Milieuschepen Kelly Spillier over goedkeuring Klimaatplan 2030: “Opdracht voor àlle Bredenaars”

Op de gemeenteraad is het Klimaatplan 2030 unaniem goedgekeurd. “Het plan legt onze gemeente op een viertal werven (vergroening, hernieuwbare energie, mobiliteit en droogteproblematiek) streefcijfers op. Maar meer nog dan dit willen we onze inwoners overtuigen om samen van Bredene een groenere, klimaatvriendelijker en energiezuinige gemeente te maken”, roept milieuschepen Kelly Spillier op.

Het Lokaal Energie- en Klimaatplan, waaraan al sinds 2021 werd getimmerd, is een uitloper van Europese richtlijnen en bepaalt wat gemeenten en steden op cruciale klimaatthema’s moeten realiseren tegen 2030.

“Zo moeten we 1 vierkante meter ontharden per inwoner, een minimum aantal deelwagens halen,…”, opent Kelly Spillier. “Op alle werven tenvolle het streefcijfer halen, zal moeilijk worden. We zullen onze doelen moeten aanpassen aan de realiteit en vooral engagement tonen. Als gemeentebestuur hebben we verder een voorbeeldfunctie. Enkel op die manier zullen we onze inwoners meekrijgen.”

Goeie voorbeeld

Spillier verwijst naar de nog beschikbare bouwgronden in Bredene. “Een bouwstop invoeren, klinkt mooi, maar niemand wil natuurlijk zijn stukje bouwgrond afstaan. Als gemeente kun je de planschade, die een bouwstop met zich mee zou brengen, ook nooit betalen. We hebben wel beslist om gronden in het bezit van de gemeente niet langer bouwrijp te maken, maar ze groen in te kleuren. Onze gronden aan het oude kerkhof Sas zijn daar een voorbeeld van.”

Ontharden is in een dichtbebouwde gemeente als Bredene daarom de boodschap. Een oefening waarin het gemeentebestuur volgens oppositiepartij Alternatief24 niet direct het goeie voorbeeld geeft. “De dienstwagenparking van het politiekantoor, de nieuwe parkings van het sportcentrum, het zijn tegen eerdere beloftes in opnieuw betonnen woestijnen geworden”, moest Nathalie Vanden Eeden vaststellen.

“De parking sportcentrum in grasdallen aanleggen, klinkt mooi natuurlijk. Maar het is daar dagelijks een op- en afrijden van auto’s. De parking zou in geen tijd een modderpoel geworden zijn”, gaat Spillier in het verweer.

Vanden Eenden constateerde ook dat Bredene qua ontharding vandaag amper aan 0,22 procent van zijn streefcijfer zit. “Rome is niet in een dag gebouwd”, verdedigt Spillier. “Zo werken we momenteel plannen uit om de hele zone van aan de oude kiosk richting MEC te ontharden. Op het Duinenplein vind je vandaag nauwelijks groen. Toen het aangelegd werd, was ‘strak, grijs en beton’ nog de norm. Vandaag zijn de inzichten anders. We gaan met dat plein daarom binnenkort aan de slag, mét inspraak van de Bredenaars. Ik wil er meer struiken, bloemen,…, maar we mogen tegelijk de functie van het plein niet uit het oog verliezen. Het is een (toeristische) trekpleister waar evenementen mogelijk moeten blijven. Dat geldt trouwens evenzeer voor het plein voor het MEC. Ik zou ook graag willen dat die zones er als een postkaartje uitzien, met veel bloemen – ik ben een bloemenmens – maar we moeten realist blijven.”

Op de vraag of Bredene zijn groene doelen zal halen, wijst de milieuschepen richting zee. “We hebben hier nog altijd de mooiste groene gordel die je je kunt voorstellen: ons strand en onze duinen, die niet zoals in de meeste badplaatsen verstoord worden door een zeedijk. Maar Europa telt dat niet mee bij de beoordeling van onze streefcijfers.”

Extra bomen, meer ontharde vierkante meters,… we zullen het samen moeten doen, beseft Spillier. “Wij hebben normen vastgelegd qua ontharding, verhogen jaarlijks onze milieusubsidies, onderwerpen elk politiek besluit aan de groene toets,…maar zonder de hulp van onze inwoners zullen we er niet raken.”

Geveltuinproject

De kritiek van Alternatief24 dat Bredene vandaag amper 10 procent van zijn doelen haalt, noemt Spillier dan ook overtrokken. “Het is een work in progress. Er is best al veel gerealiseerd: fietsleasing voor ons personeel, extra laadpalen (maar Total Energies kan de vraag momenteel niet volgen), zonnepanelen op al onze openbare gebouwen tegen 2027, de elektrificatie van ons wagenpark,…“

“En dan heb ik het nog niet gehad over het parkbos – waar enkel nog een weerbarstige grondeigenaar uitbreiding in de weg staat–, de actie tegelwippen die straks van start gaat en ons geveltuinproject op de wijk Sas. Allemaal grote en kleinere initiatieven, die ons op weg moeten helpen richting 2030”, besluit milieuschepen Kelly Spillier.

(MM)

The post Milieuschepen Kelly Spillier over goedkeuring Klimaatplan 2030: “Opdracht voor àlle Bredenaars” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van Drew Barrymore en Reese Witherspoon tot Ruth Beeckmans: deze celebrities (en BV’s) keken naar de eclips in de VS

De VS was maandag in de ban van de totale zonsverduistering. Verschillende celebrities schaften zich een eclipsbrilletje aan. Drew Barrymore, Reese Witherspoon en Jamie Lee Curtis showen hun exemplaar op sociale media. Actrice Amy Schumer stond op de set, maar maakte even tijd op samen met collega’s naar het unieke fenomeen te kijken. Ook enkele BV’s konden de eclips waarnemen.

Lees meer »

KIJK – Gevel van appartementsgebouw in Zwevegem stort in tijdens felle onweersbui, twaalf bewoners geëvacueerd

Tijdens een hevige onweersbui maandagavond waaide de topgevel van een appartementsgebouw weg in de Otegemstraat in Zwevegem. Niemand raakte gewond, maar de twaalf bewoners van het gebouw dienden de nacht elders door te brengen.
The post KIJK – Gevel van appartementsgebouw in Zwevegem stort in tijdens felle onweersbui, twaalf bewoners geëvacueerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Donald Trump wil wetgeving over abortus overlaten aan staten

De Amerikaanse oud-president Donald Trump wil het recht op abortus overlaten aan de staten, dat zei hij in een videoboodschap. Abortus vormt een zeer delicaat en controversieel onderwerp in de Amerikaanse politiek. Deze uitspraak is het meest duidelijke standpunt van Trump over het gevoelige onderwerp tot nu toe in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Lees meer »

Spaanse politie plukt gewapende en gezochte Belg van bus

In de Spaanse hoofdstad Madrid is dinsdag een gewapende Belg die verdacht wordt van banden met de georganiseerde misdaad, van een bus geplukt. De 25-jarige man zou op weg zijn geweest naar Frankrijk en was bij zijn arrestatie onder andere in het bezit van een aanvalsgeweer. Dat meldt de politie woensdag. Tegen de jongeman werd in ons land een arrestatiebevel

Lees meer »

Nieuwe dansschool Una Vez opent de deuren: “Een kinderdroom”

In De Bourge en de feestzaal Gildenhove start vanaf 1 september dance studio Una Vez. Morgane en Tuur, twee professionele dansers uit Wevelgem, willen het dansen in Lichtervelde opvrolijken en naar een hoger niveau tillen.
The post Nieuwe dansschool Una Vez opent de deuren: “Een kinderdroom” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gilde Karel De Goede huldigt verdienstelijke leden

De Koninklijke Gilde Karel De Goede vierde onlangs haar jaarlijkse patroonsfeest. Deze schuttersgilde, opgericht in 1927, is een typische wintermaatschappij waarbij op liggende wip geschoten wordt vanaf eind september tot Pasen.
The post Gilde Karel De Goede huldigt verdienstelijke leden appeared first on KW.be.

Lees meer »

De orgasmekloof bestaat écht, en deze experts willen hem dichten: “Vrouwen kunnen even gemakkelijk klaarkomen als mannen. Maar je moet weten op welke knopjes te duwen”

Het kleine sterven. De klaterende climax. Metaforen genoeg over het orgasme, maar er lopen nog altijd – vooral – vrouwen rond die niet weten of ze er ooit al één hadden. Seksuologe Chloé De Bie en uroloog François Hervé kaarten dat aan in hun nieuwe boek. “Bij vrouwen is te vroeg klaarkomen geen enkel probleem.”

Lees meer »

Mollenvanger Marc Denys ziet in Charlotte een fantastische Mol

We zijn drie afleveringen ver en de theorieën rond ‘De Mol’ swingen de pan uit. Als mollenvanger van KW wist ik u vorige week al te vertellen dat het anti-molgedrag van Philippe niet ongestraft kon blijven duren en enkele dagen later was het al zover: een rood scherm voor de sympathieke bedrijfsleider. Maar wie is dan wel de Mol? In

Lees meer »

Baanbrekend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: “Het resultaat van meer dan tien jaar werk”

Naar lucht happen terwijl je snel en piepend ademhaalt. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een astma-aanval. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek in het vooraanstaande tijdschrift Science heeft nu aangetoond hoe de vernauwing van de luchtwegen zorgt voor ontsteking en slijm. Met deze nieuwe kennis kunnen we astma mogelijk voorkomen in de toekomst. HLN-wetenschapsexpert Martijn licht toe wat de wetenschappers

Lees meer »

Hooggerechtshof Arizona stemt toe met quasi totaalverbod op abortus

Abortussen zullen binnenkort verboden zijn in de Amerikaanse staat Arizona, met uitzondering van gevallen waarin het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Het hooggerechtshof van de staat heeft besloten dat een restrictieve abortuswet die al van de jaren 1860 dateert, effectief van toepassing is. De Amerikaanse president Joe Biden noemt de beslissing “wreed”.

Lees meer »