Schepen Vandecasteele reageert op Vooruit-cijfers: “Minister leverde geen foutieve gegevens aan”

De ene cijfers zijn de andere niet. Dat ondervond partij Vooruit, die ontvangen cijfers van de overheid rond schuldbemiddeling bekend maakte, maar die niet helemaal klopten met de cijfers die de gemeente in hun bezit heeft. Schepen Katrien Vandecasteele reageerde dan ook fel tijdens de gemeenteraad.

“Hoogste aantal dossiers schuldbemiddeling”, blokletterden we, nadat Liesbeth Holvoet (Vooruit) de cijfers kenbaar maakte in de media. Katrien Vandecasteele van het Sociaal Huis verslikte zich bijna in haar ochtendkoffie. “Naar aanleiding van de sterk afwijkende cijfers van Ingelmunster op vlak van schuldbemiddeling (van 793 in Brugge tegenover 591 in Ingelmunster) in onze provincie heeft onze Directeur Mens geïnformeerd bij het OCMW van Brugge hoe men daar aan hun cijfer kwam. Het artikel met de ontvangen cijfers geeft een verkeerd beeld omdat er geen eensgezindheid is over welke cijfers worden doorgegeven. De cijfers van Brugge zijn beperkt tot budgetbeheer en collectieve schuldenregelingen. De cijfers van Ingelmunster zijn gebaseerd op de jaarlijkse basisregistratie van de erkende instellingen voor schuldbemiddeling 2022 en zijn als volgt verdeeld: 19 collectieve schuldenregeling, 144 budgetbeheer (mensen met en zonder schulden), 163 budgetbegeleiding (mensen met en zonder schulden), 265 gezinnen met schuldbemiddeling. Dit zijn de mensen met een probleem en omvat alle vragen die onder andere tijdens een intake betrekking hebben op budget, financiële problemen, en schulden allerhande zoals bijvoorbeeld energieschulden. Dat zijn geen statische gegevens, dit verandert constant. Als we op dezelfde manier onze cijfers zouden doorgegeven hebben zoals Brugge, dan komen we uit op 19 collectieve en 144 gezinnen in budgetbeheer.”

Pertinent onjuist

Katrien vertelde verder: “Als we onze collectieve schuldenregelingen vergelijken met Brugge, dan is dat zeker in verhouding op het vlak van het aantal inwoners: 19 gezinnen in collectieve schuldenregeling op 11.500 inwoners en in Brugge 396 dossiers op 120.000 inwoners. Procentueel zitten we zelfs eerder laag. Als het over de gezinnen gaat die in budgetbeheer zitten scoren we eerder hoog, namelijk 144 gezinnen maar onze visie is om zo snel mogelijk met budgetbeheer te starten als alternatief voor budgetbegeleiding omdat we dan op een proactieve manier grotere problemen kunnen voorkomen. En als mensen niet in budgetbeheer kunnen is de kans om in een collectieve schuldenregeling terecht te komen veel groter.”

“Verschenen cijfers sloegen enkel op aantal gezinnen in collectieve schuldenregeling”

“De info van Liesbeth die in het krantenartikel stond, klopt dus totaal niet. Deze cijfers zijn pertinent onjuist. In dit artikel slaat de tekst enkel op het aantal gezinnen in collectieve schuldenregeling. Men spreekt van 52,3 dossiers op 1.000 inwoners. Wat zou betekenen dat er in Ingelmunster op 11.500 inwoners meer dan 600 gezinnen in een collectieve schuldenregeling zouden zitten. Ik kan je verzekeren met mijn hand op het hart dat we met het OCMW alles eraan doen om mensen te ondersteunen en te begeleiden. De leden van het bijzonder comité sociale zaken ontvangen ook een kwartaalreportage en een besluitenlijst. Er staan daar geen namen in, enkel cijfers. Als raadslid vraag je dat best eerst eens na vooraleer iets in een krant te laten verschijnen. En tot slot: We hebben dezelfde cijfers opgevraagd bij de minister. Als antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister het heel klaar en duidelijk over schuldbemiddeling en niet over collectieve schuldenregeling. Dat Vooruit beweert dat de minister foutieve gegevens aanleverde is een flagrante leugen.”

