Westdiep en Seashop uit Nieuwpoort hebben ambitieuze Europese plannen: “We willen een filiaal oprichten in Duinkerke”

Axel De Cock (59), de eigenaar van Seashop en sinds 1 juli 2023 ook mede-eigenaar van Westdiep samen met Geert Lecat (56), belichaamt niet alleen ondernemerschap, maar ook een diepe passie voor de watersport. “Al vanaf mijn vijfde jaar ben ik gefascineerd door de zee”, vertelt hij.

“Tijdens een vakantie in Bretagne liep ik weg van de camping naar de jachthaven, iets wat niemand anders in mijn familie deed omdat zij geen interesse hadden in watersport. Vanaf mijn elfde begon ik met zeilwedstrijden, later ook met zeiljachten. Met veertig jaar zeilervaring op mijn naam, beschouw ik dit als een van mijn sterke punten: ik spreek uit eigen ervaring wanneer ik iets verkoop”, vertelt Axel De Cock.

Voorafgaand was Axel werkzaam in de mobieletelefoniesector. “Daar heb ik geleerd dat je je niet moet bezighouden met B-merken”, legt hij uit. “Aangezien ik geen A-merken kon binnenhalen, ben ik ook niet betrokken bij de verkoop van kitesurfmateriaal, hoewel dat mijn andere passie is.”

In 2000 verkocht Axel zijn onderneming in de telecomsector, waarna hij dieper in de botensector dook. Toen ShipShop in 2008 zijn fysieke winkel sloot, bracht De Cock, die inmiddels actief was met een onlinewinkel voor computers en mobiele telefoons, Jean Englebert op het idee om zijn winkel online voort te zetten. In 2010 verwierf De Cock 50 procent van Seashop en in 2016 werd hij de volledige eigenaar. Vervolgens, in 2018, verwierf De Cock ook de Boat House, een ruime winkel in de jachthaven van Nieuwpoort. In juni 2023 deed zich de kans voor om Westdiep Yachting Services over te nemen. “We hadden al een tijdje gezocht naar meer ruimte om de onlinewinkel van Seashop uit te breiden, en de verkoop van zeiljachten was ook zeer aantrekkelijk.”

Fysieke winkel

De omzet is de laatste jaren gestaag gestegen. “Het interessante is dat sinds ik plotseling een fysieke winkel had, het onlinegedeelte enorm in omzet is gestegen. Ik vermoed dat mensen het meer vertrouwden omdat er een fysieke locatie was waar ze naartoe konden als er problemen waren”, legt hij uit.

Axel overweegt de oprichting van een filiaal in Duinkerke. “Sommige Franse producten moet ik bijvoorbeeld verplicht via Nederland kopen. Dus ze passeren als het ware mijn deur naar Nederland en komen dan terug”, gaat hij voort. “Maar als ik op slechts 20 kilometer afstand een kantoor in Frankrijk heb, kan ik rechtstreeks daar inkopen en de Franse markt bedienen vanuit een Frans filiaal. Maar onze voornaamste uitbreidingsplannen richten zich vooral op onlineactiviteiten in heel Europa. “Door onze website te veranderen van www.seashop.be naar www.seashop.com zijn we internationaal beter vindbaar geworden. Een belangrijke focus zal ook liggen op professionele klanten, onder wie baggeraars, charterbedrijven, de brandweer, de politie, en DAB Vloot in Oostende.

“Ik spreek uit eigen ervaring wanneer ik iets verkoop” – Axel De Cock

Westdiep is een vertrouwd gezicht sinds 1962. Voor vakantiegangers in Nieuwpoort is de kledingwinkel bekend, vooral vanwege het topmerk Saint-James. Zeilers weten echter ook dat hier zeiljachten worden verkocht en dat er een goed draaiende werf is, compleet met een ruime werkhal en opslagfaciliteiten. Vooral deze laatste twee aspecten trokken de aandacht van Axel De Cock.

Solide reputatie

“Toen Westdiep in 2023 te koop werd aangeboden, dacht ik: waarom niet? Als ik een apart gebouw voor opslag moest aanschaffen, zou het me evenveel kosten. Bij Westdiep was mijn hoofddoel de zeiljachten en de verkoop van het merk Dufour. Westdiep heeft het exclusieve distributierecht voor Dufour-zeiljachten. Als je een ander merk wilt, moet je al naar Nederlandse distributeurs gaan. Westdiep beschikt over een hangar van 1.600 vierkante meter en een totale oppervlakte van 5.000 vierkante meter. In de winter kunnen we 60 zeiljachten stallen, maar we willen dit uitbreiden naar 80”, aldus Axel.

Westdiep bestaat al sinds 1962 en heeft een solide reputatie opgebouwd. “We zijn van plan het hele gebouw van Westdiep te renoveren. Wat de winkel betreft, streven we ernaar de essentie te behouden, maar we willen het tegelijkertijd lichter en ruimer maken om nog meer bezoekers aan te trekken. De voorraad van onderdelen voor zeiljachten zal worden verminderd in de winkel, terwijl we meer nadruk zullen leggen op zeilkleding.”

De mede-eigenaar van Westdiep, Geert Lecat van Start 2 Boat, bezit 10 procent van het bedrijf en is voornamelijk actief in de motorbotenbranche. “We hebben twee merken RIBS binnengehaald, Ribco en Tropida. Ik geloof dat we ons daar ook voort in zullen ontwikkelen, omdat we denken dat er een markt voor is”, besluit Geert Lecat.

