Paul Geysens over omstreden golfproject in Knokke-Heist: “Slechts een deel van de grond is gecontamineerd met PFOS”

Volgens vastgoedontwikkelaar Paul Gheysens is slechts een deel van de meer dan 325.000 kubieke meter grond die gestapeld is op Knokke Golf gecontamineerd met PFOS. “Dit deel bedraagt 9 à 10.000 kubieke meter”, klinkt het dinsdag in een persbericht van zijn bedrijf Ghelamco. Die grond ligt op het stuk voor bouwkundige toepassing – 22.104 kubieke meter – en zou ook duidelijk afgescheiden zijn van de resterende grond. “Er is een plan van aanpak uitgewerkt om de grond voor bouwkundige toepassing verder te karakteriseren en binnen het regulier kader een gepaste bestemming te geven”, klinkt het.

Eind vorige week waren er berichten in de media dat Gheysens ongeveer 325.000 kubieke meter grond zou moeten weghalen van zijn omstreden golfproject in Knokke-Heist. Volgens het Departement Omgeving aan VRT Nieuws werden door de afdeling Handhaving in mei vorig jaar controles uitgevoerd, op basis waarvan processen-verbaal werden opgemaakt “voor het uitbaten van een onvergunde exploitatie en onvergunde stedenbouwkundige handelingen. Daarnaast was er ook nog PFAS gevonden in de aarde“, klonk het. Om de werken te kunnen starten, moet de grond er worden weggehaald.

W-TOP

Gheysens zegt dinsdag dat voor de grond die gestapeld is in Knokke Golf in 2020 “een Werfgebonden Tussentijdse OpslagPlaats, afgekort W-TOP, werd ingericht en vergund”. Bij de aanvoer van de grond werd ook het ketenzorgsysteem voor grondverzet strikt gevolgd, verzekert hij. “Voor elke kubieke meter aangevoerde grond zijn dan ook de bodembeheerrapporten afgeleverd door de door OVAM erkende bodembeheersorganisatie Grondbank vzw en werden de nodige eindverklaringen bezorgd. Hierbij werd geattesteerd dat 303.035 kubieke meter bodemmaterialen met milieukwaliteit ‘vrij hergebruik’ en 22.104 kubieke meter bodemmaterialen voor bouwkundige toepassing werd aangeleverd.”

Na een burenklacht vorige zomer werden vier stalen van de grond genomen, waarbij één positief testte op PFOS, “welke de toetsingswaarde vrij gebruik met een factor 1,5 overschrijdt”, bevestigt Gheysens. Hij wijst erop dat ten tijde van de aanvoer, grond nog niet werd onderzocht op deze ‘forever chemical’.

De vergunning voor de W-TOP is intussen verlopen, erkent hij, maar “het initiatief wordt genomen om de termijn van de vergunning te verlengen in afwachting van de toepassing van de grond binnen het Knokke Golf-project of andere projecten.”

The post Paul Geysens over omstreden golfproject in Knokke-Heist: “Slechts een deel van de grond is gecontamineerd met PFOS” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CNN toont bewakingsbeelden waarop rapper Sean ‘Diddy’ Combs toenmalige vriendin mishandelt

De Amerikaanse nieuwszender CNN brengt beelden naar buiten waarop te zien is hoe rapper Sean ‘Diddy’ Combs zijn toenmalige vriendin en zangeres Cassandra Ventura mishandelt. De bewakingsbeelden, die zouden dateren van 2016, tonen volgens CNN hoe ‘Diddy’ Ventura meerdere keren slaat, trapt en door de gang sleurt. Eind vorig jaar had Ventura de rapper nog aangeklaagd voor verkrachting en jarenlang

Lees meer »

Overrompeling in kinderboerderij Bokkeslot

De zon was vanaf zaterdagmiddag present en dat was voor honderden sympathisanten het sein om naar de kinderboerderij Bokkeslot te trekken. De openkijkdag bood voor elk wat wils en de gezelligheid was een grote troef.
The post Overrompeling in kinderboerderij Bokkeslot appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zoveel heeft Nederland betaald om dan níét te mogen deelnemen: de grote geldmachine achter het Songfestival

De diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival zadelt Nederland niet alleen op met een nationaal trauma, maar ook met een flinke financiële kater. Toch zeker bij de publieke omroep. Hoeveel hebben zij (en wij) betaald voor hun deelname aan de liedjeswedstrijd? Wat kost het om het festival als gaststad te organiseren? En hoe zit dat met die Israëlische

Lees meer »

Barouche introduceert culinaire pita in Kortrijk

De toplocatie op de hoek van de Doorniksestraat en Lange Steenstraat, waar voorheen The Body Shop zat, wordt in het najaar ingenomen door het fast casual pita restaurant Barouche. Na Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel openen Wim Maeyaert en Nathaniël Van Waeyenberge hun zesde vestiging in Kortrijk. “We combineren de efficiëntie van een fastfoodketen met een aangename inrichting en zitgelegenheden.”<br

Lees meer »

Sam Gooris brengt na bijna tien jaar nieuwe single ‘Arrivederci’ uit: “Ik ben trots op de nieuwe single, maar ook op de hoes die mijn zoon ontwierp”

Met de gloednieuwe solosingle ‘Arrivederci’ bedankt knuffelbeer en publiekslieveling Sam Gooris zijn publiek met een meezinger van formaat. “De Vlaamse versie van het origineel van de broers van Passel, twee internationale kleppers, lag blijkbaar al een paar jaar te wachten op mij (lacht). Toen we in de studio zaten, samen met Yannic Fonderie, hebben die twee gasten mij dat verteld.

Lees meer »

Filippo Ganna rijdt monsterlijke tijdrit en klopt zo Tadej Pogacar

Eindelijk heeft hij ze beet, zijn eerste zege van de Giro en het seizoen. In de vlakke tijdrit van 31,2 km nabij zijn Gardameer stond er geen maat op Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), die revanche nam voor zijn tweede plaats in de eerste tijdrit van deze Giro en dit keer Tadej Pogacar klopte. De roze trui was nog steeds ruimschoots

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

Van mensensmokkel tot seksueel misbruik van tientallen jonge Afghanen: 23 verdachten worden vervolgd in “zwaar en gewelddadig dossier”

23 verdachten zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden in "een van de zwaardere dossiers van mensenhandel van de afgelopen jaren". Dat heeft de raadkamer in Antwerpen beslist. De bende wordt niet alleen vervolgd voor mensensmokkel, maar ook onder meer voor verkrachting en afpersing. Ze zouden mogelijk tot 100 jonge Afghanen – veelal minderjarig – seksueel misbruikt hebben.

Lees meer »