“Hoogste aantal dossiers schuldbemiddeling”, blokletterden we, nadat Liesbeth Holvoet (Vooruit) de cijfers kenbaar maakte in de media. Katrien Vandecasteele van het Sociaal Huis verslikte zich bijna in haar ochtendkoffie. “Naar aanleiding van de sterk afwijkende cijfers van Ingelmunster op vlak van schuldbemiddeling (van 793 in Brugge tegenover 591 in Ingelmunster) in onze provincie heeft onze Directeur Mens geïnformeerd bij het OCMW van Brugge hoe men daar aan hun cijfer kwam. Het artikel met de ontvangen cijfers geeft een verkeerd beeld omdat er geen eensgezindheid is over welke cijfers worden doorgegeven. De cijfers van Brugge zijn beperkt tot budgetbeheer en collectieve schuldenregelingen. De cijfers van Ingelmunster zijn gebaseerd op de jaarlijkse basisregistratie van de erkende instellingen voor schuldbemiddeling 2022 en zijn als volgt verdeeld: 19 collectieve schuldenregeling, 144 budgetbeheer (mensen met en zonder schulden), 163 budgetbegeleiding (mensen met en zonder schulden), 265 gezinnen met schuldbemiddeling. Dit zijn de mensen met een probleem en omvat alle vragen die onder andere tijdens een intake betrekking hebben op budget, financiële problemen, en schulden allerhande zoals bijvoorbeeld energieschulden. Dat zijn geen statische gegevens, dit verandert constant. Als we op dezelfde manier onze cijfers zouden doorgegeven hebben zoals Brugge, dan komen we uit op 19 collectieve en 144 gezinnen in budgetbeheer.”

Pertinent onjuist

Katrien vertelde verder: “Als we onze collectieve schuldenregelingen vergelijken met Brugge, dan is dat zeker in verhouding op het vlak van het aantal inwoners: 19 gezinnen in collectieve schuldenregeling op 11.500 inwoners en in Brugge 396 dossiers op 120.000 inwoners. Procentueel zitten we zelfs eerder laag. Als het over de gezinnen gaat die in budgetbeheer zitten scoren we eerder hoog, namelijk 144 gezinnen maar onze visie is om zo snel mogelijk met budgetbeheer te starten als alternatief voor budgetbegeleiding omdat we dan op een proactieve manier grotere problemen kunnen voorkomen. Als we voelen dat mensen het niet kunnen of nu niet kunnen, proberen we echt in te grijpen. En als mensen niet in budgetbeheer kunnen is de kans om in een collectieve schuldenregeling terecht te komen veel groter. Dit heeft een heel grote impact op een mens maar soms is het de enige manier.”

“De info van Liesbeth die in het krantenartikel stond, klopt dus totaal niet. Deze cijfers zijn pertinent onjuist. In dit artikel slaat de tekst enkel op het aantal gezinnen in collectieve schuldenregeling. Men spreekt van 52,3 dossiers op 1.000 inwoners. Wat zou betekenen dat er in Ingelmunster op 11.500 inwoners meer dan 600 gezinnen in een collectieve schuldenregeling zouden zitten. Ik kan je verzekeren met mijn hand op het hart dat we met het OCMW alles eraan doen om mensen te ondersteunen en te begeleiden. De leden van het bijzonder comité sociale zaken ontvangen ook een kwartaalreportage en een besluitenlijst. Er staan daar geen namen in, enkel cijfers. Als raadslid vraag je dat best eerst eens na vooraleer iets in een krant te laten verschijnen. Ik kan je zeggen dat het OCMW een Sociaal Huis is waar iedereen die met een vraag of een probleem zit welkom is. We proberen mensen te helpen maar vooral ook sterker te maken om hun plaats te vinden in onze maatschappij. Armoede is een complex probleem. En tot slot: We hebben dezelfde cijfers opgevraagd bij de minister. Als antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister het heel klaar en duidelijk over schuldbemiddeling en niet over collectieve schuldenregeling. Dat Vooruit beweert dat de minister foutieve gegevens aanleverde is een flagrante leugen.”

The post Schepen Vandecasteele reageert op Vooruit-cijfers: “Minister leverde geen foutieve gegevens aan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad Antwerpen laat iedereen mee beslissen over toekomst Astridplein

Vier verschillende ontwerpbureaus maakten elk een verschillend ontwerp voor de toekomstige heraanleg van het Koningin Astridplein in Antwerpen. De Stad wil haar meest centrale plein totaal transformeren en vraagt daarbij de mening van bezoekers en bewoners. Op de website van de Stad Antwerpen en op het Astridplein zelf kan je nog tot zondag de vier verschillende ontwerpen bekijken, je mening

Lees meer »

Diamanten jubileum voor Eric en Marie

In het woonzorgcentrum De Gavermeersen werden Eric Peirs (84) en Marie Bossuyt (82) gehuldigd met hun 60ste huwelijksverjaardag. Eric is een Belgieknaar en Marie werd in Harelbeke geboren. Gino en Koen zijn hun zonen. Eric was een grote duivenliefhebber. In de hokken in de Europalaan huisden veel kampioenen. Ook in het kaarten werd Eric vaak
The post Diamanten jubileum

Lees meer »

Familieopstelling: (hoe) werkt het?

