Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven

De vervuilde grond die tussen 2015 en 2017 gebruikt werd bij wegenwerken in Staden, moet binnen het jaar weer verwijderd worden. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het verantwoordelijke bedrijf moet 320.000 euro boete betalen, waarvan de helft met uitstel, de zaakvoerder krijgt zes maanden voorwaardelijk en 32.000 euro boete.

Enkele jaren geleden werden in onder meer de Statiestraat, de Ieperstraat en de Vredestraat gescheiden rioleringsstelsels aangelegd. Op de werf werd op een bepaald moment een container opgemerkt die niet vermeld stond op het transport. Die bleek vervuilde grond te bevatten en uit onderzoek van OVAM bleek in 2018 dat deze grond wel degelijk gebruikt was bij de grondwerken.

Minachting voor milieuregels

“Het gaat hier om een verregaande minachting voor de milieuregels”, klonk het fel bij de procureur. “Bovendien gebeurde dit met openbaar geld. Bij stalen van gelijkaardige werken in Koekelare werd in 2016 ook al vervuilde grond ontdekt, dit berust niet op toeval. Het bedrijf heeft willens en wetens de regels aan zijn laars gelapt uit winstbejag.”

Op het proces stelden zowel de gemeente Staden, het Vlaams Gewest, Aquafin en Fluvius zich burgerlijke partij tegen het bedrijf. Zij vroegen vooral om de grond terug te herstellen. “Uit het dossier blijkt duidelijk dat het hier om vervuilde grond gaat en er is een risico dat de bodem hierdoor verder verontreinigd raakt”, zei de advocaat die de gemeente Staden bijstond. “We zijn er niet gerust in en voelen ons ronduit bedrogen. We vragen om de grond te laten herstellen door een andere firma, het vertrouwen is uiteraard weg.”

Stevige boete

Het bedrijf zelf betwistte niet dat de grond vervuild was, maar beriep zich op een uitzondering in de wet waardoor het niet nodig zou zijn om die opnieuw af te graven. “Mijn cliënt heeft een deel van de afgegraven grond meegenomen naar zijn site in Zedelgem om die uit te drogen en vormvast te maken. Door die bewerking is het wel toegelaten om de grond te verwerken.”

De burgerlijke partijen konden zich niet vinden in die interpretatie van de wet en de rechter evenmin.

Het bedrijf en de zaakvoerder moeten een stevige boete betalen. Ook de vrouw van de zaakvoerder was betrokken bij de zaak maar zij werd vrijgesproken.

Het vonnis houdt ook in dat de betrokken straten terug opengebroken zullen moeten. De vervuilde grond moet verwijderd worden binnen een jaar, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag tot een maximum van 2 miljoen euro. De termijn van een jaar gaat pas in als het vonnis definitief wordt. Als er beroep aangetekend wordt, kan dit nog even aanslepen.

The post Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Syrische regeringstroepen trekken zich terug uit Homs”

De Syrische regeringstroepen hebben zich vrijdag teruggetrokken uit de stad Homs. Dat melden verscheidene bronnen, maar het leger ontkent. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er nog steeds milities die loyaal zijn aan het regime in de op twee na grootste stad van Syrië.

Lees meer »

Leven met een deadline: “Het is een onverwacht intense ervaring: meter worden”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

Waarom de Brusselse formatietrein volledig tot stilstand is gekomen

Niet alleen op federaal niveau is het wachten op een nieuwe regering, ook in Brussel wil het maar niet lukken. Na 178 dagen onderhandelen is er zelfs nog geen deadline in zicht. Met een veto van de PS tegen N-VA en meerdere verwijten op sociale media lijkt het water tussen de onderhandelende partijen enorm diep. Te diep om voor Kerstmis

Lees meer »

Tom Waes had te veel gedronken en ging toch rijden: typisch voor 50-plussers?

Tom Waes heeft gaf toe dat hij de avond van het ongeval te veel had gedronken. De televisiepresentator is 56 jaar. Klopt het dat 50-plussers vaker dan anderen achter het stuur kruipen terwijl ze te veel gedronken hebben? Gebeurt het bij hen meer dan bij mensen van andere leeftijden? Verkeersinstituut Vias zocht het uit. “In België bestaat nultolerantie niet, je

Lees meer »

Frankrijk in crisis: politieke chaos en dreigende financiële gevolgen, ook bij ons

Waarschijnlijk morgen, ten laatste overmorgen zal de Franse regering van premier Michel Barnier sneuvelen in de Assemblée, na een motie van wantrouwen. Ze zal dan drie maanden ‘geregeerd’ hebben. Dat premier Barnier zijn crisisbegroting voor 2025 niet door het parlement heeft gekregen, toont aan dat het land compleet onregeerbaar is geworden. Maar vooral: de economische gevolgen daarvan zullen wij óók

Lees meer »

Minister Crevits roept alle lokale besturen op sterrenregister voor stilgeboren kindjes aan te leggen

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits (CD&V) roept alle lokale besturen in Vlaanderen op een sterrenregister aan te leggen. Dat is een register voor stilgeboren kindjes. De minister doet de oproep bij de start van de Koesterweek van het Berrefonds, een organisatie die ondersteuning biedt aan families en ouders die een kindje verloren hebben. Momenteel hebben naar schatting 196 lokale

Lees meer »

Brugse oppositiepartijen hekelen de vage visietekst van het nieuwe stadsbestuur: “Dirk De fauw handelt als een zonnekoning”

De Brugse politieke oppositie is niet mals voor de visietekst voor Brugge 2025-2030, die het nieuwe stadsbestuur dinsdag lanceerde, na de eerste samenkomst van het schepencollege. “Het uitstellen van de restauratie van het Belfort is een pijnlijke zaak”, zegt Stefaan Sintobin. Maaike De Vreese (N-VA) stelt: “Het nieuw bestuursakkoord blinkt uit in vaagheden.”
The post Brugse oppositiepartijen hekelen de

Lees meer »

Handen tekort voor hernieuwde grenscontrole in Nederland

Als de hernieuwde grenscontroles komende maandag van start gaan in Nederland, blijft het overgrote deel van de grensovergangen onbemand. De marechaussee heeft niet het personeel om plots veel meer controles uit te voeren, zegt Sven Schuitema van vakbond MarVer in de krant De Telegraaf.

Lees meer »