Westdiep en Seashop uit Nieuwpoort hebben ambitieuze Europese plannen: “We willen een filiaal oprichten in Duinkerke”

Axel De Cock (59), de eigenaar van Seashop en sinds 1 juli 2023 ook mede-eigenaar van Westdiep samen met Geert Lecat (56), belichaamt niet alleen ondernemerschap, maar ook een diepe passie voor de watersport. “Al vanaf mijn vijfde jaar ben ik gefascineerd door de zee”, vertelt hij.

“Tijdens een vakantie in Bretagne liep ik weg van de camping naar de jachthaven, iets wat niemand anders in mijn familie deed omdat zij geen interesse hadden in watersport. Vanaf mijn elfde begon ik met zeilwedstrijden, later ook met zeiljachten. Met veertig jaar zeilervaring op mijn naam, beschouw ik dit als een van mijn sterke punten: ik spreek uit eigen ervaring wanneer ik iets verkoop”, vertelt Axel De Cock.

Voorafgaand was Axel werkzaam in de mobieletelefoniesector. “Daar heb ik geleerd dat je je niet moet bezighouden met B-merken”, legt hij uit. “Aangezien ik geen A-merken kon binnenhalen, ben ik ook niet betrokken bij de verkoop van kitesurfmateriaal, hoewel dat mijn andere passie is.”

In 2000 verkocht Axel zijn onderneming in de telecomsector, waarna hij dieper in de botensector dook. Toen ShipShop in 2008 zijn fysieke winkel sloot, bracht De Cock, die inmiddels actief was met een onlinewinkel voor computers en mobiele telefoons, Jean Englebert op het idee om zijn winkel online voort te zetten. In 2010 verwierf De Cock 50 procent van Seashop en in 2016 werd hij de volledige eigenaar. Vervolgens, in 2018, verwierf De Cock ook de Boat House, een ruime winkel in de jachthaven van Nieuwpoort. In juni 2023 deed zich de kans voor om Westdiep Yachting Services over te nemen. “We hadden al een tijdje gezocht naar meer ruimte om de onlinewinkel van Seashop uit te breiden, en de verkoop van zeiljachten was ook zeer aantrekkelijk.”

Fysieke winkel

De omzet is de laatste jaren gestaag gestegen. “Het interessante is dat sinds ik plotseling een fysieke winkel had, het onlinegedeelte enorm in omzet is gestegen. Ik vermoed dat mensen het meer vertrouwden omdat er een fysieke locatie was waar ze naartoe konden als er problemen waren”, legt hij uit.

Axel overweegt de oprichting van een filiaal in Duinkerke. “Sommige Franse producten moet ik bijvoorbeeld verplicht via Nederland kopen. Dus ze passeren als het ware mijn deur naar Nederland en komen dan terug”, gaat hij voort. “Maar als ik op slechts 20 kilometer afstand een kantoor in Frankrijk heb, kan ik rechtstreeks daar inkopen en de Franse markt bedienen vanuit een Frans filiaal. Maar onze voornaamste uitbreidingsplannen richten zich vooral op onlineactiviteiten in heel Europa. “Door onze website te veranderen van www.seashop.be naar www.seashop.com zijn we internationaal beter vindbaar geworden. Een belangrijke focus zal ook liggen op professionele klanten, onder wie baggeraars, charterbedrijven, de brandweer, de politie, en DAB Vloot in Oostende.

“Ik spreek uit eigen ervaring wanneer ik iets verkoop” – Axel De Cock

Westdiep is een vertrouwd gezicht sinds 1962. Voor vakantiegangers in Nieuwpoort is de kledingwinkel bekend, vooral vanwege het topmerk Saint-James. Zeilers weten echter ook dat hier zeiljachten worden verkocht en dat er een goed draaiende werf is, compleet met een ruime werkhal en opslagfaciliteiten. Vooral deze laatste twee aspecten trokken de aandacht van Axel De Cock.

Solide reputatie

“Toen Westdiep in 2023 te koop werd aangeboden, dacht ik: waarom niet? Als ik een apart gebouw voor opslag moest aanschaffen, zou het me evenveel kosten. Bij Westdiep was mijn hoofddoel de zeiljachten en de verkoop van het merk Dufour. Westdiep heeft het exclusieve distributierecht voor Dufour-zeiljachten. Als je een ander merk wilt, moet je al naar Nederlandse distributeurs gaan. Westdiep beschikt over een hangar van 1.600 vierkante meter en een totale oppervlakte van 5.000 vierkante meter. In de winter kunnen we 60 zeiljachten stallen, maar we willen dit uitbreiden naar 80”, aldus Axel.

