Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan

Zowel de eerste als de tweede editie van het Blazersfestival waren een gigantisch succes. Op 2 maart zullen de blazersklassen en de slagwerkklas van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) samen met een aantal muzikale verenigingen uit de Westhoek het publiek opnieuw letterlijk en figuurlijk van hun sokken blazen tijdens het Blazersfestival in Furnevent Veurne.

Het initiatief voor een Blazersfestival kwam er op vraag van de burgemeester naar aanleiding van een overleg met vertegenwoordigers van een aantal lokale verenigingen. Voor deze editie vormen leerlingen van de academie en muziekverenigingen uit Veurne, Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem een groot orkest met zo’n 100 muzikanten. Deze derde editie staat onder de deskundige leiding van Bjorn Verschoore, Kapelmeester bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine.

“Er zal weer een 100-tal muzikanten op het podium staan” – Pieter Tieghem, directeur StAPwest

Pieter Tieghem, directeur van StAPwest: “De leerlingen van onze academie en van de diverse verenigingen vormen samen een groot gelegenheidsorkest. Net als in de vorige editie zullen er ook dit jaar weer een 100-tal muzikanten op het podium staan. Tijdens het eerste deel van het concert treden alle blazersklassen en de slagwerkklas van de academie op, tijdens het tweede deel brengen leerlingen van de academie en de verenigingen samen twee feestelijke werken. Er werd gekozen voor werken met feestelijke en toegankelijke muziek, op een haalbaar niveau voor alle muzikanten. Daarbij komt elke groep instrumenten aan bod.”

Nieuw leven

Jonas Bel, schepen van Cultuur: “Dit initiatief werkt positief in twee richtingen en wil tegelijk duidelijk maken aan leerlingen dat ze ook les kunnen volgen in verenigingen. Zo blazen we letterlijk en figuurlijk onze muzikale verenigingen nieuw leven in. Een van de doelstellingen van het decreet Deeltijds Kunstonderwijs en het vak Alternatieve Leercontext aan, is precies dat scholen hierdoor complementair samenwerken met bestaande verenigingen. Het verenigingsleven én alle vakken binnen de opleiding vormen zo een verrijking voor het traject dat leerlingen afleggen.”

Afspraak: zaterdag 2 maart – 11 uur in Furnevent, Nijverheidsstraat 8, Veurne – toegang gratis. Wie interesse heeft in een muzikale opleiding of zich wil bekwamen in woordkunst en drama of dans, vindt alle info op www.stapwest.be.

The post Derde editie Blazersfestival in Furnevent komt eraan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Barcelona wil hogere toeristentaks voor cruisepassagiers

Barcelona wil de belasting voor toeristen op cruiseschepen opnieuw verhogen. Dat zegt de burgemeester van Barcelona Jaume Collboni in een interview met de Spaanse krant El País. Vooral de dagtoeristen die met een cruiseschip in Barcelona aanmeren en minder dan 12 uur in de stad doorbrengen, zouden voor veel drukte zorgen. De belasting voor die dagtoeristen bedraagt vandaag al zo’n

Lees meer »

Groen Menen maakt eerste vijf namen voor gemeenteraadsverkiezingen bekend: “Enige partij die kiest voor een ander soort samenleving”

Met oktober in het vooruitzicht, maakt ook Groen de eerste vijf namen van hun lijst bekend. Merkwaardig is dat ecologische partij volop inzet op nieuw talent, met drie compleet nieuwe namen in de top vijf. “Onze stad heeft nood aan een partij die echt inzet op sociale thema’s.”
The post Groen Menen maakt eerste vijf namen voor gemeenteraadsverkiezingen bekend:

Lees meer »

Roadtrip eindigt in het ziekenhuis voor Wim: “Voeten stonden haast letterlijk in brand. De vellen huid vlogen er af”

De roadtrip van Wim Oversteyns (47) en zijn gezin in de Verenigde Staten eindigde in Death Valley, een van de heetste plaatsen op aarde. Bij een fotoshoot in het adembenemende decor verloor de Wijnegemnaar zijn teenslippers waarna hij brandwonden in de tweede graad opliep aan zijn voetzolen. Wim belandde in Las Vegas op de spoedafdeling en hoopt woensdag terug naar

Lees meer »

Kwieke Maria Denoo viert in Torhout haar 100ste verjaardag

In het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar ze sinds februari 2017 verblijft, heeft Maria Denoo haar 100ste verjaardag gevierd. Ze werd gefeliciteerd door onder meer schepen Annick Vanderspurt en rusthuisdirecteur Françoise De Vreeze.
The post Kwieke Maria Denoo viert in Torhout haar 100ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Nog veel werk om het gat met die twee te dichten”: dappere Evenepoel krijgt lik op stuk van Vingegaard, maar heeft geen spijt

Gespeeld, maar niet gewonnen. Remco Evenepoel koos in de laatste bergetappe van deze Tour vol voor het offensief, maar liep op een counter van Jonas Vingegaard. Geen drama: zonder ongelukken in de slottijdrit eindigt hij morgen als derde in zijn eerste Ronde van Frankrijk. “Ik ben superfier op wat ik al gedaan heb, maar ik zou graag afsluiten met een

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Lichamen van vijf Israëli’s teruggebracht naar Israël – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

Amerikaanse senator Bob Menendez stapt op na zijn veroordeling wegens corruptie

In de Verenigde Staten heeft de Democratische Senator Bob Menendez ontslag genomen nadat hij vorige week schuldig is verklaard aan 16 aanklachten wegens corruptie en omkoping. Zijn ontslagbrief is voorgelezen in de Senaat. Volgens de rechtbank heeft Menendez verschillende cadeaus gekregen in ruil voor Amerikaanse steun aan Egypte en Qatar, waaronder goudstaven en een luxewagen. Hij riskeert tientallen jaren cel.

Lees meer »

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat en schuift vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger

De Amerikaanse president Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij schuift zijn vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger. Biden blijft wel president van de Verenigde Staten tot aan de verkiezingen. De voorbije weken was er steeds meer druk op de Amerikaanse president om de handdoek in de ring te gooien.

Lees meer »