BUSO Ravelijn in Brugge zal kamperende ouders moeten ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem”

Zes Brugse families hebben het voorbije weekend gekampeerd aan de ingang van de school voor buitengewoon secundair onderwijs Ravelijn in de Barrièrestraat in Sint-Michiels, in de hoop dat ze er volgend schooljaar hun zorgbehoevende tiener kunnen inschrijven. Er zijn slechts drie plaatsen vacant in de klasjes van de afdeling voor kinderen met een zeer zware beperking. Pas maandagavond neemt de directie een beslissing.

Isabel Vercauteren, directeur van BUSO Ravelijn, schrok zich maandagmorgen een hoedje toen ze vernam dat zes families voor de schoolpoort kampeerden: “Zaterdagmorgen had zich één grootvader aangemeld in de Barrièrestraat. Het nieuws verspreidde zich snel, waardoor er zondag zes families bivakkeerden. In feite onnodig, want er doen zich slechts capaciteitsproblemen voor in één afdeling. Er hadden zich ook gezinnen aangemeld die hun kind voor een andere opleidingsvorm wilden inschrijven.”

Kwetsbare gezinnen

In tegenstelling tot andere scholen, die de inschrijvingen online organiseren, had Isabel Vercauteren geopteerd voor de traditionele methode: “Vorig jaar hadden we gemerkt dat nogal wat ouders, zeker kwetsbare gezinnen, het moeilijk hadden om hun kind online in te schrijven. Bovendien zijn wij een warme school, ik zie liever de ouders en hun kinderen, vooraleer wij hen inschrijven. Er gaat niets boven fysiek contact, online is veel onpersoonlijker.”

BUSO Ravelijn botst momenteel met 132 leerlingen, die door een team van 55 leraars, opvoeders en therapeuten opgevangen worden, op zijn limieten. “Echte capaciteitsproblemen doen zich tot nu toe enkel voor in de stroom ‘ervaarklas’. Het gaat om twee klasjes met acht leerlingen die zwaar hulpbehoevend zijn. Tieners die in een rolstoel zitten en niet zelfredzaam zijn. Voor de eerste keer moeten we er een limiet op zetten, volgend schooljaar zijn er slechts drie plaatsen vrij”, aldus de directeur

Derde klas?

“Ik zou graag een derde klas bij creëren, maar krijg hiervoor onvoldoende middelen van het Vlaams ministerie van onderwijs”, vervolgt Isabel Vercauteren. “Maar de huidige ruimte is te beperkt. Zoiets vergt extra grote klassen, waar de leerlingen zich in een rolstoel makkelijk kunnen bewegen, maar ook een extra sanitair blok. Maar ook de aanwerving van extra personeel, want ook de leraars zitten op het maximum van hun draagkracht.”

“Het ministerie geeft geen extra centen, terwijl ik vaststel dat de leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs steeds meer zorgen nodig hebben. Er is ook een toename van agressie door leerlingen. Voor die bijkomende noden in de afdeling ‘ervaring’ krijg ik geen bijkomende subsidie. Dat is een vreemde redenering, want de Vlaamse zorgtoeslag varieert toch ook al naargelang van de ondersteuning die kinderen nodig hebben.”

Drie plaatsen

Dit schooljaar zitten er zes en zeven leerlingen in de twee klasjes van de afdeling voor zwaar zorgbehoevende tieners. “Ik heb voor volgend schooljaar drie vrije plaatsen, want acht leerlingen is het maximum aantal per ‘ervaarklas’. Er hebben zich vijf kandidaten gemeld voor die afdeling. Maandagavond maken we de puzzel en zien we hoe we het zullen oplossen. Ik had nooit verwacht dat ouders of grootouders al zaterdag voor de schoolpoort zouden kamperen.”

“Hoe dan ook, we zullen wellicht toch mensen ongelukkig maken met onze beslissing. En toch blijf ik vasthouden aan het principe van fysieke inschrijvingen. Tenzij we ouders op school hulp geven bij online inschrijvingen”, besluit Isabel Vercauteren.

