“Ik sleepte jaren met zakken van 50 kilo”: populaire uitbaatster van ‘t Molenhof Jeannine De Fauw (80) in de bloemetjes gezet

Familie en kleinkinderen hebben Jeannine De Fauw, de 80-jarige voormalige uitbaatster van restaurant ’t Molenhof, uitgebreid in de bloemetjes gezet. Jeannine leerde wat hard werken was op de boerderij van haar ouders Gerard en Maria. Amper 9 jaar jong reed ze er al met de tractor. “Het is met hard werken dat je d’r komt”, is altijd haar levensfilosofie geweest. En of ze al die jaren hard gewerkt heeft. “Je moet actief blijven,” zegt de kranige jarige. “Anders ga je kapot.”

Jeannine De Fauw werd geboren in 1944, tijdens de naweeën van de Tweede Wereldoorlog. Ze groeide op in een boerderij als het derde meisje in een gezin met zes kinderen en werken was de boodschap. “Ik ben ooit m’n rok kwijtgespeeld in een strooimachine”, lacht ze. “Sindsdien droeg ik geen rokken meer op het werk. Toen ik 20 was huwde ik met Etienne Schouppe en deden we in kolen en veevoeders”, vertelt Jeannine. “Ik heb al die jaren wel honderdduizenden kilo’s kolen geschopt en versleurd. Zakken kolen of veevoeders van 50 kg op de rug gedragen. Ik heb altijd veel macht gehad en kreeg spieren zonder naar de fitness te gaan. Uiteindelijk hebben we een nieuw bedrijf gebouwd op Industrie Noord in Tielt. Dat was toen nog één grote vlakte. Ik reed er met de zwaarste vrachtwagens.”

“Ik kreeg spieren zonder naar de fitness te gaan”

In 1983 zet Jeannine haar eerste stappen in de horeca. Ze bouwt een chalet met bar, maar dat blijkt gauw te klein en dus komt er een volwaardig restaurant Molenhof aan de Galgenveldstraat. “Bij de openingsreceptie ontvingen we meer dan duizend man”, weet ze nog. “Logisch he, het was allemaal gratis. We hanteerden een eenvoudige menukaart met gerechten zoals spaghetti en biefstuk-friet”, legt Jeannine uit. “Maar ook aperitiefjes, pannenkoeken, wafels, ijscoupes…”

In geen tijd wordt Molenhof en zeker Jeannine De Fauw een begrip in Tielt, hoewel ze nergens voor gestudeerd had. “Ach, zo moeilijk is dat niet. Je moet vriendelijk zijn tegen de mensen en met iedereen kunnen klappen”, relativeert Jeannine. Uit haar vele verhalen klinkt werken een stuk makkelijker dan het in feite is.

Jeannine met haar ouders en broer op de boerderij. Amper 9 jaar jong reed ze er al met de tractor. © gf

Wanneer ze 50 jaar is, stopt Jeannine met het restaurant en breekt er een tijdje later een zorgelijke periode aan. Haar man sterft jonger dan verwacht en haar zoon Francky – ze heeft ook nog een dochter Chantal – verongelukt met zijn vrachtwagen. “Dat zijn zware slagen om te verwerken”, geeft ze toe. Maar van stilzitten wil ze niet weten. “Ook in de donkerste tijden weet je altijd de juiste, positieve noot te vinden”, schrijven haar kleinkinderen voor haar 80ste verjaardag. “Iedereen kent oma en oma kent iedereen. Jouw leven is een verhaal van liefde, doorzettingsvermogen en energie.”

“Je moet actief blijven. Anders ga je kapot”

Dat ze nog altijd kordaat uit de hoek durft te komen, bewees ze onlangs tijdens het boerenprotest aan de Texaco in Tielt. Het hele kruispunt was geblokkeerd en er stond een megalange file. Jeannine – bij haar kleinkinderen vooral gekend als Oma Tielt – trok haar stoute schoenen aan, liep naar de boeren en vertelde hen dat het welletjes was geweest en dat ze beter naar huis konden terugkeren. En voorwaar: ze deden dat gewoon! De boeren vertrokken en de weg was weer vrij.

