Kunstenares Lie roept hulp in van Poperingenaars voor Kunstenfestival Watou

De Nederlandse Lie van der Werff is één van de kunstenaars die tijdens de komende editie van het Kunstenfestival Watou een werk zal presenteren. De voorlopige titel van het werk is ‘Zwerm’ en krijgt een plaatsje in De Lovie. Om dat werk te realiseren, vraagt ze de hulp van de Poperingenaars. “Ik heb de hulp van mensen nodig, omdat er duizenden stukjes vlag moeten worden uitgeplozen en dat kan ik echt niet in mijn eentje voor elkaar krijgen”, aldus Lie van der Werff.

“Veel kunnen we nog niet zeggen over de komende editie van het Kunstenfestival Watou. Er zijn 22 kunstenaars een nieuw in situ werk aan het maken”, zegt Annemie Morisse, coördinator Kunstenfestival Watou. De komende editie van Kunstenfestival Watou zal lopen van 6 juli tot en met 1 september en krijgt de naam ‘Landscape of the Imagination’.

“Het werk dat ik ga maken voor Watou 2024 is een textiel werk. Samen met inwoners van Watou en de omliggende gemeenten wil ik stukjes vlag uitpluizen. Tot op het hart van ieder stukje stof. De overblijfsels worden opgeprikt en samen vormen ze een nieuw beeld, een zwerm”, zegt Lie van der Werff. De kunstenares woont in Bleiswijk in Nederland. De voorlopige titel van het werk is ‘Zwerm’.

Satéprikker

“Het Kunstenfestival Watou ken ik sinds jaren. Ik bezoek het festival heel graag, het is een prachtig festival dat echt zijn wortels heeft in dit gebied. Ik voelde mij aangesproken door de titel Patchwork en wist direct dat het overeenkwam met mijn werk.” Patchwwwork is een open call voor professionele kunstenaars en laatstejaars bachelor- of masterstudenten aan een kunstopleiding. De deelnemers brengen tijdens de zomer een aantal dagen door in Watou en worden er ondergedompeld.

Om haar kunstwerk te realiseren, vraagt ze de hulp van de Poperingenaars. “Ik heb de hulp van mensen nodig, omdat er duizenden stukjes vlag moeten worden uitgeplozen en dat kan ik echt niet in mijn eentje voor elkaar krijgen. Ik ben op zoek naar mensen, van jong tot oud die mee willen helpen om deze stukjes stof uit te pluizen. Individuen, of groepen, verenigingen, schoolklassen… Het uitpluizen doe je door met een speld of satéprikker de draden uit de lapjes stof te trekken. De lapjes stof zijn ongeveer 3x3cm. groot. De stof is heel los geweven, in een minuutje heb je het voor elkaar”, vertelt Lie.

Bijzondere ontmoetingen

Van 11 tot 24 maart is Lie in Watou om samen op locaties zoals OC De Bollaard in Watou de stukjes vlag uit te pluizen. “Ik heb het materiaal bij me en laat zien hoe het in zijn werk gaat. Het is in het geheel niet moeilijk en eigenlijk kun je het overal doen. Je hebt een tafel nodig, ik lever de stukjes stof aan, opgeprikt op een A4- tje.”

Haar werk wordt tijdens het Kunstenfestival Watou gepresenteerd op de Lovie. “Onlangs las ik in Watou en in Poperinge om een aantal mensen te ontmoeten die gereageerd hadden op de oproep in het Watounaartje. Ik werd warm verwelkomd, dat voelde heel plezierig. Poperinge vind ik een prachtige stad, en ik zag zoveel mensen rondlopen waarvan ik dacht: hoe leuk zou het zijn wanneer wij elkaar zouden ontmoeten, leren kennen en terwijl de stukjes vlag uitpluizen. Ik hoop op veel bijzondere ontmoetingen.” (LBR)

Info: www.kunstenfestivalwatou.be

The post Kunstenares Lie roept hulp in van Poperingenaars voor Kunstenfestival Watou is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen”

Dinsdag is Hubert Goethals overleden. De 87-jarige Wakkenaar was eigenaar van de Goethalsmolen en gekend en geliefd bij verschillende verenigingen. “Hij wist een grote subsidie binnen te halen bij de minister om de molen te beschermen”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote.
The post Molenaar Hubert Goethals (87) uit Wakken overleden: “Wist op eigen houtje de molen te beschermen” appeared first on

Lees meer »

“Het scheelde 3 millimeter”: Meningsverschil over wisselgeld kostte cafébaas Jurgen bijna het leven

