James Ensors meesterwerken nu ook als videogame

Zaterdagmorgen, 2 maart, werd de gratis videogame Please Touch The Artwork 2 voorgesteld in het Oostendse James Ensorhuis door de Brusselse gameontwerper Thomas Waterzooi en de Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Omdat het Belgisch EU-voorzitterschap samenvalt met de viering van het 75-jarige overlijden van James Ensor werd de oude meester gekoppeld aan een van onze jongste kunsttakken. Brussels gameontwerper Thomas Waterzooi maakte een vervolg te maken op Please Touch The Artwork, een videogame uit 2022 over het werk van Piet Mondriaan. Nu is er dus ook een erg toegankelijke Please Touch The Artwork 2. Daarbij baseerde Waterzooi zich op niet minder dan 83 werken van Ensor en gebruikte hij als soundtrack deels muziek gecomponeerd door Ensor zelf. Please, Touch the Artwork 2 is zowel een kunstwerk als een innovatieve manier om andere kunstwerken te beleven.

Museum in huis

Thomas Waterzooi: “Met deze videogame wil ik kunst toegankelijker maken. Ik breng de wereld van het museum rechtstreeks naar de mensen. Het is een avonturenspel waarin je als dandy skelet door de schilderijen van Ensor reist. Onderweg moet je allerlei objecten zoeken voor de gekke figuren uit Ensors wereld en de gaten in het canvas herstellen die een mysterieuze, gemaskerde figuur heeft gecreëerd. Het hoofdpersonage van de game komt uit één van mijn favoriete werken van Ensor: ‘The Skeleton Painter’.”

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Met Please Touch The Artwork 2 wil Vlaanderen onze erfgoedsector én onze Vlaamse gameontwikkelaars in de schijnwerpers zetten, net nu de ogen van heel Europa op ons gericht zijn. De game bewijst dat het oeuvre van James Ensor ook vandaag nog springlevend is.” Kortom de gamer ontdekt de kunst van Ensor en de kunstliefhebber ontdekt het gamen. Dubbele winst.

Dankzij de financiële steun van Vlaanderen, is Please, Touch The Artwork 2 gratis te genieten. Gebruikers kunnen de game spelen op smartphone, tablet, pc en Mac.

The post James Ensors meesterwerken nu ook als videogame is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD. Woestijnstad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortregens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

In Dubai beleven mensen momenteel ongeziene taferelen. Zeldzame zware stortregens hebben de woestijnstad in een groot plonsbad getransformeerd. Volgens verschillende media viel er dinsdag op een dag tijd evenveel regen als normaal in een jaar. Dubai International Airport, één van de drukste luchthavens ter wereld, werd helemaal lamgelegd door het noodweer. Ook woensdag blijft het vliegverkeer nog ernstig ontregeld. Elders

Lees meer »

“Deze clip draaien was een geschifte ervaring”: Choreografie campagnevideo Nafi Thiam gemaakt door Alexander uit Roeselare

Enkele maanden voor de start van de Olympische Spelen lanceren AXA Belgium en ambassadrice Nafi Thiam een nieuwe campagne met een video die naast de kampioenen ook de onzichtbare mensen achter de atleten in beeld brengen, de medewerkers dus en vooral de supporters. De Roeselaarse danser en choreograaf Alexander Vantournhout deed de choreografie voor de campagnevideo die vanaf deze week

Lees meer »

Ruzie in spelerstunnel, zwaar uithalen naar de ref: waarom Brian Riemer dringend moet leren omgaan met extreme emoties van play-offs

Ruzie in de spelerstunnel na de wedstrijd, een sneer naar de ref… De Champions’ Play-offs zorgen voor een vulkaan aan emoties. Óók bij Brian Riemer. Nog niet eens halfweg voelt de Deen voor het eerst de druk die met die eindstrijd gepaard gaat. In Genk werd Anderlecht voor de tweede uitmatch op rij afgetroefd in intensiteit, een zorgwekkende vaststelling.

Lees meer »

Hoe groot is de kans dat N-VA succes zal hebben in Wallonië? “Ze hebben één troefkaart in handen”

De N-VA-troepen staan nu écht klaar om Wallonië te veroveren. De partij speelt dit keer op veilig – met een professor, hun Franstalige woordvoerder en een oud-kabinetsmedewerker van Theo Francken als lijsttrekkers. Maar zullen de Vlaams-nationalisten met die ploeg ook echt potten kunnen breken onder de taalgrens? Politiek journalist bij RTL Christophe Deborsu maakt een analyse: “Voor veel Walen is

Lees meer »

Darren Degryse (KSV Oostkamp A): “Ik betreur het vertrek van Delaere”

Het vertrek van hoofdcoach Kurt Delaere na nieuwjaar heeft nogal wat opschudding verwekt op de Valkaart. Kevin Deslypere, ex-speler en kenner van het huis, nam over, maar hield het luttele weken later al voor bekeken. Nu is Nigel Smith aan zet. De voormalige T2 vertrekt na dit kampioenschap en vervoegt zijn voormalige sportieve baas naar Harelbeke.
The post Darren Degryse

Lees meer »

Pro-Chinese president wint parlementsverkiezingen op Malediven

De partij van president Mohamed Muizzu van de Malediven, een strategisch gelegen eilandengroep in de Indische Oceaan, heeft zondag een verpletterende overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen. Dat wijzen de officiële resultaten uit. De kiezers hebben zo hun steun uitgedrukt voor de toenadering die Muizzu met China zoekt, ten koste van India, dat lange tijd veel invloed over de archipel had.

Lees meer »