Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven

De vervuilde grond die tussen 2015 en 2017 gebruikt werd bij wegenwerken in Staden, moet binnen het jaar weer verwijderd worden. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het verantwoordelijke bedrijf moet 320.000 euro boete betalen, waarvan de helft met uitstel, de zaakvoerder krijgt zes maanden voorwaardelijk en 32.000 euro boete.

Enkele jaren geleden werden in onder meer de Statiestraat, de Ieperstraat en de Vredestraat gescheiden rioleringsstelsels aangelegd. Op de werf werd op een bepaald moment een container opgemerkt die niet vermeld stond op het transport. Die bleek vervuilde grond te bevatten en uit onderzoek van OVAM bleek in 2018 dat deze grond wel degelijk gebruikt was bij de grondwerken.

Minachting voor milieuregels

“Het gaat hier om een verregaande minachting voor de milieuregels”, klonk het fel bij de procureur. “Bovendien gebeurde dit met openbaar geld. Bij stalen van gelijkaardige werken in Koekelare werd in 2016 ook al vervuilde grond ontdekt, dit berust niet op toeval. Het bedrijf heeft willens en wetens de regels aan zijn laars gelapt uit winstbejag.”

Op het proces stelden zowel de gemeente Staden, het Vlaams Gewest, Aquafin en Fluvius zich burgerlijke partij tegen het bedrijf. Zij vroegen vooral om de grond terug te herstellen. “Uit het dossier blijkt duidelijk dat het hier om vervuilde grond gaat en er is een risico dat de bodem hierdoor verder verontreinigd raakt”, zei de advocaat die de gemeente Staden bijstond. “We zijn er niet gerust in en voelen ons ronduit bedrogen. We vragen om de grond te laten herstellen door een andere firma, het vertrouwen is uiteraard weg.”

Stevige boete

Het bedrijf zelf betwistte niet dat de grond vervuild was, maar beriep zich op een uitzondering in de wet waardoor het niet nodig zou zijn om die opnieuw af te graven. “Mijn cliënt heeft een deel van de afgegraven grond meegenomen naar zijn site in Zedelgem om die uit te drogen en vormvast te maken. Door die bewerking is het wel toegelaten om de grond te verwerken.”

De burgerlijke partijen konden zich niet vinden in die interpretatie van de wet en de rechter evenmin.

Het bedrijf en de zaakvoerder moeten een stevige boete betalen. Ook de vrouw van de zaakvoerder was betrokken bij de zaak maar zij werd vrijgesproken.

Het vonnis houdt ook in dat de betrokken straten terug opengebroken zullen moeten. De vervuilde grond moet verwijderd worden binnen een jaar, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag tot een maximum van 2 miljoen euro. De termijn van een jaar gaat pas in als het vonnis definitief wordt. Als er beroep aangetekend wordt, kan dit nog even aanslepen.

The post Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oud-schepen Alfred Platteau overleden

Voormalig socialistisch provincieraadslid, schepen en gemeenteraadslid van Waarmaarde (en later fusiegemeente Avelgem) Alfred Platteau overleden op vrijdag 19 april.
The post Oud-schepen Alfred Platteau overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste reactie van Dennis ‘Black Magic’ na veroordeling: “Ik zou haar 2 keer verkracht hebben, terwijl ik 4 keer seks met haar had”

“M’n koffers staan al klaar. De politie komt me zo oppikken om naar de gevangenis te gaan”, zegt Dennis ‘Black Magic’ Burkas (49) aan HLN via de telefoon. De voormalige pornoproducent werd deze ochtend veroordeeld tot zeven jaar cel voor de verkrachting en aanranding van acht vrouwen. Vanuit zijn woonkamer in Boutersem, omringd door zijn gezin, reageert hij voor het

Lees meer »

Afterworks aan Paterskerk in Roeselare keren terug

De eens zo populaire afterworks aan de rotonde aan de Paterskerk in Roeselare keren binnenkort terug. Op donderdag 9 mei organiseren Cedric Devos en Hermien en Marijn De Backere in samenwerking met horecazaak Bar Canard een eerste editie. “Ik was vroeger vaak aanwezig op de afterworks. Toen was er hier een pak volk, we hopen hetzelfde te bereiken.”
The post

