Arbeider amputeert ei zo na eigen hand met slijpschijf op Oostendse werf: duo riskeert zes maanden cel voor zwartwerk en welzijnsinbreuken

Twee Roemenen uit Brussel riskeren voor de Brugse rechtbank zes maanden cel, eventueel deels met uitstel, en een fikse boete voor zwartwerk en inbreuken op de welzijnswet. De feiten kwamen aan het licht na een gruwelijk ongeval met een slijpschijf op een Oostendse werf.

Op 14 februari 2020 snelden de hulpdiensten naar een werf op de hoek van de Fortuinstraat en de Lijndraaierstraat in Oostende. Een arbeider had er met een slijpschijf bijna zijn hand bijna volledig afgesneden van zijn voorarm. In het ziekenhuis werd de hand terug vastgenaaid, maar het Roemeense slachtoffer kan sindsdien geen vuist meer maken. Dat toonde de man ook vrijdag op het proces. “Maar een schadevergoeding hoef ik niet. Zij treffen geen schuld”, stelde hij.

Niet in orde

Met ‘zij’ bedoelde het slachtoffer werkgever Niculae D. (63) en diens schoonzoon Ionut-Mihai V. (39). De arbeidsauditeur vroeg voor de Brusselse Roemenen elk 4.800 euro boete en zes maanden cel, eventueel met uitstel. “Alle werknemers werden volledig aan hun lot overgelaten”, hekelde arbeidsauditeur Viktor Dechilly het gebrek aan welzijnsbeleid. “Van een risicoanalyse of schriftelijke instructies was geen sprake. De slijpschijf was ook niet voorzien van een beschermkap.”

De inspectie stelde bovendien vast dat het slachtoffer op papier als zelfstandig bouwvakker werkte voor het bedrijf van Niculae D. Dat bedrijf werkte dan weer in onderaanneming voor nog een andere onderaannemer. Maar volgens de arbeidsauditeur was het slachtoffer in de praktijk helemaal niet zelfstandig. Zo had hij geen eigen werkmateriaal en betaalde hij geen sociale bijdragen. Zijn uurroosters kreeg hij van Ionut-Mihai V., die hij aansprak met ‘baas’.

Dom ongeval

V. ging voor de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft zijn aandelen in het bedrijf al in 2017 verkocht”, pleitte advocate Kyana Carpels. “Toen zijn schoonvader ziek was, sprong hij belangeloos in de bres.” D. betwistte de feiten niet en vroeg opschorting van straf. De beide beklaagden benadrukten wel dat het slachtoffer veel ervaring had. “Het was een dom ongeval, zoiets kan op om het even welke werf gebeuren”, aldus V.

De uitspraak volgt op 17 mei. (AFr)

The post Arbeider amputeert ei zo na eigen hand met slijpschijf op Oostendse werf: duo riskeert zes maanden cel voor zwartwerk en welzijnsinbreuken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Harris heeft al meer dan 100 miljoen dollar opgehaald sinds zondag en dat is ongezien – Biden spreekt deze nacht de natie toe

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »

Prominente politica doodgeschoten in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne is het gewezen rechts-nationalistische parlementslid Iryna Farion doodgeschoten. Farion is vooral bekend van haar anti-Russische uitspraken. De 60-jarige vrouw overleed in Lviv in het ziekenhuis aan haar verwondingen, nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen.

Lees meer »

Belgian Cats sluiten voorbereiding op Olympische Spelen ongeslagen af met nieuwe zege tegen Japan

De Belgian Cats hebben zondagmiddag in het Franse Reims ook hun zesde en laatste voorbereidingsmatch met het oog op de nakende Olympische Spelen in Parijs (26 juli-11 augustus) gewonnen. Tegen Japan won België met 75-65 (rust: 41-25).
The post Belgian Cats sluiten voorbereiding op Olympische Spelen ongeslagen af met nieuwe zege tegen Japan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bouw noodmasten voor elektriciteit na storm in Mechelen begonnen

In een maïsveld in Heffen (Mechelen) is gestart met de bouw van een eerste noodmast na de storm van 9 juli. Toen kwamen elektriciteitsmasten- en kabels naar beneden wat de Mechelse regio kwetsbaarder maakt als er nog een incident zou zijn. De masten zouden er half augustus moeten staan. Over naar schatting een jaar worden ze vervangen door definitieve masten.

Lees meer »

Grote hinder nadat truck wand Liefkenshoektunnel ramt, brandweer met bestuurder bevrijden uit cabine

In de Liefkenshoektunnel in Beveren heeft zich dinsdag rond 16 uur in de richting van Gent een verkeersongeval voorgedaan. De bestuurder van een vrachtwagen met Roemeense nummerplaat verloor er halfweg de tunnel de controle over het stuur. Hij ramde de tunnelwand en kwam uiteindelijk op het rechterrijvak terecht. De bestuurder zat geklemd in zijn cabine maar kon door de hulpdiensten

Lees meer »