Voor meer informatie, bezoek www.seashop.com en www.westdiep.com.

The post Westdiep en Seashop uit Nieuwpoort hebben ambitieuze Europese plannen: “We willen een filiaal oprichten in Duinkerke” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie verwijdert betogers “sereen” uit gebouwen KU Leuven, maar studenten vertellen ander verhaal: “Dit was gewelddadig en vernederend”

In de gebouwen van de KU Leuven werd op vrijdag opnieuw betoogd tegen de samenwerking van de universiteit met Israëlische instellingen. Of toch tot 17 uur, toen enkele agenten de 25 betogers buiten stuurde. Volgens de politie verliep dat vreedzaam, maar de studenten vertellen een ander verhaal: “We werden geschopt, over de grond gesleept en gekleineerd met seksistische opmerkingen.”

Lees meer »

Commissie voor Taaltoezicht noemt klachten over Engels taalgebruik bij Musea Brugge ongegrond

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) twee klachten onderzocht die waren ingediend tegen Musea Brugge. De klachten betroffen het gebruik van Engelse campagnetitels en de benamingen van diverse tentoonstellingen, conferenties en slogans die uitsluitend in het Engels waren gesteld. Beide klachten werden door de VCT ontvankelijk, maar ongegrond bevonden.
The post Commissie voor Taaltoezicht noemt klachten over Engels taalgebruik

Lees meer »

IKWV en Tom Waes houden campagne rond ‘borstschroom’: “Hartmassage bij vrouwen mag geen taboe zijn”

Op het strand van Nieuwpoort hebben Tom Waes, IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) en verzekeraar AXA een campagnevideo opgenomen rond ‘borstschroom’. Uit cijfers van de Belgische Cardiologische Liga blijkt dat 31 % van de sterfgevallen bij vrouwen gelinkt is aan hart- en vaatziekten. Een snelle en goede hartmassage is belangrijk om de overlevingskansen te verhogen, maar veel mensen – vooral mannen

Lees meer »

Belg leent minder voor auto en renovatie: aantal consumentenkredieten op afbetaling op laagste niveau in 10 jaar

De Belg leent minder vaak op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen of voor de renovatie van zijn woning. Dat blijkt uit het aantal verstrekte consumentenkredieten op afbetaling, dat in het eerste kwartaal van dit jaar op het laagste niveau in tien jaar staat. Vooral het aantal leningen om een woning energiezuiniger te maken, is fors gedaald. Hoe

Lees meer »

Gerard Vileyn is een eeuw jong

Op vrijdag 24 mei is Gerard Vileyn uit Keiem precies 100 lentes jong. Dat wordt die dag gevierd met familie en vrienden. Woensdag kreeg hij al bezoek en felicitaties van het gemeentebestuur.
The post Gerard Vileyn is een eeuw jong appeared first on KW.be.

Lees meer »

Havenbedrijven in Oostende en Zeebrugge dienen bezwaar in tegen beleidsplan Kustvisie

De ondernemersorganisaties van de havens van Zeebrugge en Oostende hebben bezwaar ingediend tegen het strategisch beleidsplan Kustvisie. Dat is een plan van de Vlaamse Regering om de kust te beschermen tegen zware stormen en de stijgende zeespiegel. Eén van de voorstellen is om bijvoorbeeld om de voorhaven te verhogen, maar dat is volgens de ondernemersorganisaties niet haalbaar. Zij stellen voor

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland beweert dorp in oosten van Oekraïne te hebben veroverd – Minstens 2 doden bij aanval op bouwmarkt in Charkiv

Het Russische leger beweert het dorpje Archanhelske, in de oblast Donetsk in het oosten van Oekraïne, te hebben veroverd. De Russische president Vladimir Poetin heeft intussen benadrukt dat hij niet wil onderhandelen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die volgens hem “geen legitimiteit” meer heeft. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Clubcoach Hayen riskeert nog schorsing met uitstel voor contact met bank na uitsluiting

Het parket van de Belgische voetbalbond (KBVB) wil een wedstrijd schorsing met uitstel en 500 euro boete voor Club Brugge-coach Nicky Hayen. Die werd zondag op bezoek bij RSC Anderlecht (0-1) uitgesloten, maar hield met een walkietalkie contact met de bank. Dat kan hem nu een straf opleveren. Hayen moet sowieso voor het Disciplinair Comité komen. De Clubcoach hoopt wel

Lees meer »

Inwoners Knokke-Heist halen vanaf donderdag gratis bloembollen in huis

De kleurrijke beplantingen op rotondes en pleinen in Knokke-Heist kunnen ook dit jaar weer op heel wat bijval rekenen bij inwoners en bezoekers. Vanaf deze week worden de eerste bloembollen op het grondgebied verwijderd en vervangen door nieuwe fleurige en geurige zomerbeplanting.???Vanaf donderdag 23 mei kunnen bloemenliefhebbers die in de eerstkomende weken gratis komen ophalen in bedrijvencentrum ‘t Walletje.

Lees meer »

Antwerpse scholen voeren actie voor propere lucht en veiligere straten

In verschillende Antwerpse scholen hebben leerlingen, leerkrachten en ouders actie gevoerd voor betere luchtkwaliteit en meer verkeersveiligheid. 5 jaar na de schoolpoortprotesten wil burgerbeweging Filter Café Filtré daar opnieuw de aandacht op vestigen. "De luchtkwaliteit is nog altijd ondermaats", zegt Eva Jacobs, trekker van de actie aan basisschool De Kleine Wereldburger.

Lees meer »