechts één van de gangsters, Rotterdammer Michel d.H. (46), kon geklist worden in een nabijgelegen tuin. De zak met de buit werd gerecupereerd. Sommige juwelen bleken evenwel beschadigd. Later werd nog een tweede verdachte opgepakt. Hij zal later worden berecht.

Verder onderzoek wees uit dat de overval tot in de puntjes was voorbereid. “Al in december 2022 werd een tracker geplaatst op de wagen van het slachtoffer”, verduidelijkte procureur Emilie Lingier tijdens het proces voor de Brugse strafrechtbank. Ze vroeg acht jaar cel voor Michel d.H., die volgens haar het brein was achter de overval. De man was pas een maand voor de feiten vrijgelaten uit een Franse gevangenis.

De verdediging betwistte dat hij de overval beraamde. “Mijn cliënt werd benaderd door een zware jongen uit het Rotterdamse crimineel milieu”, pleitte advocate Maya Vanden Bogaerde. “Hij kon zijn schulden aflossen met één klus. Veel informatie kreeg hij niet, enkel een datum en een uur waarop hij ging opgepikt worden.” Michel d.H. ontkende dat hij de woning van het slachtoffer betrad. Naar eigen zeggen bestuurde hij enkel de wagen. Maar volgens het slachtoffer was hij wel degelijk een van de mannen die haar in haar woning bedreigde.

Werkonbekwaam

Het slachtoffer liep een trauma op en is nog steeds werkonbekwaam. Op het proces las ze een zelfgeschreven brief voor. “Sinds die dag is mijn leven compleet veranderd”, getuigde ze. “Ik was nog maar vier maanden aan de slag bij de juwelier. Het was mijn droom om iets te doen met edelstenen en juwelen, maar op 23 februari veranderde die droom in een nachtmerrie. Ik stond doodsangsten uit en dacht dat ik het niet zou overleven.”

Michel d.H. kreeg dinsdag uiteindelijk zeven jaar effectieve celstraf. De rechter kende aan het slachtoffer 12.000 euro voorlopige schadevergoeding toe. Aan haar werkgever en de verzekeraar werd in totaal 12.900 euro schadevergoeding toegekend. (AFr)

The post Gijzeling, wilde achtervolging en buit van één miljoen euro: zeven jaar cel voor brutale overval op Knokse juwelier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Je hebt nooit de bedoeling om iemand in coma te slaan, maar je weet ook: het is hij of jij”: kampioenen over de kunst van de knock-out

Komt het tot een knock-out? Die spanning leeft vandaag in het gehypete WK-titelgevecht tussen Tyson Fury en Oleksandr Usyk. Alleen boksers weten hoe het voelt om de ultieme klap uit te delen of te incasseren. De Belgische wereldkampioen Yves Ngabu en ex-topper Freddy De Kerpel getuigen over hun ervaringen. En hoe kijkt een neuroloog naar een knock-out?

Lees meer »

Andenne in shock nadat lokale tieners trucker met rioolrooster doodden: “17-jarige daagde z’n vrienden uit”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Vermiste ara Zazu is weer terug bij zijn maatje Ace (3): “Er vloeiden tranen van geluk, ons gezin is weer compleet”

De vermiste blauw-gele ara Zazu die zaterdag ontsnapte bij haar gezin in Handzame (Kortemark) is terug thuis. Een opsporingsbericht werd meer dan duizend keer gedeeld en de vogel landde dinsdagavond plots spontaan bij haar baasjes toen ze in een andere tuin werd opgemerkt. “Ons gezin is weer compleet en er vloeiden tranen van geluk”, laat baasje Phoebé Vanderwee (26) weten.

Lees meer »

Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee

Vanaf pinkstermaandag besteedt Radio Noordzee aandacht aan de Vissersopstand. Auteur Doris Klausing neemt de luisteraar mee naar 1887 in een 17-delige radioreeks.
The post Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kan jouw kind zonder likes? Europa onderzoekt mogelijk verslavende effecten van Instagram en Facebook op jongeren

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar Meta, het bedrijf achter Instagram en Facebook, om na te gaan of die socialemediakanalen verslavende effecten hebben op kinderen. Nog maar 2 weken geleden startte de Commissie een ander onderzoek naar Meta, toen om te checken of het bedrijf zijn verplichtingen in de aanpak van desinformatie en misleidende politieke advertenties wel

Lees meer »

Stadsbestuur huldigt opnieuw drie struikelstenen tijdens interactief herdenkingsproject ‘Oorlog in Menen’

Op dinsdag 14 mei huldigde het stadsbestuur van Menen opnieuw drie struikelstenen in. Op de Grote Markt ter hoogte van het belfort werden Remi Lernout, Jean Marie Monteyne en Edouard Vanhoof herdacht voor hun heldendaden tijdens de tweede wereldoorlog.
The post Stadsbestuur huldigt opnieuw drie struikelstenen tijdens interactief herdenkingsproject ‘Oorlog in Menen’ appeared first on KW.be.

Lees meer »