Vincent Mispelaere stoomt mensen klaar voor kunststofindustrie:“Met PlastIQ willen we in twee jaar 750 Oekraïners opleiden”

Vorig jaar heeft PlastIQ 250 Oekraïners klaargestoomd voor de kunststofindustrie, en in 2024 komen er nog eens 500 bij. In de sector komen ze woorden tekort om het Kortrijkse opleidingscentrum te prijzen. De man die daarvoor veel pluimen op zijn hoed mag steken, is CEO Vincent Mispelaere (51). “Zonder nieuwkomers valt onze welvaart terug.”

Lange tijd leek Vincent Mispelaere op weg om tot aan zijn pensioen door te gaan als leraar in het technisch onderwijs. Dat veranderde toen Frans Dieryck, een West-Vlaamse captain of industry, hem twaalf jaar geleden de vraag stelde om een competentiecentrum op te starten voor de kunststoffensector. Mispelaere richtte PlastIQ op en leidt nu een bedrijf met twaalf medewerkers, tientallen freelancers en een vijftigtal vrijwilligers. En het gesprek leert dat hij niet van plan is om op zijn lauweren te gaan rusten…

Je runt het enige opleidingscentrum in Vlaanderen voor de kunststoffensector. Vertel eens wat jullie precies doen?

“PlastIQ is een vzw die zowel Vlamingen als anderstalige nieuwkomers en zelfs asielzoekers klaarstoomt voor de kunststofindustrie, en dit met financiële steun van alle mogelijke overheden en van de chemische sector zelf. Dat zijn jaarlijks een duizendtal jongeren en volwassenen, goed voor 30.000 opleidingsuren. Een meerderheid van onze cursisten heeft een migratie-achtergrond. Behalve Oekraïners zien we alle mogelijke nationaliteiten passeren tijdens de lessen. We zorgen niet alleen voor een technische vorming, maar geven hen ook een taalbad, zodat ze het Nederlands op de werkvloer sneller onder de knie krijgen.”

“Ik heb het wel voor Patrick Lefevere. Af en toe botst hij tegen zijn limieten aan, maar hij is iemand die, net als ik, nooit problemen ziet maar altijd op zoek is naar kansen”

Waarom zitten jullie in Kortrijk, en niet in Brussel, Antwerpen of Gent?

“Omdat het grootste aantal bedrijven in de kunststoffensector in West-Vlaanderen te vinden is. Daarna volgt Limburg, en daarom hebben we in Genk een tweede centrum geopend.”

Jullie zijn in twaalf jaar sterk gegroeid. Willen jullie de komende jaren even grote stappen vooruit zetten?

“Ja. We willen op termijn voor de hele industriesector werken. Dat plan krijgt al een beetje vorm, nu we ook al in scholing voorzien voor de logistiek. Daarvoor openen we na de zomer een nieuwe afdeling in ons magazijn in handelscentrum Pottelberg in Kortrijk. Een ander plan is de opening van nog een nieuwe vestiging, bij de VDAB in Roeselare, al zal dat ten vroegste voor 2026 zijn.”

Jullie stimuleren een multiculturele samenleving. Daarvan wordt het Vlaams Belang, de grootste partij in Vlaanderen, niet vrolijk.

“Dat is een volledig verkeerd signaal, uit economisch oogpunt. Het is heel simpel. Leiden we geen mensen met een migratie-achtergrond op, dan gaat onze welvaart de komende jaren geleidelijk aan erop achteruit. Ik vrees dat velen dat onvoldoende beseffen. Zeker in onze provincie smeken bedrijven om werkkrachten. Het is daarom van het grootste belang dat we nieuwkomers, onder wie ook vluchtelingen en asielzoekers, een scholing geven die hen naar een job leidt.”

“Als een West-Vlaamse ploeg uit de Jupiler Pro League een CEO zoekt, dan ga ik luisteren”

Je bent 51. Het lijkt me een leuk vooruitzicht om tot aan je pensioen in te staan voor de verwezenlijking van alle plannen.

