De vervuilde grond die tussen 2015 en 2017 gebruikt werd bij wegenwerken in Staden, moet binnen het jaar weer verwijderd worden. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het verantwoordelijke bedrijf moet 320.000 euro boete betalen, waarvan de helft met uitstel, de zaakvoerder krijgt zes maanden voorwaardelijk en 32.000 euro boete.
Enkele jaren geleden werden in onder meer de Statiestraat, de Ieperstraat en de Vredestraat gescheiden rioleringsstelsels aangelegd. Op de werf werd op een bepaald moment een container opgemerkt die niet vermeld stond op het transport. Die bleek vervuilde grond te bevatten en uit onderzoek van OVAM bleek in 2018 dat deze grond wel degelijk gebruikt was bij de grondwerken.
Minachting voor milieuregels
“Het gaat hier om een verregaande minachting voor de milieuregels”, klonk het fel bij de procureur. “Bovendien gebeurde dit met openbaar geld. Bij stalen van gelijkaardige werken in Koekelare werd in 2016 ook al vervuilde grond ontdekt, dit berust niet op toeval. Het bedrijf heeft willens en wetens de regels aan zijn laars gelapt uit winstbejag.”
Op het proces stelden zowel de gemeente Staden, het Vlaams Gewest, Aquafin en Fluvius zich burgerlijke partij tegen het bedrijf. Zij vroegen vooral om de grond terug te herstellen. “Uit het dossier blijkt duidelijk dat het hier om vervuilde grond gaat en er is een risico dat de bodem hierdoor verder verontreinigd raakt”, zei de advocaat die de gemeente Staden bijstond. “We zijn er niet gerust in en voelen ons ronduit bedrogen. We vragen om de grond te laten herstellen door een andere firma, het vertrouwen is uiteraard weg.”
Stevige boete
Het bedrijf zelf betwistte niet dat de grond vervuild was, maar beriep zich op een uitzondering in de wet waardoor het niet nodig zou zijn om die opnieuw af te graven. “Mijn cliënt heeft een deel van de afgegraven grond meegenomen naar zijn site in Zedelgem om die uit te drogen en vormvast te maken. Door die bewerking is het wel toegelaten om de grond te verwerken.”
De burgerlijke partijen konden zich niet vinden in die interpretatie van de wet en de rechter evenmin.
Het bedrijf en de zaakvoerder moeten een stevige boete betalen. Ook de vrouw van de zaakvoerder was betrokken bij de zaak maar zij werd vrijgesproken.
Het vonnis houdt ook in dat de betrokken straten terug opengebroken zullen moeten. De vervuilde grond moet verwijderd worden binnen een jaar, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag tot een maximum van 2 miljoen euro. De termijn van een jaar gaat pas in als het vonnis definitief wordt. Als er beroep aangetekend wordt, kan dit nog even aanslepen.
The post Aannemer, die vervuilde grond gebruikte bij wegenwerken in Staden, moet alles weer uitgraven is provided by KW.be.