Lindeboom herdenkt juf Annelies, veel financiële steun voor het fonds: “Met die doelen herken ik mijn moeder”

Onder vrij grote belangstelling vond op de speelplaats van vrije basisschool De Graankorrel in de Magdalenastraat in Wervik de lancering van de vzw Juf Annelies Fonds plaats. Ter herdenking aan juf Annelies Verschaeve werd een lindeboom onthuld. Annelies Verschaeve zou vorige woensdag 43 jaar worden. Ze woonde in Geluwe en werd begin oktober in Menen vermoord door haar ex-vriend. In zaal Kapittel waren er tijdens de eerste editie van Zoom Zoom diverse optredens. Iedereen trad er gratis op.

Tijdens de lancering waren haar familie en collega’s talrijk aanwezig. “We staan hier met gemengde gevoelens”, aldus directeur Ann Alleman. “Enerzijds met pijn en verdriet om het verlies. Anderzijds trots omwille van de officiële lancering van het Juf Annelies Fonds.”

Haar ouders en haar kinderen Rune en Noa tekenden present op dat emotioneel moment. “Ik vind het wel mooi wat ze voor mijn mama doen zodat het verder leeft met ons”, zegt Rune die voetbalt bij de U19 van FC Gullegem. “Elke dag, elk moment mis ik haar maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten en moeten gewoon verder gaan. Met de doelen die met het fonds beoogd worden, herken ik mijn moeder.”

Verschil maken

Burgemeester Youro Casier (Vooruit) wees op de liefde, warmte en verbondenheid die Annelies voor ieder kind vond. “En vooral voor die kinderen die het moeilijk hebben”, zegt de burgemeester. “Het is in deze tijden niet logisch dat kinderen met een lege of halflege brooddoos naar school komen, ondanks alle inspanningen van het lokaal bestuur. Het is belangrijk dat we daarop blijven inzetten. Het initiatief met het Juf Annelies Fonds is belangrijk en lovenswaardig. Samen kunnen we het verschil maken.”

Wervik kent al jarenlang een vrij groot percentage kinderarmoede. Gewezen directeur Luc Beyens uit Menen zette mee zijn schouders onder de oprichting van de vzw. “Die bewuste woensdagavond zat ik op nog geen 500 meter waar juf Annelies werd vermoord”, zegt Luc. “Ik kreeg verschrikkelijk nieuws maar geloofde het niet. Wat ik niet voor mogelijk achtte, was toch gebeurd. We waren een bezorgde mama en collega, een familielid, een kennis kwijt. We herinneren ons haar niets ontziende inzet voor de collega’s. Bijna elke middag was ze in de refter aanwezig.”

Fietsen

“Ze wilde dat elke leerling een onbezorgde kindertijd meemaakte. Met het fonds willen we kinderen in een moeilijke thuissituatie een gelijke onderwijssituatie aanbieden. We gaan bijvoorbeeld een aantal fietsen aankopen zodat iedereen meekan op sportdag of een uitstap en gaan we kijken dat alle leerlingen gezonde voeding hebben.”

De lindeboom is geschonken door tuincentrum Famiflora uit Moeskroen. “Voorlopig staat de boom in een grote bloempot maar krijgt hij later een vaste plaats op de speelplaats, een permanente aandacht voor Annelies”, zegt de gepensioneerde directeur. “Een troostplek voor kinderen die daar nood aan hebben.”

De bloempot is geschonken door Topspeelplaats, de onderneming van gewezen leerkracht Olivier Galle. “Gegoten uit gerecycleerd kunstgras”, zegt hij. Het Juf Annelies Fonds kreeg zaterdag een cheque van 650 euro van Ferm Geluwe. Het gaat om de opbrengst van de tombola tijdens een activiteit in december. Beweging.net Geluwe schonk eerder 500 euro. “Voor die giften van verenigingen zijn we uiterst dankbaar”, zegt Luc. Financiële steun is er ook van het oudercomité en het ziekenhuis AZ Groeninge Kortrijk. De tweede editie van de soepbattle op het gehucht Ter Hand in Geluwe leverde vorige maand een cheque van 1.040 euro op.

Budget

De centen zullen worden beheerd door een dagelijks bestuur met onder meer de directie, beleidsondersteuners en zorgleerkrachten. “Zien ze dat er nood is, dan hebben ze een budget dat ze kunnen aanwenden”, zegt Luc.

Tijdens de officiële lancering daagde plots een heel grote zwerm …wespen op. De burgemeester belde de brandweer op en het nest kon worden gelokaliseerd.

De receptie werd muzikaal opgeluisterd door The Hot Swing Collective. Zoom Zoom in zaal Kapittel was nadien de eerste activiteit van de vzw Juf Annelies Fonds

De uitbaters Timothy en Gregory Volcke zorgden alvast voor een heel mooi gebaar. De drankverkoop was voor het fonds. Sil is het zoontje van Gregory en hij zit in het eerste leerjaar, de klas van Annelies.

The post Lindeboom herdenkt juf Annelies, veel financiële steun voor het fonds: “Met die doelen herken ik mijn moeder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chantal en de sheriff maken publiciteit voor loopwedstrijd in Pollinkhove

In Pollinkhove vindt op zondag 15 september de eerste editie van de loopwedstrijd Dwars door Pollinkhove plaats. De organisatoren wisten Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer en Dries ‘sheriff’ Heyneman te overhalen om met een filmpje promotie te maken voor deze sportieve activiteit.
The post Chantal en de sheriff maken publiciteit voor loopwedstrijd in Pollinkhove appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oldtimers centraal op Midzomer-hoevefeest in Poelkapelle

Voor haar Midzomer-hoevefeest op zondag 18 augustus is Landelijke Gilde Poelkapelle te gast in het Rozenhof bij Gerard Vanackere en Magda Vandermersch. Net zoals de vorige edities staat het hoevefeest in het teken van oldtimertractoren, met een rondrit en trekkertrek.
The post Oldtimers centraal op Midzomer-hoevefeest in Poelkapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Vlamingen getuigen: “Ik kreeg nog nooit een snelheidsboete, maar reactie van andere chauffeurs maakt me zenuwachtig”

Nooit eerder kregen meer chauffeurs een snelheidsboete dan in 2023. Er werden er bijna zeven miljoen uitgedeeld. Toch zijn er Vlamingen die nog nooit een flitsboete hebben gehad. Twee van hen vertellen waarom ze zich steeds nauwgezet aan de snelheidslimieten houden, hoe ze dat voor elkaar krijgen en – vooral – hoe de andere chauffeurs daarop reageren.

Lees meer »

Iran en Rusland beginnen gezamenlijke manoeuvres in Kaspische Zee

Iran en Rusland bevestigen hun strategische samenwerking met gemeenschappelijke militaire manoeuvres in de Kaspische Zee. Op het programma van de twee marine-eenheden staan tactische oefeningen, reddingsacties en de aanpak van piraten, zei een woordvoerder van de Iraanse marine aan het nieuwsagentschap ISNA. Bij de manoeuvres zouden ook oorlogsschepen van de Iraanse Revolutionaire Garde ingezet worden.

Lees meer »