Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven

De vervuilde grond die tussen 2015 en 2017 gebruikt werd bij wegenwerken in Staden, moet binnen het jaar weer verwijderd worden. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het verantwoordelijke bedrijf moet 320.000 euro boete betalen, waarvan de helft met uitstel, de zaakvoerder krijgt zes maanden voorwaardelijk en 32.000 euro boete.

Enkele jaren geleden werden in onder meer de Statiestraat, de Ieperstraat en de Vredestraat gescheiden rioleringsstelsels aangelegd. Op de werf werd op een bepaald moment een container opgemerkt die niet vermeld stond op het transport. Die bleek vervuilde grond te bevatten en uit onderzoek van OVAM bleek in 2018 dat deze grond wel degelijk gebruikt was bij de grondwerken.

Minachting voor milieuregels

“Het gaat hier om een verregaande minachting voor de milieuregels”, klonk het fel bij de procureur. “Bovendien gebeurde dit met openbaar geld. Bij stalen van gelijkaardige werken in Koekelare werd in 2016 ook al vervuilde grond ontdekt, dit berust niet op toeval. Het bedrijf heeft willens en wetens de regels aan zijn laars gelapt uit winstbejag.”

Op het proces stelden zowel de gemeente Staden, het Vlaams Gewest, Aquafin en Fluvius zich burgerlijke partij tegen het bedrijf. Zij vroegen vooral om de grond terug te herstellen. “Uit het dossier blijkt duidelijk dat het hier om vervuilde grond gaat en er is een risico dat de bodem hierdoor verder verontreinigd raakt”, zei de advocaat die de gemeente Staden bijstond. “We zijn er niet gerust in en voelen ons ronduit bedrogen. We vragen om de grond te laten herstellen door een andere firma, het vertrouwen is uiteraard weg.”

Stevige boete

Het bedrijf zelf betwistte niet dat de grond vervuild was, maar beriep zich op een uitzondering in de wet waardoor het niet nodig zou zijn om die opnieuw af te graven. “Mijn cliënt heeft een deel van de afgegraven grond meegenomen naar zijn site in Zedelgem om die uit te drogen en vormvast te maken. Door die bewerking is het wel toegelaten om de grond te verwerken.”

De burgerlijke partijen konden zich niet vinden in die interpretatie van de wet en de rechter evenmin.

Het bedrijf en de zaakvoerder moeten een stevige boete betalen. Ook de vrouw van de zaakvoerder was betrokken bij de zaak maar zij werd vrijgesproken.

Het vonnis houdt ook in dat de betrokken straten terug opengebroken zullen moeten. De vervuilde grond moet verwijderd worden binnen een jaar, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag tot een maximum van 2 miljoen euro. De termijn van een jaar gaat pas in als het vonnis definitief wordt. Als er beroep aangetekend wordt, kan dit nog even aanslepen.

The post Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen zitten al twee dagen vast op luchthaven in Palermo, maar verlossing nabij: “Vanmiddag vertrekt vlucht richting Brussel”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van vrijdag die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Zo zaten ongeveer 170 Belgische passagiers maar liefst twee dagen vast op de luchthaven van Palermo. “Omstreeks 12.20 uur kunnen ze eindelijk terugvliegen naar Brussel”, aldus Piet Demeyere, woordvoerder van TUI, bij VRT NWS.

Lees meer »

Britse agent geschorst nadat hij overmeesterde man twee keer tegen het hoofd schopte, betogers beschuldigen hem van racisme

Een Britse agent is op non-actief gezet nadat hij een overmeesterde man tot twee maal toe tegen het hoofd schopte. De gewelddadige confrontatie vond gisterenmiddag plaats in de luchthaven van Manchester. De politie laat duidelijk verstaan dat de stevige reactie er kwam nadat drie collega’s aangevallen werden. Eén agente liep daarbij een gebroken neus op. Honderden betogers trokken naar het

Lees meer »

Elon Musk steekt de draak met wereldleiders en miljardairs met absurde AI-modeshow

Joe Biden in een rolstoel, Donald Trump in gevangenisplunje, Kamala Harris als ‘bikinibabe’, … Ze passeren allemaal de revue in een absurde video die Elon Musk maandag op X plaatste. Het gaat om een door AI-gegenereerde modeshow waarin wereldleiders en miljardairs op een catwalk wandelen in extravagante outfits. De beelden werden al tientallen miljoenen keer bekeken.

Lees meer »

IN BEELD. BV’s loslippig over hun liefdesleven op première van ‘Gert & James Zomerrevue’: “Ons huwelijk is voor september 2025″

Het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne rolde zondagavond de paarse loper uit voor de première van ‘De Gert & James ZomerRevue’. Gastheren Gert Verhulst en James Cooke zorgen – aan de zijde van Karen Damen en Ruth Beeckmans – voor een show vol glamour, humor en muziek. Heel wat nieuwsgierige BV’s kwamen een kijkje nemen.

Lees meer »

Jubileumeditie Vosseslagfeesten verenigt oud en nieuw

Op 27 en 28 juli vindt de dertigste editie van de Vosseslagfeesten plaats en dat wordt gevierd met een volledig nieuw programma. Het Kennedyplein verandert in een grote circustent met zomerbar en circusacts, er komt een vliegend tapijt dat getrokken wordt door boerenpaarden, de uitkijktoren aan ‘t Strangegat zal beklommen kunnen worden en er is het gloednieuwe muziekevenement Boulevard Muzikaal,

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. 20-jarige Beau Greaves volgt zichzelf op bij vrouwen – Vanavond droomfinale tussen Van Gerwen en Humphries

De World Matchplay bij de mannen kent zijn twee finalisten: Michael van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had gisteren genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Vanavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. Bij

Lees meer »