Rik Torfs over afnemen klerikale status Roger Vangheluwe: “Hij blijft een gewijd bisschop”

Roger Vangheluwe blijft een bisschop en priester, zegt kerkjurist Rik Torfs donderdag aan persagentschap Belga. Eerder maakte de nuntius, de pauselijke vertegenwoordiger in ons land, bekend dat paus Franciscus de klerikale status van de voormalige bisschop van Brugge heeft ontnomen.

Alles over ‘Na ‘Godvergeten’’ lees je in ons dossier.

Vangheluwe, die jarenlang zijn minderjarige neef misbruikte, is door de paus gelaïciseerd of teruggebracht naar de lekenstatus. “Dat betekent dat hij de rechten en plichten verbonden aan de wijding tot priester en bisschop verliest”, legt Torfs uit. “Vangheluwe kan wel nog geldig biecht horen in stervensgevaar.”

Zijn bisschop- en priesterwijding is vergelijkbaar met het doopsel. Dat wordt door de Katholieke Kerk beschouwd als een eeuwigdurend merkteken. Het sacrament kan dan ook niet worden opgeheven en ‘ontdopen’ is strikt gezien niet mogelijk.

Vrij man

Volgens de kerkjurist hebben nieuwe feiten geleid tot de beslissing van de paus. Vangheluwe kan namelijk niet twee keer voor hetzelfde worden veroordeeld. Toen het schandaal rond de bisschop in 2010 losbarstte, legde het Vaticaan hem nadien al een straf op. Vangheluwe moest toen België verlaten en zich laten behandelen.

“De Kerk is nu uitgepraat”, besluit Torfs. “Vangheluwe kan nu niet meer gestraft worden en kan gaan en staan waar hij wil.” Met de Franse abdij in Solesmes waar hij momenteel verblijft, is evenwel afgesproken dat Vangheluwe er verder in afzondering kan verblijven. De Belgische bisschoppen hebben erop aangedrongen dat hij dat effectief doet.

The post Rik Torfs over afnemen klerikale status Roger Vangheluwe: “Hij blijft een gewijd bisschop” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gabriëlle en Jozef zijn zestig jaar getrouwd

Josef Amez en Gabriëlle Devos vierden verleden week hun zestigste huwelijksverjaardag. Ze trouwden in Waregem op 8 mei 1964. Josef werd geboren in Waregem op 16 mei 1940. Gaby zag er het levenslicht op 25 januari 1938. Ze hebben zes kinderen: Françoise, Veronique, Annabelle, Manfred, Charlotte en Michaël en dertien kleinkinderen: Sammy, Lindsy, Yara, Olivier,
The post Gabriëlle en

Lees meer »

REPORTAGE: Heel Europa kijkt naar Ninove, maar vooral naar Vlaams Belanger Guy D’haeseleer: “Iedereen wil het reservaat Ninove bezoeken”

Een centrumstad met niet meer dan 40.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, en toch kijkt iedereen tegenwoordig naar Ninove. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaat de kans dat het de eerste gemeente wordt met een absolute meerderheid voor Vlaams Belang. Dat heeft de partij te danken aan één man: Guy D’haeseleer. Dit weekend kon u in deze krant nog lezen dat hij in

Lees meer »

Israëlische zangeres loopt weg na vraag over Joost Klein: “We moeten door, sorry”

Israël is zaterdagavond, niet geheel onverwacht, als vijfde geëindigd op het Eurovisiesongfestival. Het land dat de voorbije dagen en weken de nodige controverse veroorzaakte, scoorde vooraf dan ook goed bij de bookmakers. De Israëlische kandidate Eden Golan, die zowel tijdens de verschillende repetities als optredens in de halve en grote finale uitgejouwd werd door een groot deel van het publiek,

Lees meer »

Hilde Vautmans (Open VLD) reageert op aantijgingen: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen”

Een uitgebreid artikel in Knack verwijt Europarlementslid en lijsttrekker Hilde Vautmans (Open Vld) toxisch leiderschap en het foutief aanwenden van Europese middelen. “Ik kan alle aantijgingen tegenspreken met documenten”, reageert de Truiense politica. En over dat toxisch leiderschap: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen.”

Lees meer »

BEKIJK: 20-tal jonge everzwijntjes op pad met mama in Tervuren

In Duisburg zijn een 20-tal everzwijnen gespot, iets wat de laatste tijd in Tervuren wel vaker gebeurt. De gemeente roept op om alle everzwijnen in de buurt van een woning zeker te melden. "Als je everzwijnen tegenkomt moet je enerzijds genieten van de unieke ontmoeting, maar anderzijds toch een beetje afstand houden", klinkt het.

Lees meer »