Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen”

De Erfgoeddag in Brugge – eigenlijk het hele weekend van 20 en 21 april – staat dit jaar in het teken van de Vikingen. De Noormannen vestigen zich tijdelijk op het Adornesdomein en demonstreren allerlei Vikingvaardigheden. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van cultuur Nico Blontrock kregen alvast een Vikingtattoo om het akkoord over het tijdelijk verblijf te bezegelen…

De jaarlijkse Erfgoeddag in Brugge is zoals gebruikelijk een organisatie van Raakvlak – de dienst voor onroerend erfgoed in Brugge en Ommeland – en Stad Brugge maar dit jaar is het Adornesdomein, bekend voor de Jeruzalemkapel en de fraaie bijhorende gebouwen en tuinen, ook een van de partners. Het is namelijk op dit domein dat de Vikingen, het thema van dit jaar, zich zullen vestigen.

Om het akkoord met de Vikingen over die tijdelijke vestiging te bezegelen lieten burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) symbolisch een Vikingtattoo zetten.

Het evenement onder de noemer ‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ biedt een scala aan activiteiten voor het hele gezin, waaronder demonstraties van Vikingvaardigheden, traditionele Vikingspelen, een Vikingkapsalon, het bakken van Vikingbroodjes en workshops zoals armbandweven en runeschrift.

Nauwe band tussen Brugge en Vikingen

“Waarom de keuze voor een evenement rond de Vikingen? De link tussen Brugge en Vikingen bestaat al lang”, vertelt voorzitter van Raakvlak Pascal Ennaert. “Rond het jaar 1000 onderhielden de bewoners van onze kustvlakte nauwe banden met het noordzeegebied. Dit blijkt onder andere uit de sieraden die ze droegen, zoals fubulae, spelden om mantels en tunieken te sluiten. Opvallend genoeg is Brugge gespaard gebleven tijdens de vele Vikingraids, dankzij de goede politieke contacten tussen de Brugse graaf en de Vikingen.”

“Het erfgoedweekend staat bekend om zijn verbinding met het verleden en het koesteren van cultureel erfgoed”, vult cultuurschepen Nico Blontrock aan. “Dankzij dit event dat levende geschiedenis tot bij de Bruggeling brengt, kunnen we heel wat mythes en misverstanden over Vikingen de wereld uit helpen. De bezoekers zullen zeker een spectaculair evenement beleven.”

‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ heeft plaats op het Adornesdomein, toegang via de Rolweg en dit op 20 april – van 10 uur tot 19 uur – en op 21 april van 10 uur tot 17 uur. Meer info via [email protected] of telefonisch via 050 44 50 44.

(PDV)

The post Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. 2-jarige jongen uit ‘American’s Got Talent’ gaat wereldwijd viraal met zijn uitzonderlijk talent voor wiskunde

Wie auditie doet voor ‘America’s Got Talent’ kan ook ver daarbuiten viraal gaan. Al had Devan dit grote succes misschien niet verwacht. De 2-jarige jongen maakt binnenkort zijn opwachting tijdens de audities van ‘America’s Got Talent’, maar daarvan werd nu al een voorproefje gedeeld op sociale media. Waar hij de wenkbrauwen niet liet fronsen door zijn zang- of danstalent, maar

Lees meer »

Polikliniek van AZ Alma in Sijsele wordt grondig verbouwd en vernieuwd

In juni starten de verbouwings- en vernieuwingswerken aan de polikliniek van AZ Alma in de Gezondheidscampus Sanapolis in Sijsele. De huidige polikliniek wordt compleet vernieuwd en krijgt een aparte toegang en onthaalbalie. De werken moeten begin 2025 afgerond zijn, maar tussendoor blijven alle consultaties plaatsvinden in tijdelijke lokalen in het voormalige ziekenhuisgebouw.
The post Polikliniek van AZ Alma in

Lees meer »

“We zijn klaar voor een tweede hoofdstuk”: voormalig taverne Poesta heropent volgende maand als feestzaal

Liefst 20 jaar stonden de gebouwen leeg, maar dankzij Carla Verhooghe (49), de oudste dochter van toenmalig uitbater en eigenaar Hubert Verhooghe, krijgt de Poesta vanaf deze zomer een tweede leven als feestzaal en eventlocatie. De voormalige taverne midden in het Tieltse groen onderging in de voorbije twee jaar een grondige metamorfose.
The post “We zijn klaar voor een

