James Ensors meesterwerken nu ook als videogame

Zaterdagmorgen, 2 maart, werd de gratis videogame Please Touch The Artwork 2 voorgesteld in het Oostendse James Ensorhuis door de Brusselse gameontwerper Thomas Waterzooi en de Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Omdat het Belgisch EU-voorzitterschap samenvalt met de viering van het 75-jarige overlijden van James Ensor werd de oude meester gekoppeld aan een van onze jongste kunsttakken. Brussels gameontwerper Thomas Waterzooi maakte een vervolg te maken op Please Touch The Artwork, een videogame uit 2022 over het werk van Piet Mondriaan. Nu is er dus ook een erg toegankelijke Please Touch The Artwork 2. Daarbij baseerde Waterzooi zich op niet minder dan 83 werken van Ensor en gebruikte hij als soundtrack deels muziek gecomponeerd door Ensor zelf. Please, Touch the Artwork 2 is zowel een kunstwerk als een innovatieve manier om andere kunstwerken te beleven.

Museum in huis

Thomas Waterzooi: “Met deze videogame wil ik kunst toegankelijker maken. Ik breng de wereld van het museum rechtstreeks naar de mensen. Het is een avonturenspel waarin je als dandy skelet door de schilderijen van Ensor reist. Onderweg moet je allerlei objecten zoeken voor de gekke figuren uit Ensors wereld en de gaten in het canvas herstellen die een mysterieuze, gemaskerde figuur heeft gecreëerd. Het hoofdpersonage van de game komt uit één van mijn favoriete werken van Ensor: ‘The Skeleton Painter’.”

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Met Please Touch The Artwork 2 wil Vlaanderen onze erfgoedsector én onze Vlaamse gameontwikkelaars in de schijnwerpers zetten, net nu de ogen van heel Europa op ons gericht zijn. De game bewijst dat het oeuvre van James Ensor ook vandaag nog springlevend is.” Kortom de gamer ontdekt de kunst van Ensor en de kunstliefhebber ontdekt het gamen. Dubbele winst.

Dankzij de financiële steun van Vlaanderen, is Please, Touch The Artwork 2 gratis te genieten. Gebruikers kunnen de game spelen op smartphone, tablet, pc en Mac.

The post James Ensors meesterwerken nu ook als videogame is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“3 doden en 87 gewonden” na Israëlische luchtaanval op havenstad in Jemen, ook munitiedepots in Libanon getroffen

Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op doelwitten van de Houthi-rebellen in de havenstad Hodeida, in Jemen. Daarbij zijn volgens de Houthi’s zeker3 doden en 87 gewonden gevallen. De aanval is een reactie op de droneaanval op Tel Aviv van vrijdag, zegt de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Ook 3 munitiedepots van Hezbollah in het zuiden van Libanon

Lees meer »

Parket heropent na 31 jaar onderzoek naar moord op Tania Van Kerkhoven (17): “Nieuwe DNA-technieken kunnen meer duidelijkheid geven” 

Het parket van Antwerpen heropent na 31 jaar het onderzoek naar de moord op de 17-jarige Tania Van Kerkhoven. Ze werd in 1993 met verschillende messteken teruggevonden in een park in Berchem, nadat ze naar een fuif was geweest. Wat er precies gebeurde en wie haar vermoordde, is nooit aan het licht gekomen, maar met nieuwe moderne onderzoekstechnieken wil het

Lees meer »

Tijd voor het hoofdgerecht van een fantastisch mooie sportzomer

Het EK was de amuse gueule en de Tour de France het gesmaakte voorgerecht. Maar vanaf vandaag krijgen we drie weken lang het hoofdgerecht van een fantastisch mooie sportzomer geserveerd. Straks starten in Parijs eindelijk de 33ste Olympische Spelen. En met maar liefst 25 West-Vlamingen in de Belgische delegatie zal er ook een stevig mondje
The post Tijd voor

Lees meer »

Waar Acid niet in slaagde, lukt tieners wel: TikTokkers dringen Tomorrowland binnen en blijven uit handen van security

Op TikTok zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe twee jonge snaken probleemloos het festivalterrein van Tomorrowland binnendringen. Dat alleen al is geen sinecure, want ’s werelds grootste dancefestival ongemerkt binnen glippen doe je niet zomaar even, zou je denken. Maar daar blijft het niet bij: het duo bleef ook uit de handen van de security en kon zo

Lees meer »