Vincent Mispelaere stoomt mensen klaar voor kunststofindustrie:“Met PlastIQ willen we in twee jaar 750 Oekraïners opleiden”

Vorig jaar heeft PlastIQ 250 Oekraïners klaargestoomd voor de kunststofindustrie, en in 2024 komen er nog eens 500 bij. In de sector komen ze woorden tekort om het Kortrijkse opleidingscentrum te prijzen. De man die daarvoor veel pluimen op zijn hoed mag steken, is CEO Vincent Mispelaere (51). “Zonder nieuwkomers valt onze welvaart terug.”

Lange tijd leek Vincent Mispelaere op weg om tot aan zijn pensioen door te gaan als leraar in het technisch onderwijs. Dat veranderde toen Frans Dieryck, een West-Vlaamse captain of industry, hem twaalf jaar geleden de vraag stelde om een competentiecentrum op te starten voor de kunststoffensector. Mispelaere richtte PlastIQ op en leidt nu een bedrijf met twaalf medewerkers, tientallen freelancers en een vijftigtal vrijwilligers. En het gesprek leert dat hij niet van plan is om op zijn lauweren te gaan rusten…

Je runt het enige opleidingscentrum in Vlaanderen voor de kunststoffensector. Vertel eens wat jullie precies doen?

“PlastIQ is een vzw die zowel Vlamingen als anderstalige nieuwkomers en zelfs asielzoekers klaarstoomt voor de kunststofindustrie, en dit met financiële steun van alle mogelijke overheden en van de chemische sector zelf. Dat zijn jaarlijks een duizendtal jongeren en volwassenen, goed voor 30.000 opleidingsuren. Een meerderheid van onze cursisten heeft een migratie-achtergrond. Behalve Oekraïners zien we alle mogelijke nationaliteiten passeren tijdens de lessen. We zorgen niet alleen voor een technische vorming, maar geven hen ook een taalbad, zodat ze het Nederlands op de werkvloer sneller onder de knie krijgen.”

“Ik heb het wel voor Patrick Lefevere. Af en toe botst hij tegen zijn limieten aan, maar hij is iemand die, net als ik, nooit problemen ziet maar altijd op zoek is naar kansen”

Waarom zitten jullie in Kortrijk, en niet in Brussel, Antwerpen of Gent?

“Omdat het grootste aantal bedrijven in de kunststoffensector in West-Vlaanderen te vinden is. Daarna volgt Limburg, en daarom hebben we in Genk een tweede centrum geopend.”

Jullie zijn in twaalf jaar sterk gegroeid. Willen jullie de komende jaren even grote stappen vooruit zetten?

“Ja. We willen op termijn voor de hele industriesector werken. Dat plan krijgt al een beetje vorm, nu we ook al in scholing voorzien voor de logistiek. Daarvoor openen we na de zomer een nieuwe afdeling in ons magazijn in handelscentrum Pottelberg in Kortrijk. Een ander plan is de opening van nog een nieuwe vestiging, bij de VDAB in Roeselare, al zal dat ten vroegste voor 2026 zijn.”

Jullie stimuleren een multiculturele samenleving. Daarvan wordt het Vlaams Belang, de grootste partij in Vlaanderen, niet vrolijk.

“Dat is een volledig verkeerd signaal, uit economisch oogpunt. Het is heel simpel. Leiden we geen mensen met een migratie-achtergrond op, dan gaat onze welvaart de komende jaren geleidelijk aan erop achteruit. Ik vrees dat velen dat onvoldoende beseffen. Zeker in onze provincie smeken bedrijven om werkkrachten. Het is daarom van het grootste belang dat we nieuwkomers, onder wie ook vluchtelingen en asielzoekers, een scholing geven die hen naar een job leidt.”

“Als een West-Vlaamse ploeg uit de Jupiler Pro League een CEO zoekt, dan ga ik luisteren”

Je bent 51. Het lijkt me een leuk vooruitzicht om tot aan je pensioen in te staan voor de verwezenlijking van alle plannen.

“Dat is zeker zo, maar mocht ik een mooi aanbod krijgen, dan zal ik niet per definitie neen zeggen. Misschien kijken velen nu op, maar stel dat een West-Vlaamse voetbalploeg uit de Jupiler Pro League de komende jaren op zoek is naar een CEO om een goede structuur neer te zetten, dan ga ik eens luisteren. Ik zie in dat milieu nog altijd veel amateurisme en ik denk dat ik daar als ex-voorzitter van Wevelgem City (succesvolle voetbalclub in eerste provinciale, red.) en met mijn ervaring als ondernemer prima werk kan leveren. In PlastIQ is een uitstekend team aan de slag dat de organisatie zeker verder kan uitbouwen. Ik onmisbaar? Het kerkhof ligt vol onmisbare mensen.”

Is er iemand die je inspireert in het leven?

“Ik heb het wel voor Patrick Lefevere. Af en toe botst hij tegen zijn limieten aan, maar hij is iemand die, net als ik, nooit problemen ziet maar altijd op zoek is naar kansen. Toen ik het Oekraïne-project voorstelde, waren er hier en daar tegenkantingen, maar kijk, we zetten toch mooie resultaten neer.”

Tot slot: waar in Kortrijk ga je graag iets eten of drinken?

“Het restaurant van het Parkhotel heeft een klassieke, erg lekkere keuken. En ik heb veel waardering voor zaakvoerder Bob Van Mol, die samen met zijn partner Veronique Vandewalle de juiste ondernemersmentaliteit heeft.”

Wie is Vincent Maspelaere?

Privé Getrouwd met Sofie Kerkhof (49). Twee kinderen: Emma (24) en Lukas (21). Woont in de Waterstraat in Wevelgem.

Studies/loopbaan Pedagogie en technologische wetenschappen aan Hogeschool Antwerpen. Achttien jaar leerkracht, onder meer in VTI in Menen. Sedert 2012 CEO van PlastIQ.

PlastIQ Leidt jaarlijks duizendtal mensen op voor kunststoffensector. Vzw in Etienne Sabbestraat in Kortrijk. Ook centrum in Genk. 25 medewerkers, 50-tal vrijwilligers. Omzet 3 miljoen euro. (vfb)

The post Vincent Mispelaere stoomt mensen klaar voor kunststofindustrie:“Met PlastIQ willen we in twee jaar 750 Oekraïners opleiden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze reporter schreef zich in als reservist bij het leger: “Mocht er nu oorlog uitbreken, dan zou ik met jullie naar het front willen trekken”

Een leger werkt met teams, niet met individuen. Tijdens zijn tiendaagse opleiding tot reservist schrikt onze reporter Kasper Goossens ervan hoe snel Defensie erin slaagt om van zijn pelotonnetje van acht uiteenlopende personages een hechte groep te maken. “Voor mij is het dé ontdekking van mijn opleiding”, schrijft hij. “Na amper tien dagen heb ik er zeven vrienden bij.”

Lees meer »

“De drugsmarkt ent zich niet uitsluitend op Antwerpen”: krijgen we straks ook drugsgeweld in onze kleinere steden?

Van drugsgeweld kijken ze in Antwerpen en in Brussel allang niet meer op, maar in Sint-Niklaas daverden de inwoners afgelopen nacht letterlijk uit hun bed na een explosie waarbij een link naar de drugswereld wordt vermoed. Moet ook de rest van Vlaanderen rekening houden met meer drugsgeweld? Jelle Janssens, hoofddocent strafrecht en criminologie (UGent), voorspelt.

Lees meer »

Catherine Willaert runt hoevewinkel en picknickdienst in Zwevegem: “Ideaal gelegen, midden in een wandelgebied”

De zomer is het ideale moment om een lekkere picknick te organiseren, maar op de oude hoeve van Catherine Willaert in Sint-Denijs kan je het hele jaar door picknicken. Ze ontwikkelde er speciaal een seizoenskrat voor, die gevuld is met lokale en seizoensgebonden lekkernijen. Regen? Geen probleem, dan kun je in het droge genieten.
The post Catherine Willaert runt

Lees meer »

“Ik had dat meisje op die foto eerst niet herkend. Bleek het onze dochter te zijn”: prins Laurent over de vakantie en de Instagram van zijn zoon Aymeric (18)

Prins Laurent spendeert zijn zomer voorlopig in Tervuren, hij heeft het te druk om zijn gezin en ouders te vervoegen op vakantie in Zuid-Frankrijk. Wie zich echt uitleeft in zijn vakantie, is zijn zoon prins Aymeric (18). Hij geniet van het jetsetleven in Saint-Tropez. “Al moet hij die feestjes wel zelf betalen en werkt hij daarvoor als bediening in een

Lees meer »

Prominente politica doodgeschoten in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne is het gewezen rechts-nationalistische parlementslid Iryna Farion doodgeschoten. Farion is vooral bekend van haar anti-Russische uitspraken. De 60-jarige vrouw overleed in Lviv in het ziekenhuis aan haar verwondingen, nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen.

Lees meer »

Tiener die in Oostende uit zee werd gered, is nog steeds in levensgevaar

De zeventienjarige jongen die donderdagavond in Oostende uit de zee gered moest worden, verkeert nog steeds in levensgevaar. Dat meldt de politie van Oostende. Zijn elfjarige broer is aan de beterhand, maar verblijft wel nog in het ziekenhuis.
The post Tiener die in Oostende uit zee werd gered, is nog steeds in levensgevaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Milieumisdrijf vastgesteld op Tomorrowland door gebruik wegwerpbekers: festival riskeert boete van 2 miljoen euro

Milieutoezichthouders van het Departement Omgeving hebben afgelopen zaterdag een milieumisdrijf vastgesteld op Tomorrowland in Boom. Het festival gebruikt deze zomer als enige grootschalig muziekfestival een voorraad wegwerpbekers op, ondanks de wettelijke verplichting om herbruikbare bekers in te zetten. De organisatie riskeert daardoor een boete tot 2 miljoen euro.

Lees meer »