Helft van Brugse vakantiewoningen is niet officieel geregistreerd: Airbnb’s worden misbruikt voor prostitutie in Brugge

Eigenaars van vakantiewoningen proberen de stop te omzeilen door zich niet te registreren bij Toerisme Vlaanderen. Uit onderzoek blijkt volgens toerismeschepen Mieke Hoste dat er op het boekingsplatform Airbnb dubbel zoveel woningen op de verhuurmarkt worden aangeboden als er officieel erkend zijn. Een aantal van die woonsten worden misbruikt voor prostitutie. Dat bevestigt het Brugs parket.

Genk en Antwerpen hebben recent samen met het Nederlandse Tilburg het project Confine 2.0 opgezet, met als doel het misbruik van verhuurplatforms als Airbnb aan te pakken. Want steeds meer prostituees, asielzoekers en gastarbeiders hokken samen in kamertjes naast toeristen. Deze twee Vlaamse steden vermoeden dat er sprake is van mensenhandel en uitbuiting in vakantiewoningen.

Latijns-Amerikaanse prostituees

Brugge neemt (voorlopig?) niet deel aan dat project, maar het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat er ook in Brugge sprake is van mensenhandel en prostitutie via Airbnb’s. Al in 2019 kreeg het Brugse gemeenteraadslid Brigitte Balfoort (CD&V) klachten van uitbaters van gastenkamers dat er buiten hun weten om bij hen een komen en gaan is van klanten van prostituees. Ze vreesde toen al dat er sprake was van seksuele uitbuiting en interpelleerde hierover in de gemeenteraad. Volgens de Brugse burgemeester stelde de lokale politie in 2019 enkele pv’s op rond gedwongen prostitutie. Zo stelde een flateigenaar in Zeebrugge tot zijn grote verwondering vast dat hij zijn appartement een maand lang verhuurd had aan prostituees. Een toen nieuw fenomeen in Brugge was dat Latijns-Amerikaanse transgenders zich prostitueerden in Brugse hotels en vakantiewoningen.

Vakantiewoningenstop

Er zijn een aantal tools om vakantiewoningen, gastenkamers en hotels te reglementeren en een wildgroei tegen te gaan. Woonschepen Franky Demon legt uit: “Er is een hotelstop sinds 1996 en een vakantiewoningenstop sinds 2002. In de Brugse rand is er sinds 2020 een reglement van toepassing op vakantiewoningen. Dat reglement moet er inderdaad voor zorgen dat er geen wildgroei ontstaat aan vakantiewoningen met mogelijke ontwrichting van de woningmarkt tot gevolg.” Toerismeschepen Mieke Hoste wijst erop dat elk toeristisch logies zich sinds 2017 de ingebruikname van het Vlaams Logiesdecreet bij Toerisme Vlaanderen minstens dient aan te melden: “Naast de Vlaamse registratieplicht is er de lokale regelgeving die bepaalt dat elk toeristisch logies stedenbouwkundig dient te worden vergund. Sinds 2002 zijn er voor de binnenstad geen stedenbouwkundige vergunningen meer afgeleverd.”

Niet geregistreerd

Momenteel telt Brugge 275 erkende vakantiewoningen: 115 in de binnenstad, 27 in Sint-Andries en Sint-Michiels, 49 in Assebroek en Sint-Kruis, 84 in het noorden van Brugge. Mieke Hoste stelt vast dat vele eigenaars van vakantiewoningen de stop omzeilen door zich als een andere logiesvorm te registreren bij Toerisme Vlaanderen of zich helemaal niet registreren: “Uit gegevens die de Stad jaarlijks bij een onderzoeksbureau bestelt, blijkt dat er via het boekingsplatform Airbnb dubbel zoveel woningen op de toeristische verhuurmarkt worden aangeboden (557) dan officieel gekend, het merendeel in de binnenstad (304). Volgens Mieke Hoste moet het mogelijk zijn om de stedenbouwkundige conformiteit efficiënter te controleren en te handhaven: “Dit kan door toeristische logies bij aanmelding te verplichten om naast de reeds voorziene documenten (brandveiligheidsattest, verzekering BA, eigendomsbewijs/huurovereenkomst) een attest stedenbouwkundige conformiteit te bezorgen. Indien een van deze documenten ontbreekt, kan een logies zich simpelweg niet registreren. Daarnaast zouden toeristische logies bij registratie een uniek nummer kunnen worden toegekend dat ze verplicht dienen te vermelden op alle kanalen waarop ze publiceren. Wie geen nummer heeft, exploiteert illegaal en kan gemakkelijk worden opgespoord. Deze handvaten dienen evenwel verankerd te worden in de uitvoeringsbesluiten van het Vlaams logiesdecreet. We hebben Toerisme Vlaanderen gevraagd deze voorstellen te onderzoeken.”

Hotelstop

Over de voortzetting van de hotelstop verschillen beiden Brugse schepenen enigszins van mening. Franky Demon stelt: “De hotelstop wordt niet in vraag gesteld.” Volgens Mieke Hoste zal het stedentoerisme blijven groeien de komende jaren: “Het verblijfstoerisme in Brugge heeft een uitgesproken internationaal karakter. In 2023 telde de Brugse binnenstad 8,3 miljoen bezoekers (8.294.478). 1,1 miljoen (1.087.838) hiervan zijn verblijfstoeristen en 81 procent van de verblijfstoeristen was van buitenlandse origine. Inzetten op verblijfstoerisme is een beleidsprioriteit, want deze vorm van toerisme is voor de stad de meest lucratieve in termen van economische bestedingen en haar beperkte impact op de stedelijke draagkracht. De wereld verandert snel, ook op het vlak van toerisme. Op vlak van logiesontwikkeling stellen zich heel specifieke uitdagingen om aan de verwachtingen te kunnen blijven voldoen. Als de stad zich verder wil profileren als een aantrekkelijke bestemming voor meerdaagse residentiële congressen, is een beperkte uitbreiding met een zekere schaalgrootte door de volgende bestuursploeg te overwegen. Dit kan door binnen de uitzonderingsmogelijkheden van de relatieve hotelstop heel gericht locaties te zoeken die hiervoor in aanmerking komen…”

The post Helft van Brugse vakantiewoningen is niet officieel geregistreerd: Airbnb’s worden misbruikt voor prostitutie in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juwelier Christof Vande Walle (53) overleden na val in gracht op domein van Sunparks: “Hij was een gevestigde waarde in Tielt”

In een waterloop op het domein van Sunparks in Oostduinkerke werd zondagochtend het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Het blijkt om de bekende juwelier Christof Vande Walle (53) uit Tielt te gaan. “Hij was hier erg graag gezien, echt een gevestigde waarde in Tielt”, reageert Pieter Breyne, voorzitter van Shopping Tielt.
The post Juwelier Christof Vande Walle (53) overleden

Lees meer »

De Scute krijgt Marnixring Blinckaert Cultuurprijs

Op zaterdag 20 april werd in De Pekelput in Blankenberge de tweejaarlijkse Blinckaert Cultuurprijs uitgereikt. Dit jaar ging deze prijs naar maritieme erfgoedvereniging De Scute, een vereniging met meer dan vijftig werkende leden.
The post De Scute krijgt Marnixring Blinckaert Cultuurprijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

VDL Bus & Coach verwelkomt meer dan 250 ondernemers

Deze week werd het jaarlijks ondernemersontbijt van de Stad Roeselare georganiseerd. Ruim 250 ondernemers werden verwelkomd in de nieuwe bedrijfssite van VDL Bus en Coach.
The post VDL Bus & Coach verwelkomt meer dan 250 ondernemers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na oproep president Bolsonaro: duizenden Brazilianen manifesteren voor vrijheid van meningsuiting

Na een oproep van de voormalige uiterst rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn zondag in Copacabana, een wijk in de stad Rio de Janeiro, duizenden mensen de straat opgetrokken om te manifesteren voor de vrijheid van meningsuiting, die volgens hen bedreigd wordt. Een bewijs daarvan zien ze in het conflict tussen het Braziliaanse gerecht en de Amerikaanse ondernemer Elon Musk.

Lees meer »

Steden spelen belangrijke rol in verbeteren van luchtkwaliteit

Steden hebben een belangrijke rol te spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit: 97 procent van de stadsbewoners wordt blootgesteld aan concentraties fijnstof die als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd. Uit onderzoek over de impact van de lage-emissiezones (LEZ) is gebleken dat in steden met een LEZ vervuilende stoffen sneller dalen. Dat melden de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Lees meer »

ByteDance stuurt Brussel document over risico’s TikTok Lite

ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico’s voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

Lees meer »

‘Ex on the Beach: Double Dutch’-gezicht Ayleen heeft een verleden bij ‘Temptation Island’: “Ik had zo’n saai seizoen”

Ze wist in 2019 Heikki nog van z’n stuk te brengen in ‘Temptation Island’, maar tegenwoordig is Ayleen één van de smaakmakers in ‘Ex on the Beach: Double Dutch’. Na een opgemerkte passage in de reguliere reeks, maakt ze nu haar opwachting in het All Stars-seizoen, naast onder meer Megan Desaever. En wie dacht dat de Nederlandse schone zich dit

Lees meer »

Bekijk: podcast ‘Snapt ge mij nu?’ live vanop het VRT NWS-Kiesfestival

Voor #KIES24 praat journalist Aurélie Boffé in haar podcast ‘Snapt ge mij nu?’ met bekende jongeren die een eerste keer gaan stemmen of die al een keertje hebben gestemd. Hebben ze zin om te stemmen? Zijn ze daarmee bezig? Welke thema’s zijn voor hen belangrijk? Wat verwachten ze van politici? De podcast werd voor de gelegenheid live opgenomen op het

Lees meer »

Hittestress, overstromingen en bosbranden: Europa beleefde in 2023 recordjaar aan klimaatrampen

Een recordaantal dagen met ‘extreme hittestress’, gletsjerijs dat in nooit eerder geziene proporties smelt en rivieren die steeds vaker overstromen. Het rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus schetst een heus doembeeld over het weer in 2023 en de gevolgen ervan. “De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze generatie”, waarschuwt Celeste Saulo als secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Lees meer »