Show, don’t tell, het geldt ook voor familieopstellingen. Die populaire therapeutische methode focust op tonen en voelen, in de plaats van weten en praten.“Er is een emotioneel kluwen van me afgevallen.”

Lees meer »

De Tuinkabouters 10.0 staan op podium Plectrumfestival in Ichtegem

De Tuinkabouters zijn ooit begonnen als een gelegenheidsgroepje met een aantal KSA-leiders en wisselden in de loop der jaren vaak van bezetting. Echt optreden hebben ze in het verleden nooit gedaan, maar wel heel wat opnames gemaakt.
The post De Tuinkabouters 10.0 staan op podium Plectrumfestival in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ongeval zorgt voor heel wat hinder in Loppem

Een kleine aanrijding tussen een personenauto en een bestelwagen zorgde rond halfvijf voor heel wat nevenschade en vertraging op de E403 in Loppem.
The post Ongeval zorgt voor heel wat hinder in Loppem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische sopraan Jodie Devos (35) overleden

De Belgische sopraan Jodie Devos is zondag op 35-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Dat meldt haar agentschap, Intermezzo. De operazangeres had verschillende concerten moeten afgelasten door haar ziekte.

Lees meer »

Duurste hoop aarde van West-Vlaanderen ligt aan de voet van de Kemmel: tot 2,7 miljoen euro om weggespoelde landbouwgrond te bergen

Zo’n 180.000 kubieke meter weggespoelde landbouwgrond die opgehoopt ligt bij de Dikkebusvijver in Ieper moet dringend afgegraven en terug naar de landbouwers vervoerd worden. Dit fenomeen herhaalt zich om de tien jaar en heeft een kostprijs die oploopt tot mogelijk bijna drie miljoen euro. “We moeten stoppen met de kosten hiervoor op de maatschappij af te wentelen”, vindt de West-Vlaamse

Lees meer »

Bezetters UGent verlaten het gebouw om uitzetting te vermijden

De activisten die het Gentse UFO-gebouw sinds 6 mei hebben bezet, zeggen donderdagnacht omstreeks 4u30 dat ze het universiteitsgebouw zullen verlaten. Er hangen hen dwangsommen van 250 euro per dag boven het hoofd indien ze vrijdagochtend 8u30 nog aanwezig zijn in het gebouw. “Vandaag, op de veertigste dag van onze bezetting, hebben we geen andere optie dan te vertrekken, ondanks

Lees meer »

Opnames van nieuwe spin-off ‘Game Of Thrones’ gestart en dit is de cast

De reeks ‘A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight’, een nieuwe spin-off van de serie ‘Game of Thrones’, zal pas eind 2025 op HBO Max verschijnen. Maar de crew en de cast zitten niet stil: de opnames zijn namelijk onlangs al van start gegaan. De makers lichtten vervolgens nog een tipje van de sluier: onder meer ‘The Crown’-acteur

Lees meer »

“Zwakke opvolging dossiers en archaïsche werkprocessen”: Hoge Raad voor Justitie niet mals voor aanpak zaak-Lassoued door Brussels parket

"Het dossier van de Tunesiër Abdessalem Lassoued is in de kast blijven liggen door een gebrek aan interne controle en een hoge werklast bij het parket van Brussel", dat blijkt uit een onderzoek van de Hoge Raad voor de Justitie. Lassoued schoot in oktober drie Zweedse voetbalsupporters neer in Brussel. Twee van lieten daarbij het leven.

Lees meer »

Adamo was present in Kursaal Oostende en zei: “Na maanden afwezigheid. Excuus voor de storing, voor de andere datum”

Concertevents mocht een heel goed gevulde zaal noteren voor het optreden van Adamo ’60 jaar carrière’ in Kursaal Oostende. Normaal was dat optreden voorzien voor zaterdagavond 2 december 2023 maar wegens ziekte van Adamo werd dit geannuleerd en verschoven naar zaterdagavond 15 juni.
The post Adamo was present in Kursaal Oostende en zei: “Na maanden afwezigheid. Excuus voor de

Lees meer »

PORTRET. Luis de la Fuente, een goede loebas die ver komt met people management en gezond ‘boerenverstand’

Spanje blijft het proberen. Dit keer mag Luis de la Fuente (62) trachten om op het EK voetbal een prijs te winnen met die mix aan ervaring (Nacho, Carvajal, Morata), leiderschap (Rodri, Jesus Navas), en jong talent (Pedri, Nico Willams, Lamine Yamal). De onbekende De la Fuente tracht met zijn Bond zonder Naam-aanpak een kampvuur te creëren bij Spanje. Zien

Lees meer »