Vader Niki Devoldere (47) en zoon Yannis (18) rijden koers voor eigen volk: “Zelfs op een vlakke weg kan ik hem niet meer volgen”

Op donderdag 28 maart wordt in Bellegem de Witte Donderdagprijs voor beloften en eliterenners zonder contract verreden. Ook de plaatselijke Niki Devoldere (47) en zijn zoon Yannis (18) zullen voor eigen volk aan de start verschijnen. “De tijd dat ik Yannis tijdens een intervaltraining op het vlakke kan volgen, is voorbij”, lacht Niki.

Niki Devoldere is beroepsmatig aan de slag als technicus bij ScioTeq. Zoon Yannis volgt sinds september de nieuwe bacheloropleiding Built Environment aan Howest in Kortrijk. Niki heeft een uitgebreid sportverleden als wielrenner, triatleet en duatleet. Yannis trad in de voetsporen van zijn vader en maakte de voorbije jaren, sinds de verhuis van het gezin naar Bellegem in 2019, vooral furore als duatleet en triatleet. Ook loopwedstrijden gaan hem heel goed af. Daarnaast is Niki ook actief als voorzitter van het Bellegems Multisport Team, dat in september het BK duatlon organiseert, en als secretaris van KSV Bellegem, dat jaarlijks drie wielerwedstrijden in de gemeente organiseert. De Witte Donderdagprijs van komende donderdag, de 70ste Grote Prijs Germain Derycke, is daar één van. “Het Bellegems Multisport Team is overigens onderdeel van KSV Bellegem”, licht Niki toe. “In het verleden, nog voor we in Bellegem kwamen wonen, nam ik hier elk jaar deel aan deze wedstrijd. Omdat het dicht bij mijn werk is, was dit perfect combineerbaar. De koers in Bellegem heeft een reputatie in het peloton. Er hangt een hele historiek aan vast. Een resem oud-profs heeft hier ooit deelgenomen en gewonnen. In Bellegem woedt er een koersmicrobe.”

Het is de eerste keer dat jullie samen aan de start van een wielerwedstrijd bij de elite zonder contract zullen staan. Schrik?

Yannis: “Twee weekends geleden koersten we samen bij de Elite 3 in Jeneffe-en-Condroz. Daar viel het goed mee. Ik was in elke ontsnapping mee en kon in het peloton makkelijk volgen.”

Niki: “Ik begin de jaartjes stilaan te voelen, maar de voorbije maanden heb ik er nog eens alles aan gedaan om goed door de winter te komen. Het was een droom van mij om ooit met mijn zoon te kunnen koersen. Dat we dit nu in eigen dorp mogen doen, maakt het heel speciaal. De voorbije jaren was ik vooral met Yannis bezig. Als hij bij de junioren koerste, ging ik met hem mee. Nu heb ik me wel goed voorbereid. Als ik in Bellegem kan uitrijden, zal ik tevreden zijn. Dat geldt trouwens ook voor Yannis. Dit is een heel stevige wedstrijd. Normaal zijn er 15 beklimmingen van ‘t Kruiske, ook wel gekend als Bellegemberg, maar dit keer zijn dat er door wegenwerken zelfs 19. Het wordt ongetwijfeld een slopende koers, net zoals dat de voorbije jaren in Bellegem telkens het geval was.”

De voorbije jaren namen jullie geregeld samen deel aan duatlons en triatlons. Wie won er de meeste onderlinge duels?

Niki: “Ik kom tegenwoordig nooit meer in de beurt van Yannis. We zijn al snel zware wedstrijden beginnen uit te zoeken, wat toen in mijn voordeel speelde. Ik was sterker op de fiets en kon mijn ervaring uitspelen. Nu kan ik zelfs hem tijdens intervaltrainingen op een vlakke weg soms niet volgen.”

Yannis: (grijnst) “Het is nog niet lang, pas sinds een half jaar, dat ik hem op het vlakke pijn kan doen. Ik ben een lichtgewicht. Op bepaalde parcours speelt dat in mijn voordeel, maar soms is het ook een nadeel.”

Niki: “Los van het feit dat ik hem tijdens intervaltrainingen niet meer kan volgen, is het is wel zo dat we elkaars beste trainingsmaten zijn. Tijdens duurtrainingen vullen we elkaar perfect aan. Looptrainingen doe ik wel niet meer met hem, maar op de fiets zijn we elkaars beste vrienden.”

Yannis: “Dat is waar. We zijn bijna dagelijks de weg op.”

Vertel eens wat voor type atleet de andere is.

Yannis: “Klimmen is niet mijn vaders sterkste punt. Hij moet meer kilootjes dan ik meesleuren.” (grijnst) “Zijn voornaamste kwaliteiten liggen nog altijd op de fiets. Ondanks zijn leeftijd blijft hij een goeie fietser, zeker in duatlons.”

Niki: “Yannis heeft een stalen karakter. Ik ben zot van zijn looptechniek, want hij heeft een unieke loopstijl waarmee hij op een offroadparcours de grond niet raakt. Hij is een echte hinde.” (lacht) “Zijn zwakste punt is lang zijn sterkste punt geweest: hij weegt namelijk slechts 50 kg. Als nieuweling en junior had hij het daardoor altijd moeilijk in kermiskoersen. Maar als we voor een duatlon of triatlon naar de bergen trekken, valt er niets tegen hem te ondernemen. Vorig jaar namen we aan de Xterra-triatlon in Italië deel, de lastigste van het hele circuit op vlak van hoogtemeters. Yannis werd er als jongste deelnemer 19de tussen de profs. Op Alpe-d’Huez in de Franse Alpen won hij de duatlon bij de jeugd A, maar werd hij tegelijkertijd eerste junior en tweede belofte.”

Waar liggen de doelen in 2024?

Yannis: “We zouden graag een selectie afdwingen voor het EK crossduatlon in Portugal, maar de criteria zijn verre van evident. Een andere optie is dat ik al dit jaar meer naar het langere triatlonwerk overstap. Sowieso worden de Cross Duathlon Series en Road Duathlon Series opnieuw een doel. Beide circuits zette ik als belofte in 2023 op mijn naam.”

Niki: “We kiezen sowieso triatlons uit waar hij kan uitpakken met zijn twee voornaamste kwaliteiten: bergop fietsen en offroad lopen. Ikzelf pas mijn programma een beetje aan dat van Yannis aan. Ik probeer zoveel mogelijk ook aan zijn wedstrijden deel te nemen, al hoop ik in de toekomst ook nog eens een uitdagende triatlon te kunnen afwerken. Ook de koersmicrobe blijft aanwezig. Ik denk dat ik tot de alleroudste categorie zal blijven koersen. Nu rijd ik bij de Masters B en ik amuseer me nog altijd. Als ik een wielerwedstrijd koers, ben ik helemaal in mijn element.”

Yannis: “Ik wil echt naar die langere afstanden in de triatlonsport gaan. Liever dat dan het korte werk, want dat vind ik minder uitdagend. De Inferno Triathlon in de Zwitserse Alpen is een grote droom van mij.”

The post Vader Niki Devoldere (47) en zoon Yannis (18) rijden koers voor eigen volk: “Zelfs op een vlakke weg kan ik hem niet meer volgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Miskend’ uitvinder Gustaaf Beckers heeft plein in zijn dorp bij Laakdal: “Hij werd razend als hij zag dat anderen met zijn ideeën gingen lopen”

Precies honderd jaar na zijn geboorte heeft de jarenlang miskende uitvinder Gustaaf – Staf – Beckers in zijn dorp Groot-Vorst (Laakdal) een plein gekregen. Gerechtigheid is daarmee eindelijk geschied. Beckers is allicht de échte uitvinder van de revolutionaire wankelmotor en niet zijn Duitse ‘rivaal’ Felix Wankel. “Natuurlijk zijn we erg trots”, zegt zijn zoon Jan Beckers. “Mijn vader zou het

Lees meer »

David Vandyck uit Zedelgem: “’Kijk Naar Mij’ is de song waar ik het meest trots op ben en waarvoor ik samenwerkte met Douwe Bob”