Jurgen Vankeersbilck (50), cafébaas van De Vlaskapel, overleefde enkele weken geleden nipt een aanval met een gebroken glas. Op 20 maart werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Intussen is het onderzoek door de rechercheurs van Politiezone VLAS volop bezig en heeft Jurgen zijn verklaring afgelegd. “Het blijft moeilijk om erover te babbelen.”
The post “Het scheelde 3 millimeter”: Meningsverschil over

Lees meer »

Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) wil opschorting van werken aan Leonardkruispunt: “Als het zo blijft, zal dit een communautair probleem worden” 

Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) wil de werken aan het Leonardkruispunt op de Brusselse ring laten opschorten, omdat ze extra verkeershinder veroorzaken. Henry vraagt samen Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) dringend overleg met het kabinet van Vlaamse bevoegde minister Lydia Peeters (Open VLD). "Als het zo blijft, zal dit een communautair probleem worden", klinkt

Lees meer »

KIJK. Verdachten van aanslag op Russische concertzaal ‘bekennen’ op staatstelevisie dat ze banden hebben met Oekraïne

De Russische staatstelevisie heeft een video uitgezonden waarin de vier hoofdverdachten van de aanslag op een concertzaal bij Moskou ‘bekennen’ dat ze banden hebben met Oekraïne. Eerder beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin Kiev ook al van betrokkenheid, zonder concreet bewijs te leveren. Oekraïne ontkent iets met de aanslag te maken te hebben. Terreurgroep IS eiste de aanslag op.

Lees meer »

Olympische titel atletiek levert voortaan extra premie op

World Athletics biedt de olympische kampioenen in de atletiek op de Spelen in Parijs een premie van 50.000 dollar (zo’n 46.000 euro) aan. Dat maakte de Internationale Atletiekfederatie woensdag bekend. Het is de eerste keer dat een sportfederatie een premie uitdeelt op de Spelen.

Lees meer »

Koen Wauters mag niet meezingen en gastzanger Tom Walker heeft duidelijke favoriet: dit was de kwartfinale van ‘The Voice’

Slechts zeven van de tien kandidaten kunnen doorstoten naar de halve finale van ‘The Voice van Vlaanderen’. Voor die begeerde plekken gooiden de talenten vrijdagavond alles in de strijd in de tweede liveshow, met als gevolg euforie maar ook bitter moeilijke keuzes voor coaches Natalia, Koen Wauters, Jan Paternoster, Mathieu Terryn en Laura Tesoro. Want drie kandidaten werden onherroepelijk naar

Lees meer »

Ontmoet de ‘maffiafamilie’ van Bianca Censori, de vrouw van Kanye West: “Haar oom is de Australische Al Capone”

Vaderlief is er niet mee opgezet, met Bianca Censori (29) die op dagelijkse basis naast haar man Kanye West paradeert in niets verhullende outfits. Maar Elia – bijnaam Leo – Censori is zelf geen heilig boontje. De Australiër met Italiaanse roots heeft een zwaar crimineel verleden, net als Bianca’s andere familieleden. De Censori’s staan bekend als een notoire maffiafamilie. Wat

Lees meer »

Gekke play-offs

Het wielergeweld is intussen verschoven naar Waalse en Nederlandse bergen en heuvels. Benieuwd of de West-Vlamingen daar veel te zoeken hebben straks. Het Vlaamse voorjaar was voor ons wel heel plattekes, zie ook verder. Merci Gianni Vermeersch! Alle aandacht mag dus weer naar het West-Vlaamse voetballandschap gaan, want dat kan er na komend weekend heel
The post Gekke play-offs appeared

Lees meer »

Procureur Guido Vermeiren neemt afscheid van Limburgs parket: “Onze aanpak van drugs moet overal worden toegepast”

Het Limburgse parket heeft de laatste jaren zwaar ingezet op het bestrijden van drugslabs en cannabisplantages. Dat doet ze onder andere door het gebruik van een ‘Anoniem Drugsmeldpunt’ en infoavonden waar burgers een lab of een plantage kunnen herkennen aan de hand van bijvoorbeeld de geur. Procureur Guido Vermeiren pleit ervoor dat de andere Belgische parketten de Limburgse werkwijze overnemen.

Lees meer »

Volledig wijndomein te koop op 32 meter hoge Kempense bult met microklimaat: “Er zijn al concrete gesprekken met kandidaat-kopers”

Wijndomein Ten Kapittelberg in Herselt staat te koop. Voor net geen 1,5 miljoen euro kan het van u zijn. Vastgoedmakelaar Christies Real Estate voert gesprekken met enkele kandidaat-kopers. In 2019 onderhandelden Kempens Landschap en provincie Antwerpen nog over de aankoop van het domein, maar dat draaide toen op niets uit. “Het zou jammer zijn als de volgende eigenaar de wijnstokken

Lees meer »