“Dat is zeker zo, maar mocht ik een mooi aanbod krijgen, dan zal ik niet per definitie neen zeggen. Misschien kijken velen nu op, maar stel dat een West-Vlaamse voetbalploeg uit de Jupiler Pro League de komende jaren op zoek is naar een CEO om een goede structuur neer te zetten, dan ga ik eens luisteren. Ik zie in dat milieu nog altijd veel amateurisme en ik denk dat ik daar als ex-voorzitter van Wevelgem City (succesvolle voetbalclub in eerste provinciale, red.) en met mijn ervaring als ondernemer prima werk kan leveren. In PlastIQ is een uitstekend team aan de slag dat de organisatie zeker verder kan uitbouwen. Ik onmisbaar? Het kerkhof ligt vol onmisbare mensen.”

Is er iemand die je inspireert in het leven?

“Ik heb het wel voor Patrick Lefevere. Af en toe botst hij tegen zijn limieten aan, maar hij is iemand die, net als ik, nooit problemen ziet maar altijd op zoek is naar kansen. Toen ik het Oekraïne-project voorstelde, waren er hier en daar tegenkantingen, maar kijk, we zetten toch mooie resultaten neer.”

Tot slot: waar in Kortrijk ga je graag iets eten of drinken?

“Het restaurant van het Parkhotel heeft een klassieke, erg lekkere keuken. En ik heb veel waardering voor zaakvoerder Bob Van Mol, die samen met zijn partner Veronique Vandewalle de juiste ondernemersmentaliteit heeft.”

Wie is Vincent Maspelaere?

Privé Getrouwd met Sofie Kerkhof (49). Twee kinderen: Emma (24) en Lukas (21). Woont in de Waterstraat in Wevelgem.

Studies/loopbaan Pedagogie en technologische wetenschappen aan Hogeschool Antwerpen. Achttien jaar leerkracht, onder meer in VTI in Menen. Sedert 2012 CEO van PlastIQ.

PlastIQ Leidt jaarlijks duizendtal mensen op voor kunststoffensector. Vzw in Etienne Sabbestraat in Kortrijk. Ook centrum in Genk. 25 medewerkers, 50-tal vrijwilligers. Omzet 3 miljoen euro. (vfb)

The post Vincent Mispelaere stoomt mensen klaar voor kunststofindustrie:“Met PlastIQ willen we in twee jaar 750 Oekraïners opleiden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlamingen werken vaker ’s avonds, op zondag en in ploegen

Werkenden in Vlaanderen zijn de voorbije jaren vaker avondwerk, nachtwerk en ploegenarbeid gaan verrichten, en kunnen ook vaker van thuis werken. Alleen zaterdagwerk is lichtjes afgenomen. Dat blijkt uit cijfers over “flexibele arbeidsvormen” op de website van Statistiek Vlaanderen.

Lees meer »

Lichaamstaalexpert analyseert gedrag van De Wever, Van Grieken en Rousseau in ‘Het conclaaf’: “Hij doet vaak zijn ogen dicht. Hij wil daar weg”

Ogen die lang dichtgaan, wenkbrauwen die fronsen, lippen die op elkaar gedrukt worden: het gesprek tussen Bart De Wever (N-VA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Conner Rousseau (Vooruit) in VTM-programma ‘Het conclaaf’ was meer dan een verbale confrontatie. Experte Dana Ketels analyseerde de lichaamstaal van de drie met een onbevangen en apolitieke blik. “Normaal heeft hij veel minder mimiek

Lees meer »

“Mijn verwachtingen zijn heel laag gezakt”: stevent ‘Blind gekocht’ af op een fiasco?

“Ik kan dit moeilijk plaatsen.” Nee, ‘Blind gekocht’-deelnemers Heleen en Balder lopen niet over van enthousiasme wanneer ze hun nieuwe woning voor het eerst zien. Makelaar Kinga Kantorska en interieurarchitecte Dorien Boven zullen dus serieus hun best moeten doen om de mening van het koppel bij te stellen. En ook de wensen van nieuwe kandidaten Seppe en Niels vormen een

Lees meer »

Patisserie Courcelles sluit na bijna 37 jaar: “Ik ga mijn klanten missen”

