Dikke Mathille ligt eind maart weer op haar plaats

Over een maand ligt Dikke Mathille weer op haar vertrouwde plaats in de waterpartij in de Leopold II-laan. De restauratie verloopt volgens plan, maar het waren late goedkeuringen die ervoor zorgden dat het bekende beeld nu al vijf maanden weg is uit de badstad.

Begin oktober werd het bronzen beeld De Zee van Georges Grard opgehaald voor restauratie. Er was een hele polemiek aan voorafgegaan omdat de stad aanvankelijk Dikke Mathille na die restauratie wou terugplaatsen op een sokkel van het Kursaal aan de Zeedijkzijde. In de plaats zou, in het kader van de kunsttriënnale Beaufort, een gelijkaardig beeld (‘Moeder’) komen van Femmy Otten.

Massaal protest van Oostendenaars, voornamelijk tegen de verplaatsing naar het Kursaal, stak daar een stokje voor en in september liet het stadsbestuur formeel weten dat het zeventig jaar oude beeld na restauratie zou terugkeren naar de waterpartij vlak bij het Leopoldpark. En die terugkeer was gepland tegen eind 2023.

Dikke Mathille bevindt zich nog altijd in het atelier van Remmen BV in Vorselaar. De gerenommeerde firma werd aangesteld om het beeld te vervoeren, te restaureren en terug te plaatsen. Ze zijn pas onlangs gestart met de restauratie. Klaas Remmen: “Na transport hebben we een voorstelling moeten maken van wat we met het beeld konden doen. Daarna hebben ambtenaren van de stad en de Vlaamse overheid allemaal hun fiat moeten geven. De reden dat het beeld nog niet werd teruggeplaatst is dat we een hele tijd moesten wachten op een definitieve goedkeuring. Die is er pas in februari gekomen.” Het bedrijf heeft ervaring met restauratie en maakte nog maar zelden mee dat er zoveel poeha werd gemaakt over wat een vrij eenvoudige restauratie is. Stad en Vlaamse overheid wilden kennelijk niets meer aan het toeval overlaten.

“We hebben een hele presentatie gemaakt over hoe het beeld er vroeger uitzag en welke mogelijkheden er zijn”, luidt het. Er werd nu gekozen om een aanpassing te doen van de kleur, met daarop een beschermlaag. “Het valt eigenlijk allemaal nog goed mee. Er was aan Dikke Mathille geen herstelwerk. Er was geen onomkeerbare schade. Ze was in goede staat en er moest geen laswerk gebeuren. Dikke Mathille werd wel opgefrist en het resultaat zal mooi zijn. Voor eind maart keert het beeld terug.” (EFO)

The post Dikke Mathille ligt eind maart weer op haar plaats is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jaar na het verlies van ‘Juliettetje Kroketje’ verwelkomt Annelies (42) nieuwe baby: “Ik kon de tijd niet nemen om jarenlang te rouwen”

In april vorig jaar moest Annelies Segaert (42) afscheid nemen van haar vierjarige dochtertje Juliette, die onverwacht overleed. Ondanks het zware verlies kreeg Juliette een bijzondere manier om herinnerd te worden: op Annelies’ verzoek werden de sociale media met roze hartjes overspoeld als eerbetoon aan ‘Juliettetje Kroketje’. Nu, een jaar later, heeft Annelies haar gezin uitgebreid met zoontje Clément. “Ik

Lees meer »

Mysterieuze video die nog niémand zag, houdt beste vrouwelijke Britse olympiër weg uit Parijs: “Ik maakte een inschattingsfout”

Een video die nog niemand gezien heeft, zet Groot-Brittannië op zijn kop. Paardrijdster en drievoudig olympisch kampioene Charlotte Dujardin (39) heeft zich met een statement op Instagram teruggetrokken van deelname aan de Olympische Spelen. De reden? Een oude video waarin ze “een inschattingsfout” maakt die is opgedoken. De beelden zijn echter nergens terug te vinden.