Westdiep bestaat al sinds 1962 en heeft een solide reputatie opgebouwd. “We zijn van plan het hele gebouw van Westdiep te renoveren. Wat de winkel betreft, streven we ernaar de essentie te behouden, maar we willen het tegelijkertijd lichter en ruimer maken om nog meer bezoekers aan te trekken. De voorraad van onderdelen voor zeiljachten zal worden verminderd in de winkel, terwijl we meer nadruk zullen leggen op zeilkleding.”

De mede-eigenaar van Westdiep, Geert Lecat van Start 2 Boat, bezit 10 procent van het bedrijf en is voornamelijk actief in de motorbotenbranche. “We hebben twee merken RIBS binnengehaald, Ribco en Tropida. Ik geloof dat we ons daar ook voort in zullen ontwikkelen, omdat we denken dat er een markt voor is”, besluit Geert Lecat.

Voor meer informatie, bezoek www.seashop.com en www.westdiep.com.

The post Westdiep en Seashop uit Nieuwpoort hebben ambitieuze Europese plannen: “We willen een filiaal oprichten in Duinkerke” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bekijk: vrijwilligers uit Italië beschilderen Italiaanse kerk van mijnwerkers in Waterschei met 14 Bijbelse taferelen

Vrijwilligers uit Italië zijn bezig met het beschilderen van de Italiaanse kerk in Waterschei (Genk). De 14 taferelen die ze schilderen aan de buitenkant van de kerk, beelden zogenaamde werken van barmhartigheid uit. De vrijwilligers maakten eerder ook al een fresco achter het altaar van de kerk en een veelluik van 11 iconen, waarvoor zelfs koningin Paola 2 jaar geleden

Lees meer »

Gewezen voorzitter Braderiecomité André Pauwelyn (87) overleden

In woon- en zorgcentrum Mater Amabilis in Wervik is André Pauwelyn (87) overleden. Zowat dertig jaar lang zette hij zich in voor het Braderiecomité waarvan tien jaar als voorzitter. André was de laatste voorzitter van de reuzengilde. Groot waren zijn verdiensten.
The post Gewezen voorzitter Braderiecomité André Pauwelyn (87) overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Nu hij z’n nieuwe liefde niet langer verstopt: Brad Pitt maakt in ons land ook kennis met z’n schoonfamilie

Bij onze veiligheidsdiensten staan de zenuwen strak gespannen, want Brad Pitt (60) is in het land voor opnames op het racecircuit van Spa-Francorchamps. De Amerikaanse topacteur zelf loopt er ook extra nerveus bij, want ver weg van de benzinedampen wacht hem een nog veel grotere vuurdoop: een bezoek aan zijn nieuwe schoonfamilie. De oma van zijn vriendin Ines de Ramon

Lees meer »

Annelies Verlinden (CD&V) zet rem op ambitie om tegen 20 september nieuwe regering te hebben: “Wij zijn hier niet alleen om blijde boodschappen te brengen”

Ze roemt de discretie van formateur Bart De Wever (N-VA) én zijn ambitie om tegen 20 september met een nieuwe regering te landen, maar toch wil Annelies Verlinden (CD&V) iets duidelijk maken: “Er zit marge op die datum. Europa houdt rekening met onze gemeenteraadsverkiezingen.” En die worden óók voor haar en haar partij belangrijk, want wie woont er nog in

Lees meer »

Elon Musk steekt de draak met wereldleiders en miljardairs met absurde AI-modeshow

Joe Biden in een rolstoel, Donald Trump in gevangenisplunje, Kamala Harris als ‘bikinibabe’, … Ze passeren allemaal de revue in een absurde video die Elon Musk maandag op X plaatste. Het gaat om een door AI-gegenereerde modeshow waarin wereldleiders en miljardairs op een catwalk wandelen in extravagante outfits. De beelden werden al tientallen miljoenen keer bekeken.

Lees meer »

Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare

Wie droomt van een eigen zaak en een origineel concept heeft, kan zich nog tot 18 augustus kandidaat stellen voor de actie ‘Win je winkel’. De winnaar krijgt een jaar lang de gratis huur van een pand op een toplocatie in de Ooststraat.
The post Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare appeared first on

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Jong KAA Gent opent ploegvoorstelling, Buffalo-fans wachten vol ongeduld op eerste elftal

Dag vier van de Gentse Feesten is in mineur begonnen. Het ‘Botram!’-kraam werd gevandaliseerd door vleesliefhebbers. Gelukkig heeft het Sint-Baafsplein vanavond heel wat in petto om de sfeer weer op te krikken. Daar wachten de Buffalo-fans momenteel vol ongeduld op de eerste ploeg. Om 23 uur zal Eurosong-winnaar Johnny Logan op het podium klimmen. Mis niets van deze Gentse Feesten

Lees meer »