De Doorniksestraat neemt binnenkort afscheid van een geliefde patisserie. Na bijna 37 jaar sluit Patisserie Courcelles de deuren op 15 juli. “We zagen hier kinderen en kleinkinderen passeren. Ook al wonen ze intussen in Gent, ze blijven terugkeren voor onze klaaskoeken, marsepein, bokkenpootjes en huisgemaakte melocakes”, vertelt zaakvoerder Valérie Demey (55).
The post Patisserie Courcelles sluit na bijna 37

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. 10.000 mensen worden geëvacueerd nabij Charkiv – Polen trekt miljarden uit voor versterking oostgrens

Russische troepen rukken op in het oosten van Oekraïne. President Vladimir Poetin wil van de regio rond de Oekraïense stad Charkiv een bufferzone maken. Ondertussen raken de Oekraïense strijdmachten uitgeput. De regering van president Volodymyr Zelensky heeft daarom een strengere dienstplicht ingevoerd. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Bisschop ontzet priester en pastoraal coördinator uit functie na aanslepend conflict: “Onmogelijk om nog te functioneren”

Priester Romuald Atingbèton en pastoraal coördinator Ann De Vuyst mogen niet meer werken in de Damiaanparochie in Erpe-Mere. Dat heeft bisschop Lode Van Hecke van het bisdom Gent beslist. De beslissing kwam er na aanslepende onenigheid tussen de priester en de coördinator. Deken Hans Vandenholen uit Aalst zal, in afwachting van een definitieve oplossing, instaan voor de parochiale werking.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Koning Filip vindt uitspraken van Laurent over nieuw leven ongepast: paleis tikt hem op de vingers

Het koninklijk paleis heeft prins Laurent (60) aangesproken op zijn exclusief interview in HLN en laten weten dat ze zijn uitspraken niet op prijs stellen. De jongere broer van koning Filip kondigde in deze krant aan dat hij “een nieuw leven aan het voorbereiden is” en desnoods zijn dotatie wil opgeven. Maar geraakt hij zo gemakkelijk van die staatstoelage vanaf?

Lees meer »

WEERBERICHT. KMI verlengt code geel voor regen en onweer tot 18 uur. Wat te verwachten van pinksterweekend? “Maandag wordt de beste dag”

Een grote storing speelt ons land vandaag parten. Er kunnen in heel het land buien met onweer tot ontwikkeling komen. Het KMI geeft dan ook code geel voor regen en onweer tot 18:00 uur vanavond. Gaat dit kwakkelweer nog lang duren en hoe zit het met het pinksterweekend? “Zaterdag komt er wat verspreide regen en buien in de voormiddag en

Lees meer »

Trieste taferelen: Club-fan krijgt rake klappen in VIP-ruimte, ook andere schermutselingen in en rond Lotto Park

Er hing voor, tijdens en na Anderlecht-Club Brugge een grimmige sfeer in het Lotto Park. Met ook enkele trieste taferelen. In de VIP-zone kwam het tot een gevecht tussen een Brugse fan en enkele ultra’s van paars-wit. Het was niet de enige schermutseling. Voor de match werd de geblesseerde Club-spits Thiago al belaagd en kreeg hij bier naar zich gegooid

Lees meer »

Onduidelijkheid over lot van Iraanse president: Turkse luchtmacht zegt met drone verongelukte helikopter mogelijk gelokaliseerd te hebben

Een Turkse drone zou in de nacht van zondag op maandag mogelijk de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, hebben gelokaliseerd. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu, dat aangeeft dat de coördinaten van de vondst zijn gedeeld met de Iraanse autoriteiten. De helikopter stortte zondag neer in bergachtig gebied in

Lees meer »

38 vrolijke gezichtjes op lentefeest

In De Branding Middelkerke is het jaarlijkse lentefeest gehouden. Het lentefeest wordt georganiseerd voor de leerlingen die in Middelkerke wonen of er naar school gaan en zedenleer volgen. Groep 1 bestond uit de leerlingen uit de gemeenteschool Middelkerke en Westende. Groep 2 waren de leerlingen uit de gemeenteschool Leffinge. Dit jaar namen in totaal 38
The post 38 vrolijke

Lees meer »