Helft van Brugse vakantiewoningen is niet officieel geregistreerd: Airbnb’s worden misbruikt voor prostitutie in Brugge

Eigenaars van vakantiewoningen proberen de stop te omzeilen door zich niet te registreren bij Toerisme Vlaanderen. Uit onderzoek blijkt volgens toerismeschepen Mieke Hoste dat er op het boekingsplatform Airbnb dubbel zoveel woningen op de verhuurmarkt worden aangeboden als er officieel erkend zijn. Een aantal van die woonsten worden misbruikt voor prostitutie. Dat bevestigt het Brugs parket.

Genk en Antwerpen hebben recent samen met het Nederlandse Tilburg het project Confine 2.0 opgezet, met als doel het misbruik van verhuurplatforms als Airbnb aan te pakken. Want steeds meer prostituees, asielzoekers en gastarbeiders hokken samen in kamertjes naast toeristen. Deze twee Vlaamse steden vermoeden dat er sprake is van mensenhandel en uitbuiting in vakantiewoningen.

Latijns-Amerikaanse prostituees

Brugge neemt (voorlopig?) niet deel aan dat project, maar het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat er ook in Brugge sprake is van mensenhandel en prostitutie via Airbnb’s. Al in 2019 kreeg het Brugse gemeenteraadslid Brigitte Balfoort (CD&V) klachten van uitbaters van gastenkamers dat er buiten hun weten om bij hen een komen en gaan is van klanten van prostituees. Ze vreesde toen al dat er sprake was van seksuele uitbuiting en interpelleerde hierover in de gemeenteraad. Volgens de Brugse burgemeester stelde de lokale politie in 2019 enkele pv’s op rond gedwongen prostitutie. Zo stelde een flateigenaar in Zeebrugge tot zijn grote verwondering vast dat hij zijn appartement een maand lang verhuurd had aan prostituees. Een toen nieuw fenomeen in Brugge was dat Latijns-Amerikaanse transgenders zich prostitueerden in Brugse hotels en vakantiewoningen.

Vakantiewoningenstop

Er zijn een aantal tools om vakantiewoningen, gastenkamers en hotels te reglementeren en een wildgroei tegen te gaan. Woonschepen Franky Demon legt uit: “Er is een hotelstop sinds 1996 en een vakantiewoningenstop sinds 2002. In de Brugse rand is er sinds 2020 een reglement van toepassing op vakantiewoningen. Dat reglement moet er inderdaad voor zorgen dat er geen wildgroei ontstaat aan vakantiewoningen met mogelijke ontwrichting van de woningmarkt tot gevolg.” Toerismeschepen Mieke Hoste wijst erop dat elk toeristisch logies zich sinds 2017 de ingebruikname van het Vlaams Logiesdecreet bij Toerisme Vlaanderen minstens dient aan te melden: “Naast de Vlaamse registratieplicht is er de lokale regelgeving die bepaalt dat elk toeristisch logies stedenbouwkundig dient te worden vergund. Sinds 2002 zijn er voor de binnenstad geen stedenbouwkundige vergunningen meer afgeleverd.”

Niet geregistreerd

Momenteel telt Brugge 275 erkende vakantiewoningen: 115 in de binnenstad, 27 in Sint-Andries en Sint-Michiels, 49 in Assebroek en Sint-Kruis, 84 in het noorden van Brugge. Mieke Hoste stelt vast dat vele eigenaars van vakantiewoningen de stop omzeilen door zich als een andere logiesvorm te registreren bij Toerisme Vlaanderen of zich helemaal niet registreren: “Uit gegevens die de Stad jaarlijks bij een onderzoeksbureau bestelt, blijkt dat er via het boekingsplatform Airbnb dubbel zoveel woningen op de toeristische verhuurmarkt worden aangeboden (557) dan officieel gekend, het merendeel in de binnenstad (304). Volgens Mieke Hoste moet het mogelijk zijn om de stedenbouwkundige conformiteit efficiënter te controleren en te handhaven: “Dit kan door toeristische logies bij aanmelding te verplichten om naast de reeds voorziene documenten (brandveiligheidsattest, verzekering BA, eigendomsbewijs/huurovereenkomst) een attest stedenbouwkundige conformiteit te bezorgen. Indien een van deze documenten ontbreekt, kan een logies zich simpelweg niet registreren. Daarnaast zouden toeristische logies bij registratie een uniek nummer kunnen worden toegekend dat ze verplicht dienen te vermelden op alle kanalen waarop ze publiceren. Wie geen nummer heeft, exploiteert illegaal en kan gemakkelijk worden opgespoord. Deze handvaten dienen evenwel verankerd te worden in de uitvoeringsbesluiten van het Vlaams logiesdecreet. We hebben Toerisme Vlaanderen gevraagd deze voorstellen te onderzoeken.”

Hotelstop

Over de voortzetting van de hotelstop verschillen beiden Brugse schepenen enigszins van mening. Franky Demon stelt: “De hotelstop wordt niet in vraag gesteld.” Volgens Mieke Hoste zal het stedentoerisme blijven groeien de komende jaren: “Het verblijfstoerisme in Brugge heeft een uitgesproken internationaal karakter. In 2023 telde de Brugse binnenstad 8,3 miljoen bezoekers (8.294.478). 1,1 miljoen (1.087.838) hiervan zijn verblijfstoeristen en 81 procent van de verblijfstoeristen was van buitenlandse origine. Inzetten op verblijfstoerisme is een beleidsprioriteit, want deze vorm van toerisme is voor de stad de meest lucratieve in termen van economische bestedingen en haar beperkte impact op de stedelijke draagkracht. De wereld verandert snel, ook op het vlak van toerisme. Op vlak van logiesontwikkeling stellen zich heel specifieke uitdagingen om aan de verwachtingen te kunnen blijven voldoen. Als de stad zich verder wil profileren als een aantrekkelijke bestemming voor meerdaagse residentiële congressen, is een beperkte uitbreiding met een zekere schaalgrootte door de volgende bestuursploeg te overwegen. Dit kan door binnen de uitzonderingsmogelijkheden van de relatieve hotelstop heel gericht locaties te zoeken die hiervoor in aanmerking komen…”

The post Helft van Brugse vakantiewoningen is niet officieel geregistreerd: Airbnb’s worden misbruikt voor prostitutie in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koning scoort op één cruciale eigenschap, maar heeft nog werk voor de boeg: onze royaltyexpert analyseert De Grote Peiling

Koning Filip (64) heeft volgens de Belgen een positieve evolutie doorgemaakt op één cruciaal punt. Dat blijkt uit De Grote Peiling over het koningshuis van HLN, VTM NIEUWS en RTL. Verder wordt Filip nog steeds gezien als een weinig natuurlijke vorst, die zijn gebrek aan charisma compenseert met hard werken. Onze royalty-expert Wim Dehandschutter analyseert de cijfers en bekijkt ook

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Klaar om te knallen in tijdrit? Evenepoel, Van Aert en Kopecky spreken om 16u30 met de pers

Parijs is helemaal klaar voor de dertigste editie van de Olympische Spelen. Morgen is de openingsceremonie, zaterdag komen de eerste Belgen in actie. Onder meer de tijdrit bij de mannen en vrouwen staat dan geprogrammeerd. Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Lotte Kopecky. Zij spreken vanaf 16u30 met de pers, iets wat u integraal hieronder kan opvolgen!

Lees meer »

Uitruk voor ‘groot gat’ in wegdek, maar slechts klein zinkgat te vinden

Vreemde oproep voor de hulpdiensten zaterdagmiddag in Diksmuide. Een buurtbewoner meldde er een groot gat in de weg op een parking. Bij aankomst bleek het eerder om een futiliteit te gaan die tijdelijk opgelost werd met het plaatsen van een kegel.
The post Uitruk voor ‘groot gat’ in wegdek, maar slechts klein zinkgat te vinden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische federale politie stuurt agenten, explosievenhonden en antidroneteam naar Olympische Spelen in Parijs

De federale politie stuurt een verbindingsofficier, maar ook explosievenhonden en een antidroneteam naar de Olympische Spelen in Parijs. Bovenop de 45.000 Franse gendarmes die instaan voor de veiligheid, krijgt Frankrijk versterking van 1.800 buitenlandse agenten, onder wie enkele tientallen uit ons land. Dat is dinsdag vernomen van de federale politie.

Lees meer »

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat en schuift vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger

De Amerikaanse president Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij schuift zijn vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger. Biden blijft wel president van de Verenigde Staten tot aan de verkiezingen. De voorbije weken was er steeds meer druk op de Amerikaanse president om de handdoek in de ring te gooien.

Lees meer »

2 Russen gearresteerd in Duitsland, mogelijke link met 7 terreurverdachten in ons land

Het federaal parket heeft bij 14 huiszoekingen over het land 7 personen opgepakt. Volgens onze informatie zouden de verdachten wellicht uit het Tsjetsjeense milieu komen. Ze worden er onder meer van verdacht een terroristische aanslag te hebben voorbereid. In Duitsland zijn 2 Russen opgepakt, mogelijk gelinkt aan het terreuronderzoek in ons land. Ook in Frankrijk en Oostenrijk zouden er acties

Lees meer »

Bakkerij Petris uit Wenduine krijgt label 100% West-Vlaams: “We werken met grondstoffen die uitsluitend van eigen bodem komen”

Na een geslaagde tweede deelname aan het culinair event Kok@Zee mocht bakkerij Petris uit Wenduine het kwaliteitslabel ‘100% West-Vlaams’ op zak steken. “Het label betekent voor ons wel wat: we drukken onze naam in West-Vlaanderen, met grondstoffen die uitsluitend van eigen bodem komen”, zegt zaakvoerder Tristan van bakkerij Petris.
The post Bakkerij Petris uit Wenduine krijgt label 100% West-Vlaams:

Lees meer »

Belgen zitten vast op luchthavens door wereldwijde computerstoring: “Ze hebben ons aan ons lot overgelaten”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van gisteren die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Napels en Boedapest. Door de chaos moesten veel Belgen zelf op zoek naar oplossingen. “Ze hebben ons aan ons lot overgelaten. We zitten hier al

Lees meer »