Jaar nadat eerste baby in hun armen stierf, verwelkomen Jonas en Elodie uit Zonnebeke hun schrikkelkindje: “We noemden hem naar Marcel”

Een geboorte op een schrikkeldag was geen thema bij Jonas en Elodie. “Hij is gezond, da’s het belangrijkste”, zegt het jonge koppel opgelucht. Een jaar eerder zagen ze hun eerste baby’tje sterven in hun armen.

Clément Marcel Deraedt zag op 29 februari om 10.30 uur het levenslicht in het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis. Ouders Jonas Deraedt (23) en Elodie Gombert (21) uit Zonnebeke kozen bewust voor een tweede naam.

“We noemden hem naar Marcel, als eerbetoon”, vertelt het koppel donderdagnamiddag openhartig met Clément op de arm. “Marcel is ons eerste baby’tje. Hij was slechts een hand groot toen hij vorig jaar plots ter wereld kwam na een te korte zwangerschap. Zijn schedeltje bleek niet te zijn dichtgegroeid. Er kon geen hulp meer baten. We konden nog een uurtje samen doorbrengen: af en toe zagen we zijn handjes en voetjes bewegen en dan is hij gestorven in onze armen.”

Grote angst

Tijdens de tweede zwangerschap, die vijf maanden later volgde, wachtte het koppel bang af. “Hoewel het ziekenhuis ons probeerde gerust te stellen, liepen we negen maanden rond met grote angst. Clément zat altijd goed op schema met zijn gewicht en lengte. We hoefden ons geen zorgen te maken, maar dat is gemakkelijk gezegd. We wilden niet dat dit opnieuw zou gebeuren. Wanneer hij zou geboren worden maakte ons niets uit, als hij maar gezond zou zijn. De bevalling zelf verliep vlot, maar ik had wel veel pijn. Toen we Clément voor het eerst in het echt zagen, voelden we ons erg opgelucht.”

Vreemde dag

Clément is een flinke knaap van 3,330 kilogram en 50,5 centimeter. “Hij was uitgerekend op 24 februari. We gingen vijf dagen overtijd, maar de bevalling verliep natuurlijk. De familie is natuurlijk ook heel blij en hoopvol, ze konden niet meer wachten. Niemand stond echt stil bij de datum. Intussen beseffen we wel dat vandaag een beetje een rare dag is. We zullen zijn verjaardag op 28 februari moeten vieren en op schrikkeldagen vieren we misschien wel twee keer z’n verjaardag.”

Bezoek aan grote broer

Marcel wordt nooit vergeten. “Vandaar de tweede naam van Clément, al is het een leegte die we nooit zullen kunnen vullen. Elke zondag gaan we Marcel bezoeken op de begraafplaats van Zonnebeke. Hij ligt in een graf voor drie, want later worden we bij hem begraven. Nu blijven we nog drie nachten in het ziekenhuis en zondag mogen we normaal naar huis. Dan nemen we hem voor het eerst mee naar z’n broertje.” (TP)

The post Jaar nadat eerste baby in hun armen stierf, verwelkomen Jonas en Elodie uit Zonnebeke hun schrikkelkindje: “We noemden hem naar Marcel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentumor: “Je koos Moederkesdag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”

Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met

Lees meer »

Patrick Moenaert overleden: “Burgemeester van Brugge zijn was de mooiste job ter wereld”

Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert (75) is woensdagavond omstreeks 21 uur overleden. Tien jaar streed hij met veel positivisme en humor tegen kanker. Moenaert was achttien jaar lang – van begin 1985 tot eind 2012 – burgemeester: “Burgemeester van Brugge zijn is de mooiste job ter wereld.”
The post Patrick Moenaert overleden: “Burgemeester van Brugge zijn was de mooiste job

Lees meer »

Vermiste ara Zazu terug bij gezin: “Tranen van geluk”

De vermiste blauw-gele ara Zazu die zaterdag ontsnapte bij haar gezin in Handzame bij Kortemark is terug thuis. Een opsporingsbericht werd meer dan 1.000 keer gedeeld en de vogel landde dinsdagavond plots spontaan bij haar baasjes toen ze in een andere tuin werd opgemerkt. “Ons gezin is terug compleet en er vloeiden tranen van geluk”, laat baasje Phoebé Vanderwee (26)

Lees meer »

LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. Mechele in zomerse outfit en VIP-chauffeur Skoras: Club-spelers verzamelen op Basecamp

De apotheose in onze Belgische eerste klasse nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen grote rivaal Club Brugge landskampioen kan worden, als het resultaat in Cercle-Union enkele uren ervoor tenminste meezit voor paars-wit. Hoe dan ook: suspense en spanning alom voor de kraker. Niet enkel zondag, maar een hele week lang. En van dat alles hoeft u bij HLN niets missen.

Lees meer »

Hoogseizoen op Mount Everest eist eerste dode

De eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest is vrijdag aangetroffen. Het gaat om een 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië die sinds vorig weekend vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de Nepalese toerisme-autoriteit vrijdag gemeld.

Lees meer »

Ex-verpleegkundigen voor rechter na ‘grap’ met aerosoltherapie op achterste van bewoner, ook oud-directeur vervolgd voor schuldig verzuim

Vijftien maanden nadat drie oud-medewerkers van woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort door de raadkamer werden doorverwezen, staat het drietal vandaag eindelijk voor een zetel van drie rechters in de rechtbank van Veurne. Het gaat om een toenmalige verpleegster en hoofdverpleegkundige: zij pasten ‘voor de grap’ aerosoltherapie toe op het achterste van een dementerende man. Ze worden vervolgd voor mensonterende behandeling.

Lees meer »

Schaarste van garnalen in supermarkten is dan wel voorbij, bij de kustvissers blijft ellende duren: “Het is niet vijf voor twaalf, maar twaalf uur”

Het nieuws dat de schaarste van de grijze garnalen voorbij is zette donderdag kwaad bloed bij de kustvissers. “De schaarste in Nederland is misschien voorbij, bij ons vangen we nog steeds amper garnalen”, zegt reder Christel Dewaele. “Afgelopen nacht trok een van de vijf Oostendse kustvissers het zeegat in. “We vingen amper 45 kilogram garnalen”, zegt visser en reder Michel

Lees meer »

Filefrustratie na zonovergoten weekend: deze werven zorgen voor extra hinder op de weg

Er stond gisteravond liefst 120 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Ongewoon voor een zondagavond, aldus het Vlaams Verkeerscentrum, zelfs aan het eind van een zonovergoten verlengd weekend. Enkele grote werken rond Gent, Antwerpen en Brussel bemoeilijken het verkeer, en de komende periode dreigt nog meer fileleed. Aan welke werven riskeert u in de file te staan? En hoe kan

Lees meer »

Stad Diksmuide toont ondernemers troeven

Het gemeentebestuur van Diksmuide heeft voor iedereen die met toerisme en economie bezig is een overzicht gepresenteerd van de inspanningen die daarvoor worden gedaan, en de mogelijkheden die daaruit voortvloeien.
The post Stad Diksmuide toont ondernemers troeven appeared first on KW.be.

Lees meer »