“Koers in Vlaanderen is gewoon uniek”: Lotto Dstny-persverantwoordelijken Pauline en Bieke zijn klaar voor drukke topperiode

Met zeven overwinningen en een resem ereplaatsen op zak is Lotto Dstny als een speer het nieuwe wielerseizoen ingekoerst. Nu de Vlaamse voorjaarsklassiekers voor de deur staan, schakelt het peloton enkele versnellingen hoger en steken ook Pauline Farazijn en Bieke Cornillie met plezier een tandje bij. De West-Vlaamse dames vormen bij de oudste wielerploeg ter wereld als press officer de perfecte tandem. “We kloppen héél veel uren, maar het voelt geen moment aan als werken. Dit is onze passie.”

Een zonovergoten Grote Markt van Ieper. In de schaduw van de prachtig gerenoveerde Lakenhalle kijken Pauline Farazijn (26) en Bieke Cornillie (33) met glinsterende ogen toe hoe het podium voor de ploegvoorstelling van Gent-Wevelgem stilaan oprijst.

“Nu is de koers écht in het land”, glunderen ze. “Het Vlaamse voorjaar is en blijf toch iets uniek. De sfeer die hier hangt, de dichte drommen fans langs de weg… De liefde voor wielrennen zit gewoon in ons bloed. Dat vind je nergens anders ter wereld. Koers, dat is Vlaanderen. En omgekeerd.”

Pauline – afkomstig van Boezinge, maar nu een trotse Zonnebeekse – en Bieke uit Lichtervelde zijn allebei aan de slag als press officer bij Lotto Dstny, een van de vlaggenschepen van de vaderlandse wielerwereld.

Volgend jaar mag het team veertig kaarsjes uitblazen en daarmee is de ploeg de oudste ter wereld. “Het is een eer om hier te mogen werken”, zegt Pauline. “Dit is een stukje erfgoed. Maar dan wel springlevend.”

“Deze job voelt geen moment aan als werken” – Bieke Cornillie

Bieke knikt. De voormalig journaliste van Het Laatste Nieuws is er sinds 1 maart in dienst. “Met de Strade Bianche als mijn eerste werkdag. Ik werd in bad gegooid, maar voelde me meteen thuis. En ik heb natuurlijk Pauline om op terug te vallen.”

Die laatste is sinds november 2023 een vast gezicht bij Lotto Dstny, maar was daarvoor vijf jaar actief bij Soudal Quick-Step. “Ik had nood aan een nieuwe uitdaging en vond die hier, bij deze warme familie. Ik heb spontaan gesolliciteerd en na een gesprek met Stéphane Heulot (ceo, red.) is alles erg snel gegaan.”

“Bij mij ook”, pikt Bieke in. “Ik heb begin februari mijn stoute schoenen aangetrokken en via het contactformulier op de website een mailtje gestuurd. Niet veel later kreeg ik het goede nieuws dat ik mee de kleuren van Lotto Dstny mocht verdedigen.”

Waar komt die liefde voor de koers vandaan?

Pauline: “Van thuis uit. Mijn papa (Peter Farazijn, red.) was van 1990 tot 2005 profrenner, waarvan zes jaar bij Lotto. Ik ben letterlijk opgegroeid met wielrennen. Met ons gezin trokken we altijd naar de koersen die papa reed en aan de keukentafel was wielrennen hét gespreksonderwerp. Mijn broer en zus koersen ook, het stond ergens in de sterren geschreven dat ik in dit wereldje zou belanden. Koers is de rode draad in onze familie.”

© JOKE COUVREUR

Bieke: “Ook bij mij is papa (auteur Patrick Cornillie, red.) de schuldige. (lacht) Toen hij sportjournalist bij deze krant was, nam hij mij en mijn twee zussen af en toe naar de koers mee en elk jaar maken we van Parijs-Roubaix een familie-uitstap. Dan trekken we met de hele familie naar de Hel van het Noorden. Heerlijk. Dit jaar wordt de eerste keer dat ik die wedstrijd vanuit de buik van het peloton zal meemaken. Benieuwd.”

Waar moet een press officer zich om bekommeren?

Bieke: “Heb je even? Ons takenpakket is héél divers.”

