Deelmobiliteit in Torhout wordt alsmaar populairder: “We willen hier verder op inzetten”

De dertien deelfietsen en vijf deelauto’s kennen in Torhout een almaar groeiende populariteit. Ze worden gebruikt door inwoners, stadspersoneel, bezoekers en studenten. Vooral het toenemend rijden met Cambio-wagens springt in het oog. Al blijft de groep gebruikers sowieso een beperkte minderheid.

Concreet gaat het om acht niet-elektrische blue-bikes, vier rode elektrische deelfietsen, een elektrische bakfiets, twee niet-elektrische deelvoertuigen van Cambio en drie elektrische auto’s van Coopstroom. De gebruikscijfers blijven jaar na jaar stijgen, dat bevestigen de gegevens van 2023.

“Torhout is als kleine stad een pionier inzake deelmobiliteit en wil hier de komende jaren verder op inzetten”, zegt schepen Elsie Desmet. “We zullen bijkomende deelfietsen en elektrische deelvoertuigen in gebruik nemen.”

Met de acht blue-bikes die nabij het station ter beschikking staan, werden vorig jaar 499 ritten gereden door 142 unieke gebruikers. Vooral vanaf oktober werden de blue-bikes intensief gebruikt, in die mate dat de laatste maanden van 2023 de hoogste cijfers opleverden in drie jaar.

Cambio stijgt sterk

Sinds januari 2018 zijn er in de stad twee Cambio-wagens beschikbaar: een aan het stadskantoor en een aan het station. Met die twee auto’s werd vorig jaar 36.765 kilometer gereden, goed voor 574 ritten en 70 unieke gebruikers. In het aanvangsjaar 2018 was dat amper 6.200 verreden kilometer door twaalf gebruikers. Er heeft zich dus een spectaculaire stijging voorgedaan. En er is zeker nog ruimte voor groei.

“Samen met de energiecoöperatie Coopstroom sloegen we de handen in elkaar voor het project Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit in Torhout”, vervolgt schepen Desmet. “De drie Torhoutse deelvoertuigen van Coopstroom staan aan het station, het stadskantoor en de bibliotheek. Ze zijn gekoppeld aan coöperatieve zonnepanelen op de daken van openbare gebouwen, waarmee de elektrische voertuigen worden opgeladen. De Renault Kangoo (Helios) reed in 2023 in totaal 6.120 km, de Renault Zoë (Aurora) 12.409 km en de Renault Zoë (Sélène) 14.148 km. Samen is dat goed voor 32.677 gedeelde kilometers. Dat is een kleine stijging in vergelijking met 2022, toen de wagens 30.740 kilometer aflegden. Er werd tijdens de diensturen 3.254 kilometer gereden door personeelsleden van het stadsbestuur.”

The post Deelmobiliteit in Torhout wordt alsmaar populairder: “We willen hier verder op inzetten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Treinverkeer onderbroken tussen Brussel-Schuman en Brussel-Noord

Het treinverkeer is onderbroken tussen de stations Brussel-Schuman en Brussel-Noord. Dat laat infrastructuurbeheerder Infrabel weten, die erop wijst dat het verkeer tijdens de ochtendspits verstoord zal zijn. De bovenleiding is per ongeluk beschadigd bij werken die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvonden tussen de twee stations.

Lees meer »

Kamagurka maakt cartoons over levensverhaal van patiënten in AZ Delta

In het AZ Delta in Roeselare maakt cartoonist Kamagurka vandaag portretten van patiënten en medewerkers. Hij gaat met de mensen in gesprek en maakt dan een werk op basis van hun levensverhaal. Het eerste gesprek dat Kamagurka had, was met oud-gouverneur Paul Breyne die heel open praatte over zijn kankerbehandeling. De werken zijn in het ziekenhuis te zien van 20

Lees meer »

Acht doden bij mesaanval in China

Een man heeft acht mensen gedood met een mes in Xiaogan, in de Chinese provincie Hubei. Dat hebben Chinese staatsmedia vrijdag bericht onder aanhaling van de lokale autoriteiten. Er viel ook een gewonde.

Lees meer »

Waarom willen 6 NAVO-landen een ‘dronemuur’? “Drones zijn een van de grootste bedreigingen van de komende decennia”

De ‘dronemuur’ die enkele NAVO-landen die grenzen aan Rusland willen oprichten, zal zijn nut de komende decennia zeker bewijzen. Dat zegt oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen. Hij ziet drones als een zeer grote bedreiging voor de toekomst. Hij legt uit wat een ‘dronemuur’ precies is, hoe Rusland er volgens hem op zal reageren en hoe drones ook voor België een

Lees meer »

Geen Kasteelcross in Zonnebeke dit jaar: “Financieel risico wordt te groot, maar over definitief einde is nog niks beslist”

Het voortbestaan van de Zonnebeekse Kasteelcross hangt aan een zijden draadje nu de organisatie beslist om in het eerstvolgende veldritseizoen geen cross te houden. Dat nieuws komt hard aan bij inwoners, supporters en sponsors.
The post Geen Kasteelcross in Zonnebeke dit jaar: “Financieel risico wordt te groot, maar over definitief einde is nog niks beslist” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waalse groep wil megadeal rond pantservoertuigen

Defensie wil een strategisch partnerschap voor dertig jaar afsluiten voor het onderhoud van de nieuwe pantservoertuigen van het Belgische leger. Een consortium rond de Waalse bedrijven John Cockerill en FN Herstal en de Franse groep Thales aast op het megacontract. Dat schrijft ‘De Tijd’ vandaag.

Lees meer »

Nicki Minaj laat boze fans bijna 3 uur wachten bij concert in Amsterdam: “We kunnen haar niet op podium dwingen”

Rapper Nicki Minaj (41) heeft Nederlandse fans donderdagavond lang laten wachten. Ze verscheen om 22.45 uur op het podium van de Amsterdamse Ziggo Dome, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van haar concert. Fans zijn woest, schrijven ze op sociale media. Kaartjeskopers kunnen een klacht indienen bij organisator Mojo, maar die wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid en

Lees meer »

Het klettert tussen prins Andrew en koning Charles: “Schandaalprins weigert Royal Lodge te verlaten voor renovaties”

Tussen alle recente schandalen binnen het Britse koningshuis zou je hem bijna vergeten, maar prins Andrew (64) doolt nog altijd rond op het domein van Windsor. De doorn in het oog van koning Charles (75) woont daar al jaren in de luxueuze Royal Lodge. Maar nu het pand dringend toe is aan renovaties, weigert de ‘schandaalprins’ dan ook met klem

Lees meer »

Ginstegrot favoriet bedevaartsoord voor ‘t Veerhuis

Naar jaarlijkse gewoonte houdt de vzw ‘t Veerhuis uit Kortrijk begin mei zijn bedevaart naar de Ginstegrot in Oostrozebeke. Zopas heeft de groep zijn 14de editie achter de rug.
The post Ginstegrot favoriet bedevaartsoord voor ‘t Veerhuis appeared first on KW.be.

Lees meer »