Bruggelingen kunnen zonnepanelen kopen op andermans dak: “Lokale, duurzame energie opwekken”

De Brugse buurtbewoners, de vzw Brugge Geeft Energie en energieplatform Bolt lanceerden vandaag de Brugse zonnetuin, een collectieve energietuin waar je zonnepanelen koopt zonder dat ze op jouw dak liggen. Stad Brugge ondersteunt het project vanuit het klimaatplan BruggeNaarMorgen.

“Er zijn veel Bruggelingen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen omdat ze bijvoorbeeld in een appartement wonen of omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl er bedrijven zijn die voldoende plek hebben, zoals op industriële daken. Een collectieve zonnetuin is voor ons dé oplossing om samen met de burgers de stad te verduurzamen”, zegt Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt.

De zonnepanelen komen terecht op het dak van het Brugs tegelbedrijf Tyles, dat langs de Pathoekeweg gevestigd is. “We maken van de gelegenheid gebruik om het dak van 12.000 vierkante meter te renoveren. Er worden daar 3.400 panelen op gelegd en Bruggelingen zullen via www.brugsezonnetuin.boltenergie.be 4, 8, 12 of 16 zonnepanelen kunnen aankopen”, aldus zaakvoerder Guy Royaux, die zich sterk maakt dat de installatie al in augustus operationeel zal zijn.

Groepsaankoop

De zonnepanelen worden in groep aangekocht, wat van de Brugse zonnetuin een collectief energieproject maakt. Huishoudens die deelnemen worden voor een periode van 25 jaar vergoed voor de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen deelnemers zich indekken tegen stijgende marktprijzen en betalen ze zo’n 40 procent minder voor de zonnepanelen dan wanneer ze die op hun eentje zouden kopen. De zonnetuin wordt volledig beheerd door het energieplatform Bolt, dat instaat voor zowel de installatie als het onderhoud, de reparatie en verzekering van de zonnepanelen.

Het project is in eerste instantie bedoeld voor Bruggelingen die in de Brugse binnenstad zelf geen zonnepanelen kunnen leggen. Na 31 maart wordt de zonnetuin ook opengesteld voor andere huishoudens in Vlaanderen.

Ambitieus project

“Bolt en de Brugse buurtcomités zijn ervan overtuigd dat we het klimaatprobleem enkel kunnen oplossen als elke Belg zélf lokale, duurzame energie begint op te wekken. Met dit project geven we meer mensen de kans om dat te doen”, aldus nog Pieterjan Verhaeghen.

“Deze Brugse Zonnetuin is een heel ambitieus project, waarmee we een heel grote stap zetten in het bereiken van onze klimaatdoelstellingen. We hopen dat ook andere bedrijven en organisaties volgen”, vult schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet aan.

The post Bruggelingen kunnen zonnepanelen kopen op andermans dak: “Lokale, duurzame energie opwekken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

West-Vlamingen Elise Lagrou én Louis Geldof schitteren in ‘Magdalena’ in de Blikfabriek in Antwerpen

In België (en ver daarbuiten) zindert de spraakmakende documentairereeks ‘Godvergeten’ nog hevig na, maar Ierland heeft met z’n ‘Magdalene Laundries’ een minstens even verschrikkelijke geschiedenis om dragen.
The post West-Vlamingen Elise Lagrou én Louis Geldof schitteren in ‘Magdalena’ in de Blikfabriek in Antwerpen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Actrice Saskia Debaere speelt nu ook mee in Nonkels 2

Deerlijk Saskia Debaere is leerkracht aan de Waregemse academie, speelt (gast)rollen in tv-, radio- en theaterproducties, regisseert bij toneelgezelschappen, en maakt kunstige collages. Nu is ze te zien in de derde aflevering van Nonkels 2, op Play4. “Mensen laten lachen vond ik al als kind heerlijk.”
The post Actrice Saskia Debaere speelt nu ook mee in Nonkels 2 appeared first

Lees meer »

