Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen”

De Erfgoeddag in Brugge – eigenlijk het hele weekend van 20 en 21 april – staat dit jaar in het teken van de Vikingen. De Noormannen vestigen zich tijdelijk op het Adornesdomein en demonstreren allerlei Vikingvaardigheden. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van cultuur Nico Blontrock kregen alvast een Vikingtattoo om het akkoord over het tijdelijk verblijf te bezegelen…

De jaarlijkse Erfgoeddag in Brugge is zoals gebruikelijk een organisatie van Raakvlak – de dienst voor onroerend erfgoed in Brugge en Ommeland – en Stad Brugge maar dit jaar is het Adornesdomein, bekend voor de Jeruzalemkapel en de fraaie bijhorende gebouwen en tuinen, ook een van de partners. Het is namelijk op dit domein dat de Vikingen, het thema van dit jaar, zich zullen vestigen.

Om het akkoord met de Vikingen over die tijdelijke vestiging te bezegelen lieten burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) symbolisch een Vikingtattoo zetten.

Het evenement onder de noemer ‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ biedt een scala aan activiteiten voor het hele gezin, waaronder demonstraties van Vikingvaardigheden, traditionele Vikingspelen, een Vikingkapsalon, het bakken van Vikingbroodjes en workshops zoals armbandweven en runeschrift.

Nauwe band tussen Brugge en Vikingen

“Waarom de keuze voor een evenement rond de Vikingen? De link tussen Brugge en Vikingen bestaat al lang”, vertelt voorzitter van Raakvlak Pascal Ennaert. “Rond het jaar 1000 onderhielden de bewoners van onze kustvlakte nauwe banden met het noordzeegebied. Dit blijkt onder andere uit de sieraden die ze droegen, zoals fubulae, spelden om mantels en tunieken te sluiten. Opvallend genoeg is Brugge gespaard gebleven tijdens de vele Vikingraids, dankzij de goede politieke contacten tussen de Brugse graaf en de Vikingen.”

“Het erfgoedweekend staat bekend om zijn verbinding met het verleden en het koesteren van cultureel erfgoed”, vult cultuurschepen Nico Blontrock aan. “Dankzij dit event dat levende geschiedenis tot bij de Bruggeling brengt, kunnen we heel wat mythes en misverstanden over Vikingen de wereld uit helpen. De bezoekers zullen zeker een spectaculair evenement beleven.”

‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ heeft plaats op het Adornesdomein, toegang via de Rolweg en dit op 20 april – van 10 uur tot 19 uur – en op 21 april van 10 uur tot 17 uur. Meer info via [email protected] of telefonisch via 050 44 50 44.

(PDV)

The post Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Auto belandt tegen gevel van gloednieuw appartementsblok in Wervik

Helemaal op het einde van de Akademiestraat in Wervik belandde een auto dinsdagmorgen tegen de gevel van het nieuw appartementsblok De Leieoever. De schade bleef gelukkig beperkt. Er vielen geen gewonden.
The post Auto belandt tegen gevel van gloednieuw appartementsblok in Wervik appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Buffalo-ploegvoorstelling zit erop, coverband Equality zorgt voor sfeer op de Korenmarkt

Dag vier van de Gentse Feesten is in mineur begonnen. Het ‘Botram!’-kraam werd gevandaliseerd door vleesliefhebbers. Gelukkig heeft het Sint-Baafsplein vanavond heel wat in petto om de sfeer weer op te krikken. Daar werd de Buffalo-ploeg enthousiast ontvangen door de fans. Om 23 uur zal Eurosong-winnaar Johnny Logan nog op het podium klimmen. Mis niets van deze Gentse Feesten in

Lees meer »

Israëlische premier Netanyahu spreekt Amerikaans Congres toe: “Geef ons sneller wapens en we zullen de klus sneller klaren”

In zijn toespraak in het Amerikaanse Congres heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd dat hij niet zal rusten totdat alle gijzelaars uit Gaza weer thuis zijn. Hij heeft ook een oproep gedaan aan de VS voor meer militaire steun voor zijn oorlog in Gaza. Ondertussen waren duizenden demonstranten op straat gekomen om tegen zijn komst te protesteren. Ook in

Lees meer »

KIJK. “Als iemand weg wil, hangt daar een prijskaartje aan vast”: Lefevere over de Tour van Evenepoel en diens contract

Zonder ongelukken staat Remco Evenepoel morgen op het eindpodium van de Tour. Tijd om terug te blikken op de voorbije drie weken met grote baas Patrick Lefevere, die logischerwijs tevreden is over de prestaties van de kopman. “Hij heeft de pech dat hij tegen de Eddy Merckx van deze tijd moet koersen”, is de CEO van Soudal Quick-Step vol lof

Lees meer »

Belgen zitten al bijna twee dagen vast op luchthaven in Palermo, ook vandaag stijgt vlieger niet meer op: “Ze hebben ons aan ons lot overgelaten”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van gisteren die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Palermo, Napels en Boedapest. Ook zaterdagavond kwam er geen beterschap en kregen de Belgen in Palermo te horen dat er voorlopig geen vlucht zou vertrekken

Lees meer »

Uitbraak Nipah-virus in India lijkt onder controle, Marc Van Ranst: “Dit virus komt niet naar Europa”

Nadat het Nipah-virus eerder de dood van een 14-jarige jongen had veroorzaakt in India en de gezondheidsautoriteiten aan de alarmbel trokken, lijkt de situatie in het onmetelijke land vooralsnog onder controle. Al 17 testen uit de omgeving van de jongen zijn negatief teruggekomen. “Tot nu toe zijn er geen onverklaarde uitbraken”, zo stelt viroloog Marc Van Ranst gerust.

Lees meer »

Gouden Batjes in Zedelgem drie dagen in teken van 50 jaar dorpsfeesten: “Ideaal om samen te komen en oude bekenden terug te zien”

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus wordt de dorpskern voor de vijftigste keer het toneel van de Batjes, onder de noemer Zilleghem Tegoare. Met voor elk wat wils blijft de gouden feesteditie trouw aan vaste waarden zoals de wieler- en loopwedstrijd, de avondmarkt, live optredens en terrasjes. Een expo toont een halve eeuw vermaak op de Batjes.<br

Lees meer »