Jaar nadat eerste baby in hun armen stierf, verwelkomen Jonas en Elodie uit Zonnebeke hun schrikkelkindje: “We noemden hem naar Marcel”

Een geboorte op een schrikkeldag was geen thema bij Jonas en Elodie. “Hij is gezond, da’s het belangrijkste”, zegt het jonge koppel opgelucht. Een jaar eerder zagen ze hun eerste baby’tje sterven in hun armen.

Clément Marcel Deraedt zag op 29 februari om 10.30 uur het levenslicht in het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis. Ouders Jonas Deraedt (23) en Elodie Gombert (21) uit Zonnebeke kozen bewust voor een tweede naam.

“We noemden hem naar Marcel, als eerbetoon”, vertelt het koppel donderdagnamiddag openhartig met Clément op de arm. “Marcel is ons eerste baby’tje. Hij was slechts een hand groot toen hij vorig jaar plots ter wereld kwam na een te korte zwangerschap. Zijn schedeltje bleek niet te zijn dichtgegroeid. Er kon geen hulp meer baten. We konden nog een uurtje samen doorbrengen: af en toe zagen we zijn handjes en voetjes bewegen en dan is hij gestorven in onze armen.”

Grote angst

Tijdens de tweede zwangerschap, die vijf maanden later volgde, wachtte het koppel bang af. “Hoewel het ziekenhuis ons probeerde gerust te stellen, liepen we negen maanden rond met grote angst. Clément zat altijd goed op schema met zijn gewicht en lengte. We hoefden ons geen zorgen te maken, maar dat is gemakkelijk gezegd. We wilden niet dat dit opnieuw zou gebeuren. Wanneer hij zou geboren worden maakte ons niets uit, als hij maar gezond zou zijn. De bevalling zelf verliep vlot, maar ik had wel veel pijn. Toen we Clément voor het eerst in het echt zagen, voelden we ons erg opgelucht.”

Vreemde dag

Clément is een flinke knaap van 3,330 kilogram en 50,5 centimeter. “Hij was uitgerekend op 24 februari. We gingen vijf dagen overtijd, maar de bevalling verliep natuurlijk. De familie is natuurlijk ook heel blij en hoopvol, ze konden niet meer wachten. Niemand stond echt stil bij de datum. Intussen beseffen we wel dat vandaag een beetje een rare dag is. We zullen zijn verjaardag op 28 februari moeten vieren en op schrikkeldagen vieren we misschien wel twee keer z’n verjaardag.”

Bezoek aan grote broer

Marcel wordt nooit vergeten. “Vandaar de tweede naam van Clément, al is het een leegte die we nooit zullen kunnen vullen. Elke zondag gaan we Marcel bezoeken op de begraafplaats van Zonnebeke. Hij ligt in een graf voor drie, want later worden we bij hem begraven. Nu blijven we nog drie nachten in het ziekenhuis en zondag mogen we normaal naar huis. Dan nemen we hem voor het eerst mee naar z’n broertje.” (TP)

The post Jaar nadat eerste baby in hun armen stierf, verwelkomen Jonas en Elodie uit Zonnebeke hun schrikkelkindje: “We noemden hem naar Marcel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jane Goodall Instituut vraagt Vlaams Parlement om verbod op houden van dolfijnen

Het Jane Goodall Institute, het instituut achter de bekende Britse antropologe, vraagt vrijdag het Vlaams Parlement in een open brief een verbod op het houden, kweken en importeren van dolfijnen. De organisatie vraagt ook een uitfaseringsplan van het Brugse dolfinarium en een alternatieve bestemming voor de zeven dolfijnen die er momenteel nog leven. Dat meldt Gaia, dat de brief mee

Lees meer »

Wie helpt Tars (17)? Jonge filmmaker zoekt figuranten voor ambitieus kortfilmproject in Kuurne

Op zondagochtend 14 april gaat de 17-jarige Tars Coulembier uit Kuurne de omgeving van Roterij Sabbe omtoveren tot een indrukwekkende filmstudio. Tars, een student aan het Spes Nostra Kuurne, waar hij de richting Economie-moderne talen volgt, heeft zijn zinnen gezet op de filmschool KASK in Gent. Zijn toelating zal echter afhangen van zijn prestaties tijdens de toelatingsproef later dit jaar.<br

Lees meer »

Dubbel zoveel mannen als vrouwen krijgen mondholtekanker: “Ook de e-sigaret verhoogt het risico”

In 2022 kregen 1.100 Belgen de diagnose van mondholtekanker. Mannen worden dubbel zo vaak als vrouwen getroffen. “In een vroeg stadium geeft deze kanker weinig klachten”, weet professor dr. Sandra Nuyts (UZ Leuven). Hoe kun je de ziekte dan vaststellen? Welke triggers zijn er nog, naast roken en alcohol? En zijn de overlevingskansen gunstig? Nuyts: “Een vroege opsporing is cruciaal.”

Lees meer »

20-tal Leuvense kinderen worden ziek op badmintonkamp in Tongerlo

Op een badmintonkamp in Tongerlo zijn een 20-tal kinderen mogelijk besmet met een virus, ze moesten braken en hadden rillingen. Het gaat om een groep kinderen van badmintonclub Blauwput Omnisport uit Kessel-Lo. Hoe het komt dat de kinderen ziek werden, is voorlopig nog niet duidelijk. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) is ter plaatse.

Lees meer »

“Er staat een enthousiaste ploeg klaar”: eerste gezichten van kieslijst Vlaams Belang Zedelgem bekend

Een half jaar voor de lokale verkiezingen pakt Vlaams Belang Zedelgem uit met vier mogelijke stemmentrekkers. Naast vertrouwd gemeenteraadslid en lijsttrekker Dominiek Sneppe, zijn Koen Lannoo, Gertje Buffel en Marc Debruyne nieuwkomers. De partij zoekt in ruime zin een mix van kandidaten met een politieke stem voor wat beter kan in Zedelgem.
The post “Er staat een enthousiaste ploeg klaar”:

Lees meer »

Tatianna start lessen ‘body & mind-wandelingen’ in Spiere: “We nemen mensen mee op wandel in de natuur”

Vanaf april start een nieuwe lessenreeks ‘body & mind-wandelingen’ met lesgever Tatianna Dejaegere. Deze lessenreeks combineert wandelen met invloeden uit de yoga, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Er zijn tien outdoortrainingen voorzien. De start is op woensdag 10 april, aan de sluis in Spiere.
The post Tatianna start lessen ‘body & mind-wandelingen’ in Spiere: “We nemen mensen mee op wandel in

Lees meer »