Nicky Hayen al zevende hoofdcoach in drie seizoenen: Club Brugge meer en meer trainerskerkhof

Ronny Deila (48) kreeg maandagmorgen dan toch de bons bij Club Brugge. De Noor is zo al de derde coach in twee seizoenen die bij blauw-zwart zijn c4 krijgt. Club is dan weer toe aan zijn zevende coach in drie seizoenen. Sinds het vertrek van Philippe Clement naar Monaco in 2022, is Jan Breydel dan ook meer en meer een duiventil aan het worden. Een overzicht.

Club Brugge was enkele jaren geleden nog een baken van stabiliteit wat trainers betreft. Er was Michel Preud’homme, die een kleine vier jaar aan de slag was bij blauw-zwart, gevolgd door Ivan Leko, die twee seizoenen aan het roer stond bij Club, waarna Philippe Clement kwam. Alle drie behaalden ze successen, én kregen ze ook de kans om meer dan één seizoen te bouwen. Dat alles veranderde evenwel begin januari 2022. Na een moeilijk seizoensbegin, waarbij er na twee titels toch wat zand in de motor leek te komen, koos Philippe Clement bij de jaarwissel voor een nieuwe uitdaging in het Prinsendom bij AS Monaco. Sindsdien hield geen enkele coach het langer dan een jaar vol bij Club.

Alfred Schreuder: 178 dagen

Na het vertrek van Clement nam de Nederlander Alfred Schreuder over. Hij had in eigen land eerder FC Twente en het Duitse Hoffenheim gecoacht en moest in Brugge de inhaalrace op Union in goede banen leiden. Met succes: Club ging in de play-offs op en over de toenmalige promovendus en pakte zo zijn derde opeenvolgende titel. Toch was het verhaal van Schreuder in Brugge daarmee ook geschreven, want ondanks de sportieve resultaten, werd de passage van Schreuder niet door iedereen gesmaakt. Vooral de manier van spelen werd niet in alle geledingen op applaus onthaald en bij Club vinden ze het dan ook niet zo heel erg dat hun coach het hof gemaakt wordt door Ajax. Nog voor het einde van het seizoen blijkt dat Schreuder rond is met de Nederlandse topclub en zo komt er na enkele maanden alweer een einde aan het huwelijk tussen Schreuder en blauw-zwart.

Schreuder leidde blauw-zwart wel nog naar de titel. © VIRGINIE LEFOUR BELGA

Carl Hoefkens: 179 dagen

Een opvolger voor Schreuder zoekt Club Brugge ietwat verrassend in eigen huis. Carl Hoefkens had zich tijdens de play-offs al wat meer op de voorgrond geprofileerd en kreeg bij de start van het seizoen ook effectief de kans van het bestuur. Hij had zich dan wel al bewezen bij de jeugd van Club en bij Club NXT, toch was de aanstelling van Hoefkens een gok van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert. Een gok die aanvankelijk goed leek uit te pakken, want Hoefkens realiseerde het ondenkbare: hij slaagde erin om met blauw-zwart te overwinteren in de Champions League. Een historische prestatie. In eigen land liep het echter een pak minder vlot. Zo werd Club al voor nieuwjaar uitgeschakeld in de beker en telde het in de competitie twaalf punten achterstand op de leider. Iets waar men in Brugge allesbehalve tevreden mee was. Daar woog zelfs Hoefkens’ Europese triomf niet tegen op. Op 28 december 2022 werd hij dan ook de laan uit gestuurd.

Sinds Philippe Clement hield geen enkele coach het langer dan een jaar vol bij Club

Scott Parker: 67 dagen

Na Hoefkens kwam met de Engelsman Scott Parker misschien wel de grootste miscast van allemaal. Op zijn eerste persconferentie had Parker nog een goede indruk nagelaten, maar dat moet zowat zijn enige positieve wapenfeit geweest zijn in zijn periode in Brugge. Uiteindelijk bleef zijn passage ook maar beperkt tot twee maanden. Twee maanden waarin hij nooit kon overtuigen: zo won hij in twaalf matchen amper twee keer. Na een pandoering in de Champions League tegen Benfica (5-1) werd hij – amper 67 dagen na zijn aanstelling – dan ook al bedankt voor ‘bewezen’ diensten.

Rik De Mil: 114

Voor zijn derde trainer van het seizoen ging Club het opnieuw in eigen huis zoeken: het promoveerde beloftencoach Rik De Mil van Club NXT naar de eerste ploeg. Onder De Mil ging het opnieuw beter met blauw-zwart, dat zich op de slotspeeldag van de reguliere competitie zelfs nog net wist te plaatsen voor de Champions Play-off. Daarin kon Club echter geen rol van betekenis meer spelen, behalve dan als scherprechter in de titelstrijd. Na het seizoen werd De Mil terug assistent, waarna hij in december naar Westerlo vertrok.

Rik De Mil nam over van Scott Parker, maar werd nadien terug assistent. © KURT DESPLENTER BELGA

Ronny Deila: 260

Het had wat voeten in de aarde, maar het was tegelijkertijd ook een straffe move die in de Vlaamse pers op applaus werd onthaald: Club Brugge kon Ronny Deila verleiden om Standard te verlaten voor een verhuis naar Brugge. Aanvankelijk was ook iedereen mee in het verhaal: de passie van Deila en het vuur van Jan Breydel, dat zou vonken geven. Alleen bleek al snel dat het droomhuwelijk toch niet zo’n perfecte match was. In Europa deed (en doet) Club het goed, maar in de competitie won het amper veertien keer in dertig wedstrijden en ook het voetbal was vaak niet om over naar huis te schrijven. Een deel van de fans riep dan ook al langer om het ontslag van de Noor. Toch toonde het Brugse bestuur zich dit keer geduldiger dan vorig seizoen. De nederlaag tegen STVV op de slotspeeldag van de reguliere competitie bleek evenwel de nederlaag te veel, want een dag later volgde het nieuws dat Deila ontslagen werd.

Al snel bleek dat het droomhuwelijk tussen Deila en Club dan toch niet zo’n perfecte match was

Nicky Hayen: ?

Opnieuw zocht Club Brugge het voor de positie van interim-coach in eigen huis. Net als bij De Mil vorig seizoen promoveerde het dit keer Nicky Hayen (43) tot hoofdcoach ad interim van het eerste elftal. Zijn opdracht is simpel: hij moet Club naar Europees voetbal leiden en als het even kan ook nog een vervolg schrijven aan het Europese avontuur. De verwachting is wel dat Club Brugge ondertussen volop verder zoekt naar een – met alle respect voor Hayen, die goed werk levert bij Club NXT – volwaardige hoofdcoach als vervanger van Deila. Onder meer Karel Geraerts werd al gepolst.

Lees ook: Ronny Deila ontslagen als coach van Club Brugge: “We zagen DNA van Club niet meer in het spel”

Nicky Hayen is de nieuwe hoofdcoach ad interim op Jan Breydel. © JOHAN EYCKENS BELGA

The post Nicky Hayen al zevende hoofdcoach in drie seizoenen: Club Brugge meer en meer trainerskerkhof is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rapper Ali B emotioneel in rechtbank tijdens zedenzaak: “Ik heb nooit een vrouw verkracht”

Ali B staat twee dagen lang terecht in de rechtbank in Haarlem. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, onder wie een ex-kandidaat van ‘The Voice of Holland’. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen. “Ik heb nog nooit een vrouw tegen haar zin iets onaangenaam aangedaan”, klinkt het bij Ali B

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-IJSLAND. Oranje verdubbelt de voorsprong meteen na rust: Van Dijk kopt de 2-0 tegen de touwen!

Na een overtuigende 4-0-zege tegen Canada vorige week, speelt Oranje vanavond zijn uitzwaaimatch voor het EK tegen IJsland, dat vrijdag nog verrassend ging winnen op Wembley dankzij een goal van OH Leuven-spits Thorsteinsson. Het Nederlands elftal opent haar EK zondag met een wedstrijd tegen Polen. Volg de ontwikkelingen voor en tijdens Nederland – IJsland hieronder.

Lees meer »

Bruggeling Brent Deklerck en Bredenaar Rien Denolf nationaal kampioen trampoline synchroon

Op het BK in Beveren-Waas in de discipline trampoline synchroon behaalden Bruggeling Brent Deklerck en Rien Denolf uit Bredene van WIK Oostende de nationale titel. Ze deden beter dan Simon Debacker en Florian Vandenberghe (Lenig & Vlug Beveren-Leie).
The post Bruggeling Brent Deklerck en Bredenaar Rien Denolf nationaal kampioen trampoline synchroon appeared first on KW.be.

Lees meer »

REPORTAGE. In het nieuwe communistische bastion van Vlaanderen: “Jos D’Haese is onze MrBeast”

“Whoah!! Die criminele burgemeester bijna van de troon gestoten. Epic!” Feest voor PVDA in Antwerpen. De uiterst linkse partij werd er de tweede grootste, met 22,5 procent. Een stuk groter dan Vlaams Belang (16,2 procent) en amper drie procentpunt onder N-VA. Is dit het Jos D’Haese-effect? Wij trokken gisterenavond de stad in op zoek naar PVDA-kiezers. “80 procent van de

Lees meer »

De Croo en Rutten emotioneel na afstraffing Open Vld: “Bijzonder zware avond, maar we will be back”

Premier Alexander De Croo reageert vanavond erg emotioneel na het zware verkiezingsverlies voor zijn partij Open Vld. “Voor ons is dit een bijzonder zware avond, wij hebben verloren”, sprak De Croo tijdens zijn speech. “Vanaf morgen ben ik ontslagnemend premier. Maar de liberalen zijn sterk, we will be back.” De Croo slikte zelfs in “zijn eigen” Brakel een fors verlies.

Lees meer »