Lees meer »

TEAM8710 stelt resultaten burgerpeiling voor: “Fijn dat mensen onze inspanningen waarderen om te luisteren naar wat er leeft”

Op 17 april organiseerde TEAM8710 een burgerforum in OC Den Aert in Sint-Baafs-Vijve. Deze inspraakavond was een vervolg op onze grote burgerpeiling, de bevraging die eind 2023 georganiseerd werd.
The post TEAM8710 stelt resultaten burgerpeiling voor: “Fijn dat mensen onze inspanningen waarderen om te luisteren naar wat er leeft” appeared first on KW.be.

Lees meer »

80-jarige vrouw in levensgevaar na verkeersongeval in Torhout

Een 80-jarige vrouw ligt sinds zaterdagavond in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat ze betrokken raakte bij een zwaar verkeersongeval in Torhout. De auto waar de vrouw als passagier op de achterbank zat, werd in de flank gegrepen waarna de auto tegen een gevel tot stilstand kwam.
The post 80-jarige vrouw in levensgevaar na verkeersongeval in Torhout appeared first on

Lees meer »

Stijn Stijnen verweert zich na stevige schorsing na slag aan broer: “Bond moet zich ook aan regels houden”

Voor de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal is vrijdagnamiddag het dossier van coach Stijn Stijnen van Patro Eisden Maasmechelen behandeld. Het Disciplinair Comité schorste de ex-keeper voor een duw/slag aan zijn broer en het onrechtmatig betreden van het veld. Hij liep in totaal zo (opgeteld met een oude schorsing) zes speeldagen schorsing op. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge stelde de

Lees meer »

EXCLUSIEF. Pommelien of Camille? Die boek je niet voor minder dan 25.000 euro. Dit vragen Vlaamse artiesten voor een optreden deze zomer

De zomer lonkt en dus staan onze Vlaamse artiesten – net als hun prijzen – op scherp. Pommelien Thijs verdubbelde zelfs haar tarief, anderen mikken op meer nullen en met ‘Liefde voor muziek’ ging alweer een goudmijn open. Onze muziekexpert duikt in de facturen. Van Clouseau tot Bart Peeters en van Christoff tot Metejoor. Zoveel kosten onze Vlaamse artiesten.

Lees meer »

102-jarige Maria Snauwaert gaat zus Rachel (104) achterna

Maria Snauwaert mocht begin deze week liefst 102 kaarsjes uitblazen. De naaister op rust deed dat in het woonzorgcentrum Klaverveld. “We mogen stellen dat een lang leven in de genen zit, want Maria’s zus Rachel is 104 jaar geworden”, vertelt burgemeester Annick Vermeulen.
The post 102-jarige Maria Snauwaert gaat zus Rachel (104) achterna appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lisette Vleugels uit Veerle-Laakdal krijgt na 37 jaar Amerikaanse uitwisselingsstudente nog eens op bezoek: “Feels like coming home”

"Heel indrukwekkend!" Met die woorden reageerde Lisette Vleugels uit Veerle-Laakdal zaterdag op het bezoek van Jennifer Rogers-Perruccio. Die vrouw uit de Amerikaanse staat North-Carolina verbleef tijdens de zomer van 1987 als uitwisselingsstudente bij het Kempense gezin. Het werd een hartelijk weerzien. "It still feels like I’m part of the family", benadrukt de Amerikaanse die nog altijd het gevoel heeft dat

Lees meer »

Mogelijk arseenvervuiling bij Waalse metaalshredders: door lage deelname aan studie zijn conclusies onzeker

Bij jongvolwassenen die in de omgeving wonen van zeven metaalshredders in Wallonië zijn overschrijdingen vastgesteld van de gezondheidsnormen voor bepaalde stoffen, vooral van arseen. Maar door het beperkte aantal deelnemers is het niet mogelijk om de hoge waarden toe te schrijven aan vervuiling door de shredders. Dat meldt het Waals wetenschappelijk instituut ISSeP.

Lees meer »