Meer dan 40 Oostendse werkzoekenden proeven van horecajob: “Zo weten ze meteen of het iets voor hen is”

Opleidingsorganisatie Horeca Forma wil samen met VDAB en het Economisch Huis Oostende het personeelstekort in de horeca aanpakken. Daarom nodigden ze werkzoekenden en niet-beroepsactieven uit voor een horecadag in Hotel Andromeda te Oostende. Meer dan 40 geïnteresseerden ontdekten via workshops welk horecaberoep bij hen past. Na vandaag kunnen ze instappen in één van de vier geplande opleidingen: afwasser, bartender, keukenmedewerker of medewerker kamerdienst.

De horecasector is steeds op zoek naar gemotiveerde medewerkers. Anno 2024 zijn dan ook bijna alle beroepen in de horecasector een knelpuntberoep. Cijfers van VDAB bevestigen deze nood aan medewerkers. “Met meer dan 200 openstaande vacatures eind maart, blijft de vraag naar arbeidskrachten vanuit de horecasector erg hoog in regio Oostende”, verklaart Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen. “Om de vele vacatures in te vullen, kijken we niet alleen naar werkzoekenden die al bij VDAB zijn ingeschreven, maar naar elke burger met goesting om te werken in de horeca. Voor wie nog niet over de juiste competenties beschikt, voorzien we de nodige opleiding.”

Vier beroepen

Werken in de horeca heeft veel voordelen. Er wordt gewerkt met fantastische producten en het zijn jobs waarbij je meteen resultaat ziet, in een fijne sfeer en met veel doorgroeimogelijkheden. Maandag konden de deelnemers via verschillende workshops ontdekken of de horeca iets voor hen is. Al doende maakten ze kennis met vier horecaberoepen: afwasser, bartender, keukenmedewerker en medewerker kamerdienst. Met 42 geïnteresseerden waren de workshops volzet. Dit dankzij de goede samenwerking met de organisaties die dichtbij de doelgroepen staan zoals Ligo (Centra voor Basiseducatie), het Agentschap Integratie en Inburgering en jongerenorganisaties.

“Vandaag tonen we aan dat er nog steeds veel interesse is om in onze mooie sector te werken”

Het was de eerste keer dat VDAB, Horeca Forma en de lokale besturen deze formule uitprobeerden in Oostende. “Voor herhaling vatbaar”, geeft schepen Charlotte Verkeyn aan: “Via de workshops konden werkzoekenden al eens nagaan of een job in de horeca iets voor hen is. Zo willen we de werkzoekenden achteraf matchen aan vacatures in één van deze jobs in de Oostendse horecasector of hen toeleiden naar een opleiding.”

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma, besluit: “Vandaag tonen we aan dat er nog steeds veel interesse is om in onze mooie sector te werken. Ondanks een krappe arbeidsmarkt zijn er nog heel wat talenten die we allemaal graag verwelkomen en kansen geven. Daarom gaan we zelf naar hen toe en proberen we zoveel mogelijk drempels weg te nemen.”

The post Meer dan 40 Oostendse werkzoekenden proeven van horecajob: “Zo weten ze meteen of het iets voor hen is” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op het podium van de Gentse Feesten zingt Marieke (32) haar trauma’s en oude demonen van zich af: “Eindelijk ben ik tot rust gekomen”

Vier jaar lang vocht zangeres Marieke Bresseleers (32) als slachtoffer van fysiek en seksueel partnergeweld om erkenning. Haar imponerende doortocht op de Gentse Feesten van zaterdag was enkel mogelijk na een juridisch gevecht én een persoonlijke strijd tegen haar eigen demonen en verslavingen. “Pas de jongste weken denk weer: ik ben oké.”

Lees meer »

Simon en Alex vieren hun diamanten jubileum

Simone Ginneberge (82) en Alex Dhaenens (83) straalden toen zij zaterdagvoormiddag samen met hun familie ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum door schepen van burgerlijke stand Annelies Lammertyn in het Maldegems gemeentehuis werden ontvangen.
The post Simon en Alex vieren hun diamanten jubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks dreiging voor luchtaanvallen gaat grootste Oekraïense muziekfestival door

Hoewel Oekraïense steden nog wekelijks worden bestookt met Russische drones en raketten, gaat dit weekend in de hoofdstad Kiev ‘Atlas United’ van start. Het festival, dat een capaciteit heeft van 25.000 bezoekers, wordt verplaatst naar de parking van een shoppingcentrum in Kiev, en kan zelfs binnen doorgaan als er gevreesd wordt voor een luchtaanval. Door de oorlog bestaat de volledige

Lees meer »

Rock Petrol: explosieve rock, vettige riffs

Het Rock Petrol-festival op zondag 28 juli belooft weer explosieve rock en vettige riffs, met de Duits-Australische band Sweet Electric, blues en metal van Diggeth, de Brusselse glamrock van Strawberry Storm, het West-Vlaams rockduo Olav en de Duitse no-nonsense heavy metalgroep Steelpreacher. Daartussen zwerven een aantal oldtimer auto’s en fifties-hits van The Bel Airs.
The post Rock Petrol: explosieve

Lees meer »

“Kan je geloven dat ze dat opgeschreven hebben?”: wat is het ophefmakende ‘Project 2025’ waartegen Kamala Harris van leer trekt?

Democratisch presidentskandidate Kamala Harris trok tijdens haar eerste verkiezingsrally gisteravond al meteen ten strijde tegen ‘Project 2025′, een ophefmakend draaiboek voor een mogelijke tweede ambtstermijn van Donald Trump. “Kan je geloven dat ze dat opgeschreven hebben?”, vroeg ze zich luidop af. Maar wat staat er precies in dat plan?

Lees meer »