1B is voor de ene de hel, voor de andere de hemel

Ge-wel-dig dat Cercle tegen landskampioen Antwerp zijn 125-jarige bestaan precies nu mag vieren. Gefeliciteerd, groen-zwart! Et merci, Monaco. Cercle blijft op koers voor een Europees ticket en Club Brugge is opnieuw titelkandidaat. Dat moet zondag op Union nog eens bevestigd worden. Over naar onze andere West-Vlaamse ploegen, want drie van onze clubs staan doodsangsten uit.
The post 1B is voor

Lees meer »

Michel Hoornaert en Suzanne Leplae vieren platina huwelijk: “We kregen met de taxi wel een lekke band op weg naar de kerk”

Rollegemnaars Michel Hoornaert (94) en Suzanne Leplae (96) kregen woensdagvoormiddag bezoek van raadslid Stephanie Demeyer in het Woon- en Zorgcentrum De Zon in Bellegem. Dit naar aanleiding van hun briljanten huwelijksverjaardag: ze zijn 70 jaar getrouwd. “We hebben veel gewerkt en veel geluk gehad”, zegt het echtpaar.
The post Michel Hoornaert en Suzanne Leplae vieren platina huwelijk: “We kregen met

Lees meer »

Makelaar Kinga probeert teleurstellingen in ‘Blind gekocht’ te vermijden: “We doen écht alles wat binnen onze mogelijkheden ligt”

Ze debuteerde vorig jaar pas als makelaar bij ‘Blind gekocht’, maar die passage smaakt voor Kinga Kantorska (46) duidelijk naar meer. Vanaf woensdag dringt de vrolijke makelaar opnieuw de Vlaamse huiskamers binnen, en laat ze – als een goede fee on a budget – wederom woondromen in vervulling gaan. In dit gesprek vertelt Kantorska welke moeilijkheden ze ondervindt in de

Lees meer »

Ze staat bekend als arrogant, autoritair en ijzig, maar groothertogin María Teresa ontdooit bij Filip en Mathilde

Afstandelijk, arrogant en autoritair. Van alle echtgenotes van Europese vorsten zijn de vooroordelen over de Luxemburgse groothertogin María Teresa (68) het grootst. Maar tijdens het staatsbezoek aan België liet ze een verrassend warme, hartelijke en goedlachse kant zien. In het gezelschap van koning Filip (64) en koningin Mathilde (51) ontdooide de groothertogin met Cubaanse roots en liet ze zelfs onverwacht

Lees meer »

VK wil jongeren verbieden ooit nog tabak te kopen: ook ons land “moet nadenken” over zo’n maatregel, vindt Vandenbroucke

De Britse premier Rishi Sunak is een stap dichter bij zijn strengere rookbeleid waarbij jonge Britten die in 2009 of later zijn geboren nooit tabak mogen kopen. Ook in België valt een gelijkaardige maatregel te overwegen, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in het Franstalige radioprogramma ‘Bel RTL matin’.

Lees meer »

“Ik neem afscheid van KVC Ichtegem én van KV Oostende”: Tijs Van Wauwe (KVC Ichtegem) stapt niet mee in fusieproject

Met een thuismatch tegen kampioen Loppem en op de slotdag een partij bij middenmoter Beernem ziet het er naar uit dat KVC Ichtegem niet meer op de barrageplaats zal geraken. Daarvoor was uit bij KFC Aarsele een zege nodig.
The post “Ik neem afscheid van KVC Ichtegem én van KV Oostende”: Tijs Van Wauwe (KVC Ichtegem) stapt niet mee in

Lees meer »

Gewonde bij steekpartij in Schaarbeek

In de Brusselse gemeente Schaarbeek is donderdagmiddag een persoon gewond geraakt bij een steekpartij. Dat meldt de lokale politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node). Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar, maar de precieze omstandigheden van het incident zijn nog niet duidelijk.

Lees meer »

Rookontwikkeling door potje op vuur in hartje Brugge

Een uit het oog verloren potje op een heet vuur zorgde woensdagavond even na 18 uur voor nogal wat rookontwikkeling in een klein rijhuisje in de Westmeers, in harte Brugge.
The post Rookontwikkeling door potje op vuur in hartje Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »