Kandidaat-overnemer Guido Dumarey pleit voor defensietak bij Van Hool

Busbouwer Van Hool zou een defensiedivisie moeten starten die minstens 10 procent van de omzet levert, omdat er meer mee te verdienen valt. Dat heeft zakenman Guido Dumarey, die met Van Hool een doorstart wil maken, gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Guido Dumarey, met roots in Oostende, wil de busbouwer uit Koningshooikt overnemen na een faillissement en een snelle doorstart maken. Hij wil 1.800 werknemers behouden. Dumarey zegt er alles aan te doen om zijn project te doen slagen, maar geeft zichzelf maar 30 procent kans. Er zijn immers mogelijk nog geïnteresseerden. In een gedeeltelijke overname is Dumarey niet geïnteresseerd.

Dumarey is kritisch over het vorige beleid bij Van Hool. Het bedrijf heeft stilgestaan, zegt hij. Het systeem dat het productieproces aanstuurt “is 20 jaar oud” en er is te weinig geïnvesteerd. “Het is als met een grote boot op de oceaan gaan zonder kompas.”

Bovendien was Van Hool “te lief voor de klanten”, vindt Dumarey. Doordat het bedrijf een breed gamma had met veel opties, was er geen seriewerk. “Dat is leuk voor de klant, maar dan moet hij ervoor betalen ook.”

Onverwachte tegenslagen

Anderzijds erkent Dumarey dat Van Hool met onverwachte tegenslagen te maken kreeg. “Ze komen uit een perfecte storm: eerst corona, dan een trage doorstart met problemen in de leveringsketen en daarna superinflatie. Door de oorlog in Oekraïne zijn ze ook veel medewerkers verloren in Noord-Macedonië.”

Tegen eind 2024 wil Dumarey orde op zaken stellen. “We moeten data hebben over alles: wat het kost, hoe lang het duurt om iets te maken, wat de stock is, wat het werkkapitaal is. In 2025 kunnen we dan als een normaal bedrijf functioneren.” De productiviteit moet naar boven en “er moet dringend een sense of urgency komen.”

Dumarey maakte faam met Punch International en bouwde met Punch Powerglide een nieuwe industriële groep uit, met fabrieken in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar kocht hij in het Verenigd Koninkrijk nog Woodall Nicholson, een producent van kleinere bussen die in de problemen was geraakt.

The post Kandidaat-overnemer Guido Dumarey pleit voor defensietak bij Van Hool is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cantabile Dadizele brengt midzomerconcert

Op zondag 16 juni brengt het koninklijk zangkoor Cantabile Dadizele haar midzomerconcert in het gemeenschapscentrum den Ommeganck in Dadizele.
The post Cantabile Dadizele brengt midzomerconcert appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste Festivaldag mét Willy Sommers op het Kustschlagerfestival is uitverkocht én daar zingt Willy ook ‘Zomer in Rome’

Het Kustschlagerfestival heeft dit jaar een record gebroken: de eerste festivaldag op woensdag 4 september is nu al volledig uitverkocht. Dit ongekende succes laat zien hoe populair het festival is onder muziekliefhebbers uit heel Vlaanderen. En wie staat er die dag op het podium? Jawel, Willy Sommers, die populair blijft en die daar ongetwijfeld ook zijn nieuwe single ‘Zomer in

Lees meer »

“Dit houden de spelers geen drie jaar vol”: waarom het huidige competitieformat een tikkende tijdbom is – of toch voor de topclubs

De internationale spelersvakbond sleept FIFA voor de rechter. Wegens: nooit meer een dag zonder voetbal. Dat argument is ook één van de drijfveren achter de competitiehervorming waarover de Pro League donderdag stemt. Vanaf volgend seizoen wordt de kalender zo opgeblazen dat het een kwestie van tijd is voor ze ontploft. Of zo denken de topclubs en -spelers er toch over.

Lees meer »

WEERBERICHT. Tijdelijk droger vandaag, maar dan weer buien à volonté

Er lijkt geen einde te komen aan het kwakkelweer. De zwakke regenzone verlaat vrijdagochtend dan wel ons land, maar het blijft nog vrij grijs. In de namiddag verschijnen er enkele opklaringen en ontwikkelen er zich enkele buien, vooral dan in het westen. ‘s Avonds bereikt een gestructureerde buienlijn ons land. Enkele donderslagen zijn niet uitgesloten.

Lees meer »

Ikea geeft vrijdag 15 procent korting op alles: “Wie veel koopt, doet veel profijt”

Voor zijn 40ste verjaardag in ons land biedt Ikea vrijdag in alle Belgische winkels 15 procent korting. Op alles. Gezien niet bepaald strandweer wordt verwacht, dreigt zo’n actie een halve volksverhuizing teweeg te brengen. Professor winkelketens Gino Van Ossel (Vlerick Business School) fileert de actie én het succes van Ikea in België: “Jaar na jaar neemt de verkoop met korting

Lees meer »

OPROEP. Waar en met wie kijk jij straks naar de Rode Duivels?

Eindelijk. De Rode Duivels beginnen vanavond, om 18 uur, aan hun EK. In Frankfurt wachten de Slovaken, en alle Belgische steun is welkom. Waar kijk jij naar de eerste wedstrijd op weg naar de finale in München? En met wie? En is er een speciale reden? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël zegt dat het belangrijke sluipschutter van Hamas heeft uitgeschakeld en deelt beelden die dat moeten bewijzen

Het Israëlische leger meldt dat het een belangrijke sluipschutter van terreurorganisatie Hamas heeft uitgeschakeld in het noorden van de Gazastrook. De man zou ook als commandant betrokken geweest zijn bij het bloedbad van Hamas in Israël op 7 oktober vorig jaar. Europese banken blijken intussen al 60 miljard euro geïnvesteerd te hebben in bedrijven die wapens en legermaterieel verkopen aan

Lees meer »