Vrijspraak voor twee bestuurders na dodelijk ongeval met e-step in Lombardsijde

De Brugse politierechtbank heeft twee bestuurders op basis van twijfel vrijgesproken voor een dodelijk ongeval in Lombardsijde. Een zeventienjarige jongen uit Dilbeek was mogelijk eerder al aangereden. Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur en een vrouw uit Nieuwpoort werden wel veroordeeld voor respectievelijk vluchtmisdrijf en rijden onder invloed.

De feiten speelden zich af in de nacht van 13 op 14 juli 2022 op de Koninklijke Baan in Lombardsijde, een deelgemeente van Middelkerke. Een 39-jarige vrouw uit Nieuwpoort reed met haar wagen over het lichaam van een zeventienjarige jongen uit Dilbeek. Voor het slachtoffer kwam alle hulp te laat. De bestuurster van het voertuig bleek onder invloed van alcohol te zijn.

Tijdens haar verhoor verklaarde de vrouw dat de jongeman al op de rijbaan moet gelegen hebben. Het onderzoek wees snel uit dat hij inderdaad eerder al moet zijn aangereden op zijn e-step. In dat kader kon uiteindelijk een Nederlandse vrachtwagenchauffeur als verdachte geïdentificeerd worden. Volgens de verdediging zou het slachtoffer echter ook voor die aanrijding al op de grond gelegen hebben.

Twijfel

Het Brugse parket besliste uiteindelijk om beide bestuurders voor de politierechter te brengen. De vrouw uit Nieuwpoort stond terecht voor onopzettelijke doding en rijden onder invloed, terwijl de Nederlandse vrachtwagenchauffeur zich moest verantwoorden voor onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf. De verdediging van beide beklaagden vroeg echter de vrijspraak voor onopzettelijke doding.

De politierechter sprak beide beklaagden inderdaad vrij voor onopzettelijke doding. Zo bestond er bij de vrachtwagenchauffeur twijfel over het oorzakelijk verband tussen het ongeval en het overlijden. Het is volgens de rechter ook twijfelachtig of het slachtoffer een voorzienbare hindernis was. Vervolgens werd opgemerkt dat de twijfel in het geval van de vrouw uit Nieuwpoort zelfs nog groter is.

Vluchtmisdrijf

Voor vluchtmisdrijf werd de vrachtwagenchauffeur wel veroordeeld tot 3.200 euro boete, waarvan 2.400 euro met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod opgelegd van drie maanden, waarvan een maand effectief. De beklaagde zal ook moeten slagen voor medische proeven, psychologische proeven en beide rijexamens. De andere beklaagde werd voor rijden onder invloed veroordeeld tot 1.600 euro boete, waarvan de helft met uitstel. Ze kreeg ook een rijverbod van een maand, maar heeft de helft daarvan onmiddellijk na de feiten al uitgezeten.

The post Vrijspraak voor twee bestuurders na dodelijk ongeval met e-step in Lombardsijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Terras had nooit mogen opengaan”: fouten in constructie zorgden wellicht voor dodelijke instorting van terras in Mallorca

Het (pas vernieuwde) dakterras dat donderdag is ingestort op het Spaanse eiland Palma de Mallorca, en zo aan vier mensen het leven kostte, was veel te zwaar voor de draagstructuur waarop het rustte. Dat er fouten zijn gebeurd door de aannemer valt dus niet te ontkennen. Volgens een eerste conclusie was het terras ook niet vergund: “Dat terras had nooit

Lees meer »

Cinema Rio 50 jaar terug in de tijd met ‘American Graffiti’

Ronny Maheur en Mieke Vanheulenberghe uit De Haan vieren in 2024 hun veertigste jaar Cinema Rio met een reeks legendarische blockbusters. Na ‘101 Dalmatiërs’, ‘The Bridge on the River Kwai’ en ‘Singin’ in the Rain’, passeert straks ‘American Graffiti’ nog eens op het witte doek.
The post Cinema Rio 50 jaar terug in de tijd met ‘American Graffiti’ appeared

Lees meer »

‘Over and out’ voor onderzoek Bende van Nijvel? “Dit is een zware blamage voor justitie en een kaakslag voor de slachtoffers”

Wordt het dossier van de Bende van Nijvel na al die jaren gewoon geklasseerd? Het is de grote vrees van de nabestaanden. Ze ontvingen allemaal een brief van het gerecht en worden op 28 juni uitgenodigd in Brussel. Hun advocaten leiden hieruit af dat het onderzoek mogelijk na 38 jaar afgesloten wordt. “Het zal op die 28 juni geen goednieuwsshow

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse politie geeft bodycambeelden vrij van vrouw die een jaar lang in reclamebord van supermarkt leeft

Bodycambeelden hebben het moment vastgelegd waarop agenten op de 34-jarige vrouw inpraten die op het dak van een Family Fare-supermarkt in de Amerikaanse staat Michigan woonde. De beelden dateren van 23 april en tonen hoe de politie de achterkant van het reclamebord nadert dat zich op het dak bevindt. De vrouw ontgrendelt het toegangsluik, maar wil niet meteen vertrekken. Uiteindelijk

Lees meer »

Vlamingen houden het meest vast aan familienaam van vader

Sinds juni 2014 kunnen ouders vrij kiezen om aan hun kinderen een van hun familienamen of beide toe te kennen. Tien jaar later krijgt nog altijd meer dan 80 procent van de kinderen alleen de naam van de vader. In Vlaanderen is dat zelfs 85 procent, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Justitie.

Lees meer »

“Met Deila langs de lijn was het in die bewuste fase 0-1 geworden, met Hayen zat Club in een flow waarin alles meezat”

Club Brugge kroonde zich gisterenavond voor de negentiende keer tot landskampioen. Het had evenwel ook helemaal anders kunnen aflopen voor blauw-zwart, want het afgekeurde doelpunt van Leonardo Lopes Da Silva zorgde voor heel wat controverse. “Met Deila langs de lijn was het in die fase 0-1 geworden, met Hayen zat Club in een flow waarin alles meezat”, aldus onze huisanalist

Lees meer »

België gaat 30 F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne voor 2028

België gaat voor 2028 30 F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat heeft federaal minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) gezegd tegen RTL. De aankondiging komt er in het kader van een bezoek van de Oekraïense president Zelenski aan ons land vandaag. Daarmee wil hij extra steun vragen voor zijn land in de oorlog tegen Rusland. De eerste toestellen worden eind

Lees meer »

Mensen komen in Seoul samen voor wedstrijd om helemaal niets te doen

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul konden mensen afgelopen zondag deelnemen aan een wedstrijd om helemaal niets te doen. De persoon met op het einde de laagste en meest consistente hartslag won, dat schrijft ‘The Guardian’. Mensen van alle leeftijden en klassen kwamen voor het iconische Gyeongbokgung-paleis samen.

Lees meer »

Stefan (53) uit Diksmuide wordt nieuwe financieel directeur in Houthulst: “Ik ben op een leeftijd om een stap hogerop te zetten”

Houthulst heeft een nieuwe ambtenaar die uw belastingscenten int. In een besloten zitting stelde de gemeenteraad van donderdag de 53-jarige Diksmuideling Stefan Lagast aan als nieuwe financieel directeur. Hij volgt de 62-jarige Alain Paesbrugghe op, die binnenkort met pensioen gaat.
The post Stefan (53) uit Diksmuide wordt nieuwe financieel directeur in Houthulst: “Ik ben op een leeftijd om een

Lees meer »