“Ik sleepte jaren met zakken van 50 kilo”: populaire uitbaatster van ‘t Molenhof Jeannine De Fauw (80) in de bloemetjes gezet

Familie en kleinkinderen hebben Jeannine De Fauw, de 80-jarige voormalige uitbaatster van restaurant ’t Molenhof, uitgebreid in de bloemetjes gezet. Jeannine leerde wat hard werken was op de boerderij van haar ouders Gerard en Maria. Amper 9 jaar jong reed ze er al met de tractor. “Het is met hard werken dat je d’r komt”, is altijd haar levensfilosofie geweest. En of ze al die jaren hard gewerkt heeft. “Je moet actief blijven,” zegt de kranige jarige. “Anders ga je kapot.”

Jeannine De Fauw werd geboren in 1944, tijdens de naweeën van de Tweede Wereldoorlog. Ze groeide op in een boerderij als het derde meisje in een gezin met zes kinderen en werken was de boodschap. “Ik ben ooit m’n rok kwijtgespeeld in een strooimachine”, lacht ze. “Sindsdien droeg ik geen rokken meer op het werk. Toen ik 20 was huwde ik met Etienne Schouppe en deden we in kolen en veevoeders”, vertelt Jeannine. “Ik heb al die jaren wel honderdduizenden kilo’s kolen geschopt en versleurd. Zakken kolen of veevoeders van 50 kg op de rug gedragen. Ik heb altijd veel macht gehad en kreeg spieren zonder naar de fitness te gaan. Uiteindelijk hebben we een nieuw bedrijf gebouwd op Industrie Noord in Tielt. Dat was toen nog één grote vlakte. Ik reed er met de zwaarste vrachtwagens.”

“Ik kreeg spieren zonder naar de fitness te gaan”

In 1983 zet Jeannine haar eerste stappen in de horeca. Ze bouwt een chalet met bar, maar dat blijkt gauw te klein en dus komt er een volwaardig restaurant Molenhof aan de Galgenveldstraat. “Bij de openingsreceptie ontvingen we meer dan duizend man”, weet ze nog. “Logisch he, het was allemaal gratis. We hanteerden een eenvoudige menukaart met gerechten zoals spaghetti en biefstuk-friet”, legt Jeannine uit. “Maar ook aperitiefjes, pannenkoeken, wafels, ijscoupes…”

In geen tijd wordt Molenhof en zeker Jeannine De Fauw een begrip in Tielt, hoewel ze nergens voor gestudeerd had. “Ach, zo moeilijk is dat niet. Je moet vriendelijk zijn tegen de mensen en met iedereen kunnen klappen”, relativeert Jeannine. Uit haar vele verhalen klinkt werken een stuk makkelijker dan het in feite is.

Jeannine met haar ouders en broer op de boerderij. Amper 9 jaar jong reed ze er al met de tractor. © gf

Wanneer ze 50 jaar is, stopt Jeannine met het restaurant en breekt er een tijdje later een zorgelijke periode aan. Haar man sterft jonger dan verwacht en haar zoon Francky – ze heeft ook nog een dochter Chantal – verongelukt met zijn vrachtwagen. “Dat zijn zware slagen om te verwerken”, geeft ze toe. Maar van stilzitten wil ze niet weten. “Ook in de donkerste tijden weet je altijd de juiste, positieve noot te vinden”, schrijven haar kleinkinderen voor haar 80ste verjaardag. “Iedereen kent oma en oma kent iedereen. Jouw leven is een verhaal van liefde, doorzettingsvermogen en energie.”

“Je moet actief blijven. Anders ga je kapot”

Dat ze nog altijd kordaat uit de hoek durft te komen, bewees ze onlangs tijdens het boerenprotest aan de Texaco in Tielt. Het hele kruispunt was geblokkeerd en er stond een megalange file. Jeannine – bij haar kleinkinderen vooral gekend als Oma Tielt – trok haar stoute schoenen aan, liep naar de boeren en vertelde hen dat het welletjes was geweest en dat ze beter naar huis konden terugkeren. En voorwaar: ze deden dat gewoon! De boeren vertrokken en de weg was weer vrij.

Jeannine De Fauw heeft altijd vaart in haar leven gezocht, ook in de drafsport. Dit is een beeld uit 1964. © gf

Jeannine liet zich ook sportief niet kennen. Zo leerde ze in de jaren zestig in een mum van tijd hoe je in de drafsport met een sulky hoorde om te gaan en liet ze zich in ettelijke wedstrijden behoorlijk opmerken. Ze keek ook wel eens graag naar een wedstrijd met Club Brugge. Wanneer een wielrenner een wedstrijd won, wist ze gelijk dat hij de favoriet was. “Ik zag het aan zijn ogen”, zei ze dan. “Die stonden scherp.”

Dankzij haar latere partner Roger werd ze ook een verwoede duivenmelker, die ettelijke prijzen in de wacht sleepte. Altijd bezig, altijd actief. “Anders was ik al lang dood geweest”, meent ze stellig.

Nooit gerookt

Het geheim van haar lang leven, kennen we al: hard werken. “Maar ik heb ook nooit gerookt of gedronken”, weet Jeannine. “Of hooguit eens van een glaasje genipt”, voegt ze er snel aan toe. Vandaag woont ze nog steeds in Tielt met haar hondjes Snoopy en Bolleke. Ze kuist haar huis nog steeds zelf en gaat regelmatig kaarten met de vriendinnen. Maar wie denkt dat dit een onschuldig tijdverdrijf is, vergist zich. Als de vriendinnen even niet opletten, speelt ze iedereen onder tafel. Je bent dus gewaarschuwd!

The post “Ik sleepte jaren met zakken van 50 kilo”: populaire uitbaatster van ‘t Molenhof Jeannine De Fauw (80) in de bloemetjes gezet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werken op oude site ‘De Ark’ gaan van start: schoolgebouw maakt plaats voor duurzaam woonproject ‘Dune’

Op de oude schoolsite van ‘De Ark’ in Koksijde zijn de werken van het nieuwe woonproject ‘Dune’ van start gegaan. ‘Dune’ biedt straks plaats aan 27 duurzame en luxueuze villa-appartementen, die perfect aansluiten bij de omliggende residentiële wijk. Bijzonder aan het project is dat het om een unieke samenwerking gaat tussen de vrije basisschool en RAAK Invest.
The post

Lees meer »

Stoffel Vandoorne wordt zesde in tweede ePrix van Shanghai

Stoffel Vandoorne (DS Penske) is zondag als zesde geëindigd in de tweede ePrix van het weekend in het Chinese Shanghai. De zege in deze twaalfde manche van het Formule E-kampioenschap ging naar de Portugees Antonio Felix da Costa (Tag Heuer Porsche).
The post Stoffel Vandoorne wordt zesde in tweede ePrix van Shanghai appeared first on KW.be.

Lees meer »

Festival Lux Live in Rollegem is een schot in de roos

De stilte is teruggekeerd rond de kerk van Rollegem. Het Lux(e) festival is voorbij. Lux Live was vrijdag voor het eerst betalend maar best ok voor de 900 aanwezigen.
The post Festival Lux Live in Rollegem is een schot in de roos appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zorghotel Dunepanne in De Haan vraagt faillissement aan: “Inkomsten uit verhuur kunnen kosten niet dekken”

Zorghotel Dunepanne in de Maria-Hendrikalaan in De Haan gaat eind mei definitief dicht: de achterliggende vzw vroeg eerder deze maand het faillissement aan. De hoge erfpachtvergoeding, in combinatie met noodzakelijke renovaties aan het gebouw, zouden aan de basis liggen. “Het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om die kosten te dekken”, klinkt het. Een aantal van de achttien vaste

Lees meer »

Alexander (42) en Gianni (41) zijn eerste gemeenschapswachten van Izegem: “Niet de bedoeling om er een heksenjacht van te maken”

Sinds kort zijn er in het Izegemse straatbeeld twee gemeenschapswachten te spotten. Alexander Kins en Gianni Verstraete werken mee aan een veilige en nette stad en vormen een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Wat zullen ze precies doen en wat betekent dat voor de burger? En wanneer krijg je mogelijk een GAS-boete? “De controle zal merkbaar stijgen.”
The post Alexander

Lees meer »

DEBAT VAN DE DAG. Moet ons land Palestina als staat erkennen?

Verschillende landen, zoals Noorwegen, Spanje en Ierland, hebben aangekondigd dat ze de erkenning van Palestina als staat goedkeuren. Ons land erkent Palestina (voorlopig) niet. Wat denk jij? Moet ons land Palestina erkennen als staat? Lees hieronder alvast wat enkele politici en experts ervan vinden.

Lees meer »

Aftellen naar de historische Brugse derby: Rik Verheye supportert voor Club, zijn personage ‘Nonkel Willy’ voor Cercle

Hoewel hij sinds kort met Sporting Hasselt zélf een voetbalclub in handen heeft, gaat acteur Rik Verheye zondag minstens even hard supporteren voor Club Brugge, dat aanspraak maakt op de titel. “Cercle zal zich niet laten ingraven, maar Club gaat vol voor de overwinning!”
The post Aftellen naar de historische Brugse derby: Rik Verheye supportert voor Club, zijn personage

Lees meer »

Club Brugge-spelers (en -bestuur) hebben er feestnacht opzitten: kersverse kampioenen vierden 19de titel in café in Varsenare

Landskampioen Club Brugge heeft er een feestnacht opzitten. Spelers, bestuur en medewerkers van blauw-zwart verzamelden op café in Varsenare om de 19de titel stevig te vieren. Eerder zondag had Club zich in een kolkend Jan Breydel tot kampioen gekroond na een 0-0-gelijkspel tegen Cercle. In het slot ontsnapte Club toen nog aan de ultieme deceptie door een wel heel discutabele

Lees meer »

Nicki Minaj laat boze fans bijna 3 uur wachten bij concert in Amsterdam: “We kunnen haar niet op podium dwingen”

Rapper Nicki Minaj (41) heeft Nederlandse fans donderdagavond lang laten wachten. Ze verscheen om 22.45 uur op het podium van de Amsterdamse Ziggo Dome, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van haar concert. Fans zijn woest, schrijven ze op sociale media. Kaartjeskopers kunnen een klacht indienen bij organisator Mojo, maar die wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid en

Lees meer »