Na o.a. ‘Licht Aan De Overkant’ en ‘Heeft Samenzijn Nog Zin’, twee nummers die vlotjes hun weg vonden naar de top 10, verschijnt aanstaande vrijdag de gloednieuwe single ‘Kijk Naar Mij’ van David Vandyck, een nummer dat hij schreef met zijn goede vrienden Douwe Bob en Stijn van Dalen. Met landgenoot en kameraad Mitch Mues schreef David de Franstalige passage

Lees meer »

Mensen aan het werk krijgen gaat om zo veel meer dan centen

Er is in aanloop naar de verkiezingen één ding waarover bijna alle politieke partijen het eens zijn: het verschil tussen het inkomen van werkenden en niet-werkenden moet groter. Alleen zo kunnen we meer mensen motiveren om aan het werk te gaan. Klinkt logisch, zo eenvoudig is het niet.

Lees meer »

“Ze hebben ons gastvrij ontvangen”: uitwisselingsproject tussen Veurns en Frans college doet meer dan alleen taalvaardigheid verbeteren

Leerkrachten en de eerstejaars van de flexklas 1AB en 1AA Taalatelier van Talent-Is Campus College Veurne blikken positief terug op het uitwisselingsproject met ‘le Collège du Moulin’ in het Franse Grande-Synthe (Duinkerke). Voor beide scholen werd het een grensoverschrijdende ontdekkingstocht naar de andere taal, naar de andere cultuur, naar de andere leefgewoonten.
The post “Ze hebben ons gastvrij ontvangen”:

Lees meer »

Koerierdienst van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen rijdt voortaan elektrisch

De koerierdienst van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen rijdt voortaan elektrisch rond in heel de provincie West-Vlaanderen. Robbe Deschagt zal met een Volkswagen ID.Buzz de provincie doorkruisen om de twaalf Wit-Gele Kruis afdelingen te bevoorraden en zijn 1.450 collega’s te voorzien van het nodige verpleegmateriaal en andere benodigdheden.
The post Koerierdienst van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen rijdt voortaan elektrisch appeared

Lees meer »

Geen uren aanschuiven voor de parking en niemand die Bob moet zijn: steeds meer festivalgangers kiezen voor de luxebus

De vaak hobbelige rit om vandaag met Koning Auto tot bij een festival of concert te raken, doet autocarbedrijven het stuur overnemen van feestvierders. Privé-busbedrijf Keolis is marktleider in het muzikale eventvervoer in ons land en hoopt dit jaar 100.000 muziekfans naar het podium te brengen. Hoe geraak je aan zo’n busticket naar pakweg Extrama Outdoor en hoeveel kost dat

Lees meer »

SK Roeselare gaat uit van promotie: “Enkel nog wachten op seintje van Voetbal Vlaanderen”

SK Roeselare speelt volgend jaar in tweede afdeling Voetbal Vlaanderen, de vroegere tweede amateurklasse. Voetbal Vlaanderen moet nog officieel het licht op groen zetten, maar in Schiervelde gaan ze ondertussen dat ze volgend jaar een reeksje hoger voetballen. En gezien dat gebeurt met zowat het complete elftal dat afgelopen seizoen voor Winkel Sport het mooie weer maakte in eerste nationale,

Lees meer »

Noordhof wordt even minidorp waar iedereen zich thuis voelt

Eind mei wordt het Noordhof omgebouwd tot een ministad waarin tal van thuisverhalen aan bod komen. “In onze stad zijn er veel mensen met verschillende achtergronden, maar het is belangrijk dat iedereen zich thuis voelt”, aldus schepen Michèle Hostekint (Vooruit).
The post Noordhof wordt even minidorp waar iedereen zich thuis voelt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Weduwe van trucker Gheorghe spreekt voor het eerst na aanslag met rioolrooster: “Ik schreeuwde, maar hij hoorde me niet meer”

“Ze hebben hem vermoord. Opzettelijk. En mij hebben ze in één klap ook vernietigd.” Aan het woord is Maria Godja (39), de verloofde van de trucker die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een brug in zijn cabine slingerden. Zij zat als passagier naast hem en doet voor het eerst haar verhaal. Over haar verloofde Gheorghe. En over

Lees meer »