BUSO Ravelijn in Brugge zal kamperende ouders moeten ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem”

Zes Brugse families hebben het voorbije weekend gekampeerd aan de ingang van de school voor buitengewoon secundair onderwijs Ravelijn in de Barrièrestraat in Sint-Michiels, in de hoop dat ze er volgend schooljaar hun zorgbehoevende tiener kunnen inschrijven. Er zijn slechts drie plaatsen vacant in de klasjes van de afdeling voor kinderen met een zeer zware beperking. Pas maandagavond neemt de directie een beslissing.

Isabel Vercauteren, directeur van BUSO Ravelijn, schrok zich maandagmorgen een hoedje toen ze vernam dat zes families voor de schoolpoort kampeerden: “Zaterdagmorgen had zich één grootvader aangemeld in de Barrièrestraat. Het nieuws verspreidde zich snel, waardoor er zondag zes families bivakkeerden. In feite onnodig, want er doen zich slechts capaciteitsproblemen voor in één afdeling. Er hadden zich ook gezinnen aangemeld die hun kind voor een andere opleidingsvorm wilden inschrijven.”

Kwetsbare gezinnen

In tegenstelling tot andere scholen, die de inschrijvingen online organiseren, had Isabel Vercauteren geopteerd voor de traditionele methode: “Vorig jaar hadden we gemerkt dat nogal wat ouders, zeker kwetsbare gezinnen, het moeilijk hadden om hun kind online in te schrijven. Bovendien zijn wij een warme school, ik zie liever de ouders en hun kinderen, vooraleer wij hen inschrijven. Er gaat niets boven fysiek contact, online is veel onpersoonlijker.”

BUSO Ravelijn botst momenteel met 132 leerlingen, die door een team van 55 leraars, opvoeders en therapeuten opgevangen worden, op zijn limieten. “Echte capaciteitsproblemen doen zich tot nu toe enkel voor in de stroom ‘ervaarklas’. Het gaat om twee klasjes met acht leerlingen die zwaar hulpbehoevend zijn. Tieners die in een rolstoel zitten en niet zelfredzaam zijn. Voor de eerste keer moeten we er een limiet op zetten, volgend schooljaar zijn er slechts drie plaatsen vrij”, aldus de directeur

Derde klas?

“Ik zou graag een derde klas bij creëren, maar krijg hiervoor onvoldoende middelen van het Vlaams ministerie van onderwijs”, vervolgt Isabel Vercauteren. “Maar de huidige ruimte is te beperkt. Zoiets vergt extra grote klassen, waar de leerlingen zich in een rolstoel makkelijk kunnen bewegen, maar ook een extra sanitair blok. Maar ook de aanwerving van extra personeel, want ook de leraars zitten op het maximum van hun draagkracht.”

“Het ministerie geeft geen extra centen, terwijl ik vaststel dat de leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs steeds meer zorgen nodig hebben. Er is ook een toename van agressie door leerlingen. Voor die bijkomende noden in de afdeling ‘ervaring’ krijg ik geen bijkomende subsidie. Dat is een vreemde redenering, want de Vlaamse zorgtoeslag varieert toch ook al naargelang van de ondersteuning die kinderen nodig hebben.”

Drie plaatsen

Dit schooljaar zitten er zes en zeven leerlingen in de twee klasjes van de afdeling voor zwaar zorgbehoevende tieners. “Ik heb voor volgend schooljaar drie vrije plaatsen, want acht leerlingen is het maximum aantal per ‘ervaarklas’. Er hebben zich vijf kandidaten gemeld voor die afdeling. Maandagavond maken we de puzzel en zien we hoe we het zullen oplossen. Ik had nooit verwacht dat ouders of grootouders al zaterdag voor de schoolpoort zouden kamperen.”

“Hoe dan ook, we zullen wellicht toch mensen ongelukkig maken met onze beslissing. En toch blijf ik vasthouden aan het principe van fysieke inschrijvingen. Tenzij we ouders op school hulp geven bij online inschrijvingen”, besluit Isabel Vercauteren.

