Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven

De vervuilde grond die tussen 2015 en 2017 gebruikt werd bij wegenwerken in Staden, moet binnen het jaar weer verwijderd worden. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het verantwoordelijke bedrijf moet 320.000 euro boete betalen, waarvan de helft met uitstel, de zaakvoerder krijgt zes maanden voorwaardelijk en 32.000 euro boete.

Enkele jaren geleden werden in onder meer de Statiestraat, de Ieperstraat en de Vredestraat gescheiden rioleringsstelsels aangelegd. Op de werf werd op een bepaald moment een container opgemerkt die niet vermeld stond op het transport. Die bleek vervuilde grond te bevatten en uit onderzoek van OVAM bleek in 2018 dat deze grond wel degelijk gebruikt was bij de grondwerken.

Minachting voor milieuregels

“Het gaat hier om een verregaande minachting voor de milieuregels”, klonk het fel bij de procureur. “Bovendien gebeurde dit met openbaar geld. Bij stalen van gelijkaardige werken in Koekelare werd in 2016 ook al vervuilde grond ontdekt, dit berust niet op toeval. Het bedrijf heeft willens en wetens de regels aan zijn laars gelapt uit winstbejag.”

Op het proces stelden zowel de gemeente Staden, het Vlaams Gewest, Aquafin en Fluvius zich burgerlijke partij tegen het bedrijf. Zij vroegen vooral om de grond terug te herstellen. “Uit het dossier blijkt duidelijk dat het hier om vervuilde grond gaat en er is een risico dat de bodem hierdoor verder verontreinigd raakt”, zei de advocaat die de gemeente Staden bijstond. “We zijn er niet gerust in en voelen ons ronduit bedrogen. We vragen om de grond te laten herstellen door een andere firma, het vertrouwen is uiteraard weg.”

Stevige boete

Het bedrijf zelf betwistte niet dat de grond vervuild was, maar beriep zich op een uitzondering in de wet waardoor het niet nodig zou zijn om die opnieuw af te graven. “Mijn cliënt heeft een deel van de afgegraven grond meegenomen naar zijn site in Zedelgem om die uit te drogen en vormvast te maken. Door die bewerking is het wel toegelaten om de grond te verwerken.”

De burgerlijke partijen konden zich niet vinden in die interpretatie van de wet en de rechter evenmin.

Het bedrijf en de zaakvoerder moeten een stevige boete betalen. Ook de vrouw van de zaakvoerder was betrokken bij de zaak maar zij werd vrijgesproken.

Het vonnis houdt ook in dat de betrokken straten terug opengebroken zullen moeten. De vervuilde grond moet verwijderd worden binnen een jaar, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag tot een maximum van 2 miljoen euro. De termijn van een jaar gaat pas in als het vonnis definitief wordt. Als er beroep aangetekend wordt, kan dit nog even aanslepen.

The post Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim vijfde meer faillissementen in West-Europa

Steeds meer bedrijven in West-Europa komen in financiële problemen. In 2023 vroegen er 169.496 het faillissement aan, bijna 21 procent meer dan het jaar ervoor. Dat heeft het Duitse onderzoeksbureau Creditreform dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »

Marnix en Vera klinken op gouden huwelijksjubileum

Naar aanleiding van hun gouden huwelijksjubileum werden Marnix Claeys (71) en Vera Hoogerwerf (69) in het gemeentehuis uitgebreid in de bloemetjes gezet. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school in Maldegem en op kerstavond 1970 sprong de liefdesvonk over. Na vier jaar verkering trouwden ze op 26 april 1974 voor de wet in het
The post Marnix en

Lees meer »

“Ik lig in het hotel met een icepack op m’n hoofd”: Djokovic vol geraakt door drankfles… die uit rugzak van fan glijdt

Novak Djokovic is vrijdagavond met een zege aan het ATP 1000-toernooi van Rome begonnen, maar de overwinning kreeg een bijzonder wrange nasmaak. Bij het verlaten van het terrein werd de Serviër namelijk vol op het hoofd geraakt met een drankfles. “Maar het was een ongeluk en ik ben oké”, stelde ‘Nole’ z’n fans intussen gerust.

Lees meer »

Stad Oostende koopt nieuwe elektrische rolstoelfiets aan

Omdat mobiliteit een basisvoorwaarde is om volwaardig mee te kunnen in de maatschappij, stelt Stad Oostende rolstoelfietsen, tandems en rolstoelen ter beschikking aan mensen met een beperking. Het bestaande aanbod werd aangevuld met een nieuwe elektrische rolstoelfiets. Die kunnen gratis ontleend worden in het Fietspunt onder het Station van Oostende.
The post Stad Oostende koopt nieuwe elektrische rolstoelfiets aan

Lees meer »

Notoir vrouwenduo slaat Torhouts café kort en klein en gooit koffietas in gezicht klant: jaar cel met uitstel

Twee vrouwen uit Koekelare hebben voor de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel gekregen voor de ravage die ze aanrichtten in een Torhouts café. S.D. (27) en T.N. (32) deelden ook rake klappen uit. Voor een vrouwelijke klant waren de gevolgen niet min.
The post Notoir vrouwenduo slaat Torhouts café kort en klein en gooit koffietas in gezicht

Lees meer »

Hét TikTok-dilemma: kom je liever een man of een beer tegen in het bos? “De man moet maar eens proberen, het zal zijn beste dag niet zijn”

Wie zou je het liefst tegenkomen in een bos: een man of een beer? Op sociale media gaan de discussies al weken in overdrive nadat in een viraal filmpje zeven van de acht bevraagde vrouwen voor de beer kozen. Drie bekende Vlaamse vrouwen die zelf al eens joggen in de natuur geven hun kijk op het dilemma. “Eigenlijk draait het

Lees meer »

Vanop de reservebank naar de favorietenrol: hoe het Kroatische Baby Lasagna per toeval op het Songfestival belandde

Een mix van Rammstein, balkan en James Cooke. Marko Puriši? schreef een liedje op zijn slaapkamer en raakte als ‘Baby Lasagna’ aanvankelijk niet door de voorrondes. Het lot zette die fout recht en de piraat zeilde met zijn broer op drums en zijn verloofde als regisseuse naar Malmö. Kroatië kwam als vriendenclub en zong van bij de eerste repetitie van

Lees meer »

Bewakingsbeelden tonen volledige dodelijke raid in Normandië

In Normandië kwamen dinsdag twee cipiers om het leven bij een aanval op een busje dat aan gevangenentransport deed. De raid werd volledig gefilmd door de bewakingscamera aan het tolstation van Incarville. De beelden tonen hoe twee auto’s het busje – met één gedetineerde aan boord – klemrijden, waarna zwaarbewapend mannen uitstappen en de politie omsingelen. Ze konden uiteindelijk de

Lees meer »