Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan

Zowel de eerste als de tweede editie van het Blazersfestival waren een gigantisch succes. Op 2 maart zullen de blazersklassen en de slagwerkklas van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) samen met een aantal muzikale verenigingen uit de Westhoek het publiek opnieuw letterlijk en figuurlijk van hun sokken blazen tijdens het Blazersfestival in Furnevent Veurne.

Het initiatief voor een Blazersfestival kwam er op vraag van de burgemeester naar aanleiding van een overleg met vertegenwoordigers van een aantal lokale verenigingen. Voor deze editie vormen leerlingen van de academie en muziekverenigingen uit Veurne, Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem een groot orkest met zo’n 100 muzikanten. Deze derde editie staat onder de deskundige leiding van Bjorn Verschoore, Kapelmeester bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine.

“Er zal weer een 100-tal muzikanten op het podium staan” – Pieter Tieghem, directeur StAPwest

Pieter Tieghem, directeur van StAPwest: “De leerlingen van onze academie en van de diverse verenigingen vormen samen een groot gelegenheidsorkest. Net als in de vorige editie zullen er ook dit jaar weer een 100-tal muzikanten op het podium staan. Tijdens het eerste deel van het concert treden alle blazersklassen en de slagwerkklas van de academie op, tijdens het tweede deel brengen leerlingen van de academie en de verenigingen samen twee feestelijke werken. Er werd gekozen voor werken met feestelijke en toegankelijke muziek, op een haalbaar niveau voor alle muzikanten. Daarbij komt elke groep instrumenten aan bod.”

Nieuw leven

Jonas Bel, schepen van Cultuur: “Dit initiatief werkt positief in twee richtingen en wil tegelijk duidelijk maken aan leerlingen dat ze ook les kunnen volgen in verenigingen. Zo blazen we letterlijk en figuurlijk onze muzikale verenigingen nieuw leven in. Een van de doelstellingen van het decreet Deeltijds Kunstonderwijs en het vak Alternatieve Leercontext aan, is precies dat scholen hierdoor complementair samenwerken met bestaande verenigingen. Het verenigingsleven én alle vakken binnen de opleiding vormen zo een verrijking voor het traject dat leerlingen afleggen.”

Afspraak: zaterdag 2 maart – 11 uur in Furnevent, Nijverheidsstraat 8, Veurne – toegang gratis. Wie interesse heeft in een muzikale opleiding of zich wil bekwamen in woordkunst en drama of dans, vindt alle info op www.stapwest.be.

The post Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kledingketen Esprit vraagt faillissement aan in België en sluit 15 winkels: 148 werknemers verliezen hun job

Het kledingmerk Esprit heeft gisteren het faillissement aangevraagd in België, in het kader van een “omvangrijke herstructurering”. Dat blijkt uit een melding van het moederbedrijf bij de beurs van Hongkong. Esprit heeft de 15 winkels van de groep in België gisteren al onmiddellijk gesloten. 148 werknemers verliezen zo hun job, zegt Inge De Beul van vakbond BBTK.

Lees meer »

Meerdere agenten gewond na Club-PAOK, waar ook na de wedstrijd rellen uitbraken: “Vandaag meten we schade op”

Wat een voetbalfeest moest worden, draaide uit op rellen en een zenuwslopende avond voor de ordediensten. Zowel voor als na Club-PAOK braken rellen uit met Griekse supporters. Honderden fans probeerden (soms met succes) zonder ticket in het stadion te geraken. En dat leidde tot meerdere agenten met verwondingen én een hoop vernielingen rond Jan Breydel. “Na de match keerden de

Lees meer »

Henk (48) en Nathalie (47) openen bakkerij in toeristisch hart van Bredene: “We staan hier al 25 jaar op de markt”

Wie dacht dat bakkers met uitsterven bedreigd werden, heeft het mis. In Bredene opende vorige week dinsdag een nieuw adresje waar je brood en gebak kan kopen en dan wel in het toeristische gedeelte van de gemeente. “We kennen Bredene goed, want we komen hier al 25 jaar om brood en gebak te verkopen op de markt”, zeggen de uitbaters.<br

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar de Cerclesupporters: “Dit seizoen is de bekroning voor meer dan een eeuw hard werken”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot de Cercle-supporter. De vereniging mocht dinsdag namelijk 125 kaarsjes uitblazen. Reageren kan via mail naar: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar de Cerclesupporters: “Dit seizoen is de bekroning voor meer dan een eeuw hard werken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Eerst zonnig weekend, dan buien en amper 10 graden”: wat hebben ‘aprilse grillen’ voor ons in petto na paasvakantie?

Men zegt weleens: april doet wat hij wil. Tijdens de tweede maand van de lente laat deze weerspreuk zich regelmatig voelen. Zon, regen, wind, onweer, warmte en koude volgen elkaar soms in sneltempo op. Maar waar komen aprilse grillen vandaan? En wat hebben ze voor ons in petto na dit weekend? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters licht toe. “Aprilse grillen doen de

Lees meer »

Van nachtelijk verbod tot snelheidslimiet: Brusselse burgemeesters willen e-steps aan banden in strijd tegen drugscriminelen

Verschillende Brusselse burgemeesters trekken aan de noodrem, nu het geweld van drugscriminelen in de hoofdstad uit de hand loopt. Voor oplossingen kijken ze vooral naar de Brusselse regering, maar ook op lokaal niveau worden initiatieven genomen. Een nachtelijk verbod op elektrische steps, het favoriete vervoersmiddel van heel wat criminelen in de hoofdstad, op aangeven van Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf

Lees meer »

Rik Devillé vreest dat eindrapport naar seksueel misbruik in de Kerk op lange baan geschoven wordt: “Het is bijna te laat”

Priester Rik Devillé vreest dat de onderzoekscommissie naar het misbruik in de kerk op een sisser zal uitdraaien, dat meldt hij aan onze redactie. De parlementaire onderzoekscommissie is nochtans bijna klaar met haar onderzoek, maar het laatste document van de Hoge Raad voor Justitie laat op zich wachten. “De slachtoffers wachten al veertien jaar, dit is een ontgoocheling.”

Lees meer »

Walter Baele moest recent afscheid nemen van z’n vader: “Kanker heeft hem ongelooflijk laten afzien”

Hij speelde jarenlang Van Leemhuyzen in ‘Samson & Gert’, en staat bekend om z’n vele typetjes. Nu is Walter Baele (59) te zien in de K3-musical ‘De 3 biggetjes’. In tegenstelling tot vorig jaar wordt 2024 dus bijzonder druk, vertelt hij in ‘PRIMO’. Een gesprek over hoe hij vrede heeft genomen met z’n carrière, z’n liefde voor zijn kleinkinderen en

Lees meer »

Russische aanvallen verlammen Oekraïne, Zelensky smeekt om nieuwe wapens: “Zijn regering moet misschien Kiev verlaten”

Rusland krijgt vrij spel in het Oekraïense luchtruim: met drones, raketten en glijbommen bestookt het massaal Oekraïense steden. President Zelensky smeekt westerse leiders om dringend extra Patriot-luchtafweer te leveren. Ook de NAVO maakt zich zorgen. Hoe groot is het tekort aan wapens bij de Oekraïners? “Ik word stilaan zeer pessimistisch over het verloop van de oorlog”, zegt luitenant-kolonel Tom Simoens,

Lees meer »