The post BUSO Ravelijn in Brugge zal kamperende ouders moeten ontgoochelen bij inschrijvingen: “Toch blijf ik overtuigd van ons systeem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jan De Praetere is beste visser van Zwevegem

Een 30-tal vissers probeerden de titel van Kampioen van Groot-Zwevegem te behalen op het kampioenschap georganiseerd door de Dijkbreukelingen Heestert.
The post Jan De Praetere is beste visser van Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Christel Van Schoonwinkel speelde sexy Betty in ‘De kotmadam’: “Die herhalingen hebben me lang gestoord”

‘De kotmadam’ was een broedplaats voor jong acteertalent. Onder hen ook Christel Van Schoonwinkel (56), die er 33 jaar geleden haar debuut maakte als de sexy Betty. Nu de populaire VTM-reeks definitief stopt, zocht HLN haar op voor een exclusief gesprek over de begindagen, de goede band met haar overleden collega Odilon en de vele heruitzendingen. “Ik verdien daar ‘iets’

Lees meer »

3 op de 10 werknemers krijgen onvoldoende ruimte om te rouwen na verlies van dierbare: “We weten ons geen houding te geven”

Rouwen vraagt tijd en ruimte, die werknemers op de werkvloer niet altijd krijgen. Dat blijkt uit een bevraging van de Antwerpse uitvaartspecialist Dela bij tweeduizend Belgen. Drie op de tien werknemers vinden dat ze geen of onvoldoende steun krijgen op het werk om te rouwen. Een luisterend oor bieden is belangrijker dan advies geven, zegt woordvoerster Marysia Kluppels.

Lees meer »

Lars (26) maakt enorme muurschildering op brug in Rommersom: “80 spuitbussen en 40 liter verf voor 1 van mijn grootste opdrachten” 

De spoorwegbrug in Rommersom, bij Hoegaarden, is in een kleurrijk jasje gezet door streetartkunstenaar TUZQ, de artiestennaam van Lars Van Cauwenbergh (26). Het ontwerp draait om 2 fietsers die op een zanderig gravelpad rijden. In totaal verschijnen deze zomer in Vlaams-Brabant 10 muurschilderingen in het teken van fietsen, gemaakt door verschillende kunstenaars. Zo staat Sven Nys afgebeeld op een muur

Lees meer »

Autodidact Pascal Alles wint Nederlandse fotowedstrijd

Fotomagazine Zoom.nl organiseerde een grote wedstrijd waaraan liefst 1.567 kandidaten deelnamen. Gistelnaar Pascal Alles (58) kwam als winnaar uit de bus met een mooi portret van zijn zus.
The post Autodidact Pascal Alles wint Nederlandse fotowedstrijd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Abdel is eerste winnaar van de Kortrijkse Scriptieprijs: “Masterproef over mijn eigen geschiedenis”

Abdelouarete Benammar won met zijn masterproef ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’ de eerste Kortrijkse Scriptieprijs. Als laureaat ontvangt hij een geldprijs van 500 euro. “De Marokkaanse gemeenschap is er sinds 1995 in geslaagd om een volwaardig deel van de Kortrijkse geschiedenis te worden. Een op de 24 mensen in Kortrijk is van Marokkaanse

Lees meer »

KIJK. Koninklijke familie samen met prinses Elisabeth aangekomen in Oxford voor afstudeerceremonie

Prinses Elisabeth (22) studeert vandaag af aan de prestigieuze universiteit van Oxford. Ze heeft er drie jaar lang een bacheloropleiding Geschiedenis en Politiek gevolgd. Tijdens een plechtige ceremonie in het Sheldonian Theatre, in toga, krijgt ze straks haar diploma. Zonet is de koninklijke familie, samen met onze kroonprinses, al aangekomen bij de residentie van de rector in Oxford.

Lees meer »

Winkeldiefstallen op hoogste niveau in tien jaar: supermarkten willen maatregelen

Het aantal winkeldiefstallen in ons land is vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau in tien jaar. Steeds meer winkeliers leggen een betrapte dief zelf een schadevergoeding op, zonder dat de politie tussenbeide komt. Dat meldt Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarktuitbaters, die aan de onderhandelaars van de federale regering vraagt om van winkeldiefstal een prioriteit te maken.

Lees meer »

Al een derde van Oekraïens grondgebied aangetast door mijnen en munitie: oorlog veroorzaakt ongeziene milieuschade

Door de oorlog in Oekraïne raken de bodem, de landbouwgrond en het water voor lange tijd verontreinigd. Na elke granaatinslag sijpelt er een cocktail van chemische stoffen in de grond. Honderden fabrieken waar toxisch afval opgeslagen lag, zijn tot puin herleid. En ook het zeewater dreigt vervuild te raken, al doet de biodiversiteit het in de Zwarte Zee momenteel opvallend

Lees meer »