Jeannine De Fauw heeft altijd vaart in haar leven gezocht, ook in de drafsport. Dit is een beeld uit 1964. © gf

Jeannine liet zich ook sportief niet kennen. Zo leerde ze in de jaren zestig in een mum van tijd hoe je in de drafsport met een sulky hoorde om te gaan en liet ze zich in ettelijke wedstrijden behoorlijk opmerken. Ze keek ook wel eens graag naar een wedstrijd met Club Brugge. Wanneer een wielrenner een wedstrijd won, wist ze gelijk dat hij de favoriet was. “Ik zag het aan zijn ogen”, zei ze dan. “Die stonden scherp.”

Dankzij haar latere partner Roger werd ze ook een verwoede duivenmelker, die ettelijke prijzen in de wacht sleepte. Altijd bezig, altijd actief. “Anders was ik al lang dood geweest”, meent ze stellig.

Nooit gerookt

Het geheim van haar lang leven, kennen we al: hard werken. “Maar ik heb ook nooit gerookt of gedronken”, weet Jeannine. “Of hooguit eens van een glaasje genipt”, voegt ze er snel aan toe. Vandaag woont ze nog steeds in Tielt met haar hondjes Snoopy en Bolleke. Ze kuist haar huis nog steeds zelf en gaat regelmatig kaarten met de vriendinnen. Maar wie denkt dat dit een onschuldig tijdverdrijf is, vergist zich. Als de vriendinnen even niet opletten, speelt ze iedereen onder tafel. Je bent dus gewaarschuwd!

The post “Ik sleepte jaren met zakken van 50 kilo”: populaire uitbaatster van ‘t Molenhof Jeannine De Fauw (80) in de bloemetjes gezet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Liveblog Olympische Spelen – Rapper Snoop Dogg draagt olympische fakkel, Belgische delegatie “wil beter scoren dan in Tokio”

Vanavond wordt tijdens een grote openingsceremonie in hartje Parijs het officiële startschot gegeven van de Olympische Spelen. De dag begint echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen afgelopen nacht op het Franse spoor is het TGV-netwerk ernstig verstoord. Het BOIC heeft zijn sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Toen behaalde de Belgische delegatie 7 medailles.

Lees meer »

Nieuwe bodycambeelden tonen hoe Trump-schutter dood op dak wordt aangetroffen

De 20-jarige Thomas Crooks was op 13 juli verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. De man werd vlak na zijn poging doodgeschoten door de Secret Service. Pas vrijgegeven bodycambeelden, gemaakt door de politie van Butler County, tonen hoe de veiligheidsdiensten proberen uitzoeken wat er precies gebeurd is, terwijl ze naast het lichaam van

Lees meer »

? “De beste renner ter wereld is Pogacar. Evenepoel is de tweede beste”

De Tour zit erop. Tadej Pogacar heeft met z’n zesde ritzege z’n derde eindzege in de Ronde van Frankrijk – voor zover dat nog nodig was – nog wat meer kleur gegeven. “Fysiek en mentaal is Pogacar een unicum”, stelt onze wieleranalist Michel Wuyts in onze podcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. “Evenepoel heeft bewezen dat hij een volle

Lees meer »

“Een comeback zoals Trump”: oppositie reageert vol ongeloof op terugkeer van Anthony Dumarey als kandidaat-burgemeester

“Onze eerste reactie is er een van ongeloof. Maar sinds Donald Trump en Connor Rousseau weten we dat comebacks vandaag snel lopen. Blijkbaar denkt men dat mensen makkelijk vergeten met wat zomerse belevingssaus. Iedereen die iets van politiek kent, zit hier werkelijk met open mond naar te kijken”, zeggen fractieleider Peter Velle, voorzitter Bart De Rudder en secretaris Sofie Sanders

Lees meer »

“Is er iemand die dit serieus neemt?”: fans van Sinead O’Connor niet te spreken over wassen beeld van zangeres

“Vreselijk”, “Het lijkt wel een mannequin uit een winkel” en “Ik hoop dat ze een naambordje krijgt want anders gaat niemand haar herkennen”. Fans van Sinead O’Connor, die in juli 2023 overleden is, zijn niet opgezet met een nieuw wassen beeld van hun idool. Op sociale media laten ze hun ongenoegen dan ook maar al te graag blijken. “En waarom

Lees meer »

Lokale sportdienst wint gouden VIP2024 Award

Stad Waregem mag zich een gouden VIP2024-stad noemen. Met de VIP-campagne (Vlamingen in Parijs) wil Sport Vlaanderen de Olympische spirit overbrengen naar scholen, sportclubs, steden en gemeenten.
The post Lokale sportdienst wint gouden VIP2024 Award appeared first on KW.be.

Lees meer »