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf voor veroordeelde ex-apotheker na ongewenste aanrakingen in kinderopvang

Tien jaar nadat hij in Veurne is veroordeeld voor de verdoving en verkrachting van zijn ex-vrouw, een poetsvrouw en een prostituee liep een 41-jarige ex-apotheker opnieuw een voorwaardelijke celstraf van tien maanden. Deze keer omdat hij in de crèche van zijn dochter de kinderverzorgster ongepast heeft aangeraakt. Hijzelf ontkende de feiten.
The post Voorwaardelijke celstraf voor veroordeelde ex-apotheker na

Lees meer »

Uitgegroeid tot de beste op het veld én in de strijd tegen racisme: hoe Vinícius de wereld wil bestormen en beter maken

Straks wordt hij 24. Real Madrid-vedette Vinícius Júnior is dé publiciteitsposter van de Champions League-finale van zaterdag op Wembley. Zo mogelijk ’s werelds beste voetballer, ontegensprekelijk ’s werelds grootste voorvechter van een maatschappij zonder racisme. Soms is het veel om te dragen voor een Braziliaans straatjochie van 23. Een blik in het hoofd van ‘Vini’, estafetteloper in het team van

Lees meer »

Tiental actievoerders opgepakt bij bezetting rectoraat UGent: “Universiteit stuurde speciale eenheden af op eigen studenten”

Nadat studenten vrijdagochtend het rectoraat van de UGent hadden bezet, werd ’s middags een aantal actievoerders opgepakt. Volgens de politie omdat ze zich weerspannig gedroegen, maar de bezetters spreken van “een totaal onaanvaardbare disproportionele reactie”. Ook aan de KU Leuven trokken een 25-tal studenten naar het rectoraat.

Lees meer »

“Jan geniet van de familiereünie, maar Jef De Smedt nog meer”: Cathérine Kools na 6 jaar terug in ‘Familie’

Verrassing van jewelste voor de ‘Familie’-fans, want maandagavond wandelde Leen Van den Bossche plots het beeld in. Na zes jaar keert het personage terug uit Afrika, en dus hervat Cathérine Kools (42) haar rol. “Zowel Leen als ik hebben de voorbije jaren dingen gedaan waarvan we voelden dat ze moesten gebeuren”, vertelt de actrice over haar comeback en hoe haar

Lees meer »

Verzekeringen bij woonkrediet opzeggen zonder straf: dit zijn de nieuwe spelregels vanaf juni

Wie ooit een woonlening aanging, weet: de bankier kan een ‘mooiere’ rentevoet bieden als je bij hem meteen ook een (duurdere) brand- of schuldsaldoverzekering afsluit. Aan die ‘bundelverkoop’ verandert op 1 juni het een en ander. Wat betekent de wet-Dermagne voor uw portemonnee? En wat is het mogelijke nadelige gevolg? David Geerts van Hypotheek.winkel en vastgoedeconoom Wouter Thierie leggen uit.

Lees meer »

Betalen singles echt meer erfbelasting? Hoe zit dat nu juist?

"Singles betalen tot 4 keer meer erfbelasting dan mensen die in een relatie zitten." Dat zei Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) in De Zevende Dag. Dat klopt niet. Het bedrag dat je moet betalen hangt niet af van of je single bent of niet, maar of je erft van een alleenstaande zonder kinderen of partner. En in dat

Lees meer »

Peter Van den Bossche toch niet dood? Gunther Levi zaait verwarring met glunderende selfie op de set van ‘Familie’

Gunther Levi (48) veroorzaakt met een post op zijn Instagram heel wat speculaties. Op de foto was de ex-‘Familie’-acteur glunderend te zien met zijn voormalige collega’s Annie Geeraerts (Anna), Ray Verhaeghe (Albert) en Jef De Smedt (Jan). Vreemd, want Peter verdween twee jaar geleden na 23 jaar uit de serie, toen zijn personage Peter stierf bij een woningbrand. Hij kan

Lees meer »

Wordt China koploper in artificiële intelligentie?

China heeft enorme vooruitgang geboekt op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Kan het land ook de wereldwijde koploper worden in AI, zoals het tegen 2030 vooropstelde? Wat betekent dat voor ons en de rest van de wereld? Dat onderzoeken Veerle De Vos en Tom Van de Weghe in een nieuwe aflevering van de podcast China voorbij de muur.

Lees meer »