Lees meer »

Weer ruzie binnen Open Vld na benoeming Goedele Liekens als senator: “Straks blijft er van de partij alleen maar stof over”

Dat Goedele Liekens (Open Vld) via een achterpoortje – als gecoöpteerd senator – weer een job krijgt in de Wetstraat, doet enkele liberalen zoals vanouds publiekelijk over de straatstenen rollen. Andere Open Vld’ers zien dat met lede ogen aan. Of hoe een zitje in “het sterfhuis” voor een tweespalt in de partij zorgt. “Beseffen ze niet dat het één voor

Lees meer »

TikTokkers Neal (19) en Senne (19) breken in op Tomorrowland: “Nu kunnen we het van onze bucketlist schrappen”

In hun laatste TikTok-stunt tonen Neal Remmerie (19) en Senne Haverbeke (19) uit Ingelmunster hoe ze wisten binnen te glippen op de weide van Tomorrowland. Het duo kon uit de handen van de security blijven en zo meegenieten van de laatste dag van het festival. “Het was echt insane, maar de inbraak was allesbehalve gemakkelijk”, klinkt het bij de TikTokkers.

Lees meer »

Zondag was warmste dag ooit op aarde

Het was zondag 21 juli de warmste dag ooit. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Copernicus klimaatveranderingsdienst van de Europese Unie, die dergelijke mondiale weerpatronen sinds 1940 bijhoudt.

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Lichamen van twee gijzelaars teruggebracht naar Israël – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

Deze keer wel raak: Mathieu van der Poel wint Natourcriterium in Roeselare en blikt vooruit op de Spelen: “Belgen hebben héél sterk blok”

Mathieu van der Poel (29) heeft het Natourcriterium in Roeselare op zijn naam geschreven. De wereldkampioen blikte daar voor het eerst terug op de Tour, waarvan hij “meer verwacht had”. Maar de wereldkampioen is nu al volop bezig met de Olympische Spelen. “Remco en Wout zullen grote concurrenten zijn, maar ook Jasper Stuyven reed héél sterk in de Tour.”

Lees meer »

Familie Bonneure pakt uit met zomerbar ’t Hof van Verademing in Snellegem: “Kom verpozen tussen fruitbomen”

Nog tot 30 september kun je in de Bosweg 45 in Snellegem verpozen in zomerbar ’t Hof van Verademing. De zomerbar, met bijhorende foodtruck, staat opgesteld in de voortuin van Steve Bonneure (47) en Sara Hoppe (46). Het is een echte familiezaak want ook (schoon)ouders Gino Bonneure (69) en Valérie Pauwels (52) bedienen je er met de glimlach.
The

Lees meer »

Federale regeringsonderhandelingen versnellen: 80 besparingsvoorstellen doorgerekend door ambtenaren

Voorzichtig optimisme op het Koninklijk Paleis vandaag, want ondanks donkere budgettaire wolken is er sprake van ‘versnelling’ en ‘voorzichtige vooruitgang’ aan de federale onderhandelingstafel. De vijf partijvoorzitters lijken een manier gevonden te hebben om de heetste hangijzers aan elkaar te koppelen. En ook op Vlaams niveau schiet het op. Dit is de exacte stand van zaken.

Lees meer »

Vader vermoorde Michiel (22): “Als een psycholoog maar even met de dader had kunnen spreken, was dit niet gebeurd”

De dubbele moord op Miren Eynatten (54) en haar zoon Michiel Dutilleux (22) in Denderhoutem eind vorig jaar, had vermeden kunnen worden. Dat vindt de vader van Michiel. Hij wil dat er lessen getrokken worden, nu het onderzoek wordt afgesloten. “De dader was enkele uren eerder vrijgelaten met een zakje kleren en een contactverbod. Een jurist kan zo’n delicate beslissing

Lees meer »