Pauline: “Klopt. We organiseren interviews, leveren content aan voor de sociale mediakanalen, maar buigen ons evengoed over bepaalde sponsorzaken.”

Bieke: “En we zijn er uiteraard ook op de wedstrijden zelf, om onze coureurs bij te staan.”

Pauline: “Ik zeg altijd dat we de renners moeten beschermen. Het is onze job om een perfect evenwicht met de media te vinden. Lotto Dstny op elk moment en in iedere situatie zo positief mogelijk in beeld brengen, eigenlijk.”

“Vorig jaar maakte ik mijn eerste Tour de Franse mee. De koers op zich is al magisch, maar de Tour is nog van een compleet andere orde” – Pauline Farazijn

Bieke: “Vorige week hebben we bijvoorbeeld zelf een reportage over Florian Vermeersch gemaakt, die nu volop aan het revalideren is. Zien dat ons werk gretig bekeken en gedeeld wordt, schenkt veel voldoening.”

Pauline: “Die variatie maakt het net zo leuk. Geen enkele dag is dezelfde.”

Al blijven de wedstrijden zelf het summum, neem ik aan?

Bieke: “Tuurlijk. Daar komt alles samen. We beleven zoveel onvergetelijke momenten vanop de eerste rij. We kloppen héél veel uren, maar het voelt geen moment aan als werken. Dit is onze passie. En daarvan je job kunnen maken, is zoveel waard. Mijn eerste dag on the job in de Strade Bianche, bijvoorbeeld. Daar finisht Maxim Van Gils als derde. Fantastisch, toch?”

Pauline: “Klopt. Vorig jaar maakte ik mijn eerste Tour de France mee. Met niets te vergelijken. De koers op zich is al magisch, maar de Tour is nog van een compleet andere orde.”

Mooier dan het Vlaamse voorjaar?

Pauline: “Je kan beide niet met elkaar in de weegschaal leggen. De Vlaamse klassiekers blijven speciaal, ook al omdat ze zich in onze eigen regio afspelen. Ik heb deze week de Classic Brugge-De Panne voor mijn rekening genomen en zondag ben ik ook op Gent-Wevelgem te vinden, in april volgen dan de Waalse klassiekers.”

© JOKE COUVREUR

Bieke: “Ik doe E3 Saxo Classic, Dwars Door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Pauline: “Ik heb nog altijd gezonde stress voor alle koersen. Het lenteweer dat in de lucht hangt, de uitgelaten massa… Het bezorgt me nog steeds kriebels in de buik.”

Lotto Dstny beleeft een schitterende seizoenstart. Maakt dat het nóg leuker werken?

Bieke: “De sfeer zit in elk geval zeer goed. Je voelt dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Wat zich nu manifesteert, is het resultaat van een doordacht beleid.”

“Ik heb nog altijd gezonde stress voor de koers. Het lenteweer, de uitgelaten massa… Het bezorgt me nog steeds kriebels in de buik” – Pauline Farazijn

Pauline: “Het is enorm fijn werken als er goede resultaten zijn, maar ook de downs meemaken en samen toewerken naar hetzelfde doel, is speciaal. Onze ploeg ademt ook geschiedenis. Ik vind het echt fantastisch om er deel van uit te maken. Kunnen meewerken met de hele ploeg aan de positieve evolutie die nu volop aan de gang is, daar geniet ik oprecht van.”

Jullie hebben allesbehalve een nine to five-job. Hoe valt die te rijmen met jullie privéleven?

Pauline: “Ik ben happy single en woon nog thuis. Hotel mama, hé. (lacht) In deze periode van mijn leven is dit de job van mijn leven. De puzzel valt perfect in elkaar.”

Bieke: “Ik ben mama van een flinke tweeling van 2,5 jaar oud, maar in een gezin ben je met twee. Mijn echtgenoot steunt me volledig in wat ik doe. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van een goede planning. Zou je deze vraag ook stellen aan een man in deze functie? (knipoogt) Een boeiende carrière en een familie kunnen perfect hand in hand gaan.”

© JOKE COUVREUR

Pauline: “Alles staat of valt met een duidelijke agenda. Wij hebben heus nog een leven naast de koers, met een goede work-life balance. Al durft work in drukke periodes wel eens de overhand te nemen.”

Dan is het zaak van af en toe eens wat stoom af te laten. Hoe doen jullie dat?

Pauline: “Ik ben een echt familiemens. Wat tijd spenderen met mijn familie, onder wie ook de kindjes van mijn broer, daar kan ik enorm van genieten. En gewoon iets gaan drinken of eten met vriendinnen of een stevig rondje joggen. Oortjes in en gáán. Meer hoeft dat voor mij niet te zijn.”

“Mijn hoofd leegmaken, doe ik op mijn koersfiets. Na een ritje met mijn vriendinnen voel ik me als herboren” – Bieke Cornillie

Bieke: “Wanneer ik mijn hoofd helemaal leeg wil maken, spring ik op mijn koersfiets. Met enkele vriendinnen hebben we ons eigen clubje: de Rogéetjes. Na een ritje met hen voel ik me als herboren. En bij mijn gezin kan ik snel de knop omdraaien.”

Tot slot: wanneer hopen jullie de komende weken de champagne te mogen ontkurken?

Pauline: “Maakt niet uit. Elke koers waar we goed presteren, zal voor een boost zorgen. Ik ben er zeker van dat we dit seizoen nog veel mooie momenten zullen beleven.”

Bieke: “De vibe binnen de ploeg is top. Ik maak nog maar een kleine maand deel uit van Lotto Dstny, maar het team voelt nu al als een tweede familie aan.”

© JOKE COUVREUR

The post “Koers in Vlaanderen is gewoon uniek”: Lotto Dstny-persverantwoordelijken Pauline en Bieke zijn klaar voor drukke topperiode is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Iconisch ‘Home Alone’-huis staat te koop voor bijna 5 miljoen euro

Geen kerst zonder ‘Home Alone’. Jaar na jaar kijken we op kerstavond naar de kleine Kevin, en hoe hij zijn wilde fantasie gebruikt om twee bandieten uit zijn huis te houden. Voor de echte superfans is er misschien nu nog meer goed nieuws: het wereldberoemde huis staat namelijk te koop. Al hangt daar ook wel een stevig prijskaartje van 5,25

Lees meer »

Koksijdenaar deelt vuistslagen uit ‘nadat hij beledigd’ werd op café

Een 55-jarige man uit Koksijde riskeert drie maanden cel en een geldboete van 400 euro nadat hij na een cafébezoek slaags raakte met een andere man. Die deelde hij een reeks vuistslagen uit. “Dat komt omdat hij me beledigd had”, vergoelijkte L.D.
The post Koksijdenaar deelt vuistslagen uit ‘nadat hij beledigd’ werd op café appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG KAMPIOENENVIERING CLUB. Spelers en bestuur hebben er feestnacht in Varsenare opzitten, vandaag viering met fans op Markt van Brugge

Landskampioen Club Brugge heeft er een feestnacht opzitten. Spelers, bestuur en medewerkers van blauw-zwart verzamelden op café in Varsenare om de 19de titel stevig te vieren. Eerder zondag had Club zich in een kolkend Jan Breydel tot kampioen gekroond na een 0-0-gelijkspel tegen Cercle. In het slot ontsnapte Club toen nog aan de ultieme deceptie door een wel heel discutabele

Lees meer »

“Baltische staten willen troepen sturen naar Oekraïne zonder op NAVO te wachten als Rusland doorbraak forceert”

Functionarissen van de Baltische staten hebben hun Duitse ambtgenoten vorige week gewaarschuwd dat hun regeringen klaarstaan om troepen naar Oekraïne te sturen als Rusland aanzienlijke terreinwinst boekt in Oost-Oekraïne. De waarschuwing is voor Duitsland een belangrijk argument om zijn steun aan Oekraïne op te voeren, zo schrijft ‘Der Spiegel’.

Lees meer »

Brits parlementair rapport suggereert smartphoneverbod onder 16 jaar: “Snel actie of nog kinderen lopen gevaar”

De volgende Britse regering moet een verbod op smartphones voor jongeren onder de zestien jaar overwegen. Dat is de opvallendste conclusie uit een rapport van de onderwijscommissie van het Britse Lagerhuis. Het rapport is van mening dat te veel schermtijd schadelijk is voor zowel het mentale als fysieke welbevinden van jongeren. “Als er niet snel actie wordt ondernomen, zullen nog

Lees meer »