The post BUSO Ravelijn in Brugge zal kamperende ouders moeten ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke

Lees meer »

Vlaggen halfstok voor overlijden oud-schepen André Lacoere

Morgen woensdag wordt afscheid genomen van André Lacoere, voormalig gemeenteraadslid en schepen. Hij is op 22 mei op 90-jarige leeftijd overleden. Lacoere was behalve lokaal politicus ook de drijvende kracht achter diverse Bredense verenigingen. Hij was getrouwd met Jeannine Willaert en vader van Wilfried en Liliane Lacoere.
The post Vlaggen halfstok voor overlijden oud-schepen André Lacoere appeared first on

Lees meer »

200 gasten, 4.500 bloemen en een geheime choreo: achter de schermen bij het huwelijksfeest van Hanne van K3

Hun huwelijksbootje ging al in 2020 te water. Corona verhinderde echter het feest en toen kwam de geboorte van Julien de planning dwarsbomen. Maar zaterdag vierden Hanne Verbruggen (30) en Jorn Sarens eindelijk hun liefde temidden van 200 gasten en 4.500 bloemen. Van de gerechten op het menu en het zeldzame bruidsboeket tot de openingsdans en de gastenlijst – met

Lees meer »

“Geruchten kloppen niet”: schepen Patricia Waerniers reageert op vermeende problemen met zwembad in Beernem

Het gloednieuwe zwembad van Beernem is nog geen twee maanden open en toch zijn er de laatste weken geruchten over problemen met de infrastructuur. Zwemmers zouden getuigd hebben dat de zwarte lijnen op de bodem van het bad verdwijnen en dat het plafond afbrokkelt. Schepen van Sport Patricia Waerniers (CD&V) is stellig: “Er zijn inderdaad een aantal kinderziektes, maar deze

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Feestje in Brugge vannacht. Maar mogelijk gaan sommige fases voor de supporters een beetje troebel zijn…
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Veurnse moeders-onderneemsters schrijven open brief aan politiek: “Meer aandacht voor jeugd, aub”

Twee Veurnse onderneemsters en jonge moeders hebben een open brief geschreven aan de politieke partijen die opkomen voor verandering in Veurne. Daarin vestigen ze de aandacht op de pijnpunten, frustraties en aandachtspunten waarover ze horen praten en waarmee ze zelf worden geconfronteerd. De nieuwe partij VoeVeurne onderschrijft de inhoud ervan grotendeels. Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) weerlegt de kritiek.

Lees meer »

Stijn Meuris over het beeld van de week: Hier en nu

Het moet de beroemdste VW Polo van Europa zijn, die van Esther Steijns. De rode auto dreef vorige week weg vanuit Moelingen, opgestuwd door de zware regenval die onze provincie (opnieuw) getroffen heeft. Uiteindelijk werd ie gespot door de drone van fotograaf Tom Palmaers, die stilaan een forse reputatie aan het opbouwen is als het gaat over veelzeggende luchtfotografie. Zijn

Lees meer »

Duinenpracht officieel geopend: mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne

Afgelopen vrijdag 24 mei werd Duinenpr8 officieel geopend in aanwezigheid van het lokaal bestuur, de betrokken teams, partners en de leden van het wijkcomité Wijk d’Achte. Het is een mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne.
The post Duinenpracht officieel geopend: mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoe renners de pijn verbijten na een crash en waarom ze zo snel terugkeren: “Dat wordt er ingepompt, het zit in ons DNA”

Jenthe Biermans viel vorig weekend 25 meter diep in een ravijn in de Giro, maar moest gedwongen worden om uit de race te stappen. Wout van Aert rijdt de Ronde van Noorwegen hoewel hij nog altijd last heeft aan zijn zeven gebroken ribben. En ook Remco Evenepoel wil binnenkort weer koersen amper twee maanden nadat hij zijn schouderblad en sleutelbeen

Lees meer »

Hayen, die “nooit had verwacht titel te pakken”, maakt duidelijk dat hij T1 Club wil blijven, Verhaeghe: “Zitten morgen samen”

“Dit overtreft mijn stoutste dromen.” Nicky Hayen (43) had niet verwacht dat hij dít – een landstitel als hoofdcoach van Club Brugge – zou meemaken in z’n trainerscarrière. Een triomf die naar meer smaakt. “Iedere coach zou in mijn plaats willen aanblijven.” Voorzitter Bart Verhaeghe is “trots en dankbaar” en liet weten morgen samen te zitten met Hayen.

Lees meer »

Geen straf voor Bruggeling die stiekem naaktfoto’s maakte van zijn partners: “Hij heeft die beelden nooit verspreid”

Een 41-jarige Bruggeling heeft van de rechter opschorting van straf gekregen voor voyeurisme. B.B. maakte stiekem naaktfoto’s en -filmpjes van twee partners. Maar daar bleef het niet bij.
The post Geen straf voor Bruggeling die stiekem naaktfoto’s maakte van zijn partners: “Hij heeft die beelden nooit verspreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »