Restaurant De Foyer viert 30ste verjaardag: “Toen Herman Van Rompuy een tafel wilde reserveren, dachten we dat het een flauwe grap was”

Al drie decennia lang is restaurant De Foyer een vaste culinaire waarde op de Zeedijk in Oostende. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan, blikken zaakvoeders Natascha Kemel (56) en Luc Van Caenegem (60) terug op de hoogtepunten van hun carrière. “Of we al aan ons pensioen denken? Helemaal niet, we doen zeker nog wat jaren voort”, lacht het koppel.

Voor heerlijke Belgische gerechten nodigen Natascha Kemel (56) en Luc Van Caenegem (60) je uit in hun gezellige familierestaurant De Foyer op de bekende Albert I Promenade, vlak bij het Kursaal. Het koppel viert vandaag hun 30-jarig bestaan. De Foyer werd op 12 april 1994 opgericht als tearoom, maar het duurde niet lang voordat de zaakvoerders ook gerechten begonnen aan te bieden. Daarop besloten ze hun zaak om te dopen tot een volwaardig restaurant.

Als chef-kok doet Natascha al 30 jaar haar best om klanten een lekkere maaltijd te bezorgen, terwijl Luc het reilen en zeilen in de zaal op zich neemt. “Ondertussen hebben we al wel een bepaalde leeftijd, maar we amuseren ons nog te veel om ermee te stoppen”, klinkt het bij het koppel.

Drie generaties

“We zijn eigenlijk een beetje in de horecawereld gerold. Oorspronkelijk ben ik ergotherapeute van opleiding, maar ik wilde niet in die branche werken”, vertelt Natascha. Het koppel had eigenlijk geen plannen om een restaurant te openen, maar nadat het voormalige restaurant St-Malo helemaal vernield werd door een hevige brand in 1991, besliste het echtpaar om – na de nodige reparaties en herstellingswerken – toch hun eigen restaurant te starten.

“Onze families wilden allemaal op hetzelfde moment langskomen om ons te steunen tijdens de openingsavond. Uiteindelijk hebben we alle tafels tegen elkaar moeten zetten omdat er gewoonweg te veel mensen waren. Het was zo lief van hen”, blikt Natascha terug.

Het gaat de zaak nu voor de wind, maar dat was niet altijd het geval. “Doorheen de jaren hebben we ook wel donkere tijden gekend. De juiste werknemers vinden, dat is altijd een uitdaging geweest. Op moeilijke momenten, wanneer we het even helemaal niet meer zagen zitten en wilden opgeven, hebben we moeten doorbijten. Luc en ik hebben het geluk dat we veel steun hebben van onze families en kennissen”, gaat Natascha verder.

“Of we klaar zijn voor ons pensioen? Helemaal niet, we zijn nog lang niet op het einde van ons verhaal”

“We hebben veel gewerkt, maar ook veel moeten missen, zoals feestjes en leuke uitstappen met vrienden of familie. Je weet als zaakvoeder dat je een stuk van je sociaal leven zal moeten inboeten, maar de realiteit is soms zwaar. Gelukkig hebben we onze kinderen zien opgroeien en hebben we een goede band met onze klanten en leveranciers.”

“Een van de leukste aspecten van een zaak zo lang uit te baten, is dat je verschillende generaties ontmoet. We hebben een aantal vaste klanten die al 30 jaar naar De Foyer komen en intussen komen ook hun kinderen mee. Die kinderen, die we tevens hebben zien opgroeien, nemen op hun beurt hun kinderen mee”, vertelt Natascha. “Onze twee dochters komen soms ook een handje toesteken. Met trots kunnen we zeggen dat ook onze schoonzoon bij ons in het restaurant werkt.”

Oma Jacqueline

Zo goed als alle horecazaken aan zee kennen hun piekmoment in de zomervakantie. Dat was ook het geval voor Natascha en Luc. Op die drukke zomerdagen hadden ze soms hulp nodig van een oppas. “Mijn ouders waren al overleden en Luc zijn ouders woonden in Gent. Als ons werk het toeliet, namen we de kinderen mee naar het restaurant. Maar wanneer het té druk was, belden we ‘oma Jacqueline’”, vertelt Natascha.

Via een oproep in de lokale krant kwamen Natascha en Luc bij Jacqueline terecht. “Jacqueline is een weduwe die alleen in Oostende woonde. Ze hield enorm van kinderen en wilde ons graag helpen. Uiteindelijk is ze twaalf jaar bij ons gebleven. Ze werd een oma voor onze dochters, die haar uiteindelijk oma Jacqueline noemden. Jacqueline werd echt een deel van ons gezin. Ze is ondertussen al 89 jaar, maar we zijn altijd blij als oma Jacqueline nog eens komt eten. Dan leggen wij haar eens in de watten”, zegt Natascha met een glimlach.

Speciale ervaring

Luc en Natascha mochten doorheen de jaren ook al heel wat BV’s verwelkomen. “Jaren geleden werd ik opgebeld door Thermae Palace met de vraag of we een tafeltje konden reserveren voor premier Herman Van Rompuy. Heel nonchalant heb ik geantwoord dat dat kon. Ik dacht dat het om een flauwe grap ging, maar het bleek echt de premier te zijn. Dat was wel een speciale ervaring”, vertelt Luc. “Ook Koen Wauters hebben we al een keertje mogen verwelkomen.”

“Dankzij onze job ontmoeten we heel veel mensen die ons pad anders niet zouden kruisen. Daar zullen we altijd dankbaar voor zijn”, zegt Luc. “We hebben heel wat meegemaakt, maar achteraf kunnen we overal mee lachen. Of we klaar zijn voor ons pensioen? Helemaal niet! We zijn nog lang niet op het einde van ons verhaal. Samen zullen we De Foyer verderzetten”, besluit het koppel.

De Foyer is geopend op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur. Reserveren doe je hier.

The post Restaurant De Foyer viert 30ste verjaardag: “Toen Herman Van Rompuy een tafel wilde reserveren, dachten we dat het een flauwe grap was” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Aantijgingen zijn ridicuul en grotesk”: Agentschap Natuur en Bos reageert na uithalen Dedecker en Loones (N-VA)

N-VA-kopstukken Jean-Marie Dedecker en Sander Loones zijn in onze verkiezingsreeks Cobbaert & Casteleyn vlijmscherp voor onder andere het Agentschap Natuur en Bos. In een reactie dient het ANB de politici nu van antwoord.
The post “Aantijgingen zijn ridicuul en grotesk”: Agentschap Natuur en Bos reageert na uithalen Dedecker en Loones (N-VA) appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Vis’ maakt voor één avondje comeback in café Metropol (nu Plectrum) waar hij 20 jaar de patron was: “Ik kijk er naar uit”

Jean-Claude Vilez, in het Izegemse uitgaansleven genoegzaam bekend als Vis, keert voor één avond terug op de stek waar hij jarenlang furore maakte als cafébaas van het toenmalige café Metropol. Nu runt Juri Rommens er ’t Plectrum en inviteerde die Vis om eens een avondje terug te keren. En dat gebeurt op vrijdag 1 juni.
The post ‘Vis’ maakt

Lees meer »

HET RAPPORT. “Eigenlijk daagt hij alleen op om zich voor de camera’s nog eens goed kwaad te maken”: deze Kamerleden presteerden ondermaats

Welke Kamerleden deden weinig moeite om een steen te verleggen in het parlement? En waar hielden ze zich dan wél mee bezig? Van hand en spandiensten op het partijhoofdkwartier, tot een eigen partij uit de grond stampen. Anderen misten het vuur om in hun laatste jaren nog veel veranderen of zaten van in het begin niet op hun plek. Een

Lees meer »

Bisschop ontzet priester en pastoraal coördinator uit functie na aanslepend conflict: “Onmogelijk om nog te functioneren”

Priester Romuald Atingbèton en pastoraal coördinator Ann De Vuyst mogen niet meer werken in de Damiaanparochie in Erpe-Mere. Dat heeft bisschop Lode Van Hecke van het bisdom Gent beslist. De beslissing kwam er na aanslepende onenigheid tussen de priester en de coördinator. Deken Hans Vandenholen uit Aalst zal, in afwachting van een definitieve oplossing, instaan voor de parochiale werking.

Lees meer »

Directeur Rebekka Buyse van De Klimtoren uit Jabbeke herstelt na val met fiets

Rebekka Buyse (55), directeur van De Klimtoren, kwam vorige week woensdag zwaar ten val toen ze ‘s morgens met de fiets naar haar school reed. Ze is even buiten strijd, maar het team van De Klimtoren neemt haar taken over zodat het schoolleven geen hinder ondervindt van haar afwezigheid. “Ik heb mijn lesje geleerd”, zegt Rebekka. “Vanaf nu ben ik

Lees meer »