“Dit is een droom”: Joshua (29) mag optreden tijdens recordeditie van De Gevleugelde Stad in Ieper

Nooit eerder trok zoveel volk naar De Gevleugelde Stad voor circus en straattheater van internationaal niveau. Ook talent uit eigen stad zette de boel in vuur en vlam. “Een droom die uitkomt”, zegt Ieperling Joshua Van Bost.

Dansende acrobaten op de façade van het belfort, reuzen die tot leven komen en kunststukjes met vuurwerk: artiesten uit vijftien landen gaven afgelopen weekend het beste van zichzelf op de 21ste editie van het gratis circus- en straattheaterfestival De Gevleugelde Stad in Ieper.

Tussen al dat internationaal geweld was ook talent van eigen bodem te zien. Voor het eerst werden Joshua Van Bost (29) en zijn Iepers theaterbureau Kostumation geselecteerd. Met de dansers van Sinerjey’s Dance Studio uit Ieper werkten ze een spectaculaire act uit met vuur en dans.

Wereldberoemd promotiefestival

“We doen doorheen het jaar verschillende projecten met Sinerjey’s Dance Studio, zo proberen we ons te onderscheiden van de concurrentie”, vertelt Joshua. “Wij hebben een heel mooi aanbod aan kinderanimatie, maar dit keer hadden we een act nodig die Gevleugelde Stad-waardig is. De act met de dansers was een prototype die kan geboekt worden in verschillende formaties.”

Dat ze zichzelf mochten promoten op een wereldberoemd promotiefestival in eigen stad zorgde voor extra druk. “Want we waren de enige act uit Ieper. De mensen spraken erover en verwachtten wel iets. Het was heel spannend, maar het is goed gekomen. We kregen mooie reacties en groot applaus.”

Massale opkomst

Het team liet niets aan het toeval over. “Vuur is nooit zonder risico, al hadden we voldoende voorzorgen genomen met brandblusapparaten en speciale brandblusdekens.” Tijdens het wandelgedeelte van de vuuract nam Joshua zijn gevolg op sleeptouw op een verhoogde driewieler. Daarop spuwde hij af en toe vuur uit boven de hoofden in de menigte. “De opkomst was massaal, het zorgde voor een speciaal gevoel.”

De Gevleugelde Stad stond hoog op de bucketlist van Joshua. “Na zeven jaar Kostumation is het eindelijk zover, een droom die uitkomt. De volgende droom? Grote festivals zoals Tomorrowland. Al blijven we ook wel tevreden met kleinere braderieën.”

Recordeditie

De organisatie van De Gevleugelde Stad spreekt over een recordeditie. “Onze 18.000 programmaboekjes waren in de loop van zaterdag al allemaal de deur uit”, zegt festivaldirecteur Jan Victoor.

“We rekenen op gemiddeld één boekje per gezin, dus we gaan uit van tienduizenden bezoekers die de afgelopen drie dagen de stad bezochten. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt.”

Autovrij

Nog voor de weersvoorspellingen bekend waren, had de stad beslist om een aantal straten en pleinen autovrij te maken. Voor het eerst palmde het festival ook de heraangelegde Leet in. “Dat werd gewaardeerd door de bezoekers”, stelt Jan.

“Ook de zelfstandigen op het Vandenpeereboomplein waren tevreden. Een friturist vertelde me dat zijn omzet zeker even groot was als tijdens de rally. Het mooie weer was nu natuurlijk een factor, bovenop het succes van het festival dat elk jaar groeit.”

(TP)

The post “Dit is een droom”: Joshua (29) mag optreden tijdens recordeditie van De Gevleugelde Stad in Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Voor het eerst zonder decor en kostuum op een podium”: verrassende carrièrewending voor Herman Verbruggen

“Ik ben hier vier weken ongezond nerveus voor geweest.” Herman Verbruggen (61) gooit het over een andere boeg: de ‘F.C. De kampioenen’-acteur ontpopt zich tot comedian. Al wil hij niet zo genoemd worden: “Dat is een te grote eer.” Hij heeft zijn eerste optreden met vlag en wimpel overleefd, een eerste stap richting een grote zaalshow. “Ja, ook anekdotes over

Lees meer »

De Panne en Bray-Dunes organiseren samen ‘Géant! Reuze!’: “Reuzen doen grenzen vervagen”

Bray-Dunes en De Panne nemen in het weekend van 15-16 juni met ‘Géant! Reuze!’ het initiatief om de grensoverschrijdende samenwerking tussen de gemeenten te stimuleren met evenementen die een blijvende indruk zullen nalaten in het collectieve geheugen van hun inwoners.
The post De Panne en Bray-Dunes organiseren samen ‘Géant! Reuze!’: “Reuzen doen grenzen vervagen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tegenstander Oostende in finale play-offs bekend: Antwerp Giants

De Antwerp Giants hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de finale van de Belgische play-offs van de BNXT League, het Belgisch-Nederlandse basketbalkampioenschap. Antwerp won in de halve finale in de eigen Lotto Arena zijn vijfde en beslissende wedstrijd van de ‘best-of-five’ tegen Limburg United met 76-64. In de finale zullen de Antwerpenaren het opnemen tegen Oostende, dat woensdag zelf Luik uitschakelde

Lees meer »