Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert op 72-jarige leeftijd overleden: “Hij was een man uit één stuk”

Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert is donderdagmorgen omstreeks 2.30 uur overleden in AZ Groeninge in Kortrijk. Hij was 72 jaar. In Izegem wordt verslagen gereageerd op zijn heengaan. “Hij was een man uit één stuk, een overtuigd Vlaming”, reageert Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger en oud-Izegemnaar Stefaan Sintobin.

Rik woonde met zijn vrouw Lydia in de Molstraat. Hij is vader van een dochter en een zoon. “Onwezenlijk, wat een schok, wat een verdriet”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) op sociale media op het overlijden van Rik Baert.

Toen hij naar Brugge verhuisde, volgde Rik Baert hem in Izegem op als raadslid. “Vandaag verloor ik een van mijn beste kameraden, een man uit één stuk, een overtuigd Vlaming. Na dit bericht past voor mij niks anders meer dan stilte en mijmeren over de vele warme herinneringen.”

“De ganse lokale afdeling van Vlaams Belang en mezelf zijn erg aangeslagen”, zegt gemeenteraadslid Giel Seynaeve. “Rik was een man uit één stuk. Op de vergaderingen autoritair als het nodig was en anders altijd vriendelijk voor iedereen. We zullen hem heel erg missen!”

Een warm iemand

Ook gemeenteraadsvoorzitter Dries Dehaudt (CD&V) herinnert zich Rik Baert als een warm iemand. “Iemand waarmee je na een gemeenteraadszitting altijd een glas kon drinken. In de raad leerde ik Rik pas deze legislatuur kennen. Hij nam altijd fair en respectvol het woord tijdens de raadszittingen. Rik kon bogen op een rijk politiek verleden. Hij was iemand die altijd voor zijn eigen standpunten opkwam. Met hem verliezen we iemand die zijn dossiers goed kende en opvolgde.”

Vlaams Belang sinds 1998

Rik Baert was eerst politiek actief bij de Volksunie, maar maakte in 1998 de overstap naar het Vlaams Blok. Hij werd gemeenteraadslid voor Vlaams Belang en zetelde van 2006 tot 2012. In 2017 kwam hij opnieuw in de gemeenteraad als opvolger van Stefaan Sintobin. In 2018 werd hij opnieuw verkozen. Zijn stokpaardje was het luik mobiliteit. Hij was onder andere fel gekant tegen de knip op de Melkmarkt om maar één item uit zijn vele tussenkomsten op de raad aan te halen. Tijdens protesten tegen de knip stond hij altijd op de eerste rij.

“Maar ook elders stak hij zijn nek uit”, zegt Sam Weyts van de plaatselijke Vlaams Belangafdeling. “We zitten in zak en as, met Rik verliezen we echt een monument. In de eerste plaats is dit zwaar voor zijn naasten, maar ook wij verliezen een boegbeeld.”

Vriend

Op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zou Baert zeker opnieuw een plaats gekregen hebben. “Behalve dat ik zelf lijsttrekker word, staat de volgorde nog niet vast, omdat we eerst focussen op de verkiezingen in juni”, zegt Weyts. “Maar Rik had zeker een mooie plaats gekregen. Die kunnen we hem helaas niet meer bieden nu. We wisten wel dat hij ziek was (sinds eind vorig jaar, red.), maar dachten dat hij, sterk als hij was, terug zou komen. De realiteit heeft ons echter ingehaald.”

De verslagenheid bij de lokale afdeling is groot. “Hij was voorzitter van onze afdeling. Door zijn gezondheidsproblemen was hij er de jongste gemeenteraden niet bij en zijn taken als voorzitter werden waargenomen door ondervoorzitter Eugène Beernaert. We waren ervan overtuigd dat we Rik snel terug zouden zien. Zijn onverwachte overlijden komt hard aan, want hij was niet alleen een gerespecteerd politicus maar ook een vriend.”

The post Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert op 72-jarige leeftijd overleden: “Hij was een man uit één stuk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kunstgrasveld en nieuwe LED-verlichting voor Eendracht Wervik: “Voor iedereen aangenamer om de wedstrijden te beleven”

Derdeklasser Eendracht Wervik beschikt nu ook over een kunstgrasveld op het hoofdterrein van het Viroviosstadion. Het nieuw kunstgrasveld werd woensdagavond ‘ingespeeld’ tijdens een oefenwedstrijd tegen Tweede Amateur KRC Harelbeke. Ondertussen is ook de verlichting volledig vernieuwd.
The post Kunstgrasveld en nieuwe LED-verlichting voor Eendracht Wervik: “Voor iedereen aangenamer om de wedstrijden te beleven” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Steeds meer agressie en racisme tegen personeel recyclageparken, Ecowerf roept bezoekers op tot meer respect

Intercommunale Ecowerf roept op om meer respect te tonen voor het personeel van recyclageparken en vuilnisophalers. Uit cijfers blijkt dat mensen die naar de recyclageparken komen, zich steeds vaker ongepast gedragen. Ze gaan in discussie met de parkwachters, durven te schelden of racistische verwijten te maken, en heel af en toe is er ook fysiek geweld. Het aantal gemelde incidenten

Lees meer »

Gemeente opent fietsbib op domein van sportcentrum

Op het ruime domein van het sportcentrum in de Bollewerpstraat in Ingelmunster, recht tegenover de jeugdlokalen, heeft de gemeente Ingelmunster een fietsbib gelanceerd.
The post Gemeente opent fietsbib op domein van sportcentrum appeared first on KW.be.

Lees meer »

3 op de 10 werknemers krijgen onvoldoende ruimte om te rouwen na verlies van dierbare: “We weten ons geen houding te geven”

Rouwen vraagt tijd en ruimte, die werknemers op de werkvloer niet altijd krijgen. Dat blijkt uit een bevraging van de Antwerpse uitvaartspecialist Dela bij tweeduizend Belgen. Drie op de tien werknemers vinden dat ze geen of onvoldoende steun krijgen op het werk om te rouwen. Een luisterend oor bieden is belangrijker dan advies geven, zegt woordvoerster Marysia Kluppels.

Lees meer »

Elon Musk steekt de draak met wereldleiders en miljardairs met absurde AI-modeshow

Joe Biden in een rolstoel, Donald Trump in gevangenisplunje, Kamala Harris als ‘bikinibabe’, … Ze passeren allemaal de revue in een absurde video die Elon Musk maandag op X plaatste. Het gaat om een door AI-gegenereerde modeshow waarin wereldleiders en miljardairs op een catwalk wandelen in extravagante outfits. De beelden werden al tientallen miljoenen keer bekeken.

Lees meer »