Staking van onbepaalde duur in gevangenissen

Maandagavond startte om 22 uur een staking van onbepaalde duur in de Belgische gevangenissen. De drie grote vakbonden voor het gevangenispersoneel riepen op tot de staking nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) vorig week op niets was uitgedraaid. Ook in de gevangenissen van Brugge en Ieper wordt gestaakt.

De vakbonden verlieten de onderhandelingstafel toen de minister zei dat hij de minimale dienstverlening vanaf dag één zou opvorderen. Van Tigchelt begon daarmee een open oorlog met het personeel en de vakbonden, stelde de liberale vakbond VSOA zondag in een open brief.

Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, bevestigt dat de procedure voor een minimale bezetting wordt gevolgd en dat er mensen zijn opgevorderd. In eerste instantie gebeurt dat door de gevangenisdirectie.

Dringend

Al jaren kaarten de vakbonden de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen aan. De socialistische ACOD spreek over “jarenlange armzalige werkomstandigheden en mensonwaardige levensomstandigheden”. Volgens de vakbonden waren de voorgestelde maatregelen van de minister ontoereikend om de overbevolking en agressieproblemen in de Belgische gevangenissen aan te pakken. Onder meer de situatie met de ongeveer 1.000 geïnterneerden die in de gevangenissen leven, moet dringend worden aangepakt, vinden de bonden.

Op donderdag 4 april hebben de vakbonden opnieuw een afspraak met het kabinet van minister Van Tigchelt. De bonden zitten dan ook samen met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de plaatsing van geïnterneerden in forensische psychiatrisch centra (FPC). Volgens ACV-afgevaardigde Blancke zal de actie woensdag worden geëvalueerd.

Onder vuur

Sinds een gedetineerde bijna drie weken geleden dagenlang gefolterd werd in het arresthuis in Antwerpen, ligt minister Van Tigchelt onder vuur. Op het moment dat het geweld plaatsvond, was er ook een staking aan de gang.

The post Staking van onbepaalde duur in gevangenissen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vijfdejaars VTI scoren toptienplaats met zelfgebouwde kart

De vijfdejaars Onderhoudsmechanica van de Sint-Paulusschool campus VTI namen onlangs deel aan de Greenpower Challenge. De opdracht op het circuit van Zolder was om in één uur zoveel mogelijk rondjes af te leggen met een eigen kart. 5 0A transformeerde het afgelopen schooljaar van een klasgroep in een raceteam, waarbij iedereen zijn rol kreeg. Tijdens
The post Vijfdejaars VTI

Lees meer »

Joran Wyseure wint Ruddervoorde Koers na solo van 15 kilometer

Joran Wyseure (Alpecin-Deceuninck) heeft dinsdag de 68e editie van de Sint-Elooisprijs of Ruddervoorde Koers na 166,5 kilometer of 15 ronden op zijn naam gebracht. De 23-jarige streekrenner haalde het in deze profkoers op de nationale kalender na een solo die hij opzette op zowat 15 kilometer van de eindmeet. Arjen Livyns (Lotto Dstny) was de snelste van een achtervolgende groep

Lees meer »