“Vooral meisjes met dit type zijn moeilijk te detecteren”: waarom vrouwen vaak pas als volwassene de diagnose ADHD krijgen

Karen Damen, Pommelien Thijs en Nora Gharib: alle drie kwamen ze er op volwassen leeftijd achter dat ze ADHD hebben. Geen toeval, want de diagnose wordt bij vrouwen vaak pas later gesteld. “ADHD is geen excuus, maar wel een verklaring. En dat moet gerespecteerd worden.”

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Koning Filip vindt uitspraken van Laurent over nieuw leven ongepast: paleis tikt hem op de vingers

Het koninklijk paleis heeft prins Laurent (60) aangesproken op zijn exclusief interview in HLN en laten weten dat ze zijn uitspraken niet op prijs stellen. De jongere broer van koning Filip kondigde in deze krant aan dat hij “een nieuw leven aan het voorbereiden is” en desnoods zijn dotatie wil opgeven. Maar geraakt hij zo gemakkelijk van die staatstoelage vanaf?

Lees meer »

Britse premier Sunak biedt excuses aan voor schandaal rond besmet bloed dat aan duizenden patiënten het leven kostte

De Britse premier Rishi Sunak heeft zijn excuses aangeboden voor een bloedschandaal in het Verenigd Koninkrijk. Tussen 1970 en 1991 hebben meer dan 30.000 patiënten bloed ontvangen dat besmet was met hiv en hepatitis. Ongeveer 3.000 mensen zijn aan de gevolgen daarvan om het leven gekomen. Dat blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek. Het vernietigende rapport wijst met de vinger

Lees meer »

“Het dubbele van Anderlecht”: voetbalpodcast ‘vier-nul’ komt met statistiek die Club nog meer hoop geeft in titelstrijd

De disasterclass van Anderlecht tegen Club Brugge zindert na. In VTM-voetbalpodcast ‘vier-nul’ worden de pijlen gericht op Brian Riemer, zondag tactisch in het hemd gezet door zijn concullega Nicky Hayen. Ook de relatie tussen de coach en CEO Sports Jesper Fredberg wordt in vraag gesteld. Bovendien toont een opvallende statistiek aan dat Anderlecht over een pak minder titelervaring beschikt dan

Lees meer »

Vlaamse regering hakt knoop door: rallycircuit Duivelsberg in Maasmechelen blijft recreatiegebied

Het rallycrosscircuit Duivelsberg in Maasmechelen blijft recreatiegebied en zal dus niet worden omgevormd tot natuurgebied. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Bij de oprichting van het Nationaal Park Hoge Kempen in 2006 was afgesproken dat er een nieuwe locatie voor het crosscircuit zou worden gezocht, maar zonder succes. Verschillende andere plekken in het Nationaal Park worden de komende jaren wel

Lees meer »

Nieuwe topman katholiek onderwijs ziet ‘existentiële crisis’ bij Vlaamse leerlingen: “We sturen ze te snel naar therapeut”

Dik 750.000 Vlaamse leerlingen krijgen volgend schooljaar een nieuwe baas. Bruno Vanobbergen (52) volgt Lieven Boeve (58) op als topman van het katholiek onderwijs. Wij gingen naar de persvoorstelling en verdronken daar bijna in een zee van vaagheid. Tot de nieuwe baas een opvallend statement over mentaal welzijn op school loste. “We moeten stoppen met alle problemen van onze jongeren

Lees meer »

“Ik deed enkel pipi in het water”: vijftiger die geslachtsdeel toonde aan meisje van 8 krijgt zwembadverbod

Tot drie keer toe liet een 56-jarige man uit Lennik zijn zwembroek zakken in een openluchtzwembad in Middelkerke. Omdat minderjarige meisjes daar getuige van waren levert hem dit nu twaalf maanden voorwaardelijke celstraf op voor exhibitionisme. P.B. mag ook vijf jaar lang geen speelplein of zwembad meer betreden. De man had een opmerkelijke uitleg voor zijn ongepast gedrag.

Lees meer »

Discriminatie tijdens sollicitatie bij lokale besturen? “Leeftijd en etniciteit maken amper verschil, medische achtergrond speelt mogelijk wel een rol”

Lokale besturen leggen nauwelijks verschil aan de dag bij de behandeling van sollicitatiebrieven. Onderzoek in opdracht van de Vlaamse regering toont geen aanwijzingen voor een ongelijke behandeling van kandidaten op basis van etniciteit of leeftijd. Mogelijk is er wel sprake van discriminatie van kandidaten met een voorgeschiedenis van depressie, al ontbreken harde bewijzen daarvoor.

Lees meer »

Het hallucinante telefoontje van jongetje van tien naar de politie: “Papa heeft mama neergestoken. Ze heeft kindje in haar buik”

“Papa heeft mama neergestoken. Ze heeft een kindje in haar buik.” Dat hallucinante telefoontje loopt zondagmorgen binnen bij de politie van Antwerpen. Aan de andere kant van de lijn spreekt een jongetje van 10 jaar. Hij geeft de politie zijn adres. Enkele minuten later stappen de hulpdiensten het appartement binnen. De mama is overleden, de papa verkeert in levensgevaar.

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico (59) uren na schietpartij nog steeds in kritieke toestand: “Aanvaller had politiek motief”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »