Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen”

Dinsdag is Hubert Goethals overleden. De 87-jarige Wakkenaar was eigenaar van de Goethalsmolen en gekend en geliefd bij verschillende verenigingen. “Hij wist een grote subsidie binnen te halen bij de minister om de molen te beschermen”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote.

De Goethalsmolen in de Wakkense Molenstraat is een belangrijk stuk Dentergems erfgoed. De molen dateert uit 1787 en werd een goed decennium geleden grondig gerestaureerd. Dat is de verdienste van Hubert Goethals, die van de molen zijn levenswerk maakte. “Hij sprak er al jaren over”, vertelt Ludwig Vankeirsbilck, voorzitter van de Cultuurraad en persoonlijke vriend. “Met subsidies maar ook met veel eigen geld, wist Hubert de molen in eer te herstellen en opnieuw maalvaardig te maken. Hij deed het uit liefde voor zijn Goethalsmolen en zijn woonplaats Wakken.”

Ook burgemeester Koenraad Degroote kende Hubert goed. “Hij had een eigen weverij en maakte grote naam in de textielsector. Hij heeft zich ook nog politiek geëngageerd bij de PVV, de voorloper van Open VLD. Hij zetelde bovendien in het bestuur van de Koninklijke Harmonie Kunst en Deugd.”

“Hij wist eigenhandig een grote subsidie binnen te halen bij de minister en zorgde er zo voor dat de Goethalsmolen beschermd werd. Dat gaf een boost aan het molenverhaal in de streek en is volledig Hubert zijn verdienste.”

Familie molenaars

Hubert ging enkele jaren geleden op zoek naar nieuwe molenaars. Ludwig Vankeirsbilck behaalde uiteindelijk zijn diploma, samen met onder meer Hubert zijn zoon Christ en diens dochter Ann-Sophie. “Sindsdien houden we met een gans team de molen en het landbouwmuseum in leven”, zegt Ludwig. “Hij stond ons steeds met raad en daad bij. ‘Als je iets nodig hebt, dan moet je het vragen’, zei hij altijd. En dat klopte. Maar het moest verantwoord zijn. Je moest niet met foefkes afkomen, Hubert had je snel door.”

Mooie herinneringen

“Het is erg spijtig dat hij overleden is. We gaan hem hard missen. Hubert was niet ziek, maar zijn hart en longen werkten niet meer zo goed. Hij heeft gans zijn leven hard gewerkt, op een bepaald moment ben je op, dat is inherent aan het leven.”

“De laatste twee jaar werkte hij niet vaak meer in de molen. Maar hij was er graag bij als we de molen openden, dan genoot hij met een tas koffie in het zonnetje. We koesteren veel mooie herinneringen en goede tijden. Nu is het aan ons om zijn levenswerk voort te zetten.”

Het afscheid vindt in intieme kring plaats in de Sint-Petrus en Sint-Catharinakerk van Wakken. Online condoleren kan op https://uitvaartcentrumdesmet.be/. Meer info over de molen vind je via https://www.goethalsmolen.be/.

The post Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad Oostende koopt nieuwe elektrische rolstoelfiets aan

Omdat mobiliteit een basisvoorwaarde is om volwaardig mee te kunnen in de maatschappij, stelt Stad Oostende rolstoelfietsen, tandems en rolstoelen ter beschikking aan mensen met een beperking. Het bestaande aanbod werd aangevuld met een nieuwe elektrische rolstoelfiets. Die kunnen gratis ontleend worden in het Fietspunt onder het Station van Oostende.
The post Stad Oostende koopt nieuwe elektrische rolstoelfiets aan

Lees meer »

EBU zal vlaggenbeleid herevalueren na incident met EU-symbool op Eurovisiesongfestival

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft nooit de bedoeling gehad de vlag van de Europese Unie in diskrediet te brengen. Dat zegt de EBU in een brief aan Eurocommissaris Margaritis Schinas, die zich kwaad had gemaakt nadat een EU-vlag geweerd was uit de arena in het Zweedse Malmö waar het liedjesfestival zaterdag plaatsvond. De EBU

Lees meer »

PepsiCo wil 200 miljoen euro investeren in Veurne

PepsiCo wil zijn chipsfabriek in het West-Vlaamse Veurne uitbreiden. Het Amerikaanse voedingsconcern kondigt plannen aan om meer dan 200 miljoen euro te investeren, goed voor 150 extra jobs.
The post PepsiCo wil 200 miljoen euro investeren in Veurne appeared first on KW.be.

Lees meer »

WEERBERICHT. Regen met onweer deze namiddag en avond: “Zou lokaal voor problemen kunnen zorgen, want bodem is verzadigd”

Het is nog niet gedaan met de regen. “Ik verwacht dat er in de loop van de namiddag nog een paar buien doorheen het land trekken”, voorspelt onze weervrouw Jill Peeters. Een stortvloed zoals gisteren moeten we niet verwachten, maar lokaal kan het onweer nog voor overlast zorgen. “We zien nu al een waakstand op de bekkens van de rivieren

Lees meer »

IN BEELD. Spaanse koning Felipe en koningin Letizia delen stralende familiefoto’s voor 20 jaar huwelijk

Ter gelegenheid van hun 20-jarig huwelijk hebben koning Felipe en koningin Letizia van Spanje een reeks stralende, nog niet eerder vertoonde familiefoto’s vrijgegeven. De foto’s, genomen in de tuinen van het Koninklijk Paleis van Madrid, tonen het koningspraar samen met hun dochters, prinses Leonor (18) en prinses Sofía (17). Felipe en Letizia trouwden op 22 mei 2004 in Madrid.

Lees meer »

Onderzoek naar Britse drugsbende afgerond: 11 verdachten naar rechter voor smokkel ruim 700 kilogram verdovende middelen

Elf verdachten, waaronder 9 Britten en 2 Litouwse chauffeurs, zullen zich binnenkort voor de rechter in Kortrijk moeten verantwoorden voor grootschalige drugssmokkel. Het gerecht slaagde er in totaal in 11 drugstransporten te traceren, goed voor ruim 700 kilogram verdovende middelen. Vijf verdachten zitten nog altijd in de cel.
The post Onderzoek naar Britse drugsbende afgerond: 11 verdachten naar rechter

Lees meer »

Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig

Na de titel van het A-team deed ook de Diksmuidse B-ploeg nog tot het absolute slot mee voor de promotie. Penalty’s tegen Jong Male beslisten er echter anders over. Toch mogen Robbe Vandergunst en co trots op hun seizoen terugblikken.
The post Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vonnis voor brandstichters kasteel van Houthulst

Twee mannen van 26 jaar kregen donderdag hun vonnis na de brand die vorig jaar het kasteel van Houthulst vernielde. De ene krijgt een celstraf, de andere wordt geïnterneerd. "Er bestaat een gevaar dat de man opnieuw dergelijke feiten zou plegen", zei de rechter.

Lees meer »

Brandweer, civiele bescherming en gemeente proberen Voerenaren zo snel mogelijk te helpen: “Geen nieuwe oproepen meer”

Bij de hulpverleningszone Oost-Limburg staat nog zo’n 30-tal noodoproepen vanuit Voeren open na de wateroverlast in de nacht van vrijdag op zaterdag. In de late avond werden vanuit alle posten van de zone mensen richting Voeren gestuurd om de watersnood aan te pakken. Maar een ding staat nu al vast: de schade is groot omdat het water hoger stond dan

Lees meer »

Veerle en Yvan openen buitenrestaurant ‘Zeer Lekker’

Veerle Cooman (56) en Yvan Naesen (62) zijn in de ruime omgeving van Ichtegem bekend voor de thuisbezorging van verse, zelfbereide maaltijden en feestschotels allerhande. Nu openen ze ook een ‘buitenrestaurant’ onder de naam ‘Zeer Lekker’ in hun grote tuin/weide in de Keibergstraat 9, schuin tegenover de beeldentuin van Irénée Duriez.
The post Veerle en Yvan openen buitenrestaurant ‘Zeer

Lees meer »

“Ik schilder de wereld zoals ik ernaar kijk”: kunstenaar reageert zelf op ‘lelijk portret’ van Australische miljardair

De Australische miljardair Gina Rinehart (70) heeft het belangrijkste museum van Canberra gevraagd een portret van haar te verwijderen omdat ze het kunstwerk niet geslaagd vindt. Het schilderij van Vincent Namatjira hangt tussen 20 andere portretten van bijvoorbeeld koningin Elizabeth II en de voormalige premier Julia Gillard op een tentoonstelling in de National Gallery of Australia. “Ik schilder de wereld

Lees meer »