Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert op 72-jarige leeftijd overleden: “Hij was een man uit één stuk”

Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert is donderdagmorgen omstreeks 2.30 uur overleden in AZ Groeninge in Kortrijk. Hij was 72 jaar. In Izegem wordt verslagen gereageerd op zijn heengaan. “Hij was een man uit één stuk, een overtuigd Vlaming”, reageert Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger en oud-Izegemnaar Stefaan Sintobin.

Rik woonde met zijn vrouw Lydia in de Molstraat. Hij is vader van een dochter en een zoon. “Onwezenlijk, wat een schok, wat een verdriet”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) op sociale media op het overlijden van Rik Baert.

Toen hij naar Brugge verhuisde, volgde Rik Baert hem in Izegem op als raadslid. “Vandaag verloor ik een van mijn beste kameraden, een man uit één stuk, een overtuigd Vlaming. Na dit bericht past voor mij niks anders meer dan stilte en mijmeren over de vele warme herinneringen.”

“De ganse lokale afdeling van Vlaams Belang en mezelf zijn erg aangeslagen”, zegt gemeenteraadslid Giel Seynaeve. “Rik was een man uit één stuk. Op de vergaderingen autoritair als het nodig was en anders altijd vriendelijk voor iedereen. We zullen hem heel erg missen!”

Een warm iemand

Ook gemeenteraadsvoorzitter Dries Dehaudt (CD&V) herinnert zich Rik Baert als een warm iemand. “Iemand waarmee je na een gemeenteraadszitting altijd een glas kon drinken. In de raad leerde ik Rik pas deze legislatuur kennen. Hij nam altijd fair en respectvol het woord tijdens de raadszittingen. Rik kon bogen op een rijk politiek verleden. Hij was iemand die altijd voor zijn eigen standpunten opkwam. Met hem verliezen we iemand die zijn dossiers goed kende en opvolgde.”

Vlaams Belang sinds 1998

Rik Baert was eerst politiek actief bij de Volksunie, maar maakte in 1998 de overstap naar het Vlaams Blok. Hij werd gemeenteraadslid voor Vlaams Belang en zetelde van 2006 tot 2012. In 2017 kwam hij opnieuw in de gemeenteraad als opvolger van Stefaan Sintobin. In 2018 werd hij opnieuw verkozen. Zijn stokpaardje was het luik mobiliteit. Hij was onder andere fel gekant tegen de knip op de Melkmarkt om maar één item uit zijn vele tussenkomsten op de raad aan te halen. Tijdens protesten tegen de knip stond hij altijd op de eerste rij.

“Maar ook elders stak hij zijn nek uit”, zegt Sam Weyts van de plaatselijke Vlaams Belangafdeling. “We zitten in zak en as, met Rik verliezen we echt een monument. In de eerste plaats is dit zwaar voor zijn naasten, maar ook wij verliezen een boegbeeld.”

Vriend

Op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zou Baert zeker opnieuw een plaats gekregen hebben. “Behalve dat ik zelf lijsttrekker word, staat de volgorde nog niet vast, omdat we eerst focussen op de verkiezingen in juni”, zegt Weyts. “Maar Rik had zeker een mooie plaats gekregen. Die kunnen we hem helaas niet meer bieden nu. We wisten wel dat hij ziek was (sinds eind vorig jaar, red.), maar dachten dat hij, sterk als hij was, terug zou komen. De realiteit heeft ons echter ingehaald.”

De verslagenheid bij de lokale afdeling is groot. “Hij was voorzitter van onze afdeling. Door zijn gezondheidsproblemen was hij er de jongste gemeenteraden niet bij en zijn taken als voorzitter werden waargenomen door ondervoorzitter Eugène Beernaert. We waren ervan overtuigd dat we Rik snel terug zouden zien. Zijn onverwachte overlijden komt hard aan, want hij was niet alleen een gerespecteerd politicus maar ook een vriend.”

The post Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert op 72-jarige leeftijd overleden: “Hij was een man uit één stuk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Miskend’ uitvinder Gustaaf Beckers heeft plein in zijn dorp bij Laakdal: “Hij werd razend als hij zag dat anderen met zijn ideeën gingen lopen”

Precies honderd jaar na zijn geboorte heeft de jarenlang miskende uitvinder Gustaaf – Staf – Beckers in zijn dorp Groot-Vorst (Laakdal) een plein gekregen. Gerechtigheid is daarmee eindelijk geschied. Beckers is allicht de échte uitvinder van de revolutionaire wankelmotor en niet zijn Duitse ‘rivaal’ Felix Wankel. “Natuurlijk zijn we erg trots”, zegt zijn zoon Jan Beckers. “Mijn vader zou het

Lees meer »

IS eist aanslag op Europese toeristen in Afghanistan op

Islamitische Staat (IS) heeft op Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van drie Spanjaarden en drie Afghanen in Bamiyan, een toeristische stad in Centraal-Afghanistan. Er vielen ook acht gewonden, onder wie mensen met de Noorse, Australische en Litouwse nationaliteit.

Lees meer »

Dit is het moment waarop Slovaakse premier Fico wordt neergeschoten

Het moment waarop de Slovaakse premier Robert Fico wordt neergeschoten, werd gefilmd en gedeeld door de Slovaakse regionale zender RTV Prievidza. De vermoedelijke dader Juraj C. – een zeventiger uit Levice – vuurde vijf kogels af en raakte de eerste minister van Slovakije onder meer in de buik en het bekken. De dader werd snel tegen de grond gewerkt en

Lees meer »

“Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart

Van 18 mei tot en met 15 september kunnen kunstliefhebbers opnieuw hun hart ophalen met de tweede editie van Amare. De kunstroute rondom de Damse Vaart tussen Brugge en Damme onder leiding van ondernemer Luc Beke en met galeriehoudster Annelies Ysebaert als curator toont het werk van dertig toonaangevende kunstenaars in een feeëriek kader. Ook de plezierboot Lamme Goedzak wordt

Lees meer »

Nieuwe McDonald’s mag Dirk (58) bijna elke dag verwachten: “Ik moest een zaak vinden waar ik niet te veel vermagerde”

Donderdagochtend opende de nieuwe McDonald’s in Ingelmunster de deuren. Tot grote vreugde van Dirk De Baene, die wekelijks een vijftal keer in één van de vestigingen van zijn favoriete restaurant van hamburgers en frieten smult. “Vroeger moest ik naar Roeselare of Kortrijk. Nu is er een McDonald’s op één kilometer van mijn huis”, glundert de 58-jarige Ingelmunstenaar die een spijsverteringsziekte

Lees meer »

Wivo neemt afscheid van kapitein Julie Heyndrickx

Julie Heyndrickx hangt de schoenen aan de haak. De 27-jarige opposite en kapitein van Wivo Wingene blikt terug op haar volleybalcarrière en legt de focus op een aantal andere sporten.
The post Wivo neemt afscheid van kapitein Julie Heyndrickx appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kuurne plaatst ezel op rotonde aan Brugsesteeenweg en Rijksweg

De houten ezel, gemaakt door Jason Vandekerckhove ter ere van het 900-jarig bestaan van Kuurne, kreeg woensdagnamiddag een prominente plaats op de rotonde die de Brugsesteenweg met de Rijksweg verbindt.
The post Kuurne plaatst ezel op rotonde aan Brugsesteeenweg en Rijksweg appeared